Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Gdzie to mogło być??

lezaczek - Nie Kwi 02, 2006 11:22 am
Temat postu: Gdzie to mogło być??
Witam

mam pytanie dostałem ostatnio zdjęcie podobno jest zrobione w jednej z restauracji oliwskich a najprawdopodobniej w jelitkowie ale gdzie może ktoś mi pomoże w odgadnięciu???

Sabaoth - Nie Kwi 23, 2006 10:58 am

Znalazłem w internecie pewne zdjęcie podpisane "Combat in Danzig (Gdansk) im Marh 1945. M-17 half-track", czy da się ustalić dokładniejszą lokalizację? Może ta wieża w tle komuś się kojarzy?

Link: State Archive of Ukraine

Zdjęcie znajduje się w prawej kolumnie, czwarte od góry, po kliknięciu bardzo dobry skan.

jayms - Nie Kwi 23, 2006 12:58 pm

Jest to zdjęcie zrobione przy skrzyżowaniu ul Partyzantów z ul.Grunwaldzką we Wrzeszczu.Po lewej stronie fotografii za działkiem plot. widać budynek dzisiejszego McDonaldsa , a poza prawą krawędzią zdjęcia powinno się znajdować Centrum Handlowe-dawna zajezdnia tramwajowa.
villaoliva - Nie Kwi 23, 2006 1:37 pm

:== Bravo!
Wiedziałe że skądś kojarze te charakterystyczne okna dzisiejszego MACA.
Pamiętam, że gdzieś w połowie lat dziewięćdziesiątych gdy adaptowano dawne bilardy na przyszły fastfood, znaleziono tam zakopane bądź zamurowane szkielety.
Prasa wówczas twierdziła, że mogły one pochodzić z czasów gdy w budynku była siedziba bodajże Gestapo.

jayms - Nie Kwi 23, 2006 1:53 pm

Prasa wówczas twierdziła, że mogły one pochodzić z czasów gdy w budynku była siedziba bodajże Gestapo.[/quote]

O ile się nie mylę to w tym budynku znajdował się także komisariat Milicji Obywatelskiej. Może to MO maczała palce w odarciu z ciała tych szkieletów. :hmmm:

Sabaoth - Nie Kwi 23, 2006 1:57 pm

:== Wiedziałem, że już kiedyś widziałem to miejsce tylko nie mogłem za bardzo skojarzyć gdzie.
jayms - Nie Kwi 23, 2006 2:11 pm

Informacje na temat tego zdjęcia zaczerpnąłem z forum Pomorze 1945, żeby nie było że sam na to wpadłem (tak gwoli ścisłości) :hihi:
Sabaoth - Czw Kwi 27, 2006 7:46 pm

Na Allegro pojawiła się pocztówka fotograficzna opisana jako Gdańsk Wrzeszcz Dziedziniec szkoły

Jakoś nie mogę skojarzyć, co to może być. Macie jakieś propozycje? A może to wcale nie jest Gdańsk :hmmm:

grzechuu - Czw Kwi 27, 2006 8:02 pm

wychodzi mi na to, że to szkoła przy Batorego, widziana od zachodu
villaoliva - Sro Sie 23, 2006 12:54 am

I ja znalazłem w internecie zdjęcie związane z Gdańskiem.
Inferno Danzig März 1945

Domyślacie się gdzie to mogło być? :hmmm:

Sabaoth - Sro Sie 23, 2006 5:29 pm

Przecież "Rudy" miał numer 102, a nie 103 :hihi:
jayms - Sro Sie 23, 2006 7:06 pm

Sabaoth napisał/a:

"Rudy" był czołgiem typu t-34 a na zdjęciu jest czołg typu IS-2. :wink:

Anna B. - Sro Sie 23, 2006 10:06 pm

Czy za czołgiem widać nieistniejącą kamienicę która była na wysokości kościoła św.Elżbiety?Elizabethwall?
Zdzislaw - Sro Sie 23, 2006 10:46 pm

jayms napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

"Rudy" był czołgiem typu t-34 a na zdjęciu jest czołg typu IS-2. :wink:

Zgadza sie JS-2 (czyli Josef Stalin-2 -tylu byśmy chyba nie przeżyli). CO on ma na wieżyczsze? SZKaSa... wkm 12,7mm?????
Pierwszy raz widze.... :hmmm:

Anna B. napisał/a:
Czy za czołgiem widać nieistniejącą kamienicę która była na wysokości kościoła św.Elżbiety?Elizabethwall?

Przejrzałem dostępne w necie zdjątka..... to mi raczej wyglada na Wrzeszcz, ale.....

Krzysztof - Sob Sie 26, 2006 12:05 am

jayms napisał:
O ile się nie mylę to w tym budynku znajdował się także komisariat Milicji Obywatelskiej.

