Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - warszawski desant

seestrasse - Czw Maj 04, 2006 10:05 pm
Temat postu: warszawski desant
Warszawa da się lubić. nawet, jeśli jej staroofka zbudowana jest z cegły gdańskiej.
rewelacyjne: komunikacja (metro!!! w święta co pięć minut! taryfa tańsza niż u nas!) i Muzeum Powstania Warszawskiego (tego typu wystawiennictwa próżno w Gdańsku szukać).
nie ukrywam, robię się prowarszawska :OO

parker - Pią Maj 05, 2006 4:17 am

a kysz!
seestrasse - Pią Maj 05, 2006 1:48 pm

:P
Marcin - Pią Maj 05, 2006 7:57 pm

Warsofoby... :wink: :hihi:

Brawo Iza - zazdroszczę Tobie tej wyprawy. :D I czekam na szerszą relację i inne foty. :hurra:

Przy okazji przypomnę linki do fajnych stron (polecam szczególnie ten pierwszy)...
Przewodnik po Warszawie (do 1944 roku)
Warszawa mało znana

seestrasse - Pią Maj 05, 2006 8:35 pm

ano tak. uprzedzenia... :wink:
linki wspaniałe. warto porównać sobie dawną i obecną Warszawę. coś łączy nasze miasta - i nie jest to jedynie cegła.

Jarek z Wrzeszcza - Pią Maj 05, 2006 9:49 pm

Zdjęcia świetne, szczególnie klimatyczny wydaje mi się balkonik z waw_05.jpg/Mokotowska :%
Woland - Pią Maj 05, 2006 10:41 pm

Ach... jo... 5 lat w stolicy mieszkałem...
Corzano - Sob Maj 06, 2006 3:48 am

Ja w W-wie znan tylko Dworzec Centralny i lotnisko. Ten pierwszy jest wyjątkowo paskudny, a lotnisko skromne.
Marcin - Sob Maj 06, 2006 6:33 am

Cytat:
poznajecie? :)

"Panie profesorze, my w Pułtusku nie takie numery robiliśmy..." :mrgreen:

seestrasse - Sob Maj 06, 2006 10:37 am

"e, Miećka... kiepsko z tobą" :hihi:
Cytat:
Ja w W-wie znan tylko Dworzec Centralny i lotnisko

warto poznać coś więcej :wink:

fritzek - Sob Maj 06, 2006 12:06 pm

Zesiu! Coś mi się wydaje, że zostaniesz przez odpowiedni organ wezwana do złożenia obszernej samokrytyki :hihi:

A tak po cichu powiem, że ja mam kilkaset zdjęć ze stolycy. I są miejsca w Warszawie, które lubię. Ale cicho sza, bo się wyda :wink:

Corzano - Sob Maj 06, 2006 1:33 pm

seestrasse napisał/a:
warto poznać coś więcej :wink:

Możliwe, ale kiepsko z motywacją. :)

syrenka - Sob Maj 06, 2006 11:26 pm

Muzeum Powstania to Ci zazdroszcze, i to bardzo. Ale chwilowo to za mało, żebym odwiedziła - bądźmy szczerzy - mało lubiane przeze mnie miasto... Chociaż Powązki mają swój urok!
seestrasse - Sob Maj 06, 2006 11:35 pm

a masz jakiś konkretny powód, aby Warszawy nie lubić? :wink:
Sabaoth - Nie Maj 07, 2006 7:51 am

Ja tam lubię stolycę, w końcu w niej mieszkam :hihi:
wrangla - Nie Maj 07, 2006 10:55 am

Sabaoth napisał/a:
Ja tam lubię stolycę, w końcu w niej mieszkam :hihi:
taaa, ja tez lubię kilka stolic... :wink:
Sabaoth - Nie Maj 07, 2006 11:30 am

A wiecie dlaczego lubię moja stolycę? Bo jest pięknie położona nad morzem :^^
syrenka - Nie Maj 07, 2006 11:36 am

Cytat:
a masz jakiś konkretny powód, aby Warszawy nie lubić?

Tak, dwa. Jeden nazywa się Legia Warszawa ;) A drugi to jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności największe przykrości spotkały od Warszawiaków :( No i wizualnie mi się nie podoba.

