|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Podsłuchane w radioodbiorniku
villaoliva - Czw Mar 09, 2006 7:21 pm Temat postu: Podsłuchane w radioodbiorniku
Cytat: |
Na ciekawe znalezisko natrafili remontujący sopocki Urząd Miasta robotnicy. Pod podłogą znaleźli dwie gliniane tabliczki z 1923 roku. Na jednej z nich wyryto napis szkalujący ludność żydowską i polską.
-Zrywając podłogę w wydziale komunikacji, natrafiliśmy na glinianą tabliczkę, na której napis jest wyryty po niemiecku. „Gdańsk zalany jest ponad miarę żydami i polakami, ale oni nigdy go nie dostaną”- czytamy w liście. Przyszłość pokazała zupełnie co innego-mówi Katarzyna Kucz-Chmielecka, rzecznik prasowy sopockiego magistratu.
Na odwrocie tabliczki widnieje napis – „do zobaczenia w niebie”. Pod tym hasłem podpisał się ktoś o imieniu Lukas.
-Prawdopodobnie umieścił ją pod podłogą jeden z budowniczych urzędu. Magistrat w 1923 był rozbudowywany, dobudowywano jedno skrzydło. W tym czasie tabliczka musiała zostać schowana pod posadzką-dodaje Katarzyna Kucz-Chmielecka. |
Tabliczki z przeszłości
Gdynka - Sro Maj 24, 2006 6:58 pm Temat postu: Planetarium w Gdyni
Nowa atrakcja turystyczna na zbliżający się sezon wakacyjny w Gdyni.
Na przeciwko mariny przy skwerze Kościuszki otwarte zostanie planetarium. W budynku będzie można prześledzić całą mapę nieba, zobaczyć konstelacje gwiazd i ruch słońca. Nie ma tam jednak, jak sugeruje nazwa instytucji - modeli planet.
-Początkowo chodziło głównie o pokazanie ruchu planet. Potem zaczęto dokładać do tego coraz więcej najrozmaitszych rzutników. W planetarium pokażemy 4850 gwiazd, czyli trochę więcej ile człowiek o przeciętnym wzroku może zobaczyć - mówi mgr. Marek Szczepański z Akademii Morskiej w Gdyni.
Budynek wyposażony jest w aparaturę z 36-cioma rzutnikami nieba zamkniętymi w kuli projektora. Komu będzie służyć?
-Planetarium już dziś pełni trzy funkcję, jako ośrodek dydaktyczny dla studentów Akademii Morskiej, jako placówka oświatowa dla uczniów gdyńskich szkół oraz jako atrakcja turystyczna którą w tym sezonie po raz pierwszy oferujemy na skwerze Kościuszki-mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni.
Pomysł stworzenia planetarium powstał w latach 60-tych. Wtedy też zakupiono i sprowadzono z Niemiec specjalistyczną aparaturę na zamówienie Państwowej Szkoły Morskiej. Teraz budynek i sprzęt władze Akademii postanowiły wyremontować i udostępnić dla szerszej publiczności. |
Nowe planetarium
Już czynne. Otwarte jest codziennie. Seanse o 11.00 i 12.30 (a dla zorganizowanych grup także o innych godzinach). Bilety w cenach: 3 zł. ulgowy i 5 zł. normalny. Zgłoszenia i rezerwacja miejsc na seanse przyjmowane są telefonicznie pod numerami: 058 620 92 18, 058 620 74 63, 058 690 11 13, faksem: 058 660 31 86 lub poprzez formularz na stronie: www.frwsm.com.pl
villaoliva - Pią Cze 02, 2006 7:26 pm
O płytach nagrobnych na Spacerowej i Lapidarium Cytat: | Niezwykłego odkrycia dokonano podczas prac drogowych na ulicy Spacerowej w Gdańsku. Podczas prowadzenia wykopów dla podziemnych instalacji, znaleziono kilkanaście fragmentów po niemieckich nagrobków z nieistniejących już cmentarzy. Po II Wojnie Światowej wykorzystywano fragmenty nagrobków do utwardzania nawierzchni, wykonywano z nich nawet schody, chodniki i ogrodzenia.
- W Gdańsku problem ten został rozwiązany, ponieważ w maju otwarte zostało gdańskie lapidarium do którego będą trafiały historyczne nagrobki-mówi Romuald Nietupski, dyrektor Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku.
