Dawny Gdañsk

¯u³awy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bli¿sze lub dalsze - Cmentarz w Orlofferfelde (Or³owskie Pole)

Athena - Sob Sty 28, 2006 1:52 pm
Temat postu: Cmentarz w Orlofferfelde (Or³owskie Pole)
Chyba nie by³o jeszcze podobnego tematu na forum (je¶li by³, przepraszam za nieuwagê i obiecujê poprawê. :wink: )
Ogólnie rzecz bior±c cmentarz na Or³owskim Polu jest jednym z tych bardziej zapomnianych i do niedawna niedostêpnych. Ale w ostatnie wakacje jego sytuacja troszkê sie poprawi³a. A to za spraw± grupki m³odych Holendrów i Niemców, którzy przyjechali tu aby 'co¶ zrobiæ'. Mia³am przyjemno¶æ pomagaæ im w tym:D Przez kilka dni pracowali¶my na cmentarzu, próbuj±c doprowadziæ go do choæ troszkê lepszego stanu. Oczywi¶cie okaza³o sie, ze te kilka dni to stanowczo za ma³o, ale efekty i tak s±:) teraz próbujê zorganizowaæ (a raczej chyba zachêciæ do zorganizowania;)) grupê ludzi, z któr± mo¿na by³oby robiæ cos dalej. Bo naprawdê warto! Do³±czam kilka fotek (równie¿ autorstwa znajomych, dziêki:))
Jesli kto¶ by³by zainteresowany mogê podes³aæ jeszcze kilka zdjêæ na maila;) Oczywiscie wiêkszych i w lepszej jako¶ci:)

fritzek - Nie Sty 29, 2006 1:17 am

:== :== :==
Ju¿ jeste¶ nasza! :D

Athena - Nie Sty 29, 2006 12:59 pm

fritzek napisa³/a:

Ju¿ jeste¶ nasza! :D

hihi, mi³o mi:D

Pomy¶la³am, ze warto by by³o pokazaæ jeszcze zdjecie cmentarza w jego ¶wietno¶ci (tak... dla porównania :( )
I komentarz do tego zdjêcia w ksi±¿ce pana Opitza 'Tiegenhof':

'Cmentarz mennonicki w Orlofferfelde (Or³owskie Pole, obecnie czê¶c wsi Or³owo). Na pierwszym planie pomniki nagrobne rodziny Stobbe. Jedynymi zachowanymi ¶ladami cmentarza oraz domu modlitwy, które znajdowa³y sie w w Or³owskim Polu (Orlofferfelde) s± stare drzewa oraz kilka, uratowanych przed zniszczeniem steli przechowywanych w lapidarium w Muzeum Zu³awskim'

Czyli albo na cmentarzu nie pozosta³a ju¿ ¿adna stela, zaden cippus... albo to co pozosta³o zosta³o (z bólem serca oczywi¶cie) 'przeznaczone' na nieuchronne zniszczenie. :| Wiem, ze w tym boskim lapidarium stelom nie stanie siê ju¿ nic z³ego... Ale one tam nie pasuj± :( Wcale mi siê nie podobaj±, choæby by³y najpiêkniejsze kiedy le¿± (ew. stoj±) w zimnym, pustym pomieszczeniu. Czy naprawde nie ma innego sposobu na uratowanie tego, co pozosta³o?
Oczywiscie, ze taki cmentarz pozostawiony sam sobie skazany jest tylko na zniszczenie, w Or³owskim Polu np dzieciaki urz±dzi³y sobie miejsce na ogniska, siadaj±c wprost na nagrobkach i pomnikach :II . Ale wystarczy³a krótka rozmowa i nie tylko posprz±tali po sobie, ale znalaz³a siê tez grupka, która przez te kilka dni pomaga³a nam w porz±dkowaniu cmentarza... Moze wystarczy³oby znale¼æ i zebraæ kilku takich m³odych ludzi... To wcale nie jest takie trudne:) I zaopiekowaæ siê starymi cmentarzami w inny sposób. A mo¿e tylko mi siê tak wydaje?

Strach - Nie Sty 29, 2006 7:56 pm

Cytat:
dzieciaki urz±dzi³y sobie miejsce na ogniska, siadaj±c wprost na nagrobkach i pomnikach . Ale wystarczy³a krótka rozmowa i nie tylko posprz±tali po sobie, ale znalaz³a siê tez grupka, która przez te kilka dni pomaga³a nam w porz±dkowaniu cmentarza...

