Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - forumpomorze.pl

Mikołaj - Sro Kwi 12, 2006 1:04 pm
Temat postu: forumpomorze.pl
http://www.forumpomorze.pl i koszt jego powstania i obsługi to dla mnie prawdziwy hit ostatnich dni.
Jak ktoś jeszcze nie czytał, że za założenie forum (w sumie uboższego niż nasze) zapłacono 10.000 zł, a na jego obsługę przez 10 osób przez 9 mieściecy przeznaczono 70.000 euro, to zapraszam:
http://miasta.gazeta.pl/t...12,3275990.html
http://www.trojmiasto.pl/...l?id_news=19184
Swoją drogą podziwiam inicjatorów, ja bym nie potrafił być na tyle bezczelny.

knovak - Sro Kwi 12, 2006 1:14 pm
Temat postu: Re: forumpomorze.pl
Mikołaj napisał/a:
ja bym nie potrafił być na tyle bezczelny.

Bo jesteś z FDG a nie z TKM :%
Przynajmniej nie masz się czego wstydzić. Choć z drugiej strony - oni chyba nie więdzą co oznacza to słowo, spływa po nich (excuze le mot) jak po kaczkach...

Chris - Sro Kwi 12, 2006 1:24 pm

wpadlem na te strone po tym jak przeczytalem artykul w Dzienniku Baltyckim jakis tydzien temu. Pomyslem - pewnie dopiero w fazie testowej. Teraz widze, ze to wersja ostateczna. Przeciez to jest totalna kicha! Jak mozna w ogole za takie cos placic?! Nawet nasze forum jest lepsze, chociaz jakos logiczne ulozone :co_jest:
knovak - Sro Kwi 12, 2006 1:27 pm

Chris napisał/a:
Nawet nasze forum jest lepsze, chociaz jakos logiczne ulozone :co_jest:

Niezły komplement :hihi:

Chris - Sro Kwi 12, 2006 1:33 pm

knovak napisał/a:

to nie komplement, to fakt ;)

Zoppoter - Sro Kwi 12, 2006 1:36 pm
Mikołaj napisał/a:
http://www.forumpomorze.pl i koszt jego powstania i obsługi to dla mnie prawdziwy hit ostatnich dni.
Jak ktoś jeszcze nie czytał, że za założenie forum (w sumie uboższego niż nasze) zapłacono 10.000 zł, a na jego obsługę przez 10 osób przez 9 mieściecy przeznaczono 70.000 euro, to zapraszam:
http://miasta.gazeta.pl/t...12,3275990.html
http://www.trojmiasto.pl/...l?id_news=19184
Swoją drogą podziwiam inicjatorów, ja bym nie potrafił być na tyle bezczelny.

Obawaim się, że powtarzasz plotki... Nie twierdze, że ten pomysł jest tani, nie wiem też, czy ogólnie jest to dobry pomysł i dobry sposób wydania pieniędzy.

Ale nie jest prwadą, że 70 000 Euro pójdzie na obsługe forum internetowego. Ponizej wyjasnienie moderatora tamtejszego forum.:

"Forum Pomorze to długofalowe przedsięwzięcie obywatelskie, które w otwartym konkursie na projekty Programu Phare 2003 „Organizacje pozarządowe na rzecz zrównoważonego rozwoju. Dotacje dla projektów pilotażowych na rzecz rozwoju społeczno-gospodarczego i partnerstwa” uzyskało bardzo wysoką ocenę merytoryczną i formalną i zakwalifikowane zostało do dofinansowania. Pełna nazwa projektu brzmi:

„www.ForumPomorze.pl – pilotażowy projekt budowy podstaw e-demokracji lokalnej”.

Projekt trwa 9 miesięcy!!!

Po zakończeniu tego etapu ma trwać nadal. Sam portal uruchomiony został kilka dni temu. Jest on tylko CZĘŚCIĄ całego przedsięwzięcia - nie jest to więc samo forum dyskusyjne, jakich tysiące w Internecie. Podstawowa różnica tkwi w tym, co dzieje się poza stroną internetową: współpraca z mediami, samorządami, organizacjami pozarządowymi, organizacjami pracodawców, organizacjami młodzieżowymi, naukowcami, środowiskami kultury i in.- wszystko po to, aby nasza debata prowadziła do konkretnych rozwiązań, dotykała najważniejszych dla Pomorzan spraw.

