|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Drugi etap odbudowy rusza?
pumeks - Wto Maj 11, 2004 12:14 pm Temat postu: Drugi etap odbudowy rusza? Wczoraj teren był już ogrodzony, a dziś rano zauważyłem, że kręci się tam jakiś sprzęt zmechanizowany - wszystko wskazuje, że rozpoczynają się właśnie wykopaliska w miejscu dawnych jatek (ław mięsnych) pomiędzy Mariacką a św. Ducha. Postaram się na bieżąco śledzić te badania i donosić, gdyby "wyszło" coś wartego uwagi.
Mikołaj - Wto Maj 11, 2004 12:25 pm
Cytat: | Postaram się na bieżąco śledzić te badania i donosić, gdyby "wyszło" coś wartego uwagi. | Słusznie, słusznie, trzymaj oko i ucho na pulsie.
pumeks - Czw Maj 20, 2004 12:38 pm
Od wczoraj (a może dłużej) kręci się tam lekki sprzęt budowlany, tzn. mały spychacz-koparka który mozolnie zrywa kostkę brukową i płytki chodnikowe.
Grün - Pią Maj 21, 2004 10:49 am
A czy ktoś wie, czy "nowe Ławy" będą (jak dawniej) przylegać do Kaplicy?
pumeks - Pią Maj 21, 2004 11:01 am
Grün napisał/a: | A czy ktoś wie, czy "nowe Ławy" będą (jak dawniej) przylegać do Kaplicy? |
Wydaje mi się, że to jeszcze nie jest ustalone. Od początku lat dziewięćdziesiatych przyjęto zasadę, że szczegółowy plan budowy sporządza się po przebadaniu terenu przez archeologów. Niby w tym wypadku wszystko wiadomo, bo jest zdjęcie na którym Ławy przylegają do kaplicy, ale chodzi o to by uniknąć błędów takich jak np. stylizowana na spichrze fasada ZUS-u na Chmielnej (notabene vis-a-vis urzędu konserwatorskiego), która jest w stosunku do dawnej fasady spichrzów przesunięta o parę metrów, a więc z purystycznego punktu widzenia zafałszowuje historyczną przestrzeń Motławy.
Pietrucha - Sob Maj 22, 2004 9:30 pm
Cytat: | czy "nowe Ławy" będą (jak dawniej) przylegać do Kaplicy? |
Gdzieś czytałem, że ma być przejście pomiędzy.
|
|