Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - II Bałtycki Festiwal Nauki

pumeks - Pią Maj 07, 2004 2:21 pm
Temat postu: II Bałtycki Festiwal Nauki
W trakcie ma się dziać to i owo. Ja się chyba zainteresuję tym:
http://www.nck.org.pl/wydarzenia.html?ii=85

Marcin - Pią Maj 07, 2004 2:26 pm

Chyba będę musiał pracować nocami by nie opuścić ani jednego dnia. :wink:
Kasia_57 - Pią Maj 07, 2004 11:08 pm

To mi się nie chce otworzyć:((
co tam jest na stronie? Napiszcie proszę?

Pietrucha - Sob Maj 08, 2004 8:19 pm

Prosze bardzo, cytat:

II Festiwal Nauki Polskiej

Wielokulturowe dziedzictwo FORTYFIKACJI GDAŃSKA to przykład budowy przestrzeni historycznego miasta, wynikający z różnorodności tradycji budowlanej i doświadczeń sztuki wojennej. Powstała największa twierdza nad Bałtykiem, złożona z różnych fortyfikacji, noszących cechy budownictwa włoskiego, holenderskiego, francuskiego, pruskiego. Mury obronne stanowiły nie tylko przeszkodę dla wrogów. Oddzielały też w zdecydowany sposób miejski świat, rządzący się własnymi prawami, od zewnętrznego chaosu. Były dumą miasta i jego atrakcją. Historia miasta, z zahamowaniem jego rozwoju w XIX stuleciu spowodowała, że duża część tych fortyfikacji przetrwała do dziś, stanowiąc pomnik europejskiej architektury miasta.

27 maja

 10.00 – 17.30 – sesja "Historia fortyfikacji Gdańska" (13.00 – 15.00 przerwa obiadowa)  18.00 – otwarcie wystawy "Fortyfikacje Gdańska – plany i budowniczowie"

28 maja

 10.00 – 14.00 – sesja – cd.  16.00 – "Fortyfikacje - doświadczanie miasta" - wędrówki po gdańskich fortyfikacjach

29 i 30 maja

 10.00, 16.00 - wędrówki po gdańskich fortyfikacjach

Organizatorzy: NCK, Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej, Archiwum Państwowym i Muzeum Historycznym Miasta Gdańska, Kołem Naukowym Studentów Wydziału Architektury PG.

od 27 maja 2004 do 30 maja 2004 * odbywa się codziennie
* wstęp wolny
http://www.festiwal.gda.pl

Pietrucha - Sob Maj 08, 2004 8:26 pm

Całość będzie odbywać się w ratuszu staromiejskim?
Marcin - Sob Maj 08, 2004 8:34 pm

Oprócz soboty i niedzieli kiedy odbędą się
Cytat:
wędrówki po gdańskich fortyfikacjach
.
Marek Z - Sob Maj 08, 2004 10:00 pm

Ale to będzie uczta ! Już się nie mogę doczekać.
Pietrucha - Nie Maj 09, 2004 11:54 am

mam nadzieje, że będzie można zwiedzić obiekty na codzień pozamykane
pumeks - Pon Maj 10, 2004 11:37 am

Pietrucha napisał/a:
mam nadzieje, że będzie można zwiedzić obiekty na codzień pozamykane

Na to bym nie liczył... niby dlaczego? przecież to nie organizatorzy Festiwalu pozamykali np. Biskupią Górkę...

Gdanszczanin - Czw Maj 13, 2004 1:13 pm

Ten festiwal nauki to naprawde dobry pomysl. W zeszlym roku skorzsytalem z mozliwosci zwiedzania z tym ze nie fortow ale wiezienia w Gdansku ( oczywiscie tylko w ramach wycieczki nie na dluzej :) ) Oprocz oebjrzenia wiezienia w tym m.in. cel uzywanych przez UB do wiezienia wiezniow politycznych ( odkryte na nowo jakis rok temu ) , zoorganizowane bylo spotkanie z ks. Prusakiem swiadkiem egzekucji Inki . Dodatkowo dowiedzialem sie rowniez troche o losach gaulaitera Forstera , którego egzekucja nie zostala wykonana zgodnie z wyrokiem tylko zostal wywieziony gdzies . Gdzie trudno poweidziec prawdopodobnie do ZSRR ( bodajze mial posiadac jakies cenne informacje ).
Nie wiem czy cos takiego bedzei organizowane w tym roku ale jakby bylo to naprawde warto.

Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 6:09 pm

Kto z was idzie w czwartek?
Marcin - Nie Maj 23, 2004 6:20 pm

Będę. :D
Mikołaj - Nie Maj 23, 2004 6:24 pm

Gdzie tylko będę mógł pójść, to pójdę, w czwartek pewnie będę.
Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 6:36 pm

a będziecie już na 10?
Marcin - Nie Maj 23, 2004 7:05 pm

Ja tak. :D
Kasia_57 - Nie Maj 23, 2004 7:20 pm

jejku, ja Was proszę - weźcie jakieś dyktafony, żebym mogła przegrać, albo notujcie... Ja mam caly tydzień wycieczki, i to do soboty! od 7 rano do 19:00 :II .
Proszę Was - zdajcie mi potem dokładną relację!

Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 8:11 pm

Na stronie http://www.festiwal.gda.pl jest dostępny program całego festiwalu. Tyle że nic nie jest tam napisane o wędrówkach po gdańskich fortyfikacjach. w 30 Dni jest informacja o spacerze w piątek o 16. Na stronie padanej przez Pumeksa są jeszcze dwa w sobote i niedziela. Więc jak to będzie z tymi wędrówkami?
Marcin - Nie Maj 23, 2004 8:55 pm

Cytat:
Więc jak to będzie z tymi wędrówkami?

A tak. :D
http://www.trojmiasto.pl/...ml?id_imp=48426
Będzie aż 5 wycieczek. :hurra:

Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 9:25 pm

To będzie świetne :hurra: :hurra: :hurra:

oby mi się udało na wszystkie załapać. Napewno będe na Dolnym Mieście i Biskupiej Górce.

Marcin - Wto Maj 25, 2004 11:34 pm

To z kim będę miał przyjemność spotkać się w czwartek? :D
Pietrucha - Sro Maj 26, 2004 2:40 pm

Ja przawdopodobnie przyjde, tyle że raczej na 10 nie dam rady :???: . Ale na sesji popołudnowej powinienem być :hihi:
Marek Z - Sro Maj 26, 2004 10:22 pm

Ja będę od rana.
Grün - Czw Maj 27, 2004 6:46 pm
Temat postu: Gdańskie fortyfikacje
Byliśmy. Rzygacze byli reprezentowani stosunkowo licznie. Była i Asia i Mikołaj, Martin i Marek.
Wykłady były od dość do bardzo ciekawych. Dowiedziałem się paru rzeczy, o których nie miałem zielonego :mrgreen: pojęcia. Na przykład o brzeźnieńskiej Wiejskiej Baterii Haubic, którą niesłusznie brałem za naziemne schrony przeciwlotnicze.
Dowiedziałem się też ze zdziwieniem, że brama u styku fortyfikacji Biskupiej Góry i Hagelsbergu nazywała sie "Kartuska" 8O
Bardzo ciekawych rzeczy dowiedziałem się też o XX-wiecznych gdańskich fortyfikacjach.
Kto nie mógł być niech żałuje. Dzięki Asi i Mikołajowi położyłem łapę na ciekawych materiałach konferencyjnych, które objąłem w imieniu Akademii i z przyjemnością udostępnie Profesorom i Studentom.
Jeśli ktoś z Was nie móg być dzisiaj, to niech wpadnie chociaż jutro albo w sobotę. Polecam.
W przerwie obiadowej pojechaliśmy jeszcze z Asią i Mikołajem na Opitza, żeby zobaczyć czy nasza ulubiona harcówka jeszcze stoi. Stoi, ale to już jej ostatnie dni.
Do zobaczenia jutro.

pumeks - Czw Maj 27, 2004 7:15 pm
Temat postu: Re: Gdańskie fortyfikacje
Grün napisał/a:
Dowiedziałem się też ze zdziwieniem, że brama u styku fortyfikacji Biskupiej Góry i Hagelsbergu nazywała sie "Kartuska"

A bo tak naprawdę to te nazwy były cały czas płynne. Ja spotkałem też nazwę Majorentor, oprócz tego oczywiście Neugarten Tor, a w polskich książkach jest to najczęściej Brama Siedlecka.
Grün napisał/a:
Do zobaczenia jutro.

Mnie raczej nie będzie :cry:

Pietrucha - Czw Maj 27, 2004 7:28 pm

Cytat:
Rzygacze byli reprezentowani stosunkowo licznie. Była i Asia i Mikołaj, Martin i Marek

i ja byłem, choć dopiero od 15 .

Cytat:
Będzie aż 5 wycieczek.

Jak się okazało nie na wszystkie chcą nas wpuścić :burn: , tj fortyfikacje Głównego Miasta, Biskupiej Górki i Twerdza Wisłoujście. Ponoć trzeba było sobie wcześniej miejcse rezerwować i nikt nie raczył, czy też nie chciał szerzej się tym pochwalić. Ale jak już postanowione zostało łatwo się nie poddamy :shoot: - idziemy i tak, a niech spróbują tylko pogonić

Zaś co do pierwszej "zakazanej" wycieczki sobotniej na Głównym Mieście: na trójmieście jest napisane, że zbiórka ma być przy Bramie Wyżynnej, a z tego co pamiętam to w ulotce, którą miał Marcin miejsce spotkania jest pod basztą Łabędź ???

Pietrucha - Czw Maj 27, 2004 8:43 pm

Marcin, sprawć w tej ulotce czy napewno jutro o 16 przed Urzędem Wojewódzkim mamy być
Marcin - Czw Maj 27, 2004 8:48 pm

Cytat:
Zaś co do pierwszej "zakazanej" wycieczki sobotniej na Głównym Mieście: na trójmieście jest napisane, że zbiórka ma być przy Bramie Wyżynnej, a z tego co pamiętam to w ulotce, którą miał Marcin miejsce spotkania jest pod basztą Łabędź ???

Potwierdzam, w ulotce wyraźnie określone miejsce zbiórki przy Baszcie Łabędź. :hmm:
Cytat:
Marcin, sprawć w tej ulotce czy napewno jutro o 16 przed Urzędem Wojewódzkim mamy być

Potwierdzam. :)

Kasia_57 - Czw Maj 27, 2004 10:14 pm

udało mi się wciągnąć moich gości na chwilkę do Ratusza. NIEstey wycieczkę skończyłam o 20:00, więc tylko rzuciłam okiem. Dosłownie. I baaaaaaaaaardzo Wam zazdroszczę :II !!!!!! Jutro też słuchajcie za mnie uważnie, bo również późno kończę :!!: .
W sobotę o której przy Łabędziu????????? :hmm:
dajcie znać, może mi się uda !!!!!!!!!

Mikołaj - Pią Maj 28, 2004 2:19 am

Oficjalnie podsumowywać będę na koniec, na razie obrazki:
Marcin - Pią Maj 28, 2004 6:04 am

Mikołaju - nie spać (nawet na stojąco)! :nie_spac: :hihi:
Gdanszczanin - Pią Maj 28, 2004 6:53 pm

przy labedziu o 10
Marcin - Pią Maj 28, 2004 8:28 pm

Kasia_57 napisał/a:
W sobotę o której przy Łabędziu????????? :hmm:
dajcie znać, może mi się uda !!!!!!!!!

Potwierdzam - jutro o 10.00 przy Baszcie Łabędź.

Kasia_57 - Pią Maj 28, 2004 9:11 pm

no to wreszcie będę!!!!!!!! :== :hurra:
Mikołaj - Sob Maj 29, 2004 12:58 am

Zdjęcia z dzisiejszej wycieczki
poniżej kilka wybranych

Mikołaj - Sob Maj 29, 2004 7:49 pm

Tym razem to ja poproszę o relację
lucy - Sob Maj 29, 2004 8:13 pm

Parę twarzyczek rozpoznałam :hihi:

Ale chmura wisiała nad Wami jak jakaś trąba powietrzna :%

Tez proszę o wrażenia :)

Pietrucha - Sob Maj 29, 2004 8:38 pm

Choć dzisiejsza wycieczka, a konkretnie wejście do katowni było limitowane to jednak mnie i Markowi (i prawie Marcinowi) udało się wejść za osoby nieobecne :^^ . A naprawde opłacało się pofatygować :hihi: .

