Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - [SZUKAM][MATURA] Wizja Wrzeszcza.

alberht - Pon Kwi 24, 2006 9:24 pm
Temat postu: [SZUKAM][MATURA] Wizja Wrzeszcza.
Kochani,
Głupio mi jest Was prosić o cokolwiek zwłaszcza, że się nie udzielam zbytnio na forum (chociaż czytam regularnie). Jak pewnie część z Was wie (lub nie) w tym roku przypada moja matura. Z pisemnymi egzaminami sobie poradzę, ale jak się zapewne orientujecie, oprócz nich są jeszcze ustne, w tym prezentacja z języka polskiego.
Każdy z nas miał prawo wyboru tematu, który go interesuje i który pragnąłby przedstawić komisji, ja wybrałem 'Wizja miasta Gdańska we współczesnej literaturze.' i zawęziłem go do 'Wizja Wrzeszcza we współczesnej literaturze gdańskiej.' (to 'gdańskiej' wydało mi się później odrobinę nieszczęśliwym sformułowaniem, ale już tak pozostało).
Dlaczego wybrałem ten temat? Bo kocham Wrzeszcz, chociaż mieszkam już parę lat na Przymorzu, w nim się wychowałem, biegałem po podwórkach i samym browarze, jako dziecko huśtałem się na huśtawkach w Parku Kuźniczki, etc.
Słowem - Wrzeszcz interesował mnie od zawsze, później zaciekawiła mnie jego architektura, ta niezwykła tajemnioczość, różnorodność, momentami wręcz romantyczność.
Jednakże powstał pewien problem, muszę przyznać, że pozwoliłem sobie trochę zlekcewazyć sprawę i obudziłem się 'z ręką w nocniku' - niedługo, tj. pojutrze muszę oddać gotowy konspekt pracy, a do tej pory przeczytałem zaledwie pare lektur (Castorp, Weiser Dawidek, czytam Hanemanna, + większość literatury przedmiotu). Niestety książki Grassa są przeszkodą nie do obejścia, muszą się znaleźć w pracy, a ja prawdę mówiąc nie mam zbytniego o nich pojęcia...
Przejdę do rzeczy - proszę Was o wskazanie wspólnego mianownika łączącego te powieści, głównie miejsc, na których mógłbym oprzeć całą prezentację.

Cóż do tej pory wymyśliłem?
* szkoły - Castorp studiował w Cesarskiej Wyższej Szkole Technicznej, Oskar chodził do szkoły, która mieściła się w budynku przy Pestalozziego, a Weiser i jego przyjaciele do podstawówki, niestety nie pamiętam teraz numeru, a nie mogę tego znaleźć w swoich notatkach
* tramwaj - Castorp jeździł nim z Klonowej pod Politechnike, a w niedziele do Głównego Miasta, bohaterowie Weisera do Jelitkowa, żeby sprawdzić stan zatoki, Oskar również jeździł (gdziekolwiek oprócz do Głównego Miasta? z mamą do kochanka?)
* koszary we Wrzeszczu - Castorp przechodził obok nich, mieszkał u wdowy po oficerze pułku huzarów, bohaterowie Weisera strzelali za ich strzelnicą, grali w piłkę z chłopakami z bloków wybudowanych przy koszarach, a Grass? miał coś wspólnego z koszarami?
* Brętowo - bohaterowie Wiesera spędzali mnóstwo czasu na tamtejszym cmentarzu (do kościoła też tam chodzili?), w wątku założonym nieco ponad rok temu przez Justynę, a który traktuje o twórczości Grassa wymiania się również Brętowo, a Castorp nie był w tamtejszych okolicach podczas jednej ze swoich wycieczek? (z pewnością był w Otominie, na wzgórzach Emaus, Zaspie, Wyspie Sobieszewskiej, w dolinie Dicke Eiche, dolinie Strzyży, Brzeźnie)
* Zaspa - Castorp jeździł tam na wycieczki, a około pięćdziesią lat później na tych terenach Weiser i Elka oglądali lądowania Iła, a co na te tereny Oskar?

Mam jeszcze prośbę o zlokalizowanie kilku miejsc - sklepik Cyrsona - istniał? gdzie? bar Liliput i kino Tramwajarz już znalazłem;) czy posesja przy ulicy Kasztanowej 1 zmieniła się bardzo od czasów Castorpa? wybaczcie banalność i naiwność moich pytań, ale na serio przydadzą mi się na nie odpowiedzi...

Jeżeli ktoś by się wybitnie nudził i był tak uprzejmy, żeby nanieść na jakąś mapę punkty oznaczające starą cegielnię z Weisera i wszystkie inne, które uzna za stosowne, to byłbym bardzo wdzięczny...