Ale do Muzeum Powstania pojadę - wczuwam się w klimat słuchając sobie teraz Leo Che ;)

seestrasse - Nie Maj 07, 2006 2:22 pm

no patrz - a mnie się właśnie wizualnie podoba (choć pewnie, że nie wszędzie :mrgreen: )
poza tym to miasto, jakby to powiedzieć - godne współczucia, z racji tego, co się w niej działo
a zespół to chyba Lao Che :P

syrenka - Nie Maj 07, 2006 2:58 pm

O pardon!!! Literówka! Jasne, jasne, że Lao Che! :oops:
A co Ci się tam wizualnie podoba? Bo mnie niewiele... Może Łazienki od biedy. I powiem Ci jeszcze, ze może i godne współczucia, ale mnie bardziej oburza i bardziej emocjonalnie podchodze do tego, jak Gdańsk został potraktowany :roll:

Hagedorn - Nie Maj 07, 2006 3:31 pm

stolica ma parę plusów - np. ma m.in. Dworzec Gdański (a Gdańsk póki co Warszawskiego się nie dorobił)
:wink:

seestrasse - Nie Maj 07, 2006 8:01 pm

syrenka napisał/a:
A co Ci się tam wizualnie podoba?

plac Zbawiciela, za "miejskość" i tramwaje - takich miejsc Gdańsk nie posiada (było nie likwidować tramsów na Targu Węglowym i Długiej :cry: )
Krakowskie Przedmieście, za całokształt
staroowka (tak, banał :wink: )
fasady kościołów barokowych (pewnie dlatego, że u nas ino gothic :wink: )
stare kamienice
Powązki
Cmentarz Żydowski
sto dwójki (tramwaje znaczy, uwielbiam!)
podobają mi się również wizualnie pączki od Bliklego - nie mówiąc o smaku! :love:
Cytat:
może i godne współczucia, ale mnie bardziej oburza i bardziej emocjonalnie podchodze do tego, jak Gdańsk został potraktowany :roll:

jestem z Gdańska i kocham to miasto. ale bzdurą jest według mnie wartościowanie ludzkiej krzywdy. przypomnę tylko, że Warszawa wykrwawiła się ciut mocniej niż Gdańsk. ale jak mówię, wartościowanie tego nie ma sensu.
a jak pojedziemy nach Krakau, to znowu Was zasypię fotami :hurra: :hihi: tymczasem ostatnia porcja warszawskich :D

syrenka - Nie Maj 07, 2006 10:22 pm

Cytat:
ale bzdurą jest według mnie wartościowanie ludzkiej krzywdy.

Dla mnie też.
Zdjęcia z Powązek utwierdzają mnie w przekonaniu, że ten cmentarz prawie w całości jest dziełem sztuki :)

seestrasse - Nie Maj 07, 2006 10:28 pm

to prawda. ale to się tyczy i Cmentarza Żydowskiego.
tak przy okazji, byłam dziś na kirkucie sztolcenberskim. po wizycie na powyższym - rozpacz :II

syrenka - Nie Maj 07, 2006 11:23 pm

Jako absolutną żydofilkę nie musisz mnie do tego przekonywać ;)
Corzano - Pon Maj 08, 2006 8:01 am

seestrasse napisał/a:
Warszawa wykrwawiła się ciut mocniej niż Gdańsk.

Smutny przywilej stolicy.
Nie wiem, czy takie licytowanie się w ogóle mam sens.

seestrasse - Pon Maj 08, 2006 8:51 am

Corzano napisał/a:
Nie wiem, czy takie licytowanie się w ogóle mam sens.

cieszę się, że się ze mną zgadzasz

parker - Sob Sie 05, 2006 2:23 pm

To wydaje się całkiem ciekawe - Zesztraś, jak będziesz następnym razem to pofotografuj!

Plac zabaw retro w Warszawie

seestrasse - Sob Sie 05, 2006 5:17 pm

:hurra:
Strach - Sob Sie 05, 2006 7:38 pm

Nie mam nic do Warszawy, ale mogli by w końcu przestać spuszczać swoje ścieki do Nas. :bejsbol: :co_jest:
Liv - Pon Sie 07, 2006 7:13 pm

Miło przeczytać kilka pozytywnych słów o moim mieście :] W Warszawie jest mnóstwo pięknych i ciekawych miejsc, trzeba tylko wiedzieć, w którą stronę się zwrócić, żeby je dostrzec. A że ohydny Dworzec Centralny, rozkopane ulice, wieżowce wtykane byle gdzie i byle jak, mnóstwo "zgrzytów" architektonicznych... cóż, dziękujemy kolejnym ekipom rządzącym miastem :II
danziger - Wto Sie 08, 2006 10:55 am

Liv napisał/a:
ohydny Dworzec Centralny

Może to skrzywienie z czasów dzieciństwa, ale mi się on zawsze podobał :hihi:

