|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Kościoły diecezji gdańskiej
Sabaoth - Sob Sty 21, 2006 11:53 pm Temat postu: Kościoły diecezji gdańskiej Pierwsza partia kościołów diecezji gdańskiej z książki Franza Josepha Wothe "Die Kirchen der Dioezese Danzig", mam nadzieję, że nazwy miejscowości sami sobie rzetłumaczycie
473 - Fürstenwerder - Mariae Geburt
474 - St. Albrecht - St. Adalbert
475 - Gemlitz - St. Johannes der Täufer
476 - Mariensee - St. Franz Xavier
477 - Kladau - St. Jakobus
Sabaoth - Nie Sty 22, 2006 12:03 am
I kolejne pięć zdjęć kościółków, reszta czeka na poskanowanie (a właściwie na trochę wolnego czasu):
478 - Rosenberg - St. Laurentius
479 - Langenau - St. Nikolai
480 - Hohenstein - Herz-Jesu-Kirche
481 - Meisterswalde - St. Bartholomäus
482 - Prangenau - Heilig-Leichnam
seestrasse - Nie Sty 22, 2006 12:07 am
nie daj się prosić
Sabaoth - Nie Sty 22, 2006 12:34 am
Pewnie, że nie dam się prosić
483 - Groß Lichtenau - St. Ursula
484 - Groß Schaplitz - St. Nikolaus
485 - Groß Saalau - Heilig Kreutz
486 - Groß Trampken - Mariä Himmelfahrt
487 - Wotzlaff - St. Peter und Paul
488 - Barendt - St. Katharinen
489 - Groß Lesewitz - St. Andreas
490 - Gnojau - St. Simon und Judas
seestrasse - Nie Sty 22, 2006 12:47 am
ach, Gnojewo...
jak wygląda ten kościół dziś, można zobaczyć tutaj
http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=45
Marcin - Nie Sty 22, 2006 1:12 am
Nie chciałbym wyjść na marudę, ale czy to aby na pewno "nasz" gnojewski kościół?
seestrasse - Nie Sty 22, 2006 1:17 am
też się zastanawiałam... upierać się nie będę, ale wydał mi się podobny rozmiarem i deskami w sklepieniu - ale nie sfociliśmy go od tej strony co trzeba
poza tym jest już późno a ja wcześnie wstałam. więc mogę bredzić
Sabaoth - Nie Sty 22, 2006 10:55 am
Wszystkie podpisy pod zdjęciami cytuję z książki. Nie mam możliwości sprawdzenia, czy ktoś nie pomylił przypadkiem zdjęć. Na mój gust książka jest opracowana dosyć poważnie.
seestrasse - Nie Sty 22, 2006 1:42 pm
w to nie wątpię - tylko że w Gnojewie są co najmniej dwa kościoły
Sabaoth - Nie Sty 22, 2006 10:24 pm
To kilka kolejnych kościółków z okolic. Oglądając je przypominam sobie opoweść mojego dziadka, jak te kościoły wyglądały w kwietniu 1945 r. Piękne, zadbane, wewnątrz wszystkie wota, ech...
491 - Ließau - St. Nikolai
492 - Wernersdorf - St. Nikolai
493 - Kunzendorf - St. Mariae Himmelahrt
494 - Pieckel - Christ-Koenig (1928)
Sabaoth - Nie Sty 22, 2006 10:32 pm
I wnętrza kilku innych. Kolejna porcja już jutro
495 - Bärwalde - St. Jakobus der Ältere
496 - Neuteich - St. Matthäus
497 - Groß Montau - St. Peter und Paul
498 - Mielenz - St. Michael
499 - Altmünsterberg - St. Georg
Marcin - Nie Sty 22, 2006 10:45 pm
Kunzendorf - St. Mariae Himmelahrt -> Kończewice
rispetto - Pon Sty 23, 2006 8:09 am
I żaden nie wygląda jak skocznia narciarska lub bunkier przeciwatomowy
Gdanszczanin - Wto Sty 24, 2006 10:34 pm
A jak obecnie wyglądaja te kościoły ? Wiecie ile z nich istnieję i w jakim są stanie ?
fritzek - Sro Sty 25, 2006 12:27 am
seestrasse napisał/a: | też się zastanawiałam... upierać się nie będę, ale wydał mi się podobny rozmiarem i deskami w sklepieniu - ale nie sfociliśmy go od tej strony co trzeba
poza tym jest już późno a ja wcześnie wstałam. więc mogę bredzić |
Znalazłam płytkę z fotami "naszego" kościoła sprzed 6 czy 7 lat. Nie wkleję teraz, bo to skany z negów. Pozmniejszam i wkleję jak wrócę z wyprawy do Wielkopolski.