Dzwoniłem do organizatorów dzisiaj, po raz kolejny z resztą i jakaś pani powiedziała mi, że choć na Twierdze Wisłoujście miejsc wolnych nie ma, a nawet jest lista rezerwowa zapełniona, to jak się stawimy chwile po 10 pod bramą to RACZEJ nas wpuszczą. Ja będe próbował :hihi:

Petelka - Sob Maj 29, 2004 10:54 pm

Mikołaju, zdjęcia jak zwykle wspaniałe. :D A najbardziej podoba mi sie portret młodego, tajemniczego mężczyzny z fajką. :hihi:
Straszliwie żałuje, że nie mogę byc z Wami :cry: I proszę o jak najwięcej relacji. :)

Marcin - Sob Maj 29, 2004 11:06 pm
Temat postu: Wędrówka 1 - fortyfikacje Starego Przedmieścia & Dolnego
I jeszcze mały suplement do wędrówki pierwszej. :wink:
Marcin - Sob Maj 29, 2004 11:10 pm
Temat postu: Wędrówka 2 - fortyfikacje Głównego Miasta
Powiem tylko tyle, iż trasa planowana w niewielkim stopniu pokryła się z tą zrealizowaną.
Marcin - Sob Maj 29, 2004 11:16 pm
Temat postu: Wędrówka 3 - fortyfikacje "Grodziska"
I ostatnia wyprawa. :D
Petelka - Sob Maj 29, 2004 11:19 pm

Cytat:
I jeszcze mały suplement do wędrówki pierwszej.

O jejku, jak Tyś to zrobił? 8O Czemu ta Kamienna Dziewica taka długa i gdzie przebiega granica między nią a jej odbiciem w wodzie???

Petelka - Sob Maj 29, 2004 11:27 pm

Marcinie, a ten wkurzony rzygacz z gołębiem na głowie jest fenomenalny. :hihi: :==
Mikołaj - Sob Maj 29, 2004 11:50 pm

wspaniałe zdjęcia! :== zwłaszcza te ceglane "słoje" !
a dziewica jakaś taka przewrotna ;)

Marek Z - Nie Maj 30, 2004 12:50 am

Też robiłem zdjęcia. Chcecie zobaczyć ? Oto one:
Kasia_57 - Nie Maj 30, 2004 9:07 am

Zdjęcia świetne:)
a Grodzisko takie rozbrzemiewające ptasimi śpiewami i ocienione ta świeżą czystą zielenią - to była sama radość.

bassa - Nie Maj 30, 2004 6:49 pm

No szok....brak mi słow- wydanie albumu z Waszymi fotkami to zaczyna byc obywatelska koniecznosc :P to sa zdjecia prasowe ! i naprawde art....w konkursach FDG quorum nie zamierza uczestniczyc ???? roznych ??? toc nie tylko jednej bassie dech zaprze....uroda Gdanska ! Specjalny sposob widzenia tej urody...co za ujecia, jakie pomysly...
Pietrucha - Nie Maj 30, 2004 7:48 pm

Koniec Wędrówek :II

Zaliczyłem wszystkie pięć od początku do końca :hurra: Nawet te limitowne. Tak naprawde mały problem był jedynie z wejściem do katowni, ale sobie poradziliśmy. Na twierdze i schornisko dostać się mógł każdy. Wędrówki były naprawde bardzo interesujące, szczególnie ciekawie było w Twierdzy Wisłoujście, katowni, oraz na Biskupiej Górce (stąd mam nawet pamiątke - starą butelke znalezioną w wieży schroniska :^^ )

Zamieście więcej zdjęć. Przedewszystkim tej uliczki odsłoniętej na Zamczysku (jak ona się nazywała?), oraz napsów z katowni.

Kasia_57 - Nie Maj 30, 2004 8:02 pm

A co ze zdjęciami? Będą?
Pietrucha - Nie Maj 30, 2004 8:15 pm

Mam nadzieje, że posiadacze aparatów cyfrowych coś jeszcze zamieszczą
Marcin - Nie Maj 30, 2004 9:55 pm
Temat postu: Wędrówka 4 - Twierdza Wisłoujście
REWELACJA!!! :hurra:
Marcin - Nie Maj 30, 2004 10:01 pm
Temat postu: Wędrówka 5 - fortyfikacje Biskupiej Górki
Nie dziwię się, że Gdańsk był najczęściej portretowany właśnie z Biskupiej Górki.
lucy - Nie Maj 30, 2004 10:16 pm

Cudowne, wspaniałe zdjecia :hurra: Brak mi słów wiec tylko tyle Wam mogę powiedzieć :szept: a właściwie pokazać :love:
Petelka - Nie Maj 30, 2004 10:43 pm

