|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - II Bałtycki Festiwal Nauki
pumeks - Pią Maj 07, 2004 2:21 pm Temat postu: II Bałtycki Festiwal Nauki W trakcie ma się dziać to i owo. Ja się chyba zainteresuję tym:
http://www.nck.org.pl/wydarzenia.html?ii=85
Marcin - Pią Maj 07, 2004 2:26 pm
Chyba będę musiał pracować nocami by nie opuścić ani jednego dnia.
Kasia_57 - Pią Maj 07, 2004 11:08 pm
To mi się nie chce otworzyć:((
co tam jest na stronie? Napiszcie proszę?
Pietrucha - Sob Maj 08, 2004 8:19 pm
Prosze bardzo, cytat:
II Festiwal Nauki Polskiej
Wielokulturowe dziedzictwo FORTYFIKACJI GDAŃSKA to przykład budowy przestrzeni historycznego miasta, wynikający z różnorodności tradycji budowlanej i doświadczeń sztuki wojennej. Powstała największa twierdza nad Bałtykiem, złożona z różnych fortyfikacji, noszących cechy budownictwa włoskiego, holenderskiego, francuskiego, pruskiego. Mury obronne stanowiły nie tylko przeszkodę dla wrogów. Oddzielały też w zdecydowany sposób miejski świat, rządzący się własnymi prawami, od zewnętrznego chaosu. Były dumą miasta i jego atrakcją. Historia miasta, z zahamowaniem jego rozwoju w XIX stuleciu spowodowała, że duża część tych fortyfikacji przetrwała do dziś, stanowiąc pomnik europejskiej architektury miasta.
27 maja
10.00 – 17.30 – sesja "Historia fortyfikacji Gdańska" (13.00 – 15.00 przerwa obiadowa) 18.00 – otwarcie wystawy "Fortyfikacje Gdańska – plany i budowniczowie"
28 maja
10.00 – 14.00 – sesja – cd. 16.00 – "Fortyfikacje - doświadczanie miasta" - wędrówki po gdańskich fortyfikacjach
29 i 30 maja
10.00, 16.00 - wędrówki po gdańskich fortyfikacjach
Organizatorzy: NCK, Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej, Archiwum Państwowym i Muzeum Historycznym Miasta Gdańska, Kołem Naukowym Studentów Wydziału Architektury PG.
od 27 maja 2004 do 30 maja 2004 * odbywa się codziennie
* wstęp wolny
http://www.festiwal.gda.pl
Pietrucha - Sob Maj 08, 2004 8:26 pm
Całość będzie odbywać się w ratuszu staromiejskim?
Marcin - Sob Maj 08, 2004 8:34 pm
Oprócz soboty i niedzieli kiedy odbędą się Cytat: | wędrówki po gdańskich fortyfikacjach | .
Marek Z - Sob Maj 08, 2004 10:00 pm
Ale to będzie uczta ! Już się nie mogę doczekać.
Pietrucha - Nie Maj 09, 2004 11:54 am
mam nadzieje, że będzie można zwiedzić obiekty na codzień pozamykane
pumeks - Pon Maj 10, 2004 11:37 am
Pietrucha napisał/a: | mam nadzieje, że będzie można zwiedzić obiekty na codzień pozamykane |
Na to bym nie liczył... niby dlaczego? przecież to nie organizatorzy Festiwalu pozamykali np. Biskupią Górkę...
Gdanszczanin - Czw Maj 13, 2004 1:13 pm
Ten festiwal nauki to naprawde dobry pomysl. W zeszlym roku skorzsytalem z mozliwosci zwiedzania z tym ze nie fortow ale wiezienia w Gdansku ( oczywiscie tylko w ramach wycieczki nie na dluzej ) Oprocz oebjrzenia wiezienia w tym m.in. cel uzywanych przez UB do wiezienia wiezniow politycznych ( odkryte na nowo jakis rok temu ) , zoorganizowane bylo spotkanie z ks. Prusakiem swiadkiem egzekucji Inki . Dodatkowo dowiedzialem sie rowniez troche o losach gaulaitera Forstera , którego egzekucja nie zostala wykonana zgodnie z wyrokiem tylko zostal wywieziony gdzies . Gdzie trudno poweidziec prawdopodobnie do ZSRR ( bodajze mial posiadac jakies cenne informacje ).
