|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Warlubie, Nowe Marzy i okolice
Makabunda - Czw Lut 09, 2006 7:48 pm
Teraz przez dobre dwa lata bedę pisał z pięknych okolic Warlubia i Nowych Marz. A oto jak przedstawiają się one dzisiaj. Jeszcze zanim pojawi się w tym miejscu czarna nitka autostrady.
seestrasse - Czw Lut 09, 2006 8:05 pm
skoro Ty tam jesteś - to A1 musi powstać
danziger - Czw Lut 09, 2006 8:25 pm
A mi trochę szkoda, bo w okolicach Warlubia autostrada przebiega w miejscach, gdzie w dzieciństwie spędzałem dużą część każdych wakacji, a teraz też bywam kilka razy w roku. Niestety, po wybudowaniu A1 ta okolica będzie już zupełnie inna...
Makabunda - Czw Lut 09, 2006 8:48 pm
danziger napisał/a: | A mi trochę szkoda, bo w okolicach Warlubia autostrada przebiega w miejscach, gdzie w dzieciństwie spędzałem dużą część każdych wakacji, a teraz też bywam kilka razy w roku. Niestety, po wybudowaniu A1 ta okolica będzie już zupełnie inna... |
A może na tej mapce znajdziesz znajome okolice? Przepraszam za trochę nieudolny szkic.
Nie zamierzam spędzać tu czasu tylko na pracy jest parę rzeczy do "odkrycia" i zbadania. Tak na początek chcę pokazać Szwedzkie Szańce, które pójdą na "pierwszy ogień".
Oprócz tego w oklicach węzła Nowe Marzy znaleźliśmy już trochę niewypałów (z pomocą saperów, tych samych co na Spacerowej) z 1945 bo tu był przyczółek rosyjski. Przed wojną był też poligon w Grupie i wcześniejsze koszary itd, itp......
Danziger jak byś miał jakieś ciekawostki to podrzuć na priva. Będe wdzięczny.
parker - Czw Lut 09, 2006 9:03 pm
Po drodze z Warlubia do Grudziądza przez Wlk Komórsk można zobaczyć kilka fajnych obiektów Kościółek i cmentarzyk w Komórsku też sympatyczny...
Zoppoter - Czw Lut 09, 2006 9:47 pm
Bzowo... Na mapie. Od dawna chcę tem pojechac przejrzeć księgi parafialne. Ale nie mam czasu, jakoś...
pumeks - Pią Lut 10, 2006 2:35 pm
No patrzcie, a matka mojej matki była z Wlk. Komórska... to myśmy wszyscy są krajanie?
danziger - Pią Lut 10, 2006 3:09 pm
Makabunda napisał/a: | A może na tej mapce znajdziesz znajome okolice? Przepraszam za trochę nieudolny szkic.
Nie zamierzam spędzać tu czasu tylko na pracy jest parę rzeczy do "odkrycia" i zbadania. Tak na początek chcę pokazać Szwedzkie Szańce, które pójdą na "pierwszy ogień".
Oprócz tego w oklicach węzła Nowe Marzy znaleźliśmy już trochę niewypałów (z pomocą saperów, tych samych co na Spacerowej) z 1945 bo tu był przyczółek rosyjski. Przed wojną był też poligon w Grupie i wcześniejsze koszary itd, itp......
Danziger jak byś miał jakieś ciekawostki to podrzuć na priva. Będe wdzięczny. |
Obawiam się, że z takich ciekawostek, o jakich piszesz nic nie będzie.
Ja w tamtych okolicach to chodziłem popływać w jeziorze, łowić ryby, zbierać grzyby, jeździłem na rowerze, motorowerku "Ogar", czy niezapomnianej WS-ce (WSK - Wiejski Sprzęt Kaskaderski ).
Teraz bywam najczęściej na grobie dziadka w Plochocinie.
Z rzeczy nieco bardziej interesujących to np. tablica upamiętniająca ks. Rogaczewskiego w kościele w Płochocinie (był tam chrzczony - podobnie z resztą jak ja ) - tablica współczesna, ale mnie zainteresował sam fakt, ze Rogaczewski ma cos wspólnego z tymi okolicami.
Inna rzecz to grób w lesie w Gajewie, przy granicy z Płochocinkiem. Był tam sobie od 1945 r. do niedawna, ale (zdaje się, że właśnie w związku z budową A1) ostatnio go zlikwidowano.
Był to grób jakiegoś faceta - był to chyba żołnierz (niemiecki?), który usiłował z rodziną schowac się przed nadciągającymi sowietami. Jego żonie i dzieciom pomogli okoliczni gospodarze, ale schowania jego nikt nie chciał ryzykować. Musiał spędzić noc poza wsią. Rano znaleziono trupa...
