|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - gotyckie cyfry (numeracja budynków)
andrzej - Czw Sty 26, 2006 8:58 pm Temat postu: gotyckie cyfry (numeracja budynków) W artykule na temat twórczości Chwina i Huelle znalazłem taki fragment: " przybyszom, którzy po raz pierwszy przyjeżdząją na Wybrzeże wpada w oko odmienna kolorystyka i struktura dachów. Przywykłych do blaszanych dachów dziwia czerwone solidne dachówki, schludność podwórek wokół domów i gotyckie cyfry znaczące kolejność posesji. O ile nie ma problemu z fotografiami ilustrujacymi pierwszy wątek - czerwone dachówki, to mam problem ze zdobyciem zdjęć z gotyckimi cyframi znaczącymi kolejność posesji. Jeżeli ktoś posiada takie zdjęcie, będę zobowiązany.
Sabaoth - Czw Sty 26, 2006 9:47 pm
Takie stare numery na domach można znaleźć do dzisiaj (a przynajmniej były do czasu mojego ostatniego pobytu w Gdańsku ).
szperacz - Pią Sty 27, 2006 6:25 am
Jeszcze są, dla przykładu zdjęcie domku przy ul. Malczewskiego 140 na Siedlcach.
Zdjęcie z grudnia 2005.
andrzej - Pią Sty 27, 2006 10:51 am
Szperach dziekuję za zdjecie. W czsie mojej ostniej bytnosci w Gdansku widziałem takie numery na budynkach na Starym Mieście - nie wykluczam, że była to Piwna, Mariacka lub Świetego Ducha. Poszukuje własnie takich fotek. Niewykluczam, że widziałem je również we Wrzeszczu. Zdjecia te zamirza wykorzystać moja córka w prezentacji maturalnej z jezyka polskiego.
Corzano - Pią Sty 27, 2006 10:59 am
W Brzeźnie też jeszcze jest trochę tego.
pumeks - Pią Sty 27, 2006 11:36 am
andrzej napisał/a: | widziałem takie numery na budynkach na Starym Mieście - nie wykluczam, że była to Piwna, Mariacka lub Świetego Ducha. |
Te ulice nie leżą na Starym Mieście
A poza tym małe szanse, by w tym rejonie uchowały się przedwojenne tabliczki z numerkami - praktycznie wszystkie budynki na wymienionych przez ciebie ulicach zostały po wojnie zbudowane na nowo. Dodatkowo, na Świętego Ducha bodajże pod koniec lat sześćdziesiątych, zlikwidowano historyczną numerację domów i wprowadzono zupełnie nową.
danziger - Pią Sty 27, 2006 12:40 pm
To ta cyfra ze zdjęcia jest pisana gotycką czcionką? Albo ktoś coś pomieszał, albo ja muszę iść do okulisty...
Corzano - Pią Sty 27, 2006 12:43 pm
danziger napisał/a: | To ta cyfra ze zdjęcia jest pisana gotycką czcionką? |
Też uważam, że jest co najwyżej XIX-wieczna.
fritzek - Pią Sty 27, 2006 1:15 pm
Corzano napisał/a: | danziger napisał/a: | To ta cyfra ze zdjęcia jest pisana gotycką czcionką? |
Też uważam, że jest co najwyżej XIX-wieczna. |
Nie znacie się i tyle. I ja się też nie znam, jak się okazało dzisiaj rano. Przeczytajcie sobie opis tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81797112
rispetto - Pią Sty 27, 2006 1:22 pm
fritzek napisał/a: | Corzano napisał/a: | danziger napisał/a: | To ta cyfra ze zdjęcia jest pisana gotycką czcionką? |
Też uważam, że jest co najwyżej XIX-wieczna. |
Nie znacie się i tyle. I ja się też nie znam, jak się okazało dzisiaj rano. Przeczytajcie sobie opis tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81797112
|
rozstżyrzłaś tajemnicze pochodzenie i do czego słóżyło?