W realizację całego projektu zaangażowanych jest 20 osób, m.in. zespół 7 moderatorów (w tym 4 ekspertów IBnGR), których zadaniem OPRÓCZ bieżącego moderowania dyskusji jest tworzenie raportów i materiałów z debat, które trafiają do mediów i samorządów, współpraca z organizacjami pozarządowymi, organizacjami przedsiębiorców, środowiskami naukowymi, środowiskami kultury, samorządami wszystkich szczebli, organizacjami młodzieżowymi i mediami – czyli tworzenie tzw. POMORSKICH SIECI DIALOGU – w celu opracowywania tematów i tez do dyskusji, wypracowywania wspólnych stanowisk, opinii, postulatów. Nie ma to nic wspólnego z prostą moderacją "pół godziny dziennie przez gimnazjalistów".

Szczególny wysiłek wkładamy w to, aby w Pomorskich Sieciach Dialogu reprezentowani byli przedstawiciele wszystkich 5 części naszego regionu: Powiśla, Kociewia, Ziemi Kaszubskiej, Ziemi Słupskiej i Trójmiasta.

Łączny koszt całego projektu to 74 600 EURO, w tym:
- koszty osobowe to ok. 52 tys. Euro (w przeliczeniu na osobę i miesiąc to średnio 290 euro miesięcznie brutto)
- koszt opracowania strony internetowej to ok. 2600 Euro (koszt dostosowania skryptu do wymogów Forum, wielokrotnych testów i modyfikacji, kilku wersji szaty graficznej poddawanych badaniom opinii) - PAMIĘTAJMY: Forum Pomorze ma być funkcjonalne nawet dla osób niedoświadczonych w używaniu tego typu narzędzi. Świadomie zostało w maksymalny sposób uproszczone i "wyczyszczone" ze wszystkich zbędnych dla prowadzenia debaty funkcji i informacji,
- pozostałe koszty (zakup niezbędnego sprzętu i oprogramowania komputerowego, koszty biurowe i administracyjne) – wszystkie szczegółowo wyliczone zgodnie z procedurami i pułapami stosowanymi przez Unię Europejską i wszystkie ZATWIERDZONE przez komisję konkursową instytucji wdrażającej program Phare.

Wkład publiczny (UE + budżet państwa) wynosi 70% kosztów projektu. Pozostałe 30% finansowane jest przez partnerów projektu (IBnGR – 24,5%, Miasto Gdańsk – 2%, MTG – 3,5%).

Budżet projektu był przedmiotem szczegółowej oceny komisji konkursowej. Zasady dofinansowania przez Unię Europejską wymagają ścisłego rozliczenia się z każdej wydanej złotówki. Najmniejsze nawet uchybienie formalne powoduje konieczność zwrotu pieniędzy. Kontroli jest kilka: przed, w trakcie i po zakończeniu projektu. Badane są nie tylko kwestie formalne (podpisy, daty, pieczątki itp.) ale także kwestie merytoryczne (czy wszystko przebiega zgodnie z założeniami projektu)."

danziger - Sro Kwi 12, 2006 2:15 pm
Cytat:
Forum Pomorze jest projektem niezależnego Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, współfinansowanym przez budżet państwa i Unię Europejską. Wkład publiczny (budżet państwa + UE) wynosi 70% kosztów projektu. Pozostałe 30% finansowane jest przez partnerów projektu (IBnGR, Miasto Gdańsk, MTG). Projekt trwa 9 miesięcy. W jego realizację zaangażowanych jest, m.in.: 6 moderatorów (których zadaniem jest moderowanie dyskusji oraz tworzenie raportów i materiałów z debat, które trafiają do mediów i samorządów, a także współpraca z różnymi środowiskami w celu opracowywania tematów i tez do dyskusji), ekspert ds. PR, administrator techniczny oraz zespół sekretarsko-administracyjny. Łączny koszt projektu to 74 600 EURO, w tym koszt przygotowania portalu to ok. 10 tys. PLN (praca informatyków i grafików). Każda wydana złotówka podlega kilkakrotnej niezależnej weryfikacji i audytowi.