Nie wiem czy cos takiego bedzei organizowane w tym roku ale jakby bylo to naprawde warto.
Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 6:09 pm
Kto z was idzie w czwartek?
Marcin - Nie Maj 23, 2004 6:20 pm
Będę.
Mikołaj - Nie Maj 23, 2004 6:24 pm
Gdzie tylko będę mógł pójść, to pójdę, w czwartek pewnie będę.
Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 6:36 pm
a będziecie już na 10?
Marcin - Nie Maj 23, 2004 7:05 pm
Ja tak.
Kasia_57 - Nie Maj 23, 2004 7:20 pm
jejku, ja Was proszę - weźcie jakieś dyktafony, żebym mogła przegrać, albo notujcie... Ja mam caly tydzień wycieczki, i to do soboty! od 7 rano do 19:00 .
Proszę Was - zdajcie mi potem dokładną relację!
Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 8:11 pm
Na stronie http://www.festiwal.gda.pl jest dostępny program całego festiwalu. Tyle że nic nie jest tam napisane o wędrówkach po gdańskich fortyfikacjach. w 30 Dni jest informacja o spacerze w piątek o 16. Na stronie padanej przez Pumeksa są jeszcze dwa w sobote i niedziela. Więc jak to będzie z tymi wędrówkami?
Marcin - Nie Maj 23, 2004 8:55 pm
Cytat: | Więc jak to będzie z tymi wędrówkami? |
A tak.
http://www.trojmiasto.pl/...ml?id_imp=48426
Będzie aż 5 wycieczek.
Pietrucha - Nie Maj 23, 2004 9:25 pm
To będzie świetne
oby mi się udało na wszystkie załapać. Napewno będe na Dolnym Mieście i Biskupiej Górce.
Marcin - Wto Maj 25, 2004 11:34 pm
To z kim będę miał przyjemność spotkać się w czwartek?
Pietrucha - Sro Maj 26, 2004 2:40 pm
Ja przawdopodobnie przyjde, tyle że raczej na 10 nie dam rady . Ale na sesji popołudnowej powinienem być
Marek Z - Sro Maj 26, 2004 10:22 pm
Ja będę od rana.
Grün - Czw Maj 27, 2004 6:46 pm Temat postu: Gdańskie fortyfikacje Byliśmy. Rzygacze byli reprezentowani stosunkowo licznie. Była i Asia i Mikołaj, Martin i Marek.
Wykłady były od dość do bardzo ciekawych. Dowiedziałem się paru rzeczy, o których nie miałem zielonego pojęcia. Na przykład o brzeźnieńskiej Wiejskiej Baterii Haubic, którą niesłusznie brałem za naziemne schrony przeciwlotnicze.
Dowiedziałem się też ze zdziwieniem, że brama u styku fortyfikacji Biskupiej Góry i Hagelsbergu nazywała sie "Kartuska"
Bardzo ciekawych rzeczy dowiedziałem się też o XX-wiecznych gdańskich fortyfikacjach.
Kto nie mógł być niech żałuje. Dzięki Asi i Mikołajowi położyłem łapę na ciekawych materiałach konferencyjnych, które objąłem w imieniu Akademii i z przyjemnością udostępnie Profesorom i Studentom.
Jeśli ktoś z Was nie móg być dzisiaj, to niech wpadnie chociaż jutro albo w sobotę. Polecam.
W przerwie obiadowej pojechaliśmy jeszcze z Asią i Mikołajem na Opitza, żeby zobaczyć czy nasza ulubiona harcówka jeszcze stoi. Stoi, ale to już jej ostatnie dni.
Do zobaczenia jutro.
pumeks - Czw Maj 27, 2004 7:15 pm Temat postu: Re: Gdańskie fortyfikacje
Grün napisał/a: | Dowiedziałem się też ze zdziwieniem, że brama u styku fortyfikacji Biskupiej Góry i Hagelsbergu nazywała sie "Kartuska" |
A bo tak naprawdę to te nazwy były cały czas płynne. Ja spotkałem też nazwę Majorentor, oprócz tego oczywiście Neugarten Tor, a w polskich książkach jest to najczęściej Brama Siedlecka.