Zdjęcia rewelacja. :lol:
A ja własnie obejrzałam filmy ZBR. :D
Wygląda, że impreza była udana. :lol:

Marek Z - Pon Maj 31, 2004 1:07 am

Jeszcze porcja zdjęć z Twierdzy
Mikołaj - Pon Maj 31, 2004 1:49 am

nie będę mówił, co czuję oglądajac wasze zdjecia :% :evil:
cóż, vis maior

Kasia_57 - Pon Maj 31, 2004 8:22 am

Zdjęcia super! Czy to wszystko? :hmm: Nie, żebym się czepiała, ale wydawało mi się, że ganialiście z aparatami non-stop. A poza tym - fatycznie widok z Biskupiej Górki jest chyba najpiękniejszym widokiem Gdańska, no oprócz tego - z Mariackiego. Szkoda, że takie imprezy sa organizowane raz od wielkiego święta, a jeśli są, to w paru miejscach na raz i trudno wybrać.
Marcin - Pon Maj 31, 2004 9:27 am

Cytat:
Zdjęcia super! Czy to wszystko? Nie, żebym się czepiała, ale wydawało mi się, że ganialiście z aparatami non-stop.

Nie, nie wszystko... Ale zamieścić wszystkie 250 zdjęć (z całego dnia wczorajszego) na forum to byłaby przesada. :^^

Grün - Pon Maj 31, 2004 4:13 pm

Jestem zachwycony tym co zrobiono z bastionami. Jak sobie przypomne te krzaczory, które kiedyś kazałem młodzieży (w ramach rozgrzewki przed treningiem) wycinać - i porównam to z tym co widać na jednym ze zdjęć powyżej... toż o takiej Twierdzy właśnie marzyliśmy wtedy...
Marcin - Wto Cze 01, 2004 3:04 pm

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem książki "Miasto historyczne w dialogu ze współczesnością". Udało mi się dodzwonić do NCK jako jedna z pięciu pierwszych osób i miałem siedem pieczęci (prawie jak u Ingmara Bergmana :hihi: ) - jako poświadczenie udziału we wszystkich wycieczkach i sesjach naukowych. W książce są wspaniałe, kolorowe reprodukcje planów Gdańska (i jego fortyfikacji). :hurra:
Grün - Wto Cze 01, 2004 6:26 pm

PIERWSZY!
Pietrucha - Wto Cze 01, 2004 9:30 pm

Graltulacje :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :== :==
bassa - Wto Cze 01, 2004 10:25 pm

Ja się cieszę, że wreszcie widac urode i mozliwosci Twierdzy Wisłoujscie.Jak sie tam wdarłam niegdys - to cisza nad tym obiektem wydała mi sie zdumiewajaca -toc to perła, cudo i wrecz sceneria do poważnych historycznych filmow...wydarzen medialnych, zjazdow historykow i chwalenia sie obiektem w swiecie -drugi taki ponoc tylko we Francji...
Na szczęscie- idzie w kierunku przywrocenia perle naleznego miejsca...Widzieliscie mapke 100 miejsc NAJ w Polsce ?,, Rzeczpospolita,,wydala , Gdansk jest tam trzy razy wypunktowany -z OPISEM Perły, Twierdzy Wisłoujscie na czele !!! :==

Pietrucha - Sro Cze 02, 2004 8:57 pm

Ponoć Twierdze Wisłoujście chcieli, czy chcą wpisać na liste UNESCO
bassa - Sro Cze 02, 2004 10:05 pm

a zauwazyliscie ze domki sa puste wewnatrz ??? jedno łacze netowe ..i co za wakacje !!! super !!! grup studenckich ? dookola Baltyku patrzac ???wakacyjne miedzynar.studium foto i filmowe...
Kasia_57 - Sro Cze 02, 2004 10:39 pm

Pietrucha napisał/a:
Ponoć Twierdze Wisłoujście chcieli, czy chcą wpisać na liste UNESCO

chcieli Gdańsk, tylko nie wyszło.... z powodu niedopatrzenia i błędów w kwestionariuszu.
twierdza zaś była na liście 100 najbardziej zagrożonych a cennych obiektów na świecie, skreślono ją, bo miano się za nią zabrać. Co widac właśnie ma miejsce.