Powiem jedno. Coś mi się nie zgadza...
Jedna fota na zachętę
seestrasse - Sro Sty 25, 2006 12:44 am
ależ nie trzymaj nas (mnie ) w niepewności!
fritzek - Pią Sty 27, 2006 4:12 pm Temat postu: Gnojewo Na pierwszy ogień zdjęcia z zeszłego roku. Te starsze wkleję jak opanuję płytę
Sabaoth - Pią Sty 27, 2006 11:06 pm
Kolejne ujęcia kościołów diecezji gdańskiej:
507 - Orloff - St. Barbara
508 - Schoenberg - St. Johannes
509 - Tiegenhagen - St. Nokolai
510 - Tannsee - St. Bartholomäus
Sabaoth - Pią Sty 27, 2006 11:08 pm
I kilka wnętrz:
511 - Tiegenhof - Verklärung Christi
512 - Ladekopp - St. Elisabeth
513 - Tiege - St. Jakob
514 - Neukirch - St. Martinus
515 - Marienau - St. Anna
Marcin - Pią Sty 27, 2006 11:32 pm
Orloff -> Orłowo
Marcin - Pią Sty 27, 2006 11:44 pm
Schoenberg -> Ostaszewo
Tu niestety zestawienie zasmuca... :(
Obok kościoła znajduje się grób bezimiennego żołanierza: "nieznany żołnierz niemiecki rozstrzelany przez swoich dlateego, że nie chciał podpalić kościoła"
seestrasse - Sob Sty 28, 2006 2:28 am
dzięki Fritzu
Marcin - Pią Lut 17, 2006 12:49 am
I o Gnojewie...
Nikogo nie obchodzi najstarszy szachulcowy kościół w Polsce
GW, Bartosz Gondek 16-02-2006 napisał/a: |
Walący się, oryginalny gotycki dach. Porozbijane mury, puste oczodoły okien. Tak wygląda najstarsza szachulcowa świątynia na terenie Polski. Jej agonię ogląda co roku tysiące turystów zmierzających na zamek w Malborku
Wielu skręca z głównej drogi, aby z bliska przyjrzeć się ruinie. Wstępu do środka broni jedynie tabliczka "Grozi zawaleniem". Taka bariera nie zatrzymała złodziei, którzy zdemontowali całe wyposażenie. Wywieziono także płyty nagrobne. Jedyne, co zostało, to pokryte grzybem, zabytkowe polichromie. Problemem Gnojewa zainteresował w ubiegłym tygodniu "Gazetę" niemiecki historyk sztuki i architektury, profesor Christofer Herrmann. Naukowiec bada od dziesięciu lat gotyckie kościółki na terenie dawnego państwa krzyżackiego. Z 700 do dziś przetrwało 350. Wśród nich nietypowe kościoły szachulcowe, czyli wykonane z tzw. pruskiego muru. Według profesora Herrmanna Gnojewo zajmuje wśród nich wyjątkowe miejsce.
- Z dokumentów wiemy, że kościół stał tu przed zbudowaniem w 1362 roku świątyni w Mątowach Wielkich - opowiada profesor. - To może oznaczać, że powstał bardzo blisko połowy XIV wieku. Jeżeli potwierdzą to badania drewna, to mamy do czynienia z najstarszym kościołem szachulcowym w Polsce.
Pierwotnie zabytek zbudowany był w całości w oparciu o drewniany szkielet, wypełniony cegłą. Drewniana była też wieża. Do dziś zachowały się z niego wschodnia i południowa ściany. Pod koniec XIV wieku, podczas pierwszej rozbudowy, obudowano je cegłą. Po 1466 roku dobudowano nawę północną. W XIX w. powstała neogotycka wieża.