Historie o nim podaję z pamięci, może jest nieścisła, postaram się ją jeszcze zweryfikować.
parker - Pią Lut 10, 2006 9:41 pm
pumeks napisał/a: | No patrzcie, a matka mojej matki była z Wlk. Komórska... to myśmy wszyscy są krajanie? |
Myśmy wszyscy są importy
pumeks - Sob Lut 11, 2006 5:02 pm
Moja babcia się przeimportowała z Gr. Kommorsk do Danzig-Broesen przed 1930 ... następne 3 pokolenia już są tutejsze.
parker - Sob Lut 11, 2006 5:26 pm
No to pewnie na tym przykościelnym cmentarzyku same znajome dla ciebie nazwiska... przynajmniej na tych starszych grobach? Kiedyś je obfotografowałam, ale nie mogę znaleźć tych zdjęć
Zoppoter - Sob Lut 11, 2006 5:59 pm
pumeks napisał/a: | Moja babcia się przeimportowała z Gr. Kommorsk do Danzig-Broesen przed 1930 ... następne 3 pokolenia już są tutejsze. |
Mój dziadek zaimprtował sie z Bzowa do Gdyni w latach 30-ych. Jego ojciec, czyli mój pradziadek zaimportował się do Bzowa z Meklemburgii. To ja nie wiem, jestem krajan, czy z importu?
danziger - Sob Lut 11, 2006 7:14 pm
A ja to jestem import - eksport
Bo moi dziadkowie najpierw zostali zaimportowani do Gdańska ze Wschodu (m.in. Wilno), a potem zostali "wyeksportowani" z Gdańska do Świecia (w latach 50 tych). A w okolicach Warlubia to później sobie kupili "daczę".
parker - Nie Lut 12, 2006 1:33 am
danziger napisał/a: | A ja to jestem import - eksport
Bo moi dziadkowie najpierw zostali zaimportowani do Gdańska ze Wschodu (m.in. Wilno), a potem zostali "wyeksportowani" z Gdańska do Świecia (w latach 50 tych). A w okolicach Warlubia to później sobie kupili "daczę". |
no to u mnie dokładnie odwrotnie - pradziadek z Saksonii, babcia ze Świecia, rodzice z Grudziądza... a ja tu
Makabunda - Pon Lut 13, 2006 1:57 pm
"Łykend" minął szybko i znów jestem w Nowem. Mam na warsztacie parę problemów. W rozwiązaniu jednego z nich bardzo pomocny by mi był arkusz "Grudziądz" WiGówki 1:100000. Dzięki PBV mam nawet skan tego arkusda ale mi się nie otwiera. Byłbym niezmiernie wdzięczny gdybyście pomogli mi zdobyć takowy arkusz.
No to co? Pomożecie?
danziger - Pon Lut 13, 2006 2:11 pm
A może być mapka w tej skali - arkusz "Grudziądz - Kwidzyn" z 1942?
Makabunda - Pon Lut 13, 2006 2:40 pm
danziger napisał/a: | A może być mapka w tej skali - arkusz "Grudziądz - Kwidzyn" z 1942? |
Jak dla mnie- bomba!
Za każdą mapkę terenu na południe od linii kejowej Chojnice -Działdowo będę dozgonnie wdzięczny.
Najważniejszy jest dla mnie zasięg przedwojennego (i nie tylko) poligonu w Grupie.
Poza tym juz nie tak służbowo (chociaż w pewnym sesie nadal słuzbowo) zbieram informacje o walkach w tej oklicy w 1945. Na stronie "Pomorze 1945" znalazłem juz dużo ale za wskazanie innych źródeł będę również wdzięczny.
Corzano - Pon Lut 13, 2006 2:55 pm
Makabunda napisał/a: | Za każdą mapkę terenu na południe od linii kejowej Chojnice -Działdowo będę dozgonnie wdzięczny. |
Skoro za każdą i na południe to zobacz to: http://lazarus.elte.hu/hu...o/3felmeres.htm i to: http://www.posselt-landka..._ostgebiete.htm
danziger - Pon Lut 13, 2006 3:12 pm
Makabunda napisał/a: | Najważniejszy jest dla mnie zasięg przedwojennego (i nie tylko) poligonu w Grupie. |
No, poligon na tej mapce znajdziesz - ale czy jego zasięg będzie podany bez przekłamań, to nie wiem.