fritzek - Pią Sty 27, 2006 1:29 pm
rispetto napisał/a: |
rozstżyrzłaś tajemnicze pochodzenie i do czego słóżyło? |
Jeszcze nie rozstżyłam, ale się nie poddaję. Ale jak widać starogreka niemiecka była używana nie tylko na pódełku ale też w książkach:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81901778
szperacz - Pią Sty 27, 2006 2:27 pm
powiększenie- myślę że pytającemu chodziło o stare oryginalne numery domów, a ten taki jest.
parker - Pią Sty 27, 2006 7:13 pm
bardziej "gotycka"? z Wrzeszcza
danziger - Pią Sty 27, 2006 8:39 pm
parker napisał/a: | bardziej "gotycka"? |
Oui madame!
szperacz - Sob Sty 28, 2006 7:16 am
Teraz lepiej ?
szperacz - Sro Lut 01, 2006 4:50 pm
Taka ciekawostka ze Św.Wojciecha.
fritzek - Sro Lut 01, 2006 5:36 pm
Ale super
Oczywiście z czcionką tzw. gotycką nie ma to wiele wspólnego. Ot ładna stylizacja
seestrasse - Sro Lut 01, 2006 5:38 pm
Miki - następny do kolekcji!
danziger - Sro Lut 01, 2006 5:45 pm
seestrasse napisał/a: | Miki - następny do kolekcji! |
Coś mi się majaczy, że to już gdzieś na forum było
seestrasse - Sro Lut 01, 2006 5:47 pm
ale na stronie macierzystej Naszego Ukochanego Administratora to tego napisu nie ma
Marcin - Sro Lut 01, 2006 10:12 pm
Dobrze Ci się majaczy Danziger...
Przeoczony (jak sądzę) napis z Traktu Świętego Wojciecha
pumeks - Czw Lut 02, 2006 12:19 pm
Wracając do meritum wątku:
nieliczne zachowane tabliczki z numerkami, np.
na Domu Opatów Pelplińskich na Starym Mieście (Elżbietańska 3);
na znanej z Akademii Rzygaczy kamieniczce na Głównym Mieście (Chlebnicka 1);
pozwalają przypuszczać, że w śródmieściu akurat stosowano przed 1945 r. "normalne", a nie "gotyckie" cyfry.
Piotr J. - Sro Lut 15, 2006 11:51 am
Myślę, że wszystkich zaciekawi garść informacji ode mnie: W 1998 roku postanowiłem w swoim domu wymienić emaliowane niemieckie tabliczki z "dziesiątką". Oryginały były już obtłuczone i zardzewiałe. Nie miałem wtedy internetu aby poszukać czcionek w sieci i sporządzić komputerową kopię ( dziś możecie sobie ściagnąć gotyckie fonty choćby ze stronki http://www.germancorner.com/fonts/)
Wtedy więc skserowałem oryginalne tabliczki i wzory dałem do emaliernii, aby mi zrobiono wierne kopie. Miałem kłopoty ze znalezieniem zakładu, który by to wykonał, ale dzięki zapytaniom w Urzędzie Miasta kto im robi tabliczki z nazwami ulic, znalazłem emaliernię w Gdyni. Tabliczki z "10"były dwie. Jedna na ścianie domu, odpowiednik "dziewiątki" z tego forum, druga na płocie wzorem przypominająca "trójkę" z forum. Oba rodzaje tabliczek stanowią lekko wypukły kwadrat o boku 21 cm. W Gdańsku w tabliczkach stosowano zasadniczo 2 rodzaje czcionek. Wcześniejsza, określona tu jako "niegotycka" w rzeczywistości też stanowi czcionkę z rodziny czcionek "fraktur", jedynie cyfry mniej przypominają gotyk. W latach trzydziestych coraz częściej stosowano czcionkę podobną do "DS Gotenburg" i taka tabliczka jest na moim domu. Widoczny obok napis 1934 też jest prawdopodobnie napisany Gotenburgiem. Do 1981 roku między górnymi oknami był jeszcze monogram pierwszego właściciela: JH . Został jednak skuty przez jakiegoś robola w czasie kładzenia baranka na elewacji ( jakość tych prac widać gołym okiem). Planuję go odtworzyć, ale w dalszej kolejności. Na razie jak widać wyremontowaliśmy dach.