Grün napisał/a: | Do zobaczenia jutro. |
Mnie raczej nie będzie
Pietrucha - Czw Maj 27, 2004 7:28 pm
Cytat: | Rzygacze byli reprezentowani stosunkowo licznie. Była i Asia i Mikołaj, Martin i Marek |
i ja byłem, choć dopiero od 15 .
Cytat: | Będzie aż 5 wycieczek. |
Jak się okazało nie na wszystkie chcą nas wpuścić , tj fortyfikacje Głównego Miasta, Biskupiej Górki i Twerdza Wisłoujście. Ponoć trzeba było sobie wcześniej miejcse rezerwować i nikt nie raczył, czy też nie chciał szerzej się tym pochwalić. Ale jak już postanowione zostało łatwo się nie poddamy - idziemy i tak, a niech spróbują tylko pogonić
Zaś co do pierwszej "zakazanej" wycieczki sobotniej na Głównym Mieście: na trójmieście jest napisane, że zbiórka ma być przy Bramie Wyżynnej, a z tego co pamiętam to w ulotce, którą miał Marcin miejsce spotkania jest pod basztą Łabędź ???
Pietrucha - Czw Maj 27, 2004 8:43 pm
Marcin, sprawć w tej ulotce czy napewno jutro o 16 przed Urzędem Wojewódzkim mamy być
Marcin - Czw Maj 27, 2004 8:48 pm
Cytat: | Zaś co do pierwszej "zakazanej" wycieczki sobotniej na Głównym Mieście: na trójmieście jest napisane, że zbiórka ma być przy Bramie Wyżynnej, a z tego co pamiętam to w ulotce, którą miał Marcin miejsce spotkania jest pod basztą Łabędź ??? |
Potwierdzam, w ulotce wyraźnie określone miejsce zbiórki przy Baszcie Łabędź.
Cytat: | Marcin, sprawć w tej ulotce czy napewno jutro o 16 przed Urzędem Wojewódzkim mamy być |
Potwierdzam.
Kasia_57 - Czw Maj 27, 2004 10:14 pm
udało mi się wciągnąć moich gości na chwilkę do Ratusza. NIEstey wycieczkę skończyłam o 20:00, więc tylko rzuciłam okiem. Dosłownie. I baaaaaaaaaardzo Wam zazdroszczę !!!!!! Jutro też słuchajcie za mnie uważnie, bo również późno kończę .
W sobotę o której przy Łabędziu?????????
dajcie znać, może mi się uda !!!!!!!!!
Mikołaj - Pią Maj 28, 2004 2:19 am
Oficjalnie podsumowywać będę na koniec, na razie obrazki:
Marcin - Pią Maj 28, 2004 6:04 am
Mikołaju - nie spać (nawet na stojąco)!
Gdanszczanin - Pią Maj 28, 2004 6:53 pm
przy labedziu o 10
Marcin - Pią Maj 28, 2004 8:28 pm
Kasia_57 napisał/a: | W sobotę o której przy Łabędziu?????????
dajcie znać, może mi się uda !!!!!!!!! |
Potwierdzam - jutro o 10.00 przy Baszcie Łabędź.
Kasia_57 - Pią Maj 28, 2004 9:11 pm
no to wreszcie będę!!!!!!!!
Mikołaj - Sob Maj 29, 2004 12:58 am
Zdjęcia z dzisiejszej wycieczki
poniżej kilka wybranych
Mikołaj - Sob Maj 29, 2004 7:49 pm
Tym razem to ja poproszę o relację
lucy - Sob Maj 29, 2004 8:13 pm
Parę twarzyczek rozpoznałam
Ale chmura wisiała nad Wami jak jakaś trąba powietrzna
Tez proszę o wrażenia
Pietrucha - Sob Maj 29, 2004 8:38 pm
Choć dzisiejsza wycieczka, a konkretnie wejście do katowni było limitowane to jednak mnie i Markowi (i prawie Marcinowi) udało się wejść za osoby nieobecne . A naprawde opłacało się pofatygować .