Trudno dokładnie stwierdzić z jakiego okresu pochodzą owe nagrobki, bo na większości z nich zachowały się jedynie fragmenty napisów. Na prośbę Wojewódzkiego Konserwatora zabytków dokonano selekcji gruzu, wybierając kilkanaście fragmentów nagrobków. Na razie trafiły na składowisko.
- Usiłujemy powołać komisję, która będzie dokonywała selekcji nagrobków, które maja trafić do lapidarium. Wszystkie nagrobki, które będą miały charakter historyczny trafią do lapidarium-dodaje Romuald Nietupski.
Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku ma też projekt, związany z upamiętnieniem miejsc w których znajdowały się niegdyś, nieistniejące już dziś stare cmentarze.
- w Gdańsku było dużo cmentarzy, które zostały zlikwidowane. Chcemy je upamiętnić, zwłaszcza te na terenie których powstały zieleńce. Od tego roku będziemy ustawiać płyty granitowe z informacją o nazwie tego cmentarza, w jakich latach istniał i jakiego obszaru dotyczy-dodaje Romuald Nietupski.
Lapidarium znajduje się w parku przy ulicy Narutowicza, przylegającym do Politechniki Gdańskiej. Trafiły tam już pierwsze nagrobki znalezione na ulicy Spacerowej. W to miejsce będą również trafiały wszystkie inne nagrobki, które zostaną zakwalifikowane przez komisję.
Ulica Spacerowa jest tylko jednym z kilku miejsc w których dokonano takiego odkrycia. nagrobki znajdowano też w innych częściach Gdańska. Ostatnio - między innymi wbudowany w nawierzchnię nagrobek przy ulicy Matemblewskiej. Trzy nagrobki znaleziono przy ulicy Śniadeckich. Dwa z nich trafiły już do lapidarium.
|
O starych nagrobkach na Spacerowej i nie tylko również na forum
Wrzeszczak - Nie Cze 04, 2006 12:33 pm
Lapidarium dla wybranych? Nie wiem co oznacza zwrot "nagrobek historyczny" ale rozumiem, ze te nie-historyczne nadaja sie na cele budowlane. Chyba, ze sa z kiepskiego materialu - wowczas na smietnik?
danziger - Nie Cze 04, 2006 1:04 pm
Wrzeszczak napisał/a: | Lapidarium dla wybranych? |
Na składowanie wszelkich starych nagrobków trzeba by zarezerwować olbrzymią powierzchnię - dlatego nie każdy nagrobek może trafić do lapidarium...
Wrzeszczak - Nie Cze 04, 2006 1:38 pm
Calkowita racja. Pozostale proponuje wykorzystac przy budowie arcydziela Gdanskiej architektury - Nowej Lastadii - najlepiej jak plyty chodnikowe przy promenadzie
danziger - Nie Cze 04, 2006 2:38 pm
Możesz się obrażać na rzeczywistość, ale ona się od tego nie zmieni...
abernacka - Pon Cze 05, 2006 1:34 pm
Aktualnie w Radio Gdańsk, jest poświęcona audycja na temat Browaru Gdańskiego.
DarioB - Sro Cze 07, 2006 1:28 pm
Wrzeszczak napisał/a: | Calkowita racja. Pozostale proponuje wykorzystac przy budowie arcydziela Gdanskiej architektury - Nowej Lastadii - najlepiej jak plyty chodnikowe przy promenadzie |
Nie zdziw się, jeśli tak będzie rzeczywiście. Obejżałem sobie to nasze Lapidarium i jestem pełen obaw.
Ale o tym już w wątku poświęconym Lapidarium.
Gdynka - Sro Cze 14, 2006 5:11 pm Temat postu: Huelle przed sądem za granie, tupanie i śpiewanie... Paweł Huelle przed sądem za zakłócanie ciszy nocnej. Dzisiaj rozpoczął się proces.