Komisariat MO był w sąsiednim budynku, bliżej Grunwaldzkiej rozebranym w latach 60-tych (?). Przypuszczam, że to ten, całkim po lewej stronie zdjęcia. Ten też był "z branży". Na parterze były dwa sklepy konsumów.

villaoliva - Pon Wrz 24, 2007 7:31 am

Zastanawia mnie jedno zdjęcie umieszczone przez Boxlpio na innym forum.
Wiecie, może gdzie stał ten budynek w Oliwie? :hmmm:

Sabaoth - Pon Wrz 24, 2007 8:06 am

Ten budynek opisany był na pocztówce jako: Luftkurort Strauchmühle bei Oliva "Wirtschaftsgebäude". Znaczy się był to jakiś budynek gospodarczy w okolicy Leśnego Młyna.
villaoliva - Pon Wrz 24, 2007 8:35 am

No właśnie tego opisu mi brakowało.
Jakoś nie kojarzę tego budynku. Być może nie istnieje :II

gargoyle dfl - Pon Wrz 24, 2007 6:29 pm

a teraz mozna to nabyc na ebaju
o tu

villaoliva - Pon Wrz 24, 2007 6:52 pm

Nawet ten sam egzemplarz!
Sabaoth - Wto Lut 26, 2008 6:38 pm

Otrzymałem dzisiaj maila z PAP Foto w sprawie identyfikacji 3 zdjęć. Oto fragment maila:

Cytat:
Mamy kilkanaście klatek ze zruinowanego miasta, co do którego pojawiły się wątpliwości, czy to Gdańsk czy Wrocław. Kolega wrocławianin z "dziada pradziada" wykluczył Wrocław. Szukając zdjęć ze starego Gdańska trafiłam na Pana stronę, bardzo ciekawą i niezwykle cenną dla takich jak ja, szperaczy. I dlatego postanowiłam poprosić Pana o pomoc. Przesyłam Panu trzy obrazy i mam uprzejmą prośbę, może rozpozna Pan te fragmenty i potwierdzi, że to Gdańsk. Zdjęcia pochodzą z 1948 r.

Zdjęcia nr 1 i 2 udało mi się bez problemu zidentyfikować, przedstawiają one ul. Elżbietańską pomiędzy kościołem Św. Elżbiety i Św. Józefa. Problem mam ze zdjęciem nr 3, wydaje mi się, że kamienica po lewej stała naprzeciw dworca ale nie mam co do tego pewności. Czy ktoś potrafiłby potwierdzić tą lokalizację bądź podać jakąś inną?

Sabaoth - Wto Lut 26, 2008 6:43 pm

Dodam jeszcze powiększone fragmenty zdjęcia nr 3, być może pozwolą one zidentyfikować miejsce.

P.S. Każda uwaga, opinia, sugestia będa mile widziane.

villaoliva - Wto Lut 26, 2008 7:46 pm

Podejrzewałem budynek dawnej przychodni kolejowej.
Ale to nie to :II

Hochstriess - Wto Lut 26, 2008 8:41 pm

Na czuja - okolice Hansaplatz. Przypuszczenie tylko.
Sabaoth - Wto Lut 26, 2008 8:51 pm

Warto zwrócić uwagę na trzecie powiększenie, w tle widać niewielki zadrzewiony placyk, może to coś pomoże. :hmmm:
Mikołaj - Wto Lut 26, 2008 9:37 pm

nie mam teraz za bardzo czasu na przetrzepanie albumów, ale ten budynek widziany pomiedzy arkadami kojarzy mi się z Nowymi Ogrodami...
grzechuu - Wto Lut 26, 2008 11:04 pm

Jak sobie rozjaśniłem to widać detale bocznej kamienicy i wejście

ale to ta kamienica co stała jeszcze trochę lat po wojnie naprzeciw dworca to raczej nie jest
http://www.kfp.pl/popup.h...5647c47f9840595

villaoliva - Wto Lut 26, 2008 11:38 pm

To zdjęcie zrobione zostało z wyjścia ( a raczej zza wejścia) głownego budynku Nadprezydentury.

Nad tymi łukami widoczne są kolumny portalu istniejące w tym budynku no i doskonale widać całe boczne skrzydło budynku.
Między łukami wejścia widać w oddali całe okna dzisiejszej komendy miejskiej Policji.

Sabaoth - Wto Lut 26, 2008 11:42 pm

Mikołaj napisał/a:
nie mam teraz za bardzo czasu na przetrzepanie albumów, ale ten budynek widziany pomiedzy arkadami kojarzy mi się z Nowymi Ogrodami...

Mikuś, jesteś genialny (zawsze o tym wiedziałem :^^ ) to jest widok z wnetrza zburzonego budynku Senatu, po lewej mamy skrzydło budynku Senatu z wejściem bocznym, a pomiędzy arkadami budynek przy Nowych Ogrodach.

villaoliva - Wto Lut 26, 2008 11:45 pm

Pierwszy :hihi:

Widać, że budynek nadawał się do odbudowy. W porównaniu ze zdjęciem lotniczym sporo tu już rozebrano. :II

Rejon skrzyżowania Nowych Ogrodów z Promenadą na zdjęciu lotniczym z 1947 r. Niebieska strzałka wskazuje ruinę Nadprezydentury - czerwona ruinę Landeshausu.
Ze strony ARz

Łukasz - Sro Lut 27, 2008 12:18 am

:==
Mikołaj - Sro Lut 27, 2008 12:52 am

no i pięknie! :== jakoś nie przyszło mi do głowy, że to może być widziane od wewnątrz nadprezydentury :roll:
zwróćcie uwagę na kolumny z frontowej elewacji, które się ostały

pumeks - Sro Lut 27, 2008 10:30 am

Ja myślę, że w kwietniu 1945 r. ostało się nawet znacznie więcej.
Ten stan który widzimy na zdjęciach, to już jest zaawansowana rozbiórka.