Dzwoniłem do organizatorów dzisiaj, po raz kolejny z resztą i jakaś pani powiedziała mi, że choć na Twierdze Wisłoujście miejsc wolnych nie ma, a nawet jest lista rezerwowa zapełniona, to jak się stawimy chwile po 10 pod bramą to RACZEJ nas wpuszczą. Ja będe próbował
Petelka - Sob Maj 29, 2004 10:54 pm
Mikołaju, zdjęcia jak zwykle wspaniałe. A najbardziej podoba mi sie portret młodego, tajemniczego mężczyzny z fajką.
Straszliwie żałuje, że nie mogę byc z Wami I proszę o jak najwięcej relacji.
Marcin - Sob Maj 29, 2004 11:06 pm Temat postu: Wędrówka 1 - fortyfikacje Starego Przedmieścia & Dolnego I jeszcze mały suplement do wędrówki pierwszej.
Marcin - Sob Maj 29, 2004 11:10 pm Temat postu: Wędrówka 2 - fortyfikacje Głównego Miasta Powiem tylko tyle, iż trasa planowana w niewielkim stopniu pokryła się z tą zrealizowaną.
Marcin - Sob Maj 29, 2004 11:16 pm Temat postu: Wędrówka 3 - fortyfikacje "Grodziska" I ostatnia wyprawa.
Petelka - Sob Maj 29, 2004 11:19 pm
Cytat: | I jeszcze mały suplement do wędrówki pierwszej. |
O jejku, jak Tyś to zrobił? Czemu ta Kamienna Dziewica taka długa i gdzie przebiega granica między nią a jej odbiciem w wodzie???
Petelka - Sob Maj 29, 2004 11:27 pm
Marcinie, a ten wkurzony rzygacz z gołębiem na głowie jest fenomenalny.
Mikołaj - Sob Maj 29, 2004 11:50 pm
wspaniałe zdjęcia! zwłaszcza te ceglane "słoje" !
a dziewica jakaś taka przewrotna ;)
Marek Z - Nie Maj 30, 2004 12:50 am
Też robiłem zdjęcia. Chcecie zobaczyć ? Oto one:
Kasia_57 - Nie Maj 30, 2004 9:07 am
Zdjęcia świetne:)
a Grodzisko takie rozbrzemiewające ptasimi śpiewami i ocienione ta świeżą czystą zielenią - to była sama radość.
bassa - Nie Maj 30, 2004 6:49 pm
No szok....brak mi słow- wydanie albumu z Waszymi fotkami to zaczyna byc obywatelska koniecznosc to sa zdjecia prasowe ! i naprawde art....w konkursach FDG quorum nie zamierza uczestniczyc ???? roznych ??? toc nie tylko jednej bassie dech zaprze....uroda Gdanska ! Specjalny sposob widzenia tej urody...co za ujecia, jakie pomysly...
Pietrucha - Nie Maj 30, 2004 7:48 pm
Koniec Wędrówek
Zaliczyłem wszystkie pięć od początku do końca Nawet te limitowne. Tak naprawde mały problem był jedynie z wejściem do katowni, ale sobie poradziliśmy. Na twierdze i schornisko dostać się mógł każdy. Wędrówki były naprawde bardzo interesujące, szczególnie ciekawie było w Twierdzy Wisłoujście, katowni, oraz na Biskupiej Górce (stąd mam nawet pamiątke - starą butelke znalezioną w wieży schroniska )
Zamieście więcej zdjęć. Przedewszystkim tej uliczki odsłoniętej na Zamczysku (jak ona się nazywała?), oraz napsów z katowni.
Kasia_57 - Nie Maj 30, 2004 8:02 pm
A co ze zdjęciami? Będą?
Pietrucha - Nie Maj 30, 2004 8:15 pm
Mam nadzieje, że posiadacze aparatów cyfrowych coś jeszcze zamieszczą
Marcin - Nie Maj 30, 2004 9:55 pm Temat postu: Wędrówka 4 - Twierdza Wisłoujście REWELACJA!!!
Marcin - Nie Maj 30, 2004 10:01 pm Temat postu: Wędrówka 5 - fortyfikacje Biskupiej Górki Nie dziwię się, że Gdańsk był najczęściej portretowany właśnie z Biskupiej Górki.
lucy - Nie Maj 30, 2004 10:16 pm
Cudowne, wspaniałe zdjecia Brak mi słów wiec tylko tyle Wam mogę powiedzieć a właściwie pokazać
Petelka - Nie Maj 30, 2004 10:43 pm
Zdjęcia rewelacja.