I jeszcze relacja PAP z www.interia.pl
Strach parapetówę urządzać
Gdynka - Czw Cze 22, 2006 11:45 am
Czy bursztynowa komnata albo inne skarby są w człuchowskim zamku? Sprawdzi jasnowidz Krzysztof Jackowski
wiadomość Radia Gdańsk
grzechuu - Pią Lip 07, 2006 12:44 pm
http://www.radio.gdansk.pl/?a=news&id=26088
Cytat: | Rekordowe znalezisko amunicji w Gdańsku
Składowisko amunicji - prawdopodobnie największe od czasów II Wojny Światowej - odkryto w Gdańsku. Natrafili na nie robotnicy w trakcie prac budowalnych na stadionie Lechii Gdańsk. Pod ziemią od ponad 60 lat leżały moździeże, pociski artyleryjskie, granaty moździeżowe i granaty nasadkowe. Jak powiedział Radiu Gdańsk Zbigniew Korytnicki z Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku waga trotylu w wydobytej z ziemi amunicji przekracza 350 kg. Wszystkie ładunki są uzbrojone. Pod ziemią może być ich jednak znacznie więcej. W razie wybuchu siła rażenia byłaby ogromna. Na miejscu są już saperzy. Ich prace mogą potrwac nawet do jutra. Nie ewakuowano okolicznych budynków, w tym Akademii Medycznej, jednak ze względów bezpieczeństwa zamknięto dla ruchu ulicę Smoluchowskiego. |
Gdynka - Czw Wrz 14, 2006 3:31 pm
Cytat: | Paweł Huelle przed sądem za zakłócanie ciszy nocnej. Dzisiaj rozpoczął się proces.
I jeszcze relacja PAP z www.interia.pl
Strach parapetówę urządzać |
Paweł Huelle uniewinniony!
Trzy miesiące i po procesie? Aż wierzyć mi się nie chce.
villaoliva - Czw Wrz 14, 2006 3:41 pm
Chociaż raz pieniactwo zostało powstrzymane
Mam nadzieje że owa sąsiadka poniesie w całości koszta sądowe i reprezentacji prawnej pozwanego.
Mikołaj - Czw Wrz 14, 2006 7:00 pm
Cytat: | poniesie w całości koszta sądowe i reprezentacji prawnej pozwanego |
sąsiadka żadnych kosztów nie poniesie, bo to nie powództwo cywilne
villaoliva - Czw Wrz 14, 2006 7:10 pm
To fatalnie
Olivka - Sro Gru 20, 2006 3:29 am Temat postu: podsłuchane wybuchowo, a jeszcze nie noworocznie
http://www.radio.gdansk.pl/?a=news&id=30168
villaoliva - Nie Gru 31, 2006 8:20 pm
A wystarczyłoby zastosowanie tej specjalnej farby, jakiej używa się w Sopocie, z której zmywa sie spray Cytat: | Jeszcze nie oddany, a już pomalowany.
Remont wiaduktu Błędnik w Gdańsku prowadzony jest od kwietnia zeszłego roku. Mimo, że obiekt nie został jeszcze oddany do użytku, to już pojawiło się na nim graffiti.
- Spore powierzchnie pokryto cegłą klinkierową i ta cegła jest już zamalowana. Podobnie jest z przyczółkami na wiadukcie Braci Lewoniewskich, które pochodzą z początków ubiegłego wieku, zostały pieczołowicie odrestaurowane i również zostały zniszczone. Aż żal ściska, że nie ma poszanowania dla tego typu obiektów - mówi dyrektor Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku Romuald Nietupski.
Na razie nie wiadomo kto się zajmie odnowieniem zniszczonych części obiektów.
- W tej chwili nie przesądzam co z tym się stanie. Będziemy rozmawiali z wykonawcą, żeby to zamalował, ale nie wiem jaka będzie jego reakcja. Musimy się zastanowić co z tym fantem zrobić, gdyż odmalowanie ścian prawdopodobnie spowoduje to, że po kilku dniach znowu zostanie ona zamalowana. W związku z tym rozważymy inne rozwiązanie, które będzie ograniczało ten proceder – dodaje Nietupski.
