Dawny Gdańsk

Bla bla bla - Rozważania "frakcji meteo"

fritzek - Nie Lut 26, 2006 7:14 pm

Yarecque napisał/a:
Trzy tygodnie czekałem na jakąkolwiek reakcję :hihi:

To jak będzie? :wink:

Jak? Poczekasz teraz jeszcze ze trzy, albo i dwa razy po trzy. :^^ Wstrętna zima :evil:

Sabaoth - Nie Lut 26, 2006 7:29 pm

Frysia napisał/a:
Wstrętna zima :evil:

Ale zimą możesz na sankach pojeździć :^^

Jarek z Wrzeszcza - Nie Lut 26, 2006 7:58 pm

Zima wstrętna, to fakt, ale wiosna idzie! :hurra:
Sabaoth - Nie Lut 26, 2006 9:17 pm

Yarecque napisał/a:
Zima wstrętna, to fakt, ale wiosna idzie! :hurra:

Taaak, podobno widziano ją ostatnio gdzieś w okolicach Erytrei :hihi:

Jarek z Wrzeszcza - Nie Lut 26, 2006 9:42 pm

Ty, Sabciu, mieszkasz na dalekiej północy, tam gdzie lodowce i białe niedźwiedzie, więc cóż możesz o tym wiedzieć... :hihi: ;)
Sabaoth - Nie Lut 26, 2006 10:05 pm

A wiesz, że ostatnio pewna Szwedka pytała się mnie, czy w Polsce jest dużo zimniej niż w Szwecji? Myślała, że zimy w Polsce są przynajmniej tak mroźne jak w Rosji :hihi:
Jarek z Wrzeszcza - Nie Lut 26, 2006 11:05 pm

:hihi:

A nie pytała czy na codzień mówimy po rosyjsku?
Mnie jeden Irlandczyk zapytał, czy w Polsce mówimy po niemiecku... :evil:

:hiihihi:

danziger - Nie Lut 26, 2006 11:08 pm

Sabaoth napisał/a:
tak mroźne jak w Rosji :hihi:

A jak mroźne są zimy w Rosji? Bo coś mi się zdaje, że zupełnie różne oblicza ma zima w Kaliningradzie, Moskwie, Rostowie nad Donem, Władywostoku, czy Norylsku - że podam tylko kilka przykładowych miast...

parker - Nie Lut 26, 2006 11:32 pm

Nooo, dziś było bardzo wiosennie. Śnieżyca co godzinę. Dziękuję bardzo za spacery w takich warunkach...
Jarek z Wrzeszcza - Nie Lut 26, 2006 11:35 pm

Śnieżyca od razu... Popadało troszkę, ale za to ile słońca dziś było! :hurra:
Sabaoth - Nie Lut 26, 2006 11:41 pm

Jeśli chodzi o rosyjskie zimy, to miała na myśli te z pogranicza z Finlandią :hihi: A na poważnie, Szwecja jest krajem bardzo rozciągniętym równoleżnikowo i ppory roku bardzo się różnią pomiędzy jej południową i północną częścią. Na południu klimat jest cieplejszy niż w Gdańsku, za to bardziej wilgotny - wpływ mas powietrza znad Atlantyku, na północy jest dosyć zimno, szczególnie w Kirunie, za kręgiem polarnym. A klimat w Sztokholmie jest bardzo podobny do kllimatu w Gdańsku, tylko trochę mniej wieje i pogoda nie jest tak zmienna. Właściwie tylko z północy napływa zimne powietrze, od zachodu oddziałuje Golfstrom, a od wschodu mroźne syberyjskie powietrze nagrzewa się nad Bałtykiem. Ogólnie nie jest tak źle jak niektórym się wydaje, a czasmai nawet cieplej niż na południu.
fritzek - Nie Lut 26, 2006 11:43 pm

Słońce piękne to było wczoraj w Kadynach.
A dzisiaj w Neufahrwasser śniegiem zdrowo sypnęło... Ale słoneczko też się pokazało.
I co z tego, skoro idzie mroźny front ze Skandynawii...Ocieplenie podobno dopiero w połowie marca...

Jarek z Wrzeszcza - Nie Lut 26, 2006 11:47 pm

Sabaoth napisał/a:
Jeśli chodzi o rosyjskie zimy, to miała na myśli te z pogranicza z Finlandią :hihi: A na poważnie, Szwecja jest krajem bardzo rozciągniętym równoleżnikowo i ppory roku bardzo się różnią pomiędzy jej południową i północną częścią. Na południu klimat jest cieplejszy niż w Gdańsku, za to bardziej wilgotny - wpływ mas powietrza znad Atlantyku, na północy jest dosyć zimno, szczególnie w Kirunie, za kręgiem polarnym. A klimat w Sztokholmie jest bardzo podobny do kllimatu w Gdańsku, tylko trochę mniej wieje i pogoda nie jest tak zmienna. Właściwie tylko z północy napływa zimne powietrze, od zachodu oddziałuje Golfstrom, a od wschodu mroźne syberyjskie powietrze nagrzewa się nad Bałtykiem. Ogólnie nie jest tak źle jak niektórym się wydaje, a czasmai nawet cieplej niż na południu.

Sabciu, a nie myślałeś o pracy w TVN Meteo? :hihi:

Corzano - Pon Lut 27, 2006 8:14 am

Sabaoth napisał/a:
pewna Szwedka pytała się mnie, czy w Polsce jest dużo zimniej niż w Szwecji? Myślała, że zimy w Polsce są przynajmniej tak mroźne jak w Rosji :hihi:

Ech... ta szwedzka edukacja. :% :wink:
Biedne ofiary propagandy. :mrgreen:

rispetto - Pon Lut 27, 2006 8:26 am

Cytat:
Szwecja jest krajem bardzo rozciągniętym równoleżnikowo
8O
Czy ja o czymś nie wiem? Szwecja zaanektowała Finlandię?

rispetto - Pon Lut 27, 2006 8:48 am

Najpierw tajemnicze nalepki "DA", teraz "frakcja meteo". Miejsce przed komisją sejmową mamy jak w banku :lol:
Corzano - Pon Lut 27, 2006 8:52 am

Pewnie chodzi o to, że mają dużo równoleżników. :)
Zoppoter - Pon Lut 27, 2006 9:00 am

rispetto napisał/a:
Cytat:
Szwecja jest krajem bardzo rozciągniętym równoleżnikowo
8O
Czy ja o czymś nie wiem? Szwecja zaanektowała Finlandię?

Chodzi pewnie o to, że ma w sobie dużo równoleżników.

Sabaoth - Pon Lut 27, 2006 5:49 pm

A może południkowo, kto tam wie, co Wikingowie wymyślili :hihi: