|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Temat mapy
roland - Sob Lut 18, 2006 2:19 pm Temat postu: Temat mapy Prezdstawiam Wam kawałek mapy WMG Wydawnictwa Karpowicza prawdopodobnie pokazujący stan między 1922-1925 (czas powstania mapy określił na podstawie kilku szczegółów Plaser).
Rewelacyjna jest reklama umieszczona na marginesie .
kazik - Sob Lut 18, 2006 4:32 pm
A można by poprosić mapkę jeszcze raz w nieco lepszej rozdzielczości?
Ta reklama pewnie dlatego jest tak sugestywna, gdyż przed wojną wśród wydawnictw map WMG istniała dużo większa konkurencja niż dziś
roland - Sob Lut 18, 2006 6:40 pm Temat postu: Mapa W poniedziałek mapę zeskanuję w skali 1:1 300 dpi.
Będziecie ją mogli pobrać z mojego FTP.
Piszcie na priv to udostępnię Wam hasło.
Makabunda - Nie Lut 19, 2006 2:49 pm
Na tej mapie podoba mi sięnajbardziej Pietzkendorf jako Biesikierz.
Zbych - Sob Sty 07, 2012 6:50 pm
Witam,
w Repozytorium Cyfrowym Instytutów Naukowych znalazłem interesującą mapę Prus Wschodnich i Zachodnich wydaną w 1802 - 1812 r. w Berlinie.
Duża, wieloarkuszowa mapa z interaktywnym wybieraniem arkuszy w formacie djvu ważąca 40,2 MB.
Tytuł użyty w repozytorium:
Cytat: | Karte von Ost-Preussen nebst Preussisch Litthauen und West-Preussen nebst dem Netzdistrict |
Adres do mapy:
http://rcin.org.pl/dlibra...howContent=true
Warta obejrzenia.
pumeks - Sob Sty 07, 2012 10:53 pm
Tak zwana mapa Schroettera
Zbych - Wto Lut 07, 2012 11:41 pm
Mapa Tabula Geographica E.Dahlberga z dzieła De Rebus a Carolo Gustavo... S. Pufendorfa wydanego w 1696 r. jest na pewno znana, ale w takiej rozdzielczości jak tutaj jeszcze jej nie widziałem (czytelne są wszyskie napisy i widoczne są wszystkie szczegóły). Niestety, jest wyświetlana z użyciem Zoomify i jej oglądanie przy ustawionej dużej rozdzielczości ekranu będzie przypominać oglądanie przez dziurkę od klucza (rozciąga się na prawie cały ekran przy 800 x 600).
Pozostałe stare mapy z Gdańskiem w Muzeum Polskim w Rapperswil.
Zbych - Nie Lip 22, 2012 7:13 pm Temat postu: Nowe stare mapy z XiX w. Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych udostępniło trzy mapy z XIX w. Dwie w tym miesiącu, więc możliwe, że nie są jeszcze znane, jedną we wrześniu ub. roku.
W pierwszym załączniku jest mapa Plan von Danzig z 1886 r. pobrana z tej strony (w formacie .djvu). Po zapisaniu jako bitmapy ma rozmiar 8944 x 7008 pikseli (w załączniku jest bez marginesów). Mapa jest bardzo szczegółowa.
W drugim załączniku jest mapa okolic Gdańska Charte der Stadt und des Hafens von Dantzig und der umligenden Gegend z 1803 r. pobrana z tej strony (również w formacie .djvu). Po zapisaniu jako bitmapy ma rozmiar 5152 x 3436 pikseli, ale ma szerokie marginesy obcięte w załączniku.
Trzecia mapa ukazuje również okolice Gdańska, jest zatytułowana Plan der Stadt und Festung Danzig mit ihren Vorstädten und aeusseren Umgebungen 1807 (rok w tytule), jest schematyczna i mało dokładna dlatego nie umieściłem jej w załączniku, a można pobrać ją stąd (także w formacie .djvu).
wodnik88 - Nie Lip 22, 2012 10:56 pm
Chciałem zapytać czy wiecie co oznacza skrót: Vorw. na drugiej mapie?
Odnosi się to do dworów czy posiadłości?
Zbych - Pon Lip 23, 2012 12:35 am
Cytat: | Chciałem zapytać czy wiecie co oznacza skrót: Vorw. na drugiej mapie? | Vorw. to skrót od Vorwerk, czyli folwark.
discus - Nie Gru 29, 2013 10:34 pm
Mapa Gdańska interesująco przedstawiająca część południowo wschodnią z infrastrukturą wodną. Cena jak dla mnie morska
Zbych - Wto Sty 21, 2014 10:00 pm
Fragment planu Sopotu z 1938 r. z aukcji internetowej. Inne fragmenty tego planu oraz sam plan znajdują się też na stronie archiwum.allegro.
Zbych - Sro Sty 29, 2014 9:26 pm Temat postu: Oblężenie Gdańska w 1807 r. Mapa przedstawiająca oblężenie Gdańska w 1807 r.
Tytuł:
Plan du siège de Danzig par le 10.me Corps de La Grande Armée : avec les travaux des français, tels qu'ils étoient le 23 Avril 1807.
Źródło:
CBN Polona, Biblioteka Narodowa (sygnatura: ZZK 32 173)
Prawa:
Domena publiczna
Zbych - Sro Lip 09, 2014 2:00 pm
Na Mapsterze pojawiła się mapa Sopotu z 1949 r. Link do strony opisu i pobrania mapy.
TOMB - Nie Lip 20, 2014 2:15 pm
Zbych napisał/a: | Na Mapsterze pojawiła się mapa Sopotu z 1949 r. |
Najbardziej podoba mi się nazwa "Żabieniec".
Zbych - Nie Lip 20, 2014 2:35 pm
TOMB napisał/a: | Najbardziej podoba mi się nazwa "Żabieniec" | Mnie się bardziej podoba szczegółowość tej mapy. A jeśli chodzi o nazwy na radzieckich mapach, to i tak nic nie przebije niemieckich nazw zapisanych cyrylicą.
|
|