|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Dawne gdańskie oranżady, napoje i wszelakie pyszne płyny
Horhe - Sob Sty 21, 2006 8:27 pm Temat postu: Dawne gdańskie oranżady, napoje i wszelakie pyszne płyny Ot znalazłem taką oto buteleczkę SINALKO.
Coś dla ferajny z Brzeźna. Pamiętacie smak tego napoju?
Corzano - Sob Sty 21, 2006 9:05 pm
Nazwa napoju mi się kołacze w głowie, ale nie mogę sobie przypomnieć tej wytwórni na Pułaskiego. Na Dworskiej coś było, ale Pułaskiego...
No chyba, że dziecięce wspomnienia mi się pomieszały, co też jest możliwe.
Zoppoter - Sob Sty 21, 2006 9:56 pm
A oranżade na cukrze barwioną, za 1,80 zł, z Wytwórni Wód Gazowanych "Niemen", Gdańsk Orunia, ul. Brzegi nr 18, pana A.Bokszyckiego, tel. 356-48, to może ktos kojarzy? Bo mam butelke po tym specjale, nawet podobna do tej brzeźnieńskiej...
Marcin - Sob Sty 21, 2006 10:11 pm
Ja z dzieciństwa pamiętam wytwórnię która mieściła się przy ulicy Skarpowej 65 (Große Molde). Pamiętam dokładnie bo w sąsiednim budynku mieszkał dziadek - dla którego biegałem po mineralkę i oranżadę. Obecnie w budynku na parterze jest sklepik spożywczy, a z tego co kojarzę z opowieści to przed wojną była tam piekarnia.
A gdyby ktoś miał skan etykietki z tej wytwórni to sprawiłby mi wielką radość.
seestrasse - Sob Sty 21, 2006 10:21 pm
łeee, ja mam słabe wspomnienia... oranżada o nazwie "Skwar", niestety produkowana w Skowarczu...
DarioB - Nie Sty 22, 2006 10:04 pm
A na Kubacza we Wrzeszczu chyba była Rosa rozlewana jeśli dobrze pamiętam
villaoliva - Pon Sty 23, 2006 1:46 am
No to ja dodam Wytwornię Wód Gazowanych "Paradygmat" z ul. Armii Radzieckiej w Oliwie
danziger - Pon Sty 23, 2006 3:09 pm
villaoliva napisał/a: | No to ja dodam Wytwornię Wód Gazowanych "Paradygmat" z ul. Armii Radzieckiej w Oliwie | Wytwórnia długo stała - doczekała się nawet zmiany nazwy na ul. Opata Jacka Rybińskiego - zdaje mi się, że zlikwidowali ją parę lat temu, ale całkiem niedawno widziałem jeszcze jakiś napis informujący o jej istnieniu...
|
|