|
Dawny Gdańsk
|
 |
Errata - Architektoniczne pomysły
roland - Wto Lut 21, 2006 9:10 pm Temat postu: Architektoniczne pomysły Bardzo się dziwimy powojennym pomysłom naszych architektów.
Przedstawiam Wam kilka kwiatków niemieckich architektów z roku 1928.
Zostawiłem opisy pod zdjeciami zamiast komentarza.
Reprodukcje pochodzą z książki: Danzig Am Scheidewege, autor Otto Kloeppel
Pietrucha - Wto Lut 21, 2006 9:41 pm
kiedyś te rysunki były w 30 dni. Widać juz wtedy ludzie zaczeli tracić poczycie estetyki, z resztą w Gdańsku przed 1945 rokiem powstało troche zbliżonych wygladem budynków bez wyrazu, choćby te budowane przez firmę Hoffmanna
Sabaoth - Wto Lut 21, 2006 10:01 pm
Pietrucha napisał/a: | ...te budowane przez firmę Hoffmanna |
A czego Ty byś sie spodziewał po domach z fundacji Abegga? Co innego zabudowa i przebudowa historycznego centrum, a co innego osiedla mieszkaniowe dla ubogich na przedmieściach.
danziger - Wto Lut 21, 2006 10:19 pm
Pietrucha napisał/a: | kiedyś te rysunki były w 30 dni. |
Ale nie wszystkie chyba
parker - Wto Lut 21, 2006 10:28 pm
Ach, ci okropni architekci
Pietrucha - Wto Lut 21, 2006 10:41 pm
Cytat: | Co innego zabudowa i przebudowa historycznego centrum, a co innego osiedla mieszkaniowe dla ubogich na przedmieściach. |
Racja, ale ja pisałem z myślą o ogólnym spaczniu "zmysłu estetyki"
Cytat: | Ale nie wszystkie chyba |
a nie pamiętam, mozliwe, teraz nie mam pod ręką tego numeru wiec nie mam jak sprawdzić
jahrek - Wto Lut 21, 2006 10:41 pm
Bram_zul3.jpg. ...projekt ohydny, wiadomo, ale podpis daje do myślenia... "monumentalny wjazd do starego miasta"... o takiej nobilitacji Brama Zulawska moze dzis tylko marzyc....
Mikołaj - Sro Mar 01, 2006 12:48 pm
Cytat: | Danzig Am Scheidewege, autor Otto Kloeppel |
książeczka wciąż do kupienia za 12 zł w Antykwariacie na Piwnej
tobocian - Sro Paź 21, 2009 1:34 pm
Kol.łupaszko jakiś politycznie podejrzany jesteś...co post to polityka...hmmm...wylewaj żółć gdzie indziej moze plisss...
Sabaoth - Sro Paź 21, 2009 4:59 pm
łupaszko napisał/a: | Gdyby w latch 50 rządziła KLD-PO to te chore pomysły powyżej byłby zrealizowane.A czym się od różnią od tych chorych i na szczęście niezrealizowanych pomysłów zabudowania, te niestety obecnie zrealizowane chore pomysły na Długim Pobrzeżu,na Rybackim Pobrzeżu,czy na Szafarni.Albo obecna chora koncepcja odbudowy Wyspy Spirzchów?Po blisko ponad 20 letnich rządach "różowego "układu z pewnością będzie można powiedzieć "był sobie Gdańsk". Oni do tego doprowadzą. |
Może wyjaśnij dokładniej, co masz na myśli pisząc "chore" pomysły zabudowy Długiego Pobrzeża, Rybackiego Pobrzeża i Wyspy Spichrzów. To są różne projekty, jedne lepsze, inne gorsze. A wrzucanie wszystkiego do jednego worka z napisem polityka może skończyć się ostrzeżeniem.
|
|