Liv - Wto Sie 08, 2006 7:33 pm

Cytat:
Może to skrzywienie z czasów dzieciństwa, ale mi się on zawsze podobał

Przyznaję, że w czasach mojego dzieciństwa wyglądał całkiem nieźle, acz nigdy nie zastanawiałam się nad kwestią "podoba mi się, czy nie" :wink: Tak czy inaczej teraz jest brudny i śmierdzący, i staram się go unikać. Szkoda tylko, że dla wysiadających z pociągów jest to pierwszy kontakt z Warszawą :|

seestrasse - Wto Sie 08, 2006 10:07 pm

Liv napisał/a:
Szkoda tylko, że dla wysiadających z pociągów jest to pierwszy kontakt z Warszawą :|

a ja, ilekroć bywam w Warszawie, nie żałuję :D

danziger - Wto Sie 08, 2006 10:19 pm

Liv napisał/a:
Tak czy inaczej teraz jest brudny i śmierdzący

To można powiedzieć chyba o każdym, a w każdym razie o większości dworców w kraju. Tyle, że pod warstwą brudu kryje się mniej lub bardziej ładny budynek.
Wprawdzie centralny nie może konkurować pod względem urody z Gdańskiem, Wrocławiem czy Krakowem, bo to nie ta kategoria, ale wśród dworców (względnie) nowoczesnych wygląda ok. Bardzo podobają mi się zwłaszcza jego marmurowo-granitowe "elewacje wewnętrzne" (czy jak to się nazywa :wink: ) - wiem, że lepiej prezentowałyby się gdyby były czyste, ale... , kolejnym plusem jest bardzo funkcjonalmny system podziemnych korytarzy, a i sama hala główna nie taka brzydka (zawsze kojarzy mi się z naszą Olivią). Zresztą mi się nawet klimat tego dworca podoba - ten ruch, zapachy różnego żarcia itd. (może jestem zboczony jakiś :hihi: )

parker - Sro Sie 09, 2006 5:52 am

danziger napisał/a:
kolejnym plusem jest bardzo funkcjonalmny system podziemnych korytarzy, (...)(może jestem zboczony jakiś :hihi: )

Funkcjonalny? 8O
Łomatko, ile razy ja się zgubiłam w tym labiryncie...

Corzano - Sro Sie 09, 2006 6:05 am

A nieruchome ruchome schody na DC już działają? :wink:

Cytat:
Młodzi warszawiacy to szpanerzy
Kochają Boney M.
Spacerują Pasażem

Dlaczego nie chcesz ze mną pojechać
Do Warszawy, miasta szpanerów?
Dlaczego nie chcesz ze mną pojechać?
Odpowiedź, proszę Cię

Do "Stolicy" biegają
Buty z "Bahamy" mają

:hihi:

Liv - Sro Sie 09, 2006 9:30 am

Cytat:
Liv napisał:
Tak czy inaczej teraz jest brudny i śmierdzący

To można powiedzieć chyba o każdym, a w każdym razie o większości dworców w kraju.

Owszem - tylko to żadne usprawiedliwienie :wink: Bo dlaczego na warszawskich dworcach nie mogłoby być tak czysto jak na przykład w warszawskim metrze...? Pytanie retoryczne...
No cóż, szczerze mówiąc za dworcami w ogóle nie przepadam, może dlatego tak marudzę :wink: Sam budynek DC jest niebrzydki i oryginalny.

danziger - Sro Sie 09, 2006 11:54 am

Corzano napisał/a:
A nieruchome ruchome schody na DC już działają? :wink:

Ostatni raz byłem na DC chyba z rok temu. Większość schodów tam działała, choć oczywiście były i takie, które ruchome były jedynie z nazwy. Ale i tak pod tym względem DC zawsze górował nad gdańskimi schodami "ruchomymi" między dworcami PKS i PKP, które nie działały przez kilkanaście lat (jeśli nie kilka dekad).
Parker napisał/a:
Łomatko, ile razy ja się zgubiłam w tym labiryncie...