I w ogóle temat gotyckich czcionek to temat rzeka. Zobaczcie sobie choćby www.fraktur.com
Było wiele wzorów tworzonych przez grafików w róznych latach. Myślę, że można by dotrzeć do rozporządzeń władz Gdańska, które konkretnie czcionki były w danym okresie obowiązujące.
Ze strzałką pod numerem posesji wiązały się zabawne historie. Niektórzy moi znajomi z centralnej Polski szukali mojego domu u sąsiadów, zgodnie z kierunkiem strzałki.
Zdarzyło się tak przynajmniej kilka razy.
Niestety nie jestem teraz w Gdańsku i mogę podesłać tylko 1 zdjęcie. Postaram się uzupełnić to w weekend. Pozdrawiam
Piotr J. - Nie Lut 19, 2006 12:10 am
Z tą "10" ze ściany domu nie było tak prosto...Po tzw. remoncie w 1981 tabliczkę usunęły robole, na szczęście nie zaginęła na zawsze. Ale w 1998 roku kiedy odtwarzałem kopie tabliczek, nie mogłem znaleźć oryginału (potem znalazł się w piwnicy). Mając w pamięci wzór, znalazłem na ul. Ojcowskiej podobną tabliczkę z numerem 101. W sposób prymitywny poprzez wejscie na drabinę przekalkowałem napis ( trzeba było widzieć minę właścicielki domu ,kiedy wyjaśniłem jej ,czego chcę) i w takej postaci naniosłem na projekt oddany do emalierni. Jedno jednak przegapiłem.Tabliczka o boku 21 cm musi gęściej upychać liczby trzycyfrowe.Dlatego nowa "10" jest trochę odmienna od oryginału. "1" i "0" są bardziej ściśnięte w środku tabliczki.Druga kopia tabliczki z płotu jest w zasadzie wierna, ale we współczesnej emalierni grubość blachy i wypukłość tabliczek są dużo mniejsze od oryginałów. Oprócz fotki załączam wam fonty: Tabliczka po lewej(płot) może być podobna do gotyka poszarpanego, a po prawej(dom) do Gotenburg lub Fette Deutsche Schrift. Po rozpakowaniu wystarczy przenieść do c/windows/fonts i.. macie tabliczki w kompie. tylko strzałki musicie gdzieś wykombinować.
jayms - Pią Lut 24, 2006 1:39 pm
To ja dorzucę jeszcze tabliczkę ze Słowackiego 90.
pumeks - Pią Lut 24, 2006 4:03 pm
A ja z ul. Stoczniowców (Bischofstal).
Corzano - Pią Lut 24, 2006 4:09 pm
A dlaczego one zawsze są ze strzałkami. Nie mogliby powiesić ich tam gdzie powinny wisieć i bez strzałek?
fritzek - Pią Lut 24, 2006 4:13 pm
Corzano napisał/a: | A dlaczego one zawsze są ze strzałkami. Nie mogliby powiesić ich tam gdzie powinny wisieć i bez strzałek? |
Strzałka pokazuje kierunek w którym rośnie numeracja budynków.
roland - Pią Lut 24, 2006 4:21 pm Temat postu: oznaczenia ulic Mam tablicę, którą kiedyś znalazłem w wykopie.
Powinna oznaczać (dzisiejszą) ul. Szymanowskiego, ale mam watpliwości.