Jak w takim razie miasto będzie walczyć z grafficiarzami? Jednym z rozwiązań jest udostępnienie artystom niektórych miejskich obiektów, gdzie będą mogli legalnie umieszczać swoje graffiti.
|
Gdynka - Pon Sty 08, 2007 8:24 pm Temat postu: Ostatnia wieczerza Pawła Huelle w trójce Ostatnia wieczerza ukaże się w lutym, a teraz można jej posłuchać w radiu. Kolejne odcinki emitowane będą od poniedziałku do czwartku ok. godz. 22.20 w 3. programie Polskiego Radia przez najbliższe trzy miesiące. Czyta... Paweł Huelle.
http://www2.polskieradio....-wieczerza.html
villaoliva - Pon Sty 08, 2007 8:44 pm
Mogę nagrać
seestrasse - Pon Sty 08, 2007 10:47 pm Temat postu: Re: Ostatnia wieczerza Pawła Huelle w trójce
Gdynka napisał/a: | Czyta... Paweł Huelle |
...i Zbigniew Zamachowski
Gdynka - Pon Sty 08, 2007 11:49 pm Temat postu: Re: Ostatnia wieczerza Pawła Huelle w trójce
seestrasse napisał/a: | Gdynka napisał/a: | Czyta... Paweł Huelle |
...i Zbigniew Zamachowski |
...ale dziś nie czytał
seestrasse - Pon Sty 08, 2007 11:53 pm
bo dziś były "prace ręczne" autora/narratora, a nie jego bohaterów
Gdanszczanin - Wto Sty 09, 2007 10:36 am
I jak wrażenia? Bo ja niestety(?) przegapiłem.
Gdynka - Wto Sty 09, 2007 7:02 pm
Nieźle Huelle promuje Wieczerzę trzeba przyznać, wcześniej czytał fr. w Domu Zarazy, teraz trójka
Przed powieścią była rozmowa z autorem, który oprowadzał po Gdańsku po miejscach, gdzie toczy się Ostatnia wieczerza. Niestety włączyłam radio tuż przed 22.20, więc słyszałam tylko końcówkę.
Co do powieści, to mam niedosyt, nastawiłam się na dłuższe słuchanie, a to chyba tylko 5 minut było. Ciekawie zrobione, bo trochę w formie słuchowiska (muzyka, odgłosy ulicy itp.)
Postaram się słuchać dalej. Szkoda tylko, że nie można posłuchać rano. Wczoraj w drodze do pracy bardzo się namęczyłam, omijając w radiu reklamy i wiadomości nt. Wielgusa... Udało mi się jednak wyłapać zapowiedź Huellego. Cieszę się, że takie audycje jeszcze istnieją
villaoliva - Wto Sty 09, 2007 8:50 pm
Dla tych, którzy nie zdążyli posłuchać całej rozmowy i pierwszej części powieści mam mp3 wczorajszego programu
Gdynka - Wto Sty 09, 2007 9:03 pm
villaoliva napisał/a: | Dla tych, którzy nie zdążyli posłuchać całej rozmowy i pierwszej części powieści mam mp3 wczorajszego programu |
Gdanszczanin - Wto Sty 09, 2007 10:19 pm
To ja bym bardzo prosił o zamieszczenie tego fragmentu albo przesłanie mi na maila. Będe bardzo wdzięczny.
villaoliva - Wto Sty 09, 2007 10:30 pm
Gdanszczanin napisał/a: | To ja bym bardzo prosił o zamieszczenie tego fragmentu albo przesłanie mi na maila. Będe bardzo wdzięczny. |
Ale twój adres mailowy jest nie widoczny
Plik jest niemały więc chętnych proszę o podanie adresu @ na pw.
Mikołaj - Pią Sty 19, 2007 3:12 am
to ja poproszę - maila zapewne masz, a jak nie to: moje nazwisko @onet.pl
luanda - Pią Sty 19, 2007 9:51 am
z kopią do luanda@wp.pl, proszę...
villaoliva - Pon Lut 05, 2007 10:01 pm
Zabytkowe problemy na granicach
Cytat: | Uważaj co wywozisz za granicę - ostrzegają celnicy z Gdyni. Stara książka, czy obrazek dla nas bezwartościowy, może okazać się cennym zabytkiem, a wtedy na granicy czekają nas problemy.
W zeszłym roku funkcjonariusze z Izby Celnej w Gdyni zatrzymali prawie 200 tego typu eksponatów. Tylko w tym roku jest ich ponad 70.
- W styczniu zatrzymaliśmy np. zabytkowy samowar, książki o charakterze zabytkowym, obrazy a nawet zabytkowe skrzypce. Przykładów jest bardzo wiele – mówi Jolanta Twardowska, rzecznik Izby Celnej w Gdyni.