Co do przekazania mapki odezwij się do mnie na priv
Makabunda - Wto Mar 21, 2006 7:29 pm
Tak mnie coś ruszyło aby Was "updatować" z tego co sie dzieje w mojej okolicy. Ta fotka poniżej dosyć mylnie sugeruje, ze niewiele zostało do zrobienia. Ale to tylko miłe początki. Nie mniej i te początki robią wrażenie (chyba ? )
Strach - Wto Mar 21, 2006 8:07 pm
knovak - Sro Mar 22, 2006 8:51 am
Chciałbym poznać dokładny przebieg autostrady na odcinku od "berlinki" do Kopytkowa (najlepiej z mapką). Akurat dłubię coś przy szlaku rowerowym w tamtym rejonie i nie chciałbym budować dodatkowych wiaduktów nad autostradą
Makabunda, pomożesz?
Bartosz B. - Sro Mar 22, 2006 9:28 am
Super Makabunda. Jak zwykle pozwolę sobie to wkleić tu gdzie akurat wczoraj nafociłem A1 w pobliżu Pszczółek.
Strach - Sro Mar 22, 2006 10:56 am
Makabunda - Sro Kwi 12, 2006 7:26 pm Temat postu: Gniew zmaga się z potopem (tym razem nie szwedzkim) Może będę nudny ale wracając do domu 7 kwietnia rozpostarł sie przed moimi oczyma widok, który musiałem uwiecznić i którym chciałbym podzielić się z Wami.
parker - Sro Kwi 12, 2006 8:12 pm
Uuuu, wysoka woda w Gniewie
A tak przy okazji - w tamtym miejscu trasy bywają fantastyczne mgły. Czasem ma się wrażenie, że przejeżdża się przez wielką chmurę albo że wokół są jakieś parujące baśniowe bagna
knovak - Czw Kwi 13, 2006 10:14 am
Ale numer, tam przy znaku drogowym (ost. fotka) i dalej przez mostek saperów (czyli za drzewkami w prawo) ma przebiegać nasz nowy szlak rowerowy, na Smętowo a potem do Nowego. Chyba musimy go przeprojektować na szlak rowerów wodnych...
Makabunda - Czw Lis 02, 2006 1:00 pm
Niech mnie admin ukatrupi za zaśmiecanie forum ale muszę wrzucic parę fotek mojego kolegi zrobionych w okolicy Nowego.
parker - Czw Lis 02, 2006 7:06 pm
Rewelacja
A powiedz, czemu w miejscach wyciętego lasu koło Grupy budujecie z piasku schodkowe piramidy?
Makabunda - Czw Lis 02, 2006 7:41 pm
parker napisał/a: | Rewelacja
A powiedz, czemu w miejscach wyciętego lasu koło Grupy budujecie z piasku schodkowe piramidy? |
A co? Nie wolno?
Ważne, że coś budujemy
Mikołaj - Sob Lis 04, 2006 10:21 pm
Zdjęcia... brak słów... niebiańskie.
A w piramidzie to już wiadomo kogo pochowają?
Makabunda - Nie Lis 05, 2006 5:49 pm
Cytat: | A w piramidzie to już wiadomo kogo pochowają? |
Tej piramidzie najbliżej chyba do znanej z literatury piramidy Hejhopsa.
Makabunda - Nie Lis 05, 2006 6:07 pm
parker napisał/a: | Rewelacja
A powiedz, czemu w miejscach wyciętego lasu koło Grupy budujecie z piasku schodkowe piramidy? |
Parker ty mnie chyba specjalnie podpuszczasz a potem jak wyjadę z jakimiś "naziomami" i towarzystwo będzie miało ze mnie niezłą bekę. Tak jak tu
No ale już dobra powiem co to za schody. Otóż tak się "schodkuje" nasyp (w tym przypadku autostradowy) aby połączyć płynnie z przyszłą zasypką wiaduktu, który będzie przebiegał nad torami linii nr 208.
Dla ciekawskich załączm fotkę z lipca tego roku, która wiele wyjaśni ale i pewnie nasunie wiele nowych pytań .
parker - Nie Lis 05, 2006 6:14 pm
wyglada jak plansza gry jakiejs cywilizację budujecie
knovak - Nie Lis 05, 2006 7:00 pm
Cywilizacja piramidalna, widzę już dwie bliźniaczo podobne do siebie niemal gotowe - to kogo tam zakopiecie, przyznaj się...
Sabaoth - Nie Lis 05, 2006 7:48 pm
To wygląda zupełnie jak system naprowadzania dla UFO
Zdzislaw - Pon Lis 06, 2006 7:17 pm
parker napisał/a: | wyglada jak plansza gry jakiejs cywilizację budujecie |
dokladnie, bo A-1 dla REGIONU to zupełnie nowa jakośc cywilizacyjna. Wiem, że to być może brzmi "dęto" ale ja naprawdę tak uważam....