Czy Szanowni Forumowicze posiadają jakieś materiały (zdjęcia) szyldów ulicznych z Wrzeszcza ?
stary szkot - Pią Lut 24, 2006 11:31 pm
Tak się rzeczywiście Szymanowskiego niegdyś zwała. Przedtem nosiła inną nazwę.
http://www.danzig.at/Strasse-Texte/AnderKurve.htm
pumeks - Sro Mar 01, 2006 12:51 pm
Jeden z ostatnich ocalałych numerków na Wyspie Spichrzów.
Piotr J. - Sro Mar 01, 2006 1:13 pm
Tak przy okazji tego zdjęcia zastanawiam się nad autorstwem tabliczek z nazwami ulic. Wydaje mi się, że identyczne czcionki i charaktertstyczny "UL" były w przedwojennej Gdyni. W jednym z wczesnych "30 Dni" jest takie zdjęcie tabliczki z gdyńskiej ulicy Abrahama . Ciekawe, czy litery też były bordowe.
jayms - Czw Mar 02, 2006 8:38 pm
Tabliczka z Wrzeszcza-chyba też gotyk.
Wrzeszczak - Sob Mar 04, 2006 7:23 pm
[Po tzw. remoncie w 1981 tabliczkę usunęły robole, na szczęście nie zaginęła na zawsze.
Uprzejmie prosze o wyjasnienie slowa "robole". Mieszkam od dawna poza Miastem, w dosc odleglym kraju i nie znam nowego polskiego nazewnictwa
gargoyle dfl - Sob Mar 04, 2006 7:29 pm
A czy takie tabliczki lub ewentualnie z okresu naszego kochanego komunizmu mozna dostac na rynkach lub innych bazarach
Wrzeszczak - Sob Mar 04, 2006 8:21 pm
Cytat: | Po tzw. remoncie w 1981 tabliczkę usunęły robole, na szczęście nie zaginęła na zawsze. |
Uprzejmie prosze o wyjasnienie slowa "robole". Mieszkam od dawna poza Miastem, w dosc odleglym kraju i nie znam nowego polskiego nazewnictwa
danziger - Nie Mar 05, 2006 6:40 pm
Słowa "robol" (będącego oczywiście pogardliwym określeniem robotnika) nie zaliczyłbym do nowej polszczyzny - jest dosyć stare...
Piotr J. - Pon Mar 06, 2006 7:54 am
Określenie "robole" jest wynikiem jakości prac przeprowadzonych przez tynkarzy 25 lat temu. Narzuconego na ścianę "baranka" musieliśmy zdrapywać z szyb bo uszkodzili folię zabezpieczającą. Z parapetów zewnętrznych już nic nie dało się zdrapać. Tynkiem pokryty został nawet poniemiecki krzew winogron pnący się po ścianach werandy. Nie mogliśmy wtedy dozorować prac, bo mama była bardzo chora i oboje z tatą jęździliśmy co rusz do szpitala, mama zresztą wkrótce umarła. Ale tak już wtedy było, cieżko o dobrego fachowca, wielu było tzw. drobnych pijaczków, nie mających pojęcia o solidnej pracy.
Strach - Pon Mar 06, 2006 9:23 am
jayms - Pią Mar 10, 2006 5:29 pm
Jeszcze kilka "gotyckich" tabliczek.W sumie jest ich dużo szczególnie na ul.Kościuszki,Chrobrego,Zbyszka z Bogdańca czy Stanisława Dubios.
fritzek - Czw Mar 16, 2006 3:14 pm
Najbliższe okolice mojej kamienicy. W Neufahrwasser zachowało się sporo tabliczek z numeracją budynków. Numeracja współczesna pokrywa się z przedwojenną. Jak się zrobi cieplej, to zobowiązuję się zrobić kompletną dokumentację tabliczek z całej dzielnicy.
jayms - Nie Mar 19, 2006 3:02 pm
Jeszcze dwie tabliczki z Oliwy.
kolja - Wto Mar 21, 2006 12:44 am
dawnych tabliczek z numeracją budynków zachowało się sporo, natomiast tabliczek określających położenie zaworów czy hydrantów ocalało chyba niewiele.
jayms - Pon Kwi 03, 2006 7:10 pm
Tabliczki z Oliwy.