To cytat z Forum Pomorze.
10 tys. zł na przygotowanie forum (w dodatku tak kiepskiego) to niby dużo, ale weźcie pod uwagę, że nie robili tego za darmo pasjonaci, tylko ludzie, którym za to płacono. Zobaczcie ile osób jest przy tym projekcie zatrudnionych. Założę się, że w koszty projektu wpisano też zakup (bądź leasing) sprzętu komputerowego i wszelkich innych "pierdół" od papieru po spinacze.
Z mojego skromnego doświadczenia z pozyskiwania pieniędzy unijnych wiem, że wszystkie te unijne programy do marnotrawstwo pieniędzy na olbrzymią skalę i Forum Pomorze nie jest tu czymś wyjątkowym.
Powstają projekty, które określę jako "społeczne" - są to np. szkolenia dla poszukujących pracy, czy inicjatywy takie jak forum pomorze.
Miałem okazję przyjrzeć się nieco bliżej jednemu takiemu projektowi i stwierdziłem, że poza organizatorami, którzy za jego organizację zgarną kasę, to on zda się tylko psu na budę. Odnoszę wrażenie, że podobnie ma się sprawa z forum pomorze.
Bardziej sensowne wydają się projekty "komercyjne" - firmy organizują szkolenia, czy inne usługi dla innych firm, ale na zorganizowanie tych działań dostają jakieś dotacje.
Tyle, że dotowane projekty są znacznie droższe (w sensie wysokości kosztów, bo klient płaci mało albo nic - kasę wykłada UE, czyli podatnicy) niż takie same projekty robione na zasadach wolnorynkowych
- po pierwsze dlatego, że upycha się tam jak najwięcej kosztów, które w rzeczywistości są kosztami innych priojektów, bądź bieżącej działalności (np. zatrudnianie osób, które oprócz pracy w projekcie zajmują się innymi rzeczami w firmie; zakup sprzętu wykorzystywanego nie tylko na cele projektu itd.)
- po drugie dlatego, że w projektach, na które pieniądze się dostaje "za darmo" uwzględnia się rzeczy, których w projektach komercyjnych nikt by nie uwzględnił. Np.: Robię 3 dniowe szkolenie dla pracowników jakiejś firmy. Kasuję ich 15-20 tys., w zamian dostarczam trenera ze sprzętem np. laptop i rzutnik, oraz materiały szkoleniowe - np. segregator, długopis, kartki, wydruk prezentacji. Reszta mnie nie obchodzi.
Tymczasem w analogicznym projekcie finansowanym z funduszy UE (oczywiście tylko teoretycznie, bo tak mały projekt finansowania nie dostanie - to musiałby być dużo większy program szkoleniowy) uwzględnię w projekcie wyżywienie, noclegi i dojazd dla uczestników i co tam się jeszcze da.
- po trzecie - klient, jeśli dostaje coś "za darmo" to stara się dostać jak najwięcej - w podanej sytuacji firma zamiast np. trzech szkoleń, które na prawdę są jej potrzbne, weźmie jeszcze pięć innych, których normalnie nigdy by nie wzięła - a więc są jej w rzeczywistości niepotrzebne.
- po czwarte - taki projekt wymaga zatrudnienia dodatkowej osoby (osób) do biurokratycznej obsługi projektu - mówiąc w skrócie do wypełniania wszystkich niezbędnych do otrzymania unijnej kasy formularzy (a jest tego masa i jeszcze trzeba się w tym orientować co i jak).

Biorąc to pod uwagę, to dla nas lepiej, że unijne pieniądze są wyrzucane w błoto pomorskie, a nie jakieś inne - bo w to, że one gdzieś zostaną dobrze wykorzystane nie ma co wierzyć.

knovak napisał/a:
jak po kaczkach...

Na taką obrazę chyba nie zasłużyli :hihi:

knovak - Sro Kwi 12, 2006 3:16 pm

Chris napisał/a:
knovak napisał/a:

to nie komplement, to fakt ;)

Faktem by było gdybyś napisał, że np. nasze forum jest "o niebo lepsze", a nie "nawet nasze forum jest lepsze" tak jak by FDG to był ostatni sort tego typu miejsc w internecie...