A ja własnie obejrzałam filmy ZBR.
Wygląda, że impreza była udana.
Marek Z - Pon Maj 31, 2004 1:07 am
Jeszcze porcja zdjęć z Twierdzy
Mikołaj - Pon Maj 31, 2004 1:49 am
nie będę mówił, co czuję oglądajac wasze zdjecia
cóż, vis maior
Kasia_57 - Pon Maj 31, 2004 8:22 am
Zdjęcia super! Czy to wszystko? Nie, żebym się czepiała, ale wydawało mi się, że ganialiście z aparatami non-stop. A poza tym - fatycznie widok z Biskupiej Górki jest chyba najpiękniejszym widokiem Gdańska, no oprócz tego - z Mariackiego. Szkoda, że takie imprezy sa organizowane raz od wielkiego święta, a jeśli są, to w paru miejscach na raz i trudno wybrać.
Marcin - Pon Maj 31, 2004 9:27 am
Cytat: | Zdjęcia super! Czy to wszystko? Nie, żebym się czepiała, ale wydawało mi się, że ganialiście z aparatami non-stop. |
Nie, nie wszystko... Ale zamieścić wszystkie 250 zdjęć (z całego dnia wczorajszego) na forum to byłaby przesada.
Grün - Pon Maj 31, 2004 4:13 pm
Jestem zachwycony tym co zrobiono z bastionami. Jak sobie przypomne te krzaczory, które kiedyś kazałem młodzieży (w ramach rozgrzewki przed treningiem) wycinać - i porównam to z tym co widać na jednym ze zdjęć powyżej... toż o takiej Twierdzy właśnie marzyliśmy wtedy...
Marcin - Wto Cze 01, 2004 3:04 pm
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem książki "Miasto historyczne w dialogu ze współczesnością". Udało mi się dodzwonić do NCK jako jedna z pięciu pierwszych osób i miałem siedem pieczęci (prawie jak u Ingmara Bergmana ) - jako poświadczenie udziału we wszystkich wycieczkach i sesjach naukowych. W książce są wspaniałe, kolorowe reprodukcje planów Gdańska (i jego fortyfikacji).
Grün - Wto Cze 01, 2004 6:26 pm
PIERWSZY!
Pietrucha - Wto Cze 01, 2004 9:30 pm
Graltulacje
bassa - Wto Cze 01, 2004 10:25 pm
Ja się cieszę, że wreszcie widac urode i mozliwosci Twierdzy Wisłoujscie.Jak sie tam wdarłam niegdys - to cisza nad tym obiektem wydała mi sie zdumiewajaca -toc to perła, cudo i wrecz sceneria do poważnych historycznych filmow...wydarzen medialnych, zjazdow historykow i chwalenia sie obiektem w swiecie -drugi taki ponoc tylko we Francji...
Na szczęscie- idzie w kierunku przywrocenia perle naleznego miejsca...Widzieliscie mapke 100 miejsc NAJ w Polsce ?,, Rzeczpospolita,,wydala , Gdansk jest tam trzy razy wypunktowany -z OPISEM Perły, Twierdzy Wisłoujscie na czele !!!
Pietrucha - Sro Cze 02, 2004 8:57 pm
Ponoć Twierdze Wisłoujście chcieli, czy chcą wpisać na liste UNESCO
bassa - Sro Cze 02, 2004 10:05 pm
a zauwazyliscie ze domki sa puste wewnatrz ??? jedno łacze netowe ..i co za wakacje !!! super !!! grup studenckich ? dookola Baltyku patrzac ???wakacyjne miedzynar.studium foto i filmowe...
Kasia_57 - Sro Cze 02, 2004 10:39 pm
Pietrucha napisał/a: | Ponoć Twierdze Wisłoujście chcieli, czy chcą wpisać na liste UNESCO |
chcieli Gdańsk, tylko nie wyszło.... z powodu niedopatrzenia i błędów w kwestionariuszu.
twierdza zaś była na liście 100 najbardziej zagrożonych a cennych obiektów na świecie, skreślono ją, bo miano się za nią zabrać. Co widac właśnie ma miejsce.
|
|