Aby uniknąć niepotrzebnych kłopotów na granicy, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie dokumenty.
- W przypadku dóbr kultury obowiązują zezwolenia oraz zaświadczenia. Pozwolenia wydają wojewódzcy konserwatorzy zabytków, jeżeli chodzi o wywóz czasowy. Natomiast, jeżeli ktoś taki zabytek chciałby wywieźć na stałe, to już musiałby się zwrócić do Ministra Kultury o wydanie takiego pozwolenia – dodaje Jolanta Twardowska.
Jak się okazuje specjalne dokumenty musimy również posiadać, jeżeli rzecz którą chcemy przewieźć nie jest zabytkiem, a na taki wygląda. |
Gdynka - Sro Lut 21, 2007 7:31 pm
Czy Janek Krasicki wyjedzie z VII Dworu do Kozłówki? Zdecydują o tym w poniedziałek radni. Muzeum Socrealizmu chce przyjąć pomnik. Ostatnia chwila na pamiątkowe bo rozbiorą pomnik
Corzano - Sro Lut 21, 2007 8:32 pm
Gdynka napisał/a: | Czy Janek Krasicki wyjedzie z VII Dworu do Kozłówki? |
No, wreszcie będzie miejsce dla papieża-Polaka.
villaoliva - Sro Lut 21, 2007 8:49 pm
Janek Krasicki, Jan Krasicki, pseudonim Kazik
Gdynka - Sro Lut 21, 2007 9:03 pm
Corzano napisał/a: | Gdynka napisał/a: | Czy Janek Krasicki wyjedzie z VII Dworu do Kozłówki? |
No, wreszcie będzie miejsce dla papieża-Polaka. |
Albo dla Fahrenheita! Niedługo będzie vacat na cokole
Zajrzałam do programu sesji Rady Miasta, a tam uchwały w sprawie
usunięcia pomnika Janka Krasickiego (druk nr 134)
i zaraz potem wzniesienia pomnika upamiętniającego Gabriela Daniela Fahrenheita (druk nr 135)
W tym samym miejscu?
villaoliva - Sro Lut 21, 2007 9:06 pm
Mogliby tylko zmienić podpis pod głową "Kazika" i byłby Fahrenheit
luanda - Czw Mar 08, 2007 8:59 pm Temat postu: Re: Ostatnia wieczerza Pawła Huelle w trójce
Gdynka napisał/a: | Ostatnia wieczerza ukaże się w lutym, a teraz można jej posłuchać w radiu. Kolejne odcinki emitowane będą od poniedziałku do czwartku ok. godz. 22.20 w 3. programie Polskiego Radia przez najbliższe trzy miesiące. Czyta... Paweł Huelle.
http://www2.polskieradio....-wieczerza.html |
Kolekcjonuję w otrzymane w listach empetrójki (wielkie dzięki!!!!) i czekam na jakąś daleką podróż samochodem, aby posłuchać, ale przedwczoraj słuchałem w PR3, że Bardo sie z jakimś derwiszem w kamieniołomach kochał?
Chyba sprawdzę wcześniej o czym jest moja lektura podróżna
villaoliva - Wto Lip 24, 2007 1:30 pm
No i stało się.
Jeden z ostanich symboli komunizmu w Gdańsku - pomnik Janka Krasickiego na osiedlu Młodych został dziś usunięty. O likwidacji pomnika w lutym zdecydowali radni miasta. Wcześniej od lat zabiegało o to wielu gdańszczan. Byli też tacy, którzy swoją niechęć do postaci Krasickiego wyrażali bezpośredno na monumencie. Pomnik Janka Krasickiego stał na osiedlu Młodych w Gdańsku od 40 lat i szczególnie wśród najstarszych mieszkańców-zdania o jego usunięciu są podzielone. Monument najprawdopodobniej zostanie przewieziony do Muzeum Socrealizmu w Kozłówce.