Mikołaj - Sro Kwi 12, 2006 6:33 pm

Zop, no nie myślałem że Ciebie trzeba będzie przekonywać, że nasze państwo wywala pieniądze w błoto :hihi:

Cytat:
koszt opracowania strony internetowej to ok. 2600 Euro (koszt dostosowania skryptu do wymogów Forum, wielokrotnych testów i modyfikacji, kilku wersji szaty graficznej poddawanych badaniom opinii) - PAMIĘTAJMY: Forum Pomorze ma być funkcjonalne nawet dla osób niedoświadczonych w używaniu tego typu narzędzi. Świadomie zostało w maksymalny sposób uproszczone i "wyczyszczone" ze wszystkich zbędnych dla prowadzenia debaty funkcji i informacji

Nie spodziewam się, że jakiś pasjonat pokroju Saaba, Gruna czy mnie zrobi to za darmo. Jednak wykonanie tego, co tam napisali to koszt 10 razy mniejszy. Zapewniam Cię, że na forach poświęconych skryptowi phpBB znalałyby się dziesiątki osób, które by to samodzielnie wykonały w 2 dni za 1000 zł.

Co do reszty, to podejrzewam że proporcje realnych kosztów i tego co się niektórzy nachapią są podobne.

Dawno już nie widziałem czegoś szytego tak grubymi nićmi. Nie lubię obsmarowywania ludzi, ale tym razem już przekroczono wszelkie granice. A wypowiadam się o kosztach prowadzenia forum, bo coś o tym wiem. :roll:

Zoppoter - Sro Kwi 12, 2006 6:49 pm

Mikołaj napisał/a:
Zop, no nie myślałem że Ciebie trzeba będzie przekonywać, że nasze państwo wywala pieniądze w błoto :hihi:

Ja napisałem wyraźnie, że nie wiem, (przynajmniej na razie) jak ocenic cały pomysł. Zaprzeczyłem tylko, że 70 tys. Euro (własciwie 74600) poszło w forum internetowe, bo poszło 10 tys. złotych. Jesli w tym sa koszta sprzętu, lokalu, energii elektrycznej, łączy telekomunikacyjnych, to wydaje mi się to całkiem realne.

Równiez pozostałe 72 tys. Euro wydawane przez 9 miesięcy daje 8 tys. Euro miesięcznie, czyli jakies 31 tys. złotych. Jesli w tym sa wynagrodzenia brutto pracowników, koszty ekspertyz, opracowań, cholera wie czego jeszcze, bo przeciez to ma podobno byc forma współpracy z samorządem, to to tez nie jest takie nierealne. Mniej więcej tyle kosztuje nas utrzymanie jednego parlamentarzysty, a o sejmie jakos nie piszesz, że to "grubymi nicmi szyte". Parlamentarzystów z województwa mamy pewnie ze trzydziestu (poprawcie mnie jesli się mylę), ilu mamy radnych w sejmiku czy w radach miast i powiatów to sie nie da zliczyc. W kazdym razie kosztuja nas oni duuuuuzo wiecej niż to forum. A to forum podobno ma spowodować ich lepsza pracę, więc może warto zaryzykować?

Na razie nie wiem, do jakiego stopnia wywalono pieniądze w błoto, a do jakiego stopnia przyniesie to korzysci. To się okaże w styczniu 2007, może jeszcze później.... Natomiast uważam, że skoro i tak juz te pieniądze wydano w taki sposób, to warto spróbowac skorzystać. W ramach robienia czegoś zamiast narzekania, do czego mnie tu kiedyś przekonywałeś.

Sabaoth - Sro Kwi 12, 2006 7:22 pm

Dlaczego to tyle kosztuje? Bo nikt z inicjatorów nie wykłada swoich własnych pieniędzy tylko pieniądze podatników czyli WASZE. :^^
Corzano - Sro Kwi 12, 2006 7:28 pm

Sabaoth napisał/a:
pieniądze podatników czyli WASZE. :^^

Zrzekłeś się obywatelstwa? 8O

Sabaoth - Sro Kwi 12, 2006 7:47 pm

Corzano napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

Wszystkie podatki płacę po tej stronie granicy :mrgreen:

danziger - Sro Kwi 12, 2006 7:47 pm

Corzano napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

Saab podatki w Szwecji płaci.

Corzano - Sro Kwi 12, 2006 8:44 pm

Sabaoth napisał/a:
Wszystkie podatki płacę po tej stronie granicy :mrgreen:

Niemniej jako obywatela Polski wydawane na portal pieniądze są tak samo Twoje, jak i nasze, tym bardziej, że znacząca kwota pochodziła z UE.
Btw. jak wysokie są podatki dochodowe w Szwecji?

Sabaoth - Sro Kwi 12, 2006 9:19 pm

Corzi, wysokość podatków to jedna sprawa, druga sprawa, na co podatki są przeznaczane. Teraz będzie trochę blablania :mrgreen:

Podstawowy podatek dochodowy w całości trafia do budżetu gminy, w której sie mieszka, gmina ma możliwość ustalenia wysokości podatku (w pewnych granicach). W gminie Soedertälje jest to 32,4%. Dużo ale sporo wraca do mnie w postaci różnych usług. Podam tylko jeden przykład, dziecko idąc do szkoły dostaje wszystko za darmo, książki, zeszyty, ołówki, kredki, itd. Jeden ciepły posiłek dziennie dla dzieci w szkole finansowany jest też przez gminę. Oprócz szkół pieniądze z podatków idą na lecznictwo, komunikację lokalną, kulturę, itp. O stanie dróg już nie wspominam. Budżet centralny finansowany jest z VATu i akcyzy. To tak w wielkim skrócie. Oczywiście, pieniądze z moich podatków też są marnotrawione przez urzędników ale skala tego zjawiska jest nieporównywalnie mniejsza niż po drugiej stronie Bałtyku (lub Wschodniego Jeziora, jak jest on tu nazywany).

knovak - Czw Kwi 13, 2006 10:25 am

Forum Pomorze się obraziło na użytkowników
:hihi:

Pietrucha - Czw Kwi 13, 2006 10:50 am

Cytat:
Forum Pomorze ma być funkcjonalne nawet dla osób niedoświadczonych w używaniu tego typu narzędzi. Świadomie zostało w maksymalny sposób uproszczone i "wyczyszczone" ze wszystkich zbędnych dla prowadzenia debaty funkcji i informacji,

Jak dla mnie tutaj dali ciała, przegieli chyba z tym upraszczaniem, forum jest mało czytelne.

Pietrucha - Czw Kwi 13, 2006 11:20 am

Po za tym twórcy projektu nie wzieli pod uwage pewnego małego mankamentu... poziomu polskich internautów, już zaczyna to przypominać fora duzych, ogólnodostępnych portali. Założe się ze większosć postów to będą głupie, hamskie, bezsensowne itd itd... wpisy. I tu faktyczne wydawanie kasy na opisywanie tego w jakis sprawozdaniach to chyba jakaś pomyłka, a jak jakis urzędnik podejdzie do tego za poważnie to jeszcze mogą być z tego tylko problemy.

Przedewszystkim możliwość pisania postów powinny mieć tylko osoby zalogowane, to by ograniczyło najbardzej leniwych troli.

Corzano - Czw Kwi 13, 2006 11:44 am

Sabaoth napisał/a:
Corzi, wysokość podatków to jedna sprawa, druga sprawa, na co podatki są przeznaczane.

Wiem o tym. Jednak ja wolę by nikt moich pieniędzy nie dzielił, bo wolę sam decydować na co je przeznaczyć. Im mniej mi zabierają, tym lepiej, bo ja od państwa nic nie chcę.
Do forumpomorze.pl też pośrednio dopłaciłeś, o ile Szwecja jest w UE.

Jarek z Wrzeszcza - Czw Kwi 13, 2006 12:59 pm

Corzano napisał/a:
Do forumpomorze.pl też pośrednio dopłaciłeś, o ile Szwecja jest w UE.

Corzano, no przecież :D

Gdynka - Czw Kwi 20, 2006 3:56 pm
Temat postu: Forum w NIKu
Być może wkrótce (czyli za jakieś kilka/kilkanaście tygodni) dowiemy się dlaczego tak drogo. Najwyższa Izba Kontroli sprawdzi.
Szczegóły

Corzano - Nie Kwi 23, 2006 6:29 pm

Sabaoth napisał/a:
W gminie Soedertälje jest to 32,4%. Dużo ale sporo wraca do mnie w postaci różnych usług. Podam tylko jeden przykład

Inne ciekawe przykałdy są w tym artykule z Gazety.

Sabaoth - Nie Kwi 23, 2006 6:48 pm

Dlatego zawsze głosuję na Moderatów, którzy w ostatnich sondażach przegonili socjaldemokratów :mrgreen:
danziger - Nie Kwi 23, 2006 7:14 pm

Sabaoth napisał/a:
Moderatów

To po szwedzku Moderatorzy? :wink:

Sabaoth - Nie Kwi 23, 2006 7:45 pm

www.moderat.se
Gdynka - Czw Lip 12, 2007 5:20 pm

Pozmieniało się na tym forum. Już nie można sobie poczytać, trzeba się zalogować.
Cytat:
Dyskusja odbywa się przede wszystkim drogą e-mailową za pomocą newslettera, który nie tylko dostarcza informacji, ale oferuje również możliwość natychmiastowej odpowiedzi drogą e-mailową. Efekty dyskusji prezentowane są chronologicznie w odpowiednich sieciach i wątkach na stronie www

I nazywa się Portal Pomorskich Sieci Dialogu

Corzano - Czw Lip 12, 2007 5:42 pm

Dobrze, że chociaż zdjęcia moderatorek można podglądać bez logowania. :wink:
seestrasse - Czw Lip 12, 2007 6:52 pm

tam same baby są! świat się kończy 8O
Corzano napisał/a:

jeśli Twój post wyraża ukrytą potrzebę oglądania zdjęć tutejszych moderatorek, to w zasadzie nie widzę przeciwskazań... :mrgreen:

danziger - Czw Lip 12, 2007 8:21 pm

Corzano napisał/a:

Widocznie jestem upośledzony, albo co - nijak nie umiem ich zobaczyć.
seestrasse napisał/a:
jeśli Twój post wyraża ukrytą potrzebę oglądania zdjęć tutejszych moderatorek, to w zasadzie nie widzę przeciwskazań... :mrgreen:

No to dawaj, na co czekasz!? Zwłaszcza takie w stylu "Rigoletta" :devil:
ZE-SIA! ZE-SIA! ZE-SIA! ZE-SIA! :== :== :== :== :==

seestrasse - Czw Lip 12, 2007 8:27 pm

ależ danzi, nie jestem tu jedyną moderatorką - wszak wszystko zależy od wyobraźni :hihi: :wink:
kazik - Pią Lip 13, 2007 10:11 pm

danziger napisał/a:
Corzano napisał/a:

Widocznie jestem upośledzony, albo co - nijak nie umiem ich zobaczyć.
Bo dostęp do zdjęć moderatorek mają zazwyczaj tylko administratorzy :hihi:
Ale w tym przypadku zrobiono wyjątek :wink:
http://www.forumpomorze.p...orzy.php?id=147
http://www.forumpomorze.p...orzy.php?id=143
http://www.forumpomorze.p...orzy.php?id=138

A wracając do głównego tematu - po rocznym funkcjonowaniu tamtego forum jestem jeszcze bardziej przerażony łatwością z jaką marnuje się publiczne pieniądze, niż na początku tej dyskusji... wówczas inicjatorzy akcji zapewniali nas o pożyteczności tego projektu, teraz widać ile był tak naprawdę wart.

schulze - Pią Lip 13, 2007 11:15 pm

A ta pierwsza Moderatorka ,to fotkę z Amsterdamu wstawiła ,zamiast z Neptunem :D
seestrasse - Pią Lip 13, 2007 11:29 pm

a której przyznacie jabłko dla najpiękniejszej, moi Parysowie? :hihi:
Corzano - Sob Lip 14, 2007 6:33 am

Heleno, :wink: nie ma co oceniać, niewiele na tych zdjęciach widać. :^^
seestrasse - Sob Lip 14, 2007 12:51 pm

no tak, twarz to trochę za mało :^^