Gulden - Sro Lut 27, 2008 12:20 pm

Co ciekawe za arkadami nie widać pozostałości budynku Landeshausu. Widać uporali się z jego rozbiórką szybciej niż z Nadprezydenturą. Na zdjęciu lotniczym ze strony Akademii z 1947 widać dosyć pokaźną bryłę Ladeshausu, może nieco bardziej "okrojoną" w porównaniu z Nadprezydenturą ale jednak dość konkretną. Jeżeli zdjęcie Sabaotha pochodzi z 1948 roku i nie ma na nim pozostałości po budynku Parlamentu, więc jego zniknięcie możemy datować na okres 1947-48.
pumeks - Czw Lut 28, 2008 11:31 am

Nie wiem, do którego wątku z tym pójść, ale....

w wątku "Pocztówki i zdjęcia" 27.09.2007 Sabaoth umieścił takie oto zdjęcie tramwaju. Pewnie zasugerowany przystankiem docelowym umieścił w nazwie zdjęcia słowo "Breitegasse". Dla mnie jest ewidentne że to zdjęcie nie zostało wykonane ani na Szerokiej, ani w ogóle w Śródmieściu. Na czuja stawiam hipotezę, że to Albrechtstrasse w Nowym Porcie, a to co widać z lewej to fragment dawnej łaźni. Zarówno budynek, jak również ogrodzenie z ceglanymi słupkami istnieją do dziś.

pumeks - Czw Lut 28, 2008 12:48 pm

Przepraszam, zapomniałem że nie wszyscy posługują się tym kodem :wink:
Miałem na myśli obecną ulicę Strajku Dokerów w Nowym Porcie.

Sabaoth - Czw Lut 28, 2008 6:34 pm

Ja się po prostu zasugerowałem podpisem pod zdjęciem :hihi: Ale masz rację, to wygląda na Warzywód, o przepraszam, Nowy Port :hihi:
Filejski - Czw Lut 28, 2008 7:34 pm

Kupilem kiedys t.zw. "prywatna pocztowke" wyslana z Oliwy w 1916 roku. Czy ktos potrafi zlokalizowac ten dom?
villaoliva - Czw Lut 28, 2008 9:22 pm

Dom jest dobrze zachowany do dziś.
To Obr. Westerplatte 33.

Czy kartka jest jakoś opisana. Nazwą villi?

Filejski - Pią Lut 29, 2008 12:16 am

Witam. Na odwrocie nie ma zadnych informacji dotyczacych budynku. Jest to (prawdopodobnie) amatorskie zdjecie rodziny zamieszkujacej ten dom odbite na papierze, ktory ma z tylu prosty podzial liniowy na tekst, adres i znaczek pocztowy. Adresatem jest kochana ciocia Elli. Jezeli jestes specjalnie zainteresowany ta willa (nomen omen), chetnie przesle skan w lepszej rozdzielczosci. Pozdrowienia.
villaoliva - Pią Lut 29, 2008 1:01 am

Jako mieszkaniec Oliwy z przyjemnością :D
Gulden - Pią Lut 29, 2008 1:42 am

A propos Oliwy. Posiadam zdjęcie w albumie rodzinnym podpisane jako Oliwa okolice Parku Oliwskiego. Orentuje się ktoś może gdzie to może być? :hmmm: Dość charakterystyczny budynek i mostek lecz nic mi nie przychodzi na myśl.
villaoliva - Sob Mar 15, 2008 5:17 pm

Na allegro pojawiło się takie zdjęcie.
Gdzie to mogło być?

Sabaoth - Sob Mar 15, 2008 6:40 pm

Ten sam sprzedawca wystawia jeszcze dziesiątki innych zdjęć podpisane jako Gdańsk, Oliwa, Wrzszcz. Tamte przedstawiają głównie ludzi więc trudno stwierzić, czy to na pewno Gdańsk. Na powyższym widać budynki, jakieś kolumny. Mi to na Gdańsk nie wygląda.
grzechuu - Pon Mar 31, 2008 7:31 pm

PREUSSISCHEN HAUSE?
tu

Cytat:
DANZIG (miejsce identyfikuje wyłącznie na podstawie korespondencji - Danzig; przypuszczam, że znawcy miasta nie będą mieli z tym kłopotu). Stan b. dobry - jak na skanie (wyraźna fotowidokówka, trochę przetarte narożniki). Bez obiegu pocztowego (wypisana korespondencja atramentem w 1942 r.). Wydawca: brak danych.