Dzieci to nie jest du¿y problem.
Problem jest z :
-z³omiarzami
-kamieniarzami(tani materia³ do ponownego wykorzystania)
-amatorami darmowych materia³ów budowlanych
-amatorami ró¿nych ¶wiecide³ek które mo¿na wykopaæ z grobów
-¿ulami co miedziane kradzione kable obieraj± lub racz±c siê tanim winem rozbijaj± groby
-mieszkañcami Gdañska którzy uwa¿aj± ¿e groby takie nie maj± prawa istnieæ.
(zdarzy³o mi siê trzy razy stawiaæ znicze w jednym miejscu podczas akcji http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=2416 bo ci±gle znika³y)

postman - Nie Sty 29, 2006 8:23 pm

A tak na marginesie znalaz³em zdjêcie z cmentarza Menonitów,w okolicy Malborka,przedstawiaj±ce jeden nagrobek, podobny do tego które przedstawi³a¶ na starej fotce.
Athena - Nie Sty 29, 2006 9:10 pm

Strach napisa³/a:

Dzieci to nie jest du¿y problem.

Tak, wiem, ze na cmentarze czyha wiele niebezpieczeñstw. Mi chodzi³o raczej o to, ze w³asnie dzieci i m³odzie¿ nie jest trudno przekonaæ do zainteresowania takimi miejscami i opiekowania siê nimi. Wystarczy tylko trochê chêci... Bo czasem przekonania ludzi (teoretycznie) doros³ych cie¿ko zmieniæ, a ju¿ na pewno nie jest ³atwo zmieniæ ich pogl±dy pielêgnowane przez d³ugi czas. A przeciez za jaki¶ czas to te dzieci bed± decydowa³y o tym co z takimi cmentarzami np bêdzie siê dzia³o.
Przecie¿ nie mozna siê poddaæ...

Strach - Nie Sty 29, 2006 9:32 pm

:ok:
pumeks - Pon Sty 30, 2006 2:47 pm

:==
Ponury - Wto Sty 31, 2006 12:05 am

Strach napisa³/a:
Problem jest z :
-z³omiarzami
-kamieniarzami(tani materia³ do ponownego wykorzystania)
-amatorami darmowych materia³ów budowlanych
-amatorami ró¿nych ¶wiecide³ek które mo¿na wykopaæ z grobów
-¿ulami co miedziane kradzione kable obieraj± lub racz±c siê tanim winem rozbijaj± groby
-mieszkañcami Gdañska którzy uwa¿aj± ¿e groby takie nie maj± prawa istnieæ.

Problemem jest przede wszystkim bieda :oops:

szperacz - Wto Sty 31, 2006 6:49 am

Cytat:
Bo czasem przekonania ludzi (teoretycznie) doros³ych cie¿ko zmieniæ, a ju¿ na pewno nie jest ³atwo zmieniæ ich pogl±dy pielêgnowane przez d³ugi czas.

Czasem udaje siê, za pomoc± kasy. Cmentarz mennonicki w Stawcu kosi sam so³tys. Powodem tego jest "parê groszy " jakie otrzymuje od przyje¿d¿aj±cych tam go¶ci z Holandii i Niemiec. Nawiasem mówi±c jak pyta³em go o ten cmentarz to nazwa³ go
"muzu³mañskim". Tak wiêc, wiedza mieszkañców o tych miejscach jest znikoma.
Dobrze, ¿e choæ "kasa" dzia³a - co na tamtym cmentarzu widaæ.

Strach - Wto Sty 31, 2006 2:42 pm

Cytat:
Problemem jest przede wszystkim bieda

:???: nie bardzo rozumiem co mia³e¶ na my¶li w nawi±zaniu do tematu? Móg³by¶ wyja¶niæ? :jakto:

Ponury - Sro Lut 01, 2006 9:39 pm

Strach napisa³/a:
:???: nie bardzo rozumiem co mia³e¶ na my¶li w nawi±zaniu do tematu? Móg³by¶ wyja¶niæ? :jakto:

Proste jak konstrukcja parasola. Moim zdaniem sprawa jest prosta. Je¶li nie by³oby takiej biedy,jaka jest,czê¶æ tzw. "z³omiarzy" mia³by zupe³nie legalne ¼ród³o utrzymania i nie musia³aby przy okazji zbierania z³omu niszczyæ zabytków.

Athena - Sro Lut 01, 2006 10:31 pm

A moim zdaniem bieda nie jest wcale tym najwazniejszym problemem. Wiêkszym jest mentalno¶c ludzi, ich ignorancja... (¿eby nie powiedzieæ g³upota, bo mozna znale¼æ pewnie kilka faktów usprawiedliwiaj±cych ;)). Szkoda, ze w umys³ach ludzi mieszkaj±cych na ¯u³awach (i nie tylko) na samo has³o 'cmentarz mennonicki' budzi siê reakcja: "a by³ tam taki, poniemiecki, ale kto by siê tym interesowa³". Najczesciej towarzyszy temu machniêcie rêk± w bardziej lub mniej sprecyzowanym kierunku.

szperacz napisa³/a:

Czasem udaje siê, za pomoc± kasy. Cmentarz mennonicki w Stawcu kosi sam so³tys. Powodem tego jest "parê groszy " jakie otrzymuje od przyje¿d¿aj±cych tam go¶ci z Holandii i Niemiec. Nawiasem mówi±c jak pyta³em go o ten cmentarz to nazwa³ go
"muzu³mañskim". Tak wiêc, wiedza mieszkañców o tych miejscach jest znikoma.
Dobrze, ¿e choæ "kasa" dzia³a - co na tamtym cmentarzu widaæ.