- To jeden z ciekawszych przykładów wiejskiego budownictwa sakralnego w Polsce i w północnej Europie - twierdzi niemiecki naukowiec. - Nie rozumiem, dlaczego obiekt tej klasy musi się zawalić? Nikt mnie nie przekona, że w cywilizowanym kraju na coś takiego nie da się znaleźć pieniędzy.
Dla Gazety
Marian Kwapiński, Pomorski Wojewódzki Konserwator Zabytków
W 2000 roku wykonaliśmy na nasz koszt ekspertyzę techniczną kościoła w Gnojewie. Problem w tym, że jego prawnym opiekunem jest parafia, która nie ma pieniędzy nawet na prace ratunkowe. Wydawanie nakazów konserwatorskich jest w takim wypadku pisaniem w próżnię. Próbowaliśmy rozwiązać problem, zwołując spotkanie, na którym rozmawialiśmy z kurią elbląską, parafią i urzędem gminy. Chcieliśmy, aby wspólnie zajęli się remontem kościoła. Niestety, od tamtego czasu nic się nie dzieje, a obiekt już trzeba ratować.
|
fritzek - Pią Lut 17, 2006 1:17 am
seestrasse - Pią Lut 17, 2006 4:50 pm
co mówisz Frysiu...?
fritzek - Pią Lut 17, 2006 5:46 pm
seestrasse napisał/a: | co mówisz Frysiu...?
|
Nóż mi się w kieszeni otwiera Zesiu Ale co tam jakies stare, "poniemieckie" rudery...Świątynię Opatrzności trza stawiać. Chociaż może rządącym jeno wiara w opatrzność i cuda została, więc wolą się zabezpieczyć....
Sabaoth - Pią Lut 17, 2006 5:59 pm
Oj Frysiu, wykrakałaś
Sejm przeznaczył 20 mln zł na Świątynię Opatrzności Bożej
Cytat: | Sejm przyznał w piątek 20 mln zł z budżetu państwa na budowę Świątyni Opatrzności Bożej na warszawskich Polach Wilanowskich, przyjmując poprawkę Senatu do budżetu na 2006 rok. (...) |
parker - Pią Lut 17, 2006 6:15 pm
No po prostu bez komentarza
Pepo - Pią Lut 17, 2006 7:11 pm
ciekawe, ile by za te 20 mln takich Gnojewów (Gnojew...?) można by uratować... [/center]
Zoppoter - Pią Lut 17, 2006 7:25 pm
Pepo napisał/a: | ciekawe, ile by za te 20 mln takich Gnojewów (Gnojew...?) można by uratować... [/center] |
Pewnie nie aż tak wiele. Ale wolę pół szachulcowego kościoła w Gnojewie niż 10 Świątyni Opatrzności w ... właściwie tez w gnojewie (ale małą literą). Czy ta kwota przypadkiem nie stanowi ponad jednej trzeciej kwoty potrzebnej do ratowania Marienkirche? Ale co tam jakis krzyżacki stary kościół wobec budowli na miarę tysiącletniej Rzeczypospolitej...
Zamiast chronic Żuławy lepiej rozdawac becikowe tym, co nic nie robią, zamiast ratować unikatowe zabytki lepiej finansować maniakalne pomysły katolistów, zamiast pogonić prokuratury do roboty lepiej tworzyc nowe urzędy...
A tak swoja drogą zwróćcie uwagę, że obecni władcy ciesza się zdecydowanym poparciem większości społeczeństwa...
Sabaoth - Pią Lut 17, 2006 7:40 pm
Ja już nawet nie mam siły ani ochoty tego komentować
A to Polska właśnie!
danziger - Pią Lut 17, 2006 8:40 pm
Zoppoter napisał/a: | A tak swoja drogą zwróćcie uwagę, że obecni władcy ciesza się zdecydowanym poparciem większości społeczeństwa... |
Na szczęście nie do końca. Rząd zaczyna już tracić w sondażach.
A zresztą co to za większość? Na PiS, Samą bronę i LPR głosowało może kilkanaście procent społeczeństwa...