Makabunda - Wto Kwi 11, 2006 5:46 pm Temat postu: Kościuszki 10a A ja znalazłem zupełnie niegotyckie cyfry ale zapewne przedwojenne. Znalazłem je budynku przychodni prz ul. Kościuszki 10a.
kwidzin - Czw Sie 03, 2006 12:34 pm
Tabliczka z ulicy Modrej (Mittlere Trift), ocalała z remontu budynku mieszkalnego a znajdująca się aktualnie w moich zbiorach.
EDIT:
Dla miłośników gotyku, szwabachy itp. mały kurs kaligrafii:
villaoliva - Wto Sie 22, 2006 2:20 pm
Oliwa - Polanki. Budynek przy bramie wjazdowej do dawnego sanatorium, dziś terenu Szpitala Marynarki Wojennej.
villaoliva - Czw Sie 24, 2006 8:44 am
Wita Stwosza. Budynek ZKM - Pion Eksploatacji
Anna B. - Czw Sie 24, 2006 9:38 am
Będąc na spacerze z dziećmi po Wrzeszczu natrafiłam na taką starą numerację prawie na każdym budynku przy ul.Lendziona jak i na budynku przy Grunwaldzkiej na"wysepce".
kwidzin - Czw Sie 24, 2006 9:48 am
Myślę, że tego typu ślady przeszłości w chwili obecnej, nie są jeszcze rarytasem. Można je obserwować nie tylko na całych ulicach, ale wręcz dzielnicach.
villaoliva - Czw Sie 24, 2006 12:29 pm
Ale znikają przy okazji niejednokrotnie pierwszych remontów od wojny i dociepleń.
kwidzin - Czw Sie 24, 2006 2:09 pm
To fakt, tabliczka widoczna powyżej trafiła w moje ręce w wyniku takich prac.
jayms - Nie Lut 04, 2007 2:35 pm
Dwie tabliczki z Sopotu.Ta z Al.Niepodległości zniknie pewnie niedługo wraz z ruiną budynku na którym wisi.
jayms - Nie Kwi 08, 2007 6:00 pm
Kilka "gotyków" z ulicy Kościuszki.
roland - Pią Maj 18, 2007 9:08 am Temat postu: Ciekawostka Przedstawiam wam małą ciekawostkę. Pismo Bormmana zakazujące używania pisma gotyckiego .
- " Uznawanie pisma gotyckiego jako pisma niemieckiego jest błędem - tak zwana czcionka gotycka w rzeczywistości jest czcionką żydowską............."
Przepis ten nie był powszechnie stosowany z przyczyn technicznych i organizacyjnych.
Trudno przecież w krótkim czasie zastąpić czcionki w drukarniach nowymi, zmienić oznaczenia budynków, ulic itp.
villaoliva - Pią Maj 18, 2007 5:54 pm
Ciekawostką jest, że nadruk na papierze "firmowym" jest a'la gotycki.
villaoliva - Nie Wrz 30, 2007 6:12 pm Temat postu: tabliczna na Wybickiego Bardzo ciekawe oznacznie z ul. Wybickiego w Sopocie.
Takiej wskazówki nie widziałem dotąd na tabliczkach
Corzano - Wto Wrz 23, 2008 9:40 am
Mam ogólne pytanie odnośnie tych oznaczeń budynków. Strzałki wskazywały kierunek (i zwrot) przyrastających numerów, a jak oznaczano ostatni budynek na ulicy? Czy w tym wypadku też rysowano strzałkę?
|
|