No w³a¶nie i tu widaæ tzw zdolnosci przystosowawcze... W Or³owie np byla taka Pani. Przez ca³e trzy dni, kiedy na cmentarzu dzia³o siê duzo (i kiedy tak naprawdê by³a potrzebna pomoc) pojawi³o siê tam kilka osób zaledwie. I to w wiêkszosci dzieci;) Ale kiedy ju¿ pod koniec prac przyjecha³a grupa Mennonitów z Kanady, Holandii, USA, Fid¿i itd nagle pojawi³a siê owa Pani. £amanym do¶æ niemieckim solennie zapewnia³a o tym jak bardzo ona sie tym cmentarzem opiekuje, jak wiele zrobi³a... i jak wiele zrobiæ zamierza. Zanim zadacie sobie (retoryczne) pytanie skad tak nag³a przemiana powiem, ze z tego, co mi wiadomo Pani nie jest zagorza³± mi³o¶niczk± tego piêknego cmentarza. A pojawia siê na nim dosæ regularnie, to prawda ;) Bo wycieczki z zagranicy do¶æ regularnie przyje¿d¿aj±...

Ta Pani to tylko taki przyk³ad. Kolejny do¶æ smutny przyk³ad...

Strach - Czw Lut 02, 2006 9:47 pm

Ponury napisa³/a:

Proste jak konstrukcja parasola. Moim zdaniem sprawa jest prosta. Je¶li nie by³oby takiej biedy,jaka jest,czê¶æ tzw. "z³omiarzy" mia³by zupe³nie legalne ¼ród³o utrzymania i nie musia³aby przy okazji zbierania z³omu niszczyæ zabytków.

Konstrukcja parasola nie jest prosta. Moim zdaniem sprawa nie jest prosta tak jak Ty to przedstawiasz. Generalnie nie zgadzam siê z Tob± co do faktów i filozofii. Poniewa¿ temat zbacza ... :nie_powiem:

fritzek - Czw Lut 02, 2006 11:53 pm

Strach napisa³/a:
Ponury napisa³/a:

Konstrukcja parasola nie jest prosta. Moim zdaniem sprawa nie jest prosta tak jak Ty to przedstawiasz. Generalnie nie zgadzam siê z Tob± co do faktów i filozofii. Poniewa¿ temat zbacza ... :nie_powiem:

Jasne, ¿e nie jest prosta. Bieda te¿ jest ró¿nie pojmowana. Czy z biedy cz³owiek posiadaj±cy du¿e gospodarstwo i nowoczesne maszyny wywozi z cmentarza stalle?! A po co? A po to ¿eby je na podwórku pot³uc i wykorzystaæ do np. podsypki fundamentów albo chodnika przed domem.
Znam wielu naprawdê biednych ludzi, którzy prêdzej rêce daliby sobie poucinaæ, ni¿ siêgn±æ po cudze(wg niektórych niczyje). Bied± nie mo¿na t³umaczyæ wszystkich patologii.

fritzek - Pi± Lut 03, 2006 12:12 am

Z tzw. biedy zginê³y np. te krzy¿e z Gnojewa...
Athena - Sob Lut 04, 2006 6:53 pm

z tzw biedy do pewnego domku w Stawcu wchodzi³o siê po schodku z nagrobka (wg s³ów w³a¶ciciela) 'aa z tego PONIEMIECKIEGO cmentarza' :II :II
knovak - Nie Lut 05, 2006 8:38 am

Ponury ma bardzo proste widzenie ¶wiata: biedny, bezrobotny = z³odziej. To takie skrzywienie zawodowe czy tylko incydentalny przypadek?
Athena - Pi± Lis 09, 2007 10:00 pm

Witam ponownie po dluuugiej nieobecnosci. Jakby kto byl ciekawy, to rok maturalny mialam, w koniach sie zakochalam no i teraz po swiecie jezdze. Jak kto nie jest ciekawy, to historia brzmi tak samo:P

Mam kilka newsow o Orlowskim Polu. W tym roku, podczas trzeciego juz obozu zorganizowanego przez kilku wariatow, udalo nam sie wydobyc na swiatlo dzienne pelen naroznik domu modlitewnego i prawie cala sciane. Oczywiscie mowa tu o fundamentach :P Niby tylko kamienie polne i kilka cegiel... A ile radosci :D
Plany na przyszly rok przewiduja "okopanie" terenu kosciola dookola i zrobienie "czegos" (na co mamy duzo pomyslow, ale nie wiadomo co w koncu zostanie wybrane:P) zeby widac bylo, gdzie kosciol stal:P
Dolaczam dwa zdjecia, jedno z przeszlosci i.. drugie tez, ale z nie tak dalekiej :P (polowa sierpnia tego roku :P )

A znalezlismy jeszczce elementy ogrodzenia wewnatrzcmentarnego. Niestety ostatniego dnia, wiec nie wszystko jeszcze zbadane tak jakbysmy chcieli. Ale w starszej czesci cmentarza byla niewielka czesc, orgodzona dla bezimiennej na razie dla nas rodziny.
W przyszlym roku projekt ruszy w sierpniu, jesli ktos jest zainteresowany, pytac smialo. Wiecej fotek tez moge rzucic, jesli sa chetni.
Pozdrawiam.

fritzek - Sob Lis 10, 2007 12:23 am

:== :== :==
Spodziewaj siê wizytacji :wink:

groszek - Czw Gru 27, 2007 10:21 pm

Nie bieda lecz mentalno¶æ i wychowanie ludzików i skutki s± widoczne nie tylko na starych cmentarzach Z³omiarze i bezmy¶lna destrukcja .....i jest to co jest :cry:
Aartin - Sro Cze 30, 2010 4:00 pm

Odgrzewam kotlet.

Grupka zapaleñców dzia³a do tej pory, efekty po tych paru latach wakacyjnej roboty mo¿ecie zobaczyæ na za³±czonych fotkach. Uda³o siê nam (mi) odkryæ parê nowych rzeczy. Nagrobków przyby³o (a bêdzie jeszcze wiêcej, jak tylko w sierpniu wpadnê tam z ³opat±), teren jest uprz±tniêty, tubylcy nastawieni bardzo pozytywnie: sami nam pomagaj± (jak by³em w maju to zauwa¿y³em, ¿e skosili trawê).

Gwo¼dziem programu jest nagrobek wielce znanej nowodworskiej rodziny :hmm:
Je¿eli chcecie wiêcej fotek dajcie znaæ.

groszek - Czw Lip 01, 2010 6:05 pm

Bardzo proszê o jeszcze.... :mrgreen: :LL:
Dostojny Wie¶niak - Pi± Lip 02, 2010 12:31 am

Cytat:
Bardzo proszê o jeszcze.... :mrgreen: :LL:
No pewnie. O ile rzecz jasna nie skomplikuje to samych dzia³añ. Urzêdy, pozwolenia i takie tam szykany. Za sam± akcjê wielki szacun. Je¶li nie liczyæ kilku wpadek (kto nic nie robi, b³êdów te¿ nie robi), Klub Nowodworski ma kupê fajnych pomys³ów. :D
Aartin - Pi± Lip 02, 2010 10:36 am

B³±d, Klub Nowodworski nie ma z tym nic wspólnego. Ca³a akcja organizowana jest przez Mennonitische Jugend Norddeutschland je¶li dobrze pamiêtam, albo jaki¶ inny gemainschaft mennonicki z Niemiec. Co do k³opotów, to ¿adnych nie przewiduje, by³ o nas artyku³ w DB, odwiedza³ nas mister prezident NDG, ale jako¶ nikt siê tym na powa¿nie nie zainteresowa³, nie zaoferowa³ pomocy, ani nie waln±³ po ³bie...
Dostojny Wie¶niak - Pi± Lip 02, 2010 11:54 pm

Obecno¶æ p. Klein'a Seniora na kilku fotografiach mnie zmyli³a. :wink: No to opowiadaj. Przegapi³em ten w±tek przyznaje ze skruch±. Tutaj kilka zdjêæ z ubieg³ego roku. :oops:
Aartin - Sob Lip 03, 2010 11:41 am

Projekt wygl±da tak: 1 sierpnia jedziemy do Berlina, gdzie przez jaki¶ tydzieñ mieszkamy w menonickiej plebanii, czy jak to siê tam nazywa. Tam przeprowadzana jest socjalizacja miêdzy uczestnikami projektu, zdawane jest sprawozdanie z roku poprzedniego i wyznaczamy cele na ten rok. S± te¿ spotkania z cz³onkami gminy mennonickiej, której to tak¿e przedstawiamy (w koñcu oni to finansuj±). Mamy zapewnione atrakcje typu zwiedzanie Berlina etc.
Przyjazd do Polski, aklimatyzacja w nowych warunkach i jazda do roboty. Wykonujemy zaplanowane wcze¶niej zadania. Od czasu do czasu zwiedzanie okolicy, wyjazd na pla¿ê czy co¶ w tym stylu.

