|
Dawny Gdańsk
|
 |
Napisy - Osiek 10
jayms - Nie Lut 26, 2006 11:05 am Temat postu: Osiek 10 Na stronie z napisami nie widziałem ich więc wstawiam te zdjęcia.Farba tak przyjaźnie się złuszczyła,że aż korciło mnie żeby troszkę "odczyścić" fasadę i odsłonić napisy.Niestety byłem obserwowany z okna.
Mikołaj - Nie Lut 26, 2006 11:42 am
Osiek 10 jest, choć potraktowany "jako całość". Wtedy jeszcze w tym miejscu tynk tak ładnie nie odchodził rzeczywiście aż się prosi by mu trochę pomóc
DarioB - Nie Lut 26, 2006 11:46 am
http://www.imagestation.c...ail-AlbumInvite
Fotka 162 (oraz kilka przed i po)
Jest to więc też pewnie u Mikołaja (nr 40)
jayms - Nie Lut 26, 2006 11:53 am
DarioB napisał/a: | http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=4285954945&code=13592419&mode=invite&DCMP=isc-email-AlbumInvite
Fotka 162 (oraz kilka przed i po)
Jest to więc też pewnie u Mikołaja (nr 40)
Obrazek |
no tak...a jakiego nie ma u Mikołaja ?!:II
Mikołaj - Nie Lut 26, 2006 11:58 am
Cytat: | a jakiego nie ma u Mikołaja ?! |
całe szczęście jest jeszcze ich trochę
jayms - Nie Lut 26, 2006 1:19 pm
Przejrzałem twoją galerię Dario,ale zdjęcia napisu "Osiek - napis 2m.jpg" nie znalazłem.Chyba mogę się troszkę nacieszyć ??
a i ten napis jakiś taki czytelniejszy jest dzisiaj
DarioB - Nie Lut 26, 2006 7:35 pm
jayms napisał/a: | Przejrzałem twoją galerię Dario,ale zdjęcia napisu "Osiek - napis 2m.jpg" nie znalazłem.Chyba mogę się troszkę nacieszyć ??
a i ten napis jakiś taki czytelniejszy jest dzisiaj |
Bo to jest pewnie ten, o którym wiedziałem że jest (z galerii Mikołaja) ale nie potrafiłem go zlokalizować. A oczy juz bolały od tego wpatrywania
Łukasz - Nie Lis 15, 2009 9:46 pm
Napisy dalej wyłażą...
Mikołaj - Pon Lis 16, 2009 4:14 pm
jak pięknie wyszły Wein i Cigarren
Anker - Sro Lis 18, 2009 3:09 pm
Mikołaj napisał/a: | jak pięknie wyszły Wein i Cigarren |
Tylko że te napisy zostały wykonane przez filmowców w czasie produkcji filmu pt. Wolne Miasto
Mieszkańcy ul. Sierocej z którymi rozmawiałem na temat napisów na tym budynku twierdzili że po II WŚ żadnych napisów tam nie było.
Sądzę że oryginalnymi /niemieckimi/ napisami są te słabiej widoczne, prześwitujące spod tych "filmowych".
Te napisy musiały by zamalowane jeszcze przed II WŚ bo na zdjęciu ul. Sierocej z 01-09-1939r zamieszczonym w jednym z postów nt. Poczty Polskiej na tym forum ich nie ma.
pumeks - Sro Lis 18, 2009 3:24 pm
Chodzi ci chyba o zdjęcie Osieku/Starych Domków zamieszczone w wątku Samochody na terenie Wolnego Miasta Gdańska w latach 30-tych?
Tylko, że ono nie jest przesadnie ostre. Ja bym nie twierdził kategorycznie, że w tym dniu na elewacji nie było żadnego napisu.
DarioB - Sob Lis 23, 2013 11:33 pm
Teraz to już na 100% tam nic nie ma
|
|