Makabunda pilnuj i respect....
G. Drzycimski - Sro Maj 23, 2007 11:23 pm
Chwilowo to na dłuższy czas zanosi się na autostradę widmo Gdańsk-Nowe Marzy.
Czyli z polskich portów w szczere pole. Jakoś cicho o dalszych odcinkach do Torunia czy do Łodzi. Zdjęcia okolic Gniewa wspaniałe. Często jeżdżę obecną jedynką, ale nigdy nie miałem nastroju na podziwianie krajobrazów między tirami na naszej ulubionej wąskiej jedynce.
Bartosz B. - Czw Maj 24, 2007 12:26 pm
G. Drzycimski napisał/a: | Chwilowo to na dłuższy czas zanosi się na autostradę widmo Gdańsk-Nowe Marzy.
Czyli z polskich portów w szczere pole. Jakoś cicho o dalszych odcinkach do Torunia czy do Łodzi. |
Niezupełnie. Zajrzyj na forum drogowe http://www.skyscrapercity...splay.php?f=240 . N.Marzy-Toruń projektują, a Toruń - Łódź też właśnie zaczęli.
A odcinek do N. Marz jest ważny w kontekście tranzytu do Poznania i autostrady A2, która z powodu braku pomorskiej A6 stałaby się droga do Gdańska na zasadzie kombinacji A2+S5+A1. No "tylko" tą S5 by musieli zdążyć zbudować na 2012 z czym na pewno będą kłopoty. Ale i tak wielu turystów wybierze taką trasę. Zresztą gdy przyjdzie im jechać z Poznania czy Wrocławia to i tak nie bedą mieli wyboru.
Wczoraj przejechałem się kilkadziesiąt metrów po A1. ;)
G. Drzycimski - Czw Maj 24, 2007 8:40 pm
Optymista z Ciebie, obyś miał rację i żeby sprawa ruszyła z kopyta.
Ja jak słyszę, że coś projektują to włosy dęba mi na głowie stają, bo od fazy projektowej do położenia asfaltu w Polsce mijają długie lata. Nie wiem czy uda mi się jeszcze pojechać tymi projektowanymi drogami. Może moje wnuki, ale to średnie pocieszenie. Widziałem w jakich warunkach i jak szybko budują autostrady na Chorwacji - to się nazywa tempo. A tam nie jest łatwo - góry, skały, długie tunele, etc. Nasze autostrady na naszych nizinach powinny powstawać błyskawicznie, a tak piekielnie się ślimaczą. Jeżdżę bardzo często trasą A-1, ale nie widzę żadnych znaczących robót na odcinku Nowe Marzy - Łódź. Autostrada za 15 lat już za bardzo mnie nie obchodzi będę na emeryturze latał samolotami.
Bartosz B. - Pią Maj 25, 2007 8:34 am
G. Drzycimski napisał/a: | Optymista z Ciebie, obyś miał rację i żeby sprawa ruszyła z kopyta. |
A tego to ja nie napisałem.
Całkiem mozliwe, że odcinek z Marz do Torunia będzie kilka lat blokowanych, ale jak zrobią resztę "niżej" to i tak będzie nieźle.
Makabunda - Pon Cze 11, 2007 10:56 am Temat postu: Piła koło Grupy Ostanio znalazłem stary cmentarz przy dawnym folwarku w osadzie tudzież wsi Piła koło Grupy. Zachował się tam jeden krzyż ale za to ciekawy. Liczę na pomoc z rozszyfrowaniem treści. Na odwrocie krzyża mam wrażenie, że wkradł sie błąd, choć moge sięmylić bo niemiecki nie jest moją najmocniejszą stroną.
Łukasz - Pon Cze 11, 2007 1:42 pm
Dem geliebten Sohn,
Gatten und Vater.
Czyli "Ukochanemu synowi,
małżonkowi i ojcu."
Gatten jest w Dativie, to nie błąd.
Julius Gustav Adolph Kuhn,
Regierungs-Conducteur,
geboren den 31ten Juli 1808,
gestorben den 30ten September 1842.
Regierungs-Conducteur to nie wiem, kto to. Pewnie jakiś urzędnik.
Makabunda - Pon Cze 11, 2007 6:57 pm
Cytat: | Czyli "Ukochanemu synowi,
małżonkowi i ojcu."
Gatten jest w Dativie, to nie błąd. |
Tu faktycznie moja znajomośc niemieckiego po łebkach bo myslałem, że brzmienie było nastepujące "Ukochanemu synowi, (ktoś tam) i ojciec".
|
|