W poprzednim roku poza pracami typowo sprz±taj±cymi posiali¶my now± trawê (taka jak na boiskach pi³karskich to nam du¿a nie uro¶nie), ustawili¶my krzy¿ w miejscu domu modlitwy, wykopali¶my nagrobek Stobbego, 3 albo 4 marmurowe krzy¿e (no w³a¶nie, gdzie¶ mi siê ich zdjêcia zapodzia³y. Obecnie s± w prawym dolnym rogu cmentarza - patrz±c od wjazdu), zorganizowali¶my tak¿e w ¯u³awskim O¶rodku Kultury trochê spó¼niony dzieñ dziecka.

@Edit - co¶ nie chce mi wej¶æ wiêcej zdjêæ ni¿ dwa :???:

Dostojny Wie¶niak - Nie Lip 04, 2010 1:02 am

Aartin napisa³/a:
@Edit - co¶ nie chce mi wej¶æ wiêcej zdjêæ ni¿ dwa :???:
A z p. Bilem G. w jakich jeste¶ stosunkach? :hihi:
Tak ogólnie luzik? :wink: Rzuæ okiem na :priv: :D

Aartin - Nie Lip 04, 2010 9:31 am

W bardzo dobrych stosunkach, wszystko oryginalne. To raczej wina sprzêtu który pamiêta Moj¿esza. :dziadek: Priv przyj±³em do wiadomo¶ci.
tomaeh - Wto Lip 06, 2010 12:42 pm

To niesamowite, ¿e m³odzi maj± tyle zapa³u do pracy... Dzialania popieram i dziêki za takie info na forum:)
groszek - Sro Lip 07, 2010 1:59 am

Dziêki..... :braawo: :LL: jeszcze.... :mrgreen:
Aartin - Sro Lip 07, 2010 10:52 am

No to parê zdj±tek jeszcze.
Linka - Sob Lip 31, 2010 10:18 pm

Odwiedzili¶my dzi¶ ten cmentarz z u¿ytkownikiem Francul± :)
Jeste¶my pozytywnie zaskoczeni pracami, jakie wykonano. Widaæ, ¿e sprz±taczom zale¿y na to, ¿eby nie zmarnowa³ siê nawet od³ameczek roztrzaskanej tablicy, ¿e znaleziono rozbite krzy¿e, ¿e wype³niono kolorem litery na nagrobkach, dziêki czemu, ¿eby je odczytaæ, nie trzeba walczyæ z kred±. Znale¼li¶my te¿ klocowaty nagrobek Stobbego i jego ¿ony :huuurra:
Zastanawiam siê tylko, jak wydobêdziecie go z tej jamy :hmm: ciê¿ar nagrobka musi byæ s³uszny...
Aha, znale¼li¶my te¿ 2 fragmenty nagrobków w pewnej zaskakuj±cej miejscówce w okolicznych krzaczorach :wink: Mamy nadziejê, ¿e i one wróc± tam, gdzie ich miejsce :D

Fotka:

Aartin - Czw Sie 05, 2010 5:26 pm

Prejkt zacz±³ siê 1 sierpnia, od pewnego czasu jedziemy z pracami pe³n± par±. Wiem o które krzaczory chodzi :D Co do denkmala Stobbego, wczoraj wpad³ do nas burmistrz z Bolkiem Kleinem i obieca³ pomoc - my¶la³em, ¿e bêdzie jak w poprzednim roku, czyli ¿e na s³owach siê skoñczy - ale jestem pozytywnie zaskoczony. Dzisiaj przyjecha³o dwóch ludzi ze stra¿y po¿arnej, ¿eby obadaæ sytuacjê i zaplanowaæ wyci±ganie pomnika profesjonalnym sprzêtem (w poprzednim roku, ¿eby podnie¶æ pomnik do pionu potrzeba by³o 5 czy 6 facetów). Jutro przed po³udniem maj± siê za to zabraæ.

W tym roku te¿ mogê pochwaliæ siê znaleziskami - to jest najbardziej spektakularne (niestety okupione wielkim stresem z powodu paru innych "znalezisk" w tej studni, ale nie wypada mówiæ):

Ogólnie jest 18 osób - Holandia, Niemcy i Polska. W tym roku te¿ chcemy podj±æ decyzjê o zmianie cmentarza - na jaki? Jeszcze nie zdecydowali¶my.
Zapraszam w odwiedziny wszystkich zainteresowanych. Nie mogê powiedzieæ dok³adnie kiedy jak i gdzie bêdziemy oprócz tego, ¿e jutro na pewno. :D

ruda - Pi± Sie 06, 2010 8:34 am

Aartin napisa³/a:
czyli ¿e na s³owach siê skoñczy - ale jestem pozytywnie zaskoczony.

No co Ty? Wybory s± :hiihihi: :^^

Linka - Pi± Sie 06, 2010 11:16 am

Super wiadomo¶ci, Aartinie :== Miejmy nadziejê, ¿e pomnik rodziny Stobbe wynurzy siê ze swojej jamy na powierzchniê ziemi :D
A gdzie ta studnia w ogóle by³a? :hmm:

Dostojny Wie¶niak - Nie Sie 08, 2010 1:48 am

Aartin napisa³/a:
wczoraj wpad³ do nas burmistrz z Bolkiem Kleinem i obieca³ pomoc
No jak siê jest z "Bolkiem Kleinem" na Ty, to nie ma siê co dziwiæ sukcesom, miszczu. :mrgreen: Nie zorientowanym donoszê, ¿e ów "Bolek", to od jakiego¶ czasu Honorowy Obywatel Nowego Dworu Gdañskiego. :) Starszego Pana mo¿na czasem spotkaæ na albo przy rowerze, na ulicach NDG. Fajnie mieæ kontakt z kumplem tak zacnej postaci. :mrgreen:
Aartin - Czw Sie 12, 2010 2:57 pm

Jestem w Niemczech i nie mam polskich znakow :oops:

Polska czesc projektu zostala zakonczona, jestesmy teraz w Hamburgu. Stobbasek zostal wyciagniety, pomnik ze studni takze. Postawiona zostala tablica pamiatkowa. Czy moge wiedziec dlaczego dostalem ostrzezenie?

ruda - Czw Sie 12, 2010 6:04 pm

Pan Boles³aw Klein jest szarmanckim, pe³nym uroku panem, mi³ym towarzyszem wypraw do teatrów. Jego dzia³alno¶æ, aktywno¶æ i zaanga¿owanie w ¿u³awskie sprawy godne podziwu.
Z racji powy¿szych nale¿y siê szacunek. :zgooda:
Wiem, prawem i niejako obowi±zkiem m³odo¶ci jest ³amaæ granice i przeciwstawiaæ siê autorytetom ale czyñcie to z ,minimalnym choæby, wyczuciem. :wink:

Linka - Czw Sie 12, 2010 7:25 pm

Aartin napisa³/a:
Stobbasek zostal wyciagniety, pomnik ze studni takze. Postawiona zostala tablica pamiatkowa.

Super :== mam nadziejê, ¿e jeszcze w tym sezonie rowerowym obadamy na w³asne oczy :D

Aartin - Czw Sie 12, 2010 7:53 pm

Mam do niego szacunek i traktuje go z atencja wlasciwa jego osobie, ale nie widze problemu, gdy sam zaproponowal zeby sie do niego tak zwracac. wszyscy na projekcie i prywatnie sie tak do niego zwracamy od tak dawna, ze po prostu weszlo mi to w nawyk. Rzeczywiscie, moglem napisac to bardziej oficjalnie, moj blad. Nadal jednak uwazam ze ostrzezenie dostalem niezasluzenie. Jednak to sprawa na inna dyskusje i na tym zakoncze te dygresje.
Dostojny Wie¶niak - Pi± Sie 13, 2010 12:50 am

Aartin napisa³/a:
Czy moge wiedziec dlaczego dostalem ostrzezenie?
Za ewidentnie lekcewa¿±cy wyd¼wiêk wypowiedzi. Nikt nie bêdzie sprawdza³ Twoich prywatnych kontaktów. :wink: Nieco wstrzemiê¼liwo¶ci proponujê.
Aartin napisa³/a:
Mam do niego szacunek i traktuje go z atencja wlasciwa jego osobie

I tak proszê trzymaæ.
A swoj± drog± - zamierzacie zamkn±æ projekt renowacji tego miejsca na obecnym etapie? 8O

ruda - Pi± Sie 13, 2010 8:24 am

Cytat:
Mam do niego szacunek i traktuje go z atencja wlasciwa jego osobie

Tak trzymaæ :zgooda: .

Aartin - Pi± Sie 13, 2010 10:01 pm

Tak, decyzja o zamknieciu prac zostala juz podjeta. Nie ma tam dla nas juz nic co moglibysmy zrobic przy naszych skromnych srodkach. Przeniesiemy sie na inny cmentarz, na razie nie wiadomo jaki. Decyzja na ten temat zostanie podjeta korespondencyjnie, po wykonaniu przezemnie wizji lokalnej i zaprezentowaniu zdjec osobom decydujocym o logistycznej stronie projektu.

