|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Cukrownia Pruszcz
AlternatywaCukrownia - Sro Lut 22, 2006 1:46 am Temat postu: Cukrownia Pruszcz Witamy na forum!
Jesteśmy nowym Stowarzyszeniem działającym w Pruszczu Gdańskim przy tamtejszej Cukrowni. Zbieramy wszelkie informacje, zdjęcia, wspomnienia itp, itd na temat fabryki. Jednym z naszych celów jest stworzenie "wirtualnego muzeum", gdzie chcemy zamieszczać materiały związane z tym miejscem. Będziemy wdzięczni za jakąkolwiek pomoc.
zapraszamy na stronę www.cukrownia.org
roland - Sro Lut 22, 2006 9:06 am Temat postu: cukrownia Zdjęć cukrowni nie posiadam, ale znalazłem zdjęcie basenu przy stadionie w Pruszczu na którym widoczne są kominy cukrowni
Zoppoter - Sro Lut 22, 2006 9:12 am Temat postu: Re: Cukrownia Pruszcz
AlternatywaCukrownia napisał/a: | Zbieramy wszelkie informacje, zdjęcia, wspomnienia itp, itd na temat fabryki. |
Musze poszperać. Bo chyba było coś o kolejkach wąskotorowych przy cukrowni. Tylko nie jestem pewien, czy to aby nie chodziło o Pelplin
PLASER - Sro Lut 22, 2006 9:50 am Temat postu: Re: Cukrownia Pruszcz
Zoppoter napisał/a: | Musze poszperać. Bo chyba było coś o kolejkach wąskotorowych przy cukrowni. Tylko nie jestem pewien, czy to aby nie chodziło o Pelplin |
Obstawiam Pelplin, Pruszcz nie miał własnej sieci kolejowej. Tylko bocznicę normalnotorową, ale tej jeszcze nie zinwentaryzowałem.
Pozdrawiam
PLASER
Mikołaj - Sro Lut 22, 2006 6:39 pm
Cytat: | było coś o kolejkach wąskotorowych przy cukrowni. |
a ja bym obstawiał Nowy Staw
Zoppoter - Sro Lut 22, 2006 7:29 pm
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | było coś o kolejkach wąskotorowych przy cukrowni. |
a ja bym obstawiał Nowy Staw |
To swoja drogą.
Ale Plaser ma racje, to o Pelplinie było. ups.
PLASER - Sob Lut 25, 2006 11:38 am
Pobieżny przegląd dokumentacji:
Taborowo:
1971 rok: na stanie parowóz TKh i lokomotywa o mocy 50KM (obstawiam Ls40-4569, choć miała ona 44KM)
1979 rok: na stanie lokomotywy 409Da-273 (czyli SM03), SM03-26 i Ls40-4569
1987: SM03-26 - dzierżawa do Kolbud (potem sprzedaż)
Taki stan (2 lokomotywy utrzymał się do 1998 roku, teraz nie wiem jak jest )
Torowo, czyli remonty i inne - jak będzie potrzeba to pokopię
Pozdrawiam
PLASER
AlternatywaCukrownia - Pon Lut 27, 2006 9:31 am
zgadza się - teraz na terenie fabryki znajdują się 2 lokomotywy:
PLASER - Pon Lut 27, 2006 10:30 am
AlternatywaCukrownia napisał/a: | zgadza się - teraz na terenie fabryki znajdują się 2 lokomotywy: |
Obie użytkowane? Jaka jest szansa na wejście na teren cukrwoni i potowarzyszenie manewrom? Oraz dostęp do archiwum kolejowego?
Pozdrawiam
PLASER
AlternatywaCukrownia - Sob Mar 11, 2006 11:18 am
fotografie prezentowane podczas wystawy CUKROWNIA PRUSZCZ:
http://www.cukrownia.org/zdjecia/0603.wystawa.htm
seestrasse - Sob Mar 11, 2006 11:19 am
swiss - Pią Kwi 21, 2006 11:13 am
zapraszam na:
|
|