Gdanszczanin - Pią Lut 17, 2006 9:58 pm
Wasze wypowiedzi wygladaja dosc zabawnie na tle waszych awatarow
Ale szczerze mowiac sprawa nie jest zabawne, co z tego ze mniejszosc poparla jak wybory wygrali...
parker - Pią Lut 17, 2006 10:17 pm
A ja chciałabym wierzyć w to, że gdyby prezydent był "stąd", to takie pieniądze mógłby dostać jakiś kościół stąd... tyle że Marienkirche może tego nie doczekać
roland - Pią Lut 17, 2006 11:18 pm Temat postu: 484.jpg Gross Schaplitz Piękny kościół św Mikołaja Gross Schaplitz dzisiaj Czapielsk. Upływ czasu i zawierucha dziejowa nie wpłynęła negatywnie na jego stan. Dzisiaj wygląda wspaniale.
Zdjęcie pochodzi ze strony www.kolbudy.gda.pl.
Zoppoter - Sob Lut 18, 2006 7:45 am
danziger napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | A tak swoja drogą zwróćcie uwagę, że obecni władcy ciesza się zdecydowanym poparciem większości społeczeństwa... |
Na szczęście nie do końca. Rząd zaczyna już tracić w sondażach.
A zresztą co to za większość? Na PiS, Samą bronę i LPR głosowało może kilkanaście procent społeczeństwa... |
A reszta albo była przeciw (jeszcze mniej niz te kilkanascie procent) albo miała to w dupie (zdecydowana większość - połowa stanu osobowego). Oczywiście owa obojętna połowa ma znakomita wymówkę " nie ma na kogo głosować, nikt mi nie pasuje, to mój protest przeciw politykom". No i tak wyprotestowalismy sobie ochrone Żuław i naszych zabytków. I pewnie jeszcze wiele innych rzeczy sobie wyprotestowalismy.
Nie spodziewam się po tych obojetnych "protestujących" żadnej refleksji nawet kiedy Marienkirche się zawali, a wmiejscu po szachulcowym kościele w Gnojewie będzie stać nowoczesny szklano-stalowo-betonowy kościół o 5-krotnie większej objetości, na który nagle znajda sie pieniądze...
parker napisał/a: | A ja chciałabym wierzyć w to, że gdyby prezydent był "stąd", to takie pieniądze mógłby dostać jakiś kościół stąd... tyle że Marienkirche może tego nie doczekać |
Prezydent nie ma w takich sprawach nic do roboty. To musiałaby wygrać w parlamencie opcja, która przeforsowałaby samodzielność regionów z własnymi budżetami i uniemozliwiłaby przydzielanie pieniedzy z centralnego budżetu na jakiekolwiek lokalne potrzeby. Wszak z centralnego budżetu finansuje się tez na przykład warszawskie metro...
fritzek - Nie Lut 19, 2006 11:27 pm Temat postu: Frysia na Żuławach Jak część Sz. Towarzycha wie, byłam dzisiaj z mężulem na Żuławach. Cud, że 'brum brum' się nie rozpadał...Naprawdę są takie odcinki dróg, które powinni zamknąć. Nieduża osobówka może zostać bez kół. Ale nie w tym rzecz. Zaczęliśmy tradycyjnie od Gnojewa, o którym "nagle" zrobiło się głośno. Bywamy tam od kilku lat i to często. Dzisiejszy widok po prostu nas poraził...Zdjęcia wrzucę jutro. Dzisiaj tylko jedno, jako niemy komentarz ...
fritzek - Nie Lut 19, 2006 11:33 pm
I może jeszcze jedno na "zachętę". Jakie piękne tabliczki zafundowała "władza"...
Zoppoter - Pon Lut 20, 2006 8:36 am
fritzek napisał/a: | I może jeszcze jedno na "zachętę". Jakie piękne tabliczki zafundowała "władza"... |
No, jakość tabliczek uległa wyraźniej poprawie.
A drogi żuławskie... Kiedys pisałem, że robilismy rajd zabytkowych aut przez Żuławy. Z części trasy musieliśmy po prostu zrezygnować...
|
|