Na marginesie - burmistrz wynajal firme ktora zajmuje sie wykaszaniem cmentarzy w Rozewie i Orlowskim polu.

Dostojny Wie¶niak - Sob Sie 14, 2010 12:19 am

Wybory id± i nie wiadomo jaki bêdzie ich wynik. Decyzja obecnego burmistrza zostanie utrzymana w mocy albo nie. Rzuæ okiem tutaj i tutaj . To akcja pasjonatów, ratuj±cych podobny cmentarz. Jak zatem dzia³a Wasz projekt? Bo mam wra¿enie, ¿e trochê dalej mo¿na by by³o temat poci±gn±æ. :)
Aartin - Pi± Sie 20, 2010 11:13 am

"Trochê dalej" - czyli, ¿e co dok³adniej? Bo ja jako¶ nie mam pomys³u.
Dostojny Wie¶niak - Sob Sie 21, 2010 2:30 am

A jedno do pionu, inne do poziomu sprowadziæ. Tablice jak± informacyjn± na miejscu ustawiæ, wskazówki przy szosie. Nikt kto nie jest w temacie tam nie trafi.
W szalonym pêdzie mo¿e nawet pochodziæ przy objêciu ochron± prawn± tego miejsca? Psu na budê ca³a Wasza praca, je¿eli za dwa lata jaki market w tym miejscu stanie. :II

Linka - Sob Sie 21, 2010 2:44 pm

Aartin napisa³/a:
Postawiona zostala tablica pamiatkowa

Czyli, tablica ju¿ chyba jest :)
Nie wiem, jak pozosta³e punkty (bo jeszcze nie widzia³am stanu PO akcji), no i faktycznie, warto zabezpieczyæ siê prawnie przed ewentualnymi genialnymi pomys³ami w³odarzy. I drogowskazy zrobiæ :zgooda:

Dostojny Wie¶niak - Sob Sie 21, 2010 3:36 pm

Nie doczyta³em, za to widzia³em. Jest gablota z informacj± na terenie cmentarza. Przepraszam zatem. :wink:
Aartin - Nie Sie 22, 2010 8:52 am

Teren jest pod opiek± konserwatora zabytków. Tablica jest, ale drogowskaz mi siê jako¶ nie widzi. Ju¿ i tak bojê siê o tê jedn± tablicê, ¿eby nam kto¶ jej nie sprz±tn±³ b±d¼ przefasonowa³.
Linka - Nie Sie 22, 2010 1:13 pm

Drogowskazy przyda³yby siê (np. 1 przy g³ównej drodze kieruj±cy do dawnej zagrody z domem podcieniowym Quiringa i stamt±d kolejny, w stronê cmentarza), ¿eby u³atwiæ trafienie komu¶, kto nie analizuje starych, niemieckich map :)
Aartin - Nie Sie 22, 2010 2:44 pm

Tak czy siak, teraz ju¿ na to za pó¼no. Mo¿e w przysz³ym roku... Je¶li do przysz³ych wakacji tablica bêdzie sta³a na cmentarzu, to mo¿na pomy¶leæ i o drogowskazie. Na razie mam trochê za du¿o na g³owie ¿eby to samemu ogarniaæ. Polecam pozwiedzaæ park za plebani± w Lubieszewie. Le¿y tam niez³a ciekawostka. W³a¶nie my¶lê jak siê do niej dobraæ. Zdjêcia bêd± pó¼niej :D
Linka - Nie Sie 22, 2010 10:23 pm

Narobi³e¶ smaka :skolowany: jak tylko pogoda siê unormuje... :mrgreen:
Mo¿e to stamt±d wziê³y siê te 2 stele oparte o ko¶ció³, których nie by³o tam 2 lata temu? :hmm: Zreszt±, nie ma co dociekaæ, trza obadaæ samemu :^^

Dostojny Wie¶niak - Pon Sie 23, 2010 1:35 am

Drewniana, oszklona gablota w Or³owie, nie ma wiêkszych szans na przetrwanie. :II Na ³a¿enie za¶ po cudzym parku, to chyba zgodê trzeba mieæ? :wink: Nie mówi±c ju¿ o foceniu. :mrgreen: Ciekawostka Artina to fragmenty kolumny z³o¿one w parku. Nie dobierzesz siê do nich. :wink:
Aartin napisa³/a:
Teren jest pod opiek± konserwatora zabytków.
Czy to znaczy, ¿e teren cmentarza w Or³owie wpisany jest do rejestru abo chocia¿ ewidencji zabytków i to co robicie, dzieje siê za wiedz± i aprobat± WUOZ w Gdañsku? Z ciekawo¶ci czystej pytam. :wink:
Próbujê znale¼æ jak±¶ logikê w dzia³aniach wspomnianej instytucji. St±d to pytanie. :)

pumeks - Pon Sie 23, 2010 8:32 am

Cytat:
Teren jest pod opiek± konserwatora zabytków.

