Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Dworzec główny w Gdańsku

Heike - Nie Mar 26, 2006 3:01 pm
Temat postu: Dworzec główny w Gdańsku
Cześć Wszystkim!
Studiuję historię sztuki na UW i piszę pracę o architekturze dworca głównego w Gdańsku. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś posiadał jakiekolwiek informacje na ten temat. Zdjęć znalazłam dosyć sporo, ale żadnych konkretnych danych typu coś o architaktach, projekcie itd.
Czy jest może jakaś ksiażka poświecona temu zagadnieniu, albo chociaż jakieś wzmianki?
Z góry dziękuję za pomoc
Heike

turecki - Nie Mar 26, 2006 3:07 pm

porozglądaj się dokładnie...na forum są informacje przynajmiej na temat architektów :P
jayms - Nie Mar 26, 2006 3:23 pm

Chociażby tutaj http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=2860
danziger - Nie Mar 26, 2006 4:24 pm

Architektem był Aleksander Ruedell.
Pewne informacje możesz znaleźć w piśmie "30 dni" - zwłaszcza numerach 3, 4, 6 i 7 (wszystkie z 1999 r.)

Heike - Nie Mar 26, 2006 8:46 pm

Bardzo dziękuję za pomoc :)
Pozdro

pumeks - Pon Mar 27, 2006 8:28 am

Bywa też pisownia Rüdell. Spotkałem też informację, że projektantów było trzech: A. Rüdell, Paul Thoemer i Georg Cuny. O tym drugim zupełnie nie mam informacji, za to Cuny to autor paru publikacji na temat sztuki i architektury dawnego Gdańska.
momilan - Nie Lut 21, 2010 6:33 pm

Tym razem coś o Cuny'm.
Często w kontekście dworca mowa jest o tym, że miał na imię Georg co pozwala go identyfikować z architektem Georgem Cuny piszącym o Gdańsku, m.in. Danzigs Kunst und Kultur....
Taką identyfikację przeprowadził m.in. prof Januszajtis w swoich publikacjach. Tymczasem ten od dworca miał inicjały H.C. i jest notowany w kilku innych miastach niemieckich jako etatowy pracownik ministerstwa kolei zatrudniany przy kierowaniu budowami dworców, m.in. w Eisenach. W Gdańsku był "przelotem" (trwającym 3-4 lata), wykonał zadanie urzędnika budowlanego, jakim było pokierowanie budową obiektu zaprojektowanego przez Alexandra Rüdella (przez U-umlaut ale mi nie "wchodzi" z klawiatury spoko :wink: )
Rüdell był etatowym projektantem dworców w Rzeszy, zaprojektował ich coś koło setki i stosował do nich trzy zasadnicze schematy brył i rozłożenia pomieszczeń. Gdański należał do kategorii dworców "w miastach średniej wielkości". Jak już wielokrotnie zauważono (m.in. artykuły Jakuba Szczepańskiego) ma wielu "krewniaków" - Colmar, Krefeld, Luxemburg etc - zaprojektowanych przez tego samego architekta Rüdella. Kostium architektoniczny dostosowywał do dominującego stylu danego miasta, aby dworze mógł pełnić funkcję wizytówki miasta dla przyjeżdżających. Thomer (jest kilka lekcji pisowni tego nazwiska) był inżynierem kolejnictwa, na wygląd projektu miał wpływ zapewne niewielki, ale za to siłę sprawczą. Kierował wówczas Dyrekcją Kolei w Gdańsku.

pumeks - Nie Lut 21, 2010 6:41 pm

Dzięki za sprostowanie Cuny'ego. :==