Macie jakieś sugestie? wszelkie uwagi będą dla mnie bardzo cenne i z pewnością je wykorzystam...;)

poniżej zamieszcza moją bibliografię:

Cytat:
I. Literatura podmiotu:
1. CHWIN, Stefan. Hanemann.
Gdańsk: Marabut, 1995. 198 s. ISBN 83-85893-55-5
2. GRASS, Günter. Blaszany Bębenek. tł. Sławomir Błaut.
Gdańsk: POLNORD - Wydawnictwo Oskar, 2001. 625 s. ISBN 83-86181-06-0
3. GRASS, Günter. Kot i mysz. tł. Irena i Egon Naganowscy.
Warszawa: Czytelnik, 1990. 159 s. ISBN 83-07-02050-6
4. GRASS, Günter. Psie lata. tł. Sławomir Błaut.
Gdańsk: Wydawnictwo Morskie, 1990. 541 s. ISBN 83-215-8302-4
5. HUELLE, Paweł. Castorp.
Gdańsk: Słowo/Obraz Terytoria, 2004. 203 s. ISBN 83-89405-63-6
6. HUELLE, Paweł. Weiser Dawidek.
Gdańsk: Słowo/Obraz Terytoria, 2001. 257 s. ISBN 83-88560-06-9

II. Literatura przedmiotu:
1. CIEMIŃSKI, Ryszard. Kaszubski werblista: Rzecz o Günterze Grassie.
Gdańsk: Tower Press, 1999. 247 s. ISBN 83-87342-17-3
2. FAC, Bolesław. Günter Grass przyjaciel z ulicy Lelewela. Pod red. Sabine Schmidt.
Gdańsk: Oficyna Czec, 1999. 98 s. ISBN 83-87408-22-0. s. 15-16, 18-20.
3. Był sobie Gdańsk - Dzielnice "Wrzeszcz". Pod red. Grzegorza Fortuny i Donalda Tuska.
Wyd. I, Gdańsk: Millenium Media, 2002. 157 s. ISBN 83-912807-2-1
4. Praca zbiorowa. Oskar-Tulla-Mahlke, śladami gdańskich bohaterów Grassa.
Gdańsk: Marpress, 1993. 276 s. ISBN 83-85349-18-9

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc...

Sabaoth - Pon Kwi 24, 2006 9:56 pm
Temat postu: Re: [SZUKAM][MATURA] Wizja Wrzeszcza.
Tak na szybko, podczas czytania, inni pewnie dodadzą więcej:
alberht napisał/a:

* tramwaj - Castorp jeździł nim z Klonowej pod Politechnike, a w niedziele do Głównego Miasta, bohaterowie Weisera do Jelitkowa, żeby sprawdzić stan zatoki, Oskar również jeździł (gdziekolwiek oprócz do Głównego Miasta? z mamą do kochanka?)

Jeździł do Brzeźna, tramwajem z numerem 9!

alberht napisał/a:

* Zaspa - Castorp jeździł tam na wycieczki, a około pięćdziesią lat później na tych terenach Weiser i Elka oglądali lądowania Iła, a co na te tereny Oskar?

Oskar pochował na Zaspie swojego domniemanego ojca - Brońskiego i często przejeźdżał tramwajem koło tego cmentarza.

alberht - Pon Kwi 24, 2006 10:14 pm

dzięki Saboath'u;)

btw - gdyby ktoś miał jakieś zdjęcia...

jeżeli dostrzegacie jakieś inne wspólne punkty łączące książki z bibliogragii, których nie wymieniłem, to piszcie śmiało...;)

Pepo - Wto Kwi 25, 2006 4:37 pm

A propos "Weisera Dawidka". Cegielni nie znajdziesz, sam przez długi czas próbowałem, aż w końcu się tak złożyło, że ponad dwa lata temu (23.04.2004) uczestniczyłem w dyskusji z Pawełm Huelle (pamiętam, to było jeszcze przed premierą "Castorpa"). Zapytałem się wtedy m.in. o to, czy wszystkie miejsca (budynki), w których dzieje się akcja "Weisera Dawidka" naprawdę istnieją (istniały) i się okazało, że tak...ale z wyjątkiem właśnie tej cegielni od lewitowania :) . A tak nawiasem mówiąc, to fajny temat sobie wybrałeś :D Życzę powodzenia!

i jeszcze jedno. Jeśli chodzi o "Kot i Mysz", to tu pomocna powinna być dla Ciebie nasza stronka :mrgreen: , bo pamiętam, że szczególnie ciekawie (myślę, że szczególnie względem przygotowania do prezentacji maturalnej) na kartach tej powieści wypowiada się bohater o budynku dzisiejszego Kościoła św. Krzyża przy Mickiewicza ("mały kościół").

tomi09pl - Wto Kwi 25, 2006 10:16 pm

dziwne... a ja myslalem ze prawie znalazlem ta stara cegielnie, bo ostatnio moj dziadek mi opowiadal o cegielni w ktorej kiedys pracowal :???:
Pepo - Sro Kwi 26, 2006 8:43 am

...ta informację dostałem, jak wspomniałem, od Pawła Huelle, więc...w sumie wierzę :)