Dla ¶cis³o¶ci: nie pod opiek±, tylko pod ochron±. Ustawa rozró¿nia oba te pojêcia. Ochrona jest zadaniem urzêdu konserwatora, opieka nad zabytkiem nale¿y do jego posiadacza. :dziadek:

Aartin - Pon Sie 23, 2010 10:26 am

Tak, to co robili¶my w Or³owskim Polu by³o wiadome konserwatorowi zabytków.
Gablotka jest tak "na próbê". Brali¶my pod uwagê mo¿liwo¶æ jej zniszczenia, b±d¼ kradzie¿y, ale pok³adamy wiarê w miejscowej ludno¶ci :skolowany: . Jednak nie jeste¶my a¿ tak naiwni, gablota nie jest oszklona - to plexi.
Tak, chodzi mi o ten rozcz³onkowany denkmal. Teraz zmieni³ siê w Lubieszewie proboszcz (nowodworzanie z nowej parafii powinni go znaæ - nazwisko bodaj¿e Dariusz Dekañski), wiêc my¶lê, ¿e nie bêdzie wiêkszych problemów z dobraniem siê do tego obelisku. Ju¿ raz tam przez przypadek do parku zawêdrowa³em w poszukiwaniu ksiêdza, nie znalaz³em go, ale znalaz³em ciekawostkê. Podczas rozmowy proboszcz wyra¼nie powiedzia³, ¿e ju¿ co¶ kombinowa³ i próbowa³ ogarniaæ w tej sprawie, ale za du¿o mia³ na g³owie ¿eby siê tym zajmowaæ. Z tego co zauwa¿y³em ten obelisk mia³ jakie¶ inskrypcje, niestety zosta³y albo "wym³otkowane" (jak to siê na archeologi mówi), albo zabetonowane w taki sposób, ¿e nie da siê odczytaæ tego. Gdyby siê odpowiednio zakrêciæ, to nawet niez³a akcja mog³a by z tego wyj¶æ. :==
Na ostatnim spotkaniu z burmistrzem, wspomina³ on co¶ o przekazaniu opieki nad cmentarzem w Or³owskim Polu w rêce so³tysa Or³owa. (Raz z nim rozmawia³em, co¶ czarno to widzê).

Chodzi o te stele? :

Jeszcze niedawno sta³y oparte o plebaniê. Dowiedzia³em siê, ¿e poprzedni - nie¿yj±cy ju¿ proboszcz wygrzeba³ je "sk±d¶" i mia³ plany wyeksponowania ich na cmentarzu, ale niestety - nie zd±¿y³.

Linka - Pon Sie 23, 2010 1:32 pm

Chodzi³o mi konkretnie o 2 stele oparte o ¶cianê ko¶cio³a, ale faktycznie, te elementy nagrobków te¿ siê niedawno tam pojawi³y :D Oby by³o wiêcej takich znalezisk :)
Dostojny Wie¶niak - Pon Sie 23, 2010 11:12 pm

Linka napisa³/a:
Chodzi³o mi konkretnie o 2 stele oparte o ¶cianê ko¶cio³a, ale faktycznie, te elementy nagrobków te¿ siê niedawno tam pojawi³y
Kiedy tam ostatnio by³em, wszystko by³o na swoim miejscu. :wink:
Linka - Wto Sie 24, 2010 12:38 pm

Toæ nie mówiê, ¿e nie :skolowany: po prostu, ja tam bywam rzadziej i kiedy by³am po raz pierwszy (2 lata temu bodaj), to nie by³o 2 ³adnych stel opartych o mus, potem (w zesz³ym roku chyba) ju¿ by³y, a za moj± ostatni± wizyt± pojawi³o siê wiêcej znalezisk. Co mnie bardzo cieszy :D
Aartin - Pon Wrz 27, 2010 1:15 pm

Zapomnia³em dodaæ zdjêcia z projektu :oops:

Ju¿ wydobyty przez stra¿aków pomnik Stobbego:

Zbli¿enie nagrobka w studni:

Nagrobek po wydobyciu ze studni:

Tablica informacyjna (jest w dwóch jêzykach - polskim i angielskim, a tak¿e jest lepiej postawiona ni¿ na zdjêciu, to by³y tylko przymiarki :) )

Mozaiki zrobione z pot³uczonych czarnych szklanopodobnych wype³nieñ tumb:

Linka - Pon Wrz 27, 2010 8:49 pm

Gratulacje :== Je¶li pogoda w ten weekend dopisze, to mo¿e brykniemy zobaczyæ efekty na w³asne oczy :D