(Radio Gdańsk) |
danziger - Wto Lip 24, 2007 5:14 pm
I dobrze. Papa.
villaoliva - Wto Lip 24, 2007 5:46 pm
Jak pisze Wyborcza
Cytat: | Kilkunastotonowe popiersie Krasickiego miało trafić do Muzeum Socrealizmu w Kozłówce, ale znajdzie swoje miejsce w magazynie jakiejś gminnej placówki. - Dla muzeum to dzieło z końca lat 60. było zbyt młode - wyjaśnia Andrzej Dąbrowski z Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku. - Górna część przedstawia pewną wartość artystyczną, dlatego zostanie zdeponowane na terenie jednego z zamkniętych obiektów komunalnych.
|
Gdynka - Wto Lip 24, 2007 6:12 pm
W magazynie. Gdzieś. Kiedyś.
Jak twierdzi TV Gdańsk wywiezli go na obrzeża cmentarza Srebrzysko.
villaoliva - Sro Lip 25, 2007 4:47 pm
Urwali mu głowę!
Hochstriess - Sro Lip 25, 2007 5:13 pm
Odmaluja postument i doprawią inną. Bardziej poprawną.
seestrasse - Sro Lip 25, 2007 9:09 pm
obstawiamy kandydatów?
villaoliva - Sro Lip 25, 2007 11:16 pm
Jan Kobylański
seestrasse - Sro Lip 25, 2007 11:21 pm
żeś pojechał...
villaoliva - Sro Lip 25, 2007 11:28 pm
No co! Już miał jakiś pomnik, przy jakiejś szkole.
Tylko "źli" ludzie zrobili z tego aferę
seestrasse - Sro Lip 25, 2007 11:31 pm
ja myślę, że wielebny ojciec Tadeusz powinien zostać na ów cokół wyniesiony
villaoliva - Sro Lip 25, 2007 11:36 pm
A może coś z kanonu lektur - Gombrowicz
seestrasse - Sro Lip 25, 2007 11:38 pm
ja nie wiem, czy on jest aż tak rozpoznawalny przez ogół
Corzano - Czw Lip 26, 2007 5:56 am
A wystarczyło zmienić imię na "Ignacy" i pomnik byłby OK.
gargoyle dfl - Pią Lip 27, 2007 7:22 am
seestrasse napisał/a: | ja myślę, że wielebny ojciec Tadeusz powinien zostać na ów cokół wyniesiony |
no,podpisy wiernych juz sa
villaoliva - Pią Sie 31, 2007 11:15 pm Temat postu: Rozkaz Hitlera w polskich archiwach! Taka ciekawostka.
Rozkaz Hitlera w polskich archiwach!
Cytat: | Rozkaz Hitlera w polskich archiwach!
W polskich archiwach odnaleziono rozkaz Hitlera o napaści na Polskę – dowiedział się RMF FM. Do tej pory nikt z polskich badaczy nie widział tego dokumentu.
To cztery strony z odręcznie wpisaną przez wodza III Rzeszy godziną rozpoczęcia operacji i podpisem Adolfa Hitlera. Ten dokument niezauważony przeleżał w polskich archiwach prawie 60 lat i dopiero teraz na niego natrafiono.
"Po wyczerpaniu wszystkich środków politycznych, podjętych w celu usunięcia drogą pokojową nieznośnej sytuacji Niemiec na granicy wschodniej, zdecydowałem się na rozstrzygnięcie zbrojne" – pisał Hitler w dyrektywie nr 1.
Jest to dokument podpisany dokładnie dnia 31 sierpnia 1939 roku przez Adolfa Hitlera. Jest tu oryginalny podpis i to, co ważne, w jednym z miejsc, dokładnie w punkcie drugim jest odręcznie wpisana godzina tego natarcia – 4.45 - powiedział naszemu reporterowi Andrzej Przewoźnik, sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa.
|
Gdanszczanin - Nie Wrz 02, 2007 12:36 pm
Ciekawe w jaki sposób trafił do polskich archiwów?
Ponury2 - Nie Wrz 02, 2007 4:25 pm
Podobno to jedynie kopia. Być może przywieźli ją wraz z aktami z Norymbergi polscy prokuratorzy. Oryginał został ujawniony podczas procesu norymberskiego w 1945 roku i był jednym z dokumentów oskarżenia. Niektórzy naziści także na podstawie tego kwitu dostali zarzuty za "prowadzenie wojny napastniczej" itd. Chyba zrobili coś w rodzaju "zapoznałem się" pod tym kwitem. Doigrali się szubienic po sześciu latach
|
|