|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - Fischerbrücke
AvM - Sro Lut 15, 2006 11:57 pm
Sabaoth napisał/a: | Kilka ciekawych i rzadszych ujęć.
559.jpg - Sprzedawczyni ryb na Długim Pobrzeżu. |
Czy na Targu Rybnym ????
AvM
roland - Czw Lut 16, 2006 8:59 am Temat postu: Targ Rybny Raczej nie , siedzi co jest widoczne na zdjęciu przy bramie. To może być Brama Straganiarska lub przejście na ul. Tobiasza.
pumeks - Czw Lut 16, 2006 1:21 pm
To i tak już jest Targ Rybny - ewentualnie jego część nazwana Rybackim Pobrzeżem. Długie Pobrzeże kończy się Bramą Straganiarską.
Sabaoth napisał/a: | 557.jpg - Nowy Port jeszcze bez latarni. |
Dla ścisłości - to jest prawdopodobnie zdjęcie ze szczytu latarni, tej wcześniejszej, z 1758 r. Szkoda, że zdjęcie tak skadrowane, że nie widać czy stoi wieża kuli czasu, o której rozmawialismy w innym wątku.
roland - Nie Lut 19, 2006 6:18 pm
[quote="pumeks"]To i tak już jest Targ Rybny - ewentualnie jego część nazwana Rybackim Pobrzeżem. Długie Pobrzeże kończy się Bramą Straganiarską.
Ja bym się wdał w małą polemikę. Targ Rybny (Fischmarkt) jest placem i kawałkiem ulicy między Altstadt. Graben a ul. Hakergasse. Część pobrzeża nad Motławą nosiła nazwę Fischbrucke. Oczywiście jeśli przyjąć pod uwagę funkcję miejsca , które pokazuje zdjęcie to oczywiście targ rybny.
P.S. Po weryfikacji uważam, że przedstawiona na zdjęciu brama jest Bramą Straganiarską
"Hakertor"
pumeks - Pon Lut 20, 2006 10:25 am
roland napisał/a: | Część pobrzeża nad Motławą nosiła nazwę Fischbrucke. Oczywiście jeśli przyjąć pod uwagę funkcję miejsca , które pokazuje zdjęcie to oczywiście targ rybny. |
W pewnym stopniu masz rację, ale mimo wszystko Fischbrücke (czy też Fischerbrücke) uważano zawsze za część Targu Rybnego - świadczy o tym niezliczona liczba pocztówek opisanych jako "Fischmarkt" albo "Am Fischmarkt", a tylko wyjątkowo znalazłem taką na której napisano "Fischerbrücke". Z kolei część wewnętrzna Targu Rybnego, odcięta od Motławy pierzeją domów, była nazywana (jak to już pare razy pisaliśmy) Bulwen-Fischmarkt albo Kartoffel-Fischmarkt.
danziger - Pon Lut 20, 2006 11:01 am
pumeks napisał/a: | W pewnym stopniu masz rację, ale mimo wszystko Fischbrücke (czy też Fischerbrücke) uważano zawsze za część Targu Rybnego - świadczy o tym niezliczona liczba pocztówek opisanych jako "Fischmarkt" albo "Am Fischmarkt", a tylko wyjątkowo znalazłem taką na której napisano "Fischerbrücke". |
Moment, ale oficjalnie to była Fischerbrücke, tak? A jeśli tak, to nazywanie jej Fischmarktem miało takie samo uzasadnienie jak dzisiaj zwanie Piecek i Migowa Moreną, Nowych Szkotów i Kuźniczek Dolnym Wrzeszczem, a Głównego Miasta "starówką"...
pumeks - Pon Lut 20, 2006 11:25 am
Co znaczy "oficjalnie"?
danziger - Pon Lut 20, 2006 11:28 am
Nie wiesz co to jest nazwa oficjalna i czym się różni od nieoficjalnej, choć potocznie używanej nazwy?
pumeks - Pon Lut 20, 2006 11:31 am
Chciałbym żebyś mi to wytłumaczył
Oficjalnie ta kamieniczka jest na Chlebnickiej. Ale czy jak powiem, że jest na Schnüffelmarkcie, to jest to samo co mówienie "na Morenie"?
danziger - Pon Lut 20, 2006 12:23 pm
pumeks napisał/a: | Chciałbym żebyś mi to wytłumaczył |
Nie łaska zajrzeć do słownika?
pumeks - Wto Lut 21, 2006 9:12 am
danziger napisał/a: | pumeks napisał/a: | Chciałbym żebyś mi to wytłumaczył |
Nie łaska zajrzeć do słownika? |
Ponieważ kolega nie raczył wytłumaczyć swojego rozumienia terminu "oficjalnie", stawiam tezę, że Fischerbrücke jest nazwą nieoficjalną. Uzasadnienie: w księdze adresowej taka nazwa nie występuje, jest tylko Fischmarkt.
roland - Wto Lut 21, 2006 9:38 am
Ponieważ kolega nie raczył wytłumaczyć swojego rozumienia terminu "oficjalnie", stawiam tezę, że Fischerbrücke jest nazwą nieoficjalną. Uzasadnienie: w księdze adresowej taka nazwa nie występuje, jest tylko Fischmarkt.[/quote]
Nie masz racji, Fischerbrücke jest jak najbardziej nazwą oficjalną.
kamienice nad Motławą w tym odcinku miały główne wejścia od Fischermarkt, dlatego mogę nie widnieć w książkach adresowych.
pumeks - Wto Lut 21, 2006 9:43 am
Dlatego pytałem jak rozumieć "nazwę oficjalną".
Wymowę planów można podważyć, gdyż nie były one drukowane "oficjalnie", tylko przez osoby prywatne - zresztą, mało to widzieliśmy planów, na których Prawe Miasto nazwane było Starym Miastem? i co, czy to znaczy że oficjalną nazwą jest Stare Miasto?
danziger - Wto Lut 21, 2006 11:36 am
pumeks napisał/a: | Dlatego pytałem jak rozumieć "nazwę oficjalną".
Wymowę planów można podważyć, gdyż nie były one drukowane "oficjalnie", tylko przez osoby prywatne - zresztą, mało to widzieliśmy planów, na których Prawe Miasto nazwane było Starym Miastem? i co, czy to znaczy że oficjalną nazwą jest Stare Miasto? |
No dobrze - oficjalna, czyli nadana przez odpowiednie władze, ogłoszona urzędowo.
Księgi adresowe nie maja nic do tego - jesli przy ulicy nie było żadnego budynku, to oczywiste jest, że się w niej nie mogła znaleźć.
Nazwy Morena nikt dzielnicy oficjalnie nie nadawał...
pumeks - Wto Lut 21, 2006 12:29 pm
Nie mam pojęcia czy nazwa "Fischerbrücke" była nadawana przez jakiekolwiek władze. Podstawowa monografia Waltera Stephana podaje jedynie, że nazwa ta była używana już w XVII wieku. Ale z drugiej strony - od XIV wieku to miejsce należało do Targu Rybnego, tak są opisywane widoki Motławy już na rycinach Deischa (u Stephana też nie ma osobnego artykułu "Fischerbrücke", jest tylko wzmianka w ramach artykułu "Fischmarkt"). No i wszelkie domy przytykające do Rybackiego Pobrzeża zostały OFICJALNIE przez władze zaliczone do Targu Rybnego.
|
|