Nie jest trudno trafić gdzie się chce - wystarczy patrzeć na tabliczki informacyjne :hihi:

luka - Czw Sie 10, 2006 12:23 am

I jeszcze jedno zdjęcie ze starówki (300 km>>).

i z jednej z zapomnianych dzielnic

WERTTREW - Pon Lis 16, 2009 10:22 am

Witam z ... Warszawy.
Przeglądam właśnie Wasze forum i uświadamiam sobie, że jak wiele, w jak wielu miastach jest podobnie (pozytywnie) zakręconych osób. I bardzo nam tak dobrze!
Od jakiegoś czasu staram się trzymać w tzw. kupie podobne forum, ale warszawskie. Jeżeli Was to nie zirytuje to pozwolę sobie od czasu do czasu wrzucić coś z Warszawy. Oczywiście "coś", co chciałbym, by pokazywało miejsca lub obiekty niekoniecznie powszechnie znane.
Może uda mi się pokazać, że to miasto, to nie tylko wspólczesna mieszanka bylejakości?

Dostojny Wieśniak - Pon Lis 16, 2009 11:37 am

Cytat:
Może uda mi się pokazać, że to miasto, to nie tylko wspólczesna mieszanka bylejakości?
To bardzo odległa zagranica, za to ze Starówką . :wink:
WERTTREW - Pon Lis 16, 2009 1:22 pm

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Cytat:
To bardzo odległa zagranica, za to ze Starówką . :wink:

Czyżbym dobrze zrozumiał, że prezentowanie się tu "zagranicy" będzie niezbyt na miejscu? Ok, nie ma sprawy.

danziger - Pon Lis 16, 2009 2:59 pm

WERTTREW napisał/a:
Czyżbym dobrze zrozumiał, że prezentowanie się tu "zagranicy" będzie niezbyt na miejscu? Ok, nie ma sprawy.

Wręcz przeciwnie. Byle z umiarem oczywiście :wink:

WERTTREW - Pon Lis 16, 2009 3:07 pm

danziger napisał/a:
... Byle z umiarem oczywiście :wink:

Czyli ile przydziałowych zdjęć w tygodniu, dajmy na to, mogę przylepić, by nie było przegięcia? :wink:

Mikołaj - Pon Lis 16, 2009 4:08 pm

WERTTREW napisał/a:
Czyli ile przydziałowych zdjęć w tygodniu, dajmy na to, mogę przylepić, by nie było przegięcia?
5 ciekawych albo 2 nudne :hihi:
WERTTREW - Pon Lis 16, 2009 8:57 pm

Ok. Wrzucam 2 pierwsze foty. Jeżeli są nudne to pauzuje do przyszłego tygodnia, jeżeli nie są nudne - to mogę dorzucić jeszcze 3 następne. Decyzja w Wasze ręce.

Jedno z wielu ciekawych miejsc na warszawskiej pradze.

Zdjęcie zrobiłem na terenie Cytadeli, podczas budowy dekoracji do "Katynia".

seestrasse - Pon Lis 16, 2009 9:40 pm

jako twórczyni tego tematu, jestem bardzo na tak :)
WERTTREW - Wto Lis 17, 2009 9:28 am

Dobrze to dokończę pulę trzema zdjęciami z prawobrzeżnej Warszawy.

Port Praski, a w zasadzie kawałek tego co z niego pozostało.

Taki warszawsko-praski klimacik z okolic ulicy Stalowej.

pumeks - Wto Lis 17, 2009 11:12 am

:==
A jakie stanowisko zajmują miłośnicy takich klimatów w kwestii PKiN?

WERTTREW - Wto Lis 17, 2009 11:52 am

Pewnie jest tyle stanowisk ilu miłośników. :skolowany:

Przepraszam, że nie pociągnę dalej tematu o moim mieście ... jakoś tak wyszło ... .

groszek - Wto Lis 17, 2009 11:16 pm

WERTTREW napisał/a:
Przepraszam, że nie pociągnę dalej tematu o moim mieście ... jakoś tak wyszło ... .
Przeciez to jest ciekawe... Takiej Wa-wki nigdy zapewne nie zobacze, no chyba że z Tobą pod rękę--- jak za ziomali będziem robić :wink: :hihi: .Ta pierwsza fota to stara stacja przekażnikowa :hmm:No Wa-wka nie :foch: .
Dostojny Wieśniak - Czw Lis 19, 2009 1:09 am

Eee tam. Wygląda jak wieża ciśnień. Przekaźnikowa to by miała jakieś izolatory na hakach... :uhmm:
danziger - Czw Lis 19, 2009 1:15 am

Jak na wieżę ciśnień, to coś mały ma zbiornik...
Dostojny Wieśniak - Czw Lis 19, 2009 2:50 am

Na stolycy, to ja się kompletnie nie znam. Na transformatorową coś za duża, chociaż... To trzeba coś wiedzieć o lokalizacji i takich tam uwarunkowaniach. W ogóle to fajna. Trochę pomorską przypomina. A może Werttrew nas wypuszcza? :wink: