|
Dawny Gdańsk
|
 |
Napisy - Film o napisach
Pietrucha - Wto Maj 11, 2004 5:00 pm Temat postu: Film o napisach Ostatnio przypomniało mi się, że kiedyś w telewizji gdańskiej widziałem film poświęcony napisom w Gdańsku. Właściwie to widziałem jego ostatnie minuty, jak pokazywali jakieś ruskie napisy chyba na wyspie Spichrzów, lub Ołowiance, oraz napisy stoczniowców wzdłuż ulicy Jana z Kolna. Z tego co pamiętam był to film z serii gdańskie tajemnice, czy coś w tym stylu. Potem jeszcze widziałem (też końcówke ) filmu z tej serii poświęconego podziemiom gdańskim.
Widzieliście jakiś z tych filmów?
Mikołaj - Wto Maj 11, 2004 5:16 pm
Widziałem lata temu i też jedynie końcówkę tego o napisach - jest to cykl "Opowieści z tej ziemi" i robi to dobry kolega Zielonego Brodatego Rowera - z resztą ostatnio ZBR występował w jednym z odcinków.
Grün - Wto Maj 11, 2004 6:07 pm
Z tego co wiem, to ZBR ma wszysko ponagrywane co się tylko da - jak się do niego (za pośrednictwem Pętelki najlepiej) uśmiechniecie to może...
Pietrucha - Sro Maj 12, 2004 11:16 am
Cytat: | jest to cykl "Opowieści z tej ziemi |
o właśnie tak. Jakie były jeszcze filmy z tego cyklu?
bassa - Czw Maj 13, 2004 12:28 am Temat postu: byly symbole masonerii na gdanskich budynkach-chyba dwa odcinki...byla historia (arcyciekawa!) Aeroklubu przy d.lotnisku we Wrzezzczu...Toz mowie, Tomasza Zajaca, realizatora-scenarzyste tych filmow mozemy sobie zaprosic...polprywatnie ? On zreszta prosi o nowe tematy...na mail TV3 w Gdansku .
Petelka - Pon Maj 17, 2004 9:49 am
Cytat: | o właśnie tak. Jakie były jeszcze filmy z tego cyklu? |
Oj, było tego calkiem sporo. Najbardziej podobał mi się ten o Gdyńskiej torpedowni. Byl jeszcze o statku Anna Broer (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę) z ZBR w roli głownej. O baterii 'Schleswig Holstein' na Helu, o różnych gdańskich i gdyńskich ciekawostkach, o poszukiwaniu rozbitego samolotu w okoliacha Łężyc, o stoczni w Elblągu... W wolnej chwili - a z tym ostatnio kłopot - przesłucham ZBR na okoliczność spisu filmów i dam znać.
Z filmami Tomka jest taki problem, że nigdy nie wiadomo, kiedy będą lecieć w TV. W programach telewizyjnych bardzo rzadko są zapowiadane i najczęściej kryją się pod nic nie mówiącymi, ogólnymi tytułami. :(
Pietrucha - Wto Maj 18, 2004 4:33 pm
Cytat: | najczęściej kryją się pod nic nie mówiącymi, ogólnymi tytułami. |
Na TVG lecą czasami ciekawe filmy na temat Pomorza, czasami uda mi się jakiś obojrzeć, przeważnie nie od początku, ponieważ trafiam na nie z przypadku
bassa - Sro Maj 19, 2004 11:22 pm
Dokładnie tak...z przypadku sie trafia...Bardzo prosze, jesli ktos zauwazy ze COS bedzie- moze wpisze dzien/godz w liscie na Forum ???
Marek Z - Czw Maj 20, 2004 7:58 am
Cytat: | Toz mowie, Tomasza Zajaca, realizatora-scenarzyste tych filmow mozemy sobie zaprosic... |
Basso, a znasz tego gościa może ? Może on wie, kiedy są emitowane jego filmy ?
Petelka - Czw Maj 20, 2004 9:05 am
Cytat: | Basso, a znasz tego gościa może ? Może on wie, kiedy są emitowane jego filmy ? |
Marku, ja wprawdzie nie Bassa, ale pozwól, że odpowiem za nią - on czasami nawet nie wie, że jego filmy są emitowane. Filmy te są własnościa TVGdańsk i już tylko od ich humoru zależy kiedy je puszczą.
Marek Z - Czw Maj 20, 2004 2:38 pm
Cytat: | Marku, ja wprawdzie nie Bassa |
Cytat: | Filmy te są własnościa TVGdańsk i już tylko od ich humoru zależy kiedy je puszczą. |
Łeee... tam. To trzeba uderzyć do jakiegoś redaktora z TV 3. Zna ktoś może ?
Marcin - Czw Maj 20, 2004 6:05 pm
Chcieć to móc! A poza tym jak ma się odpowiednie nazwisko to TV Gdańsk można wszystko załatwić...
Poniżej znajduje się zestawienie planowanych (na 99%) emisji programów Tomasza Zająca.
Nagra ktoś? Można by to później obrobić do wersji cyfrowej.
Marek Z - Czw Maj 20, 2004 11:22 pm
Marcin, mówiłem Ci już, że jesteś genialny ?
bassa - Pią Maj 21, 2004 12:08 am
Marcin jest aaaabsolutnie genialny ! Super ! ( Swoja droga, skad on taka tabelke sciagnal- sam zrobil ??? Niesamowite .) W ogole barak słow.... Marcin na prezydenta !
A ad Tomasz Zajac- nie wierze, ze tworca nie ma swoich filmow - razem z scenariuszami i tym, co do filmu nie weszlo...Owszem, mozna sie zainteresowac - albo poprosic jakis klub o zorg spotkania...dziala jeszcze Klub X Muzy ??? Teraz, jak nie ma Magdy Kunickiej Paszkiewicz w Trojmiescie to hmmm...ciezej. Zak może ? Akademickie Centrum Kultury ?www.plama.art.pl ???
Marcin - Sob Maj 22, 2004 11:38 am
Cytat: | Marcin na prezydenta ! |
Jestem już prezydentem... We własnym domu.
Grün - Sob Maj 22, 2004 4:31 pm
Jak żony nie ma?
lucy - Sob Maj 22, 2004 5:20 pm
A ja mam program TV i również jest tam program TVG. Jutro, w niedzielę o 13.05 jest taki program:
Z archiwum TVG "Kanały" - reportaż.
Bardzo załuję, że ani o bunkrach, ani o kanałach, ani o skarbach ni nie mogę zobaczyć
Marcin - Nie Maj 23, 2004 8:23 am
Oglądaliście? Nagrał ktoś?
ZBR występował.
Kasia_57 - Nie Maj 23, 2004 12:19 pm
PĘTELKO!!!!!!!!!!!!!
mam nadzieję, że Brodaty Rower nagra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bo ja - jak zwykle - będę miała maraton i nie zobaczę
a dzisiaj zaspałam
lucy - Nie Maj 23, 2004 1:36 pm
Mnie się wydaje, ze ZBR wszystko ma
Kasia_57 - Nie Maj 23, 2004 7:06 pm
nie było dzisiaj tego o kanałach, czy coś mi się pomyliło????
Marcin - Nie Maj 23, 2004 7:09 pm
Nie, nie było... Zastąpili "Kością niezgody".
Kasia_57 - Nie Maj 23, 2004 7:13 pm
no właśnie, psiakość
Petelka - Pon Maj 24, 2004 12:16 pm
Cytat: | Mnie się wydaje, ze ZBR wszystko ma |
Jasne, że ma wszystko i to niektóre filmy po 10 razy. Jedyny problem może stanowić... ich znalezienie.
Na marginesie to on 'robił za gwiazdę' w kilku filmach Zająca.
Zoppoter - Pon Maj 24, 2004 12:37 pm
Petelka napisał/a: | Cytat: | Mnie się wydaje, ze ZBR wszystko ma |
Jasne, że ma wszystko i to niektóre filmy po 10 razy. Jedyny problem może stanowić... ich znalezienie.
Na marginesie to on 'robił za gwiazdę' w kilku filmach Zająca. |
Hi hi hi, ja to się nawet żonie pochwaliłem, ze to mój kolega rzygacz. Trochę na wyrost, bo widziałem go raz w życiu i wymieniłem tylko z nim wyrazy uprzejmego powitania. Ale niech tam.
Niestety nie mam wyrobioych nawyków telewizyjnych. I z reguły trafiam na interesujące pozycje przez przypadek. Tak było i tym razem...
lucy - Pon Maj 24, 2004 2:14 pm
Dzisiaj powtórzenie tego programu o 15.55 a jutro o 19-ej reportaż "Bunkry Trójmiasta".
Niestety, ja niczego nie mogę zobaczyć
Pietrucha - Pon Maj 24, 2004 7:20 pm
Ja mam ten problem, że jak coś sobie zaplanuje do obejrzenia to zawsze zapomne
Marcin - Pon Maj 24, 2004 9:03 pm
Czy ktoś mógłby nagrać jutrzejszy program o 19.00 (bo nie będę mógł obejrzeć)? Co prawda posiadam video - ale jest juz tak zaawansowane wiekowo, że nie nagrywa. Będę wielce zobowiązany.
Mikołaj - Pon Maj 24, 2004 9:58 pm
Mój ojciec widzial w TVP3 i natychmiast mi doniósł, że mają się już poważnie (na dniach) zabrać za wyburzenie domu z napisem "hitlerjugend". Wiem, że to nie od dziś, ale ponoć w tym programie mieszkańcy darli szaty, że co sie z nim stanie, więc sprawa wygląda dość realnie. Zatem ostatnia chwila na dokumentację, jeśli ktoś tego wcześniej nie zrobił.
Marek Z - Pon Maj 24, 2004 10:31 pm
Cytat: | Niestety, ja niczego nie mogę zobaczyć |
Cytat: | Czy ktoś mógłby nagrać jutrzejszy program o 19.00 |
Ja nagrywam. Jutro mnie nie ma, ale o 19:00 (o bunkrach) nastawiam timer i nagra się samo.
Pietrucha - Wto Maj 25, 2004 1:08 pm
Cytat: | mają się już poważnie (na dniach) zabrać za wyburzenie domu z napisem "hitlerjugend" |
Nie może być! To zabydki można sobe poprostu wyburzyć? Jak to w końcu jest? Jaki obiekt jest zabydkiem, a jaki nie?
Grün - Wto Maj 25, 2004 2:33 pm
Zabytkiem jest to, co wpisano na listę. A nie to co jest stare. Stara zabudowa przedmieść nie jest z reguły wpisana do rejestru, więc, kiedy domy popadają w ruinę, po prostu się je rozbiera i nic na to nie da się poradzic. Myślałem o czym innym - możeby udało się załatwić z kimś kto będzie ten dom rozbierał, żeby pozwolono nam zrobić odkrywkę napisu pod HJ - tam widoczne są jeszcze co najmniej dwa. No i jeszcze jedno - zupełnie fantastyczne - możeby się udało zdjąć - choćby w kawałkach ten tynk z napisem?
Mikołaju! Napisy to Twój resort - nie znasz kogoś, kto móglby to ułatwić?
pumeks - Wto Maj 25, 2004 2:41 pm
Pietrucha napisał/a: | To zabytki można sobie po prostu wyburzyć? Jak to w końcu jest? |
To się robi tak: najpierw wiesza się na zabytku tabliczkę z napisem "Obiekt do rozbiórki", a po jakimś czasie się go po prostu rozwala.
Cóż tu płakać po takich ubogich domkach, nie tak dawno wyburzono autentyczną, chyba osiemnastowieczną kamieniczkę przy Sierocej, bo bardziej niż jej remont kalkulowało się wybudowanie tam kolejnego stylizowanego domku produkcji S. Michela... obecnie ten sam architekt kręci się przy tzw. Lwim Dworze w Lipcach i mam poważne obawy, że dokona tam analogicznej operacji...
Mikołaj - Wto Maj 25, 2004 2:50 pm
Cytat: | pozwolono nam zrobić odkrywkę napisu pod HJ - tam widoczne są jeszcze co najmniej dwa |
na pewno Backerei
Cytat: | możeby się udało zdjąć - choćby w kawałkach ten tynk z napisem?
Mikołaju! Napisy to Twój resort - nie znasz kogoś, kto móglby to ułatwić? |
Grun, to niestety naprawdę fantastyczne, nie raz już rozmaiwałem z panami konserwatorami o znikajacych napisach, oni tylko rozkładaja ręce i mówią, że kiedy giną całe domy, nie czas płakać po napisach. Poza tym to by sie dopiero zrobiło, grupa zafascynowana przeszłością Gdańska walczy o zachowanie napisu "hitlerjugend"
Ale spróbuję pogadać...
pumeks - Wto Maj 25, 2004 3:39 pm
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | pozwolono nam zrobić odkrywkę napisu pod HJ - tam widoczne są jeszcze co najmniej dwa |
na pewno Bäckerei |
A ja tam widziałem chyba "Heinrich"
Mikołaj - Wto Maj 25, 2004 4:12 pm
w którym miejscu?
jaby co tu są zdjęcia
Pietrucha - Wto Maj 25, 2004 5:54 pm
Cytat: | kiedy domy popadają w ruinę, po prostu się je rozbiera i nic na to nie da się poradzic |
Wielka szkoda, Bezradność jest najgorsza . Teoretycznie mogliby wyremontować, ale się "miastu" nieopłaca .
Marcin - Wto Maj 25, 2004 9:38 pm
Wiesz jaki jest główny problem ekonomii? "Ograniczoność zasobów i nieograniczoność potrzeb".
Tak jest i w tym przypadku. Miasto ma ograniczony budżet i jeśli ma wybrać pomiędzy remontem Bramy Wyżynnej, a remontem starej kamienicy (która wyróżnia się jedynie tym, iż widnieje na niej napis Hitlerjugend) - to chyba wynik jest łatwy do przewidzenia. Sad but true. Też bym chciał aby wyremontowano wszystko... Ale prawda jest taka, iż żyjemy w dość niezamożnym państwie.
Sytuację w wielu przypadkach mógłby zmienić prywatny właściciel (lub powstałe wspólnoty mieszkaniowe). Tylko niestety prawo mamy dość "socjalne" i potencjalny inwestor musiałby kupić zabytkową nieruchomość wraz z lokatorami (którzy niejednokrotnie latami zalegają z czynszem i doprowadzili budynki do ruiny) bez możliwości ich usunięcia... Aaa, rozpisałem się... Też mnie irytuje, że w wielu przypasdkach można oglądać agonię wielu budynków, a jedyną rzeczą którą można zrobić to - "pstryknąć kilka fotek". :(
Grün - Wto Maj 25, 2004 11:26 pm
To chociaż, żebym wiedział kiedy się zamierzają zabrać za ten budynek - to pojadę i spróbuję chociaż... nie wiem zresztą co...
bassa - Sro Maj 26, 2004 7:46 am
znaczy...trzeba ideę przenegocjować z Panią Marcinową ?? bo wsparcie obywatelskie to juz masz...!!! Szczegolnie, gdyby Ci weszło w nawyk takie dbanie o doinform FDG !!! co-gdzie-kiedy blizni ma nie przegapic....
pumeks - Sro Maj 26, 2004 9:32 am
Mikołaj napisał/a: | w którym miejscu?
jaby co tu są zdjęcia |
"Heinrich" widać na Twoich zdjęciach dosyć wyraźnie, nieco powyżej "HITLER". A "Bäckerei" z kolei nakłada się na "Jugend".
Mikołaj - Sro Maj 26, 2004 5:05 pm
Cytat: | "Heinrich" widać na Twoich zdjęciach dosyć wyraźnie, nieco powyżej "HITLER". A "Bäckerei" z kolei nakłada się na "Jugend". |
to by oznaczało, że jest jeszcze kolejny, bo po lewej jest widoczna duża litera C/G
Marek Z - Sro Maj 26, 2004 10:42 pm
Cytat: | to by oznaczało, że jest jeszcze kolejny |
Tak, szczególnie, że pod "Jugend" widać wyraźnie kilka liter. Zresztą poniżej "hitlera"
też. Jak widać jest to dom z "przeszłością". Szkoda, że zginie.
|
|