|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Skarb z Neufahrwasser
fritzek - Pią Sty 06, 2006 2:40 pm Temat postu: Skarb z Neufahrwasser Nie myślcie, że w końcu odkopałam bursztynową komnatę Nie wszystko od razu.
Wiedziałam, że w końcu znajdę coś w mojej kamienicy. Moje dzisiejsze zejście do podziemi zostało w dużej mierze przewidziane i sprowokowane przez Zopa. Tyle, że poszłam poszukać i sfotografować ruskiego misia i blaszany czołg A znalazłam to:
Corzano - Pią Sty 06, 2006 2:45 pm
Fajne. Ale to z Twojej piwnicy, co?
Sabaoth - Pią Sty 06, 2006 2:49 pm
Proponuję, żeby wszyscy ruszyli na poszukiwania skarbów w swoich piwnicach
Marcin - Pią Sty 06, 2006 3:14 pm
Fritzek
Jak ja sprzątałem piwnicę po wprowadzeniu się do kamienicy to znalazłem (z ciekawszych znalezisk) zmumifikowanego kota oraz... ale o tym może kiedy indziej.
Sabaoth - Pią Sty 06, 2006 3:35 pm
Cytat: | znalazłem (z ciekawszych znalezisk) zmumifikowanego kota |
Może to jakiś kot Tutajchamona
gargoyle dfl - Pią Sty 06, 2006 5:26 pm
Fritzek,a czolg naszla??
Zoppoter - Pią Sty 06, 2006 5:59 pm
Marcin napisał/a: | Fritzek
znalazłem (z ciekawszych znalezisk) zmumifikowanego kota oraz... ale o tym może kiedy indziej. |
No własnie, to jest temat do wątku kulinarnego.
Ja kiedys znalazłem kilka takich starych bibeltoów w piwnicy... wiezowca z 1974 roku, po zakupie mieszkania. Niestety Radio Pionier rozsypalo sie w rękach, dwa posążki z tematyki mitologicznej musiałem swojego czasu spieniężyć, kilka przedwojennych książek po niemiecku mam nadal - niestety zadna nie dotyczy Gdańska, choc jest na przykład ciekawy poradnik dla ogrodników. Tyle, że ja nie jestem ogrodnikiem. Był jeszcze nieco zdekompletowany stojaczek (chyba) na butelki - taki eklektyk wpadajacy w biedermaier z nutką secesji - stoi w pokoju i utrzymuje gazety na swym jestestwie. A, i jeszcze troche zamokniety kolorowany obrazek z katedrą w Berlinie - poszedł na jarmarku za pięć dych.
A tak swoja drogą to myślałem, ze takich piwnic juz nie ma. Gdyby ktoś znalazł starą szopę z zakurzonym i obrosniętym pajęczynami Borgwardem wewnątrz, to poprosze o wiadomość. Ostatecznie może byc Hansa albo nawet DKW...
gargoyle dfl - Pią Sty 06, 2006 6:03 pm
Nie wiem czy wiesz Zopp,ale Sw.Mikolaj juz byl
Zoppoter - Pią Sty 06, 2006 6:08 pm
gargoyle dfl napisał/a: | Nie wiem czy wiesz Zopp,ale Sw.Mikolaj juz byl |
Ale jeszcze nie było zająca wielkanocnego i moich urodzin...
rispetto - Pią Sty 06, 2006 6:40 pm
Sabaoth napisał/a: | Proponuję, żeby wszyscy ruszyli na poszukiwania skarbów w swoich piwnicach |
Ja nie mam piwnicy
pumeks - Wto Sty 10, 2006 2:37 pm
Ostatnio w sobotę na ulicy Skarpowej spotkałem jakieś auto w wieku Zoppowej Simki (chyba ciut starsze) ale miało na imię Chevrolet i było ładnie odpicowane, pewnie Zopp zna jego właścicieli.
Zoppoter - Wto Sty 10, 2006 2:51 pm
pumeks napisał/a: | Ostatnio w sobotę na ulicy Skarpowej spotkałem jakieś auto w wieku Zoppowej Simki (chyba ciut starsze) ale miało na imię Chevrolet i było ładnie odpicowane, pewnie Zopp zna jego właścicieli. |
A musiałbym go zobaczyć. Ale bardzo możliwe. Fakt, że nie znam adresów zamieszkania wszystkich znanych mi oldtimerów w Trójmiesice.
PAULUS MAZUR - Wto Sty 10, 2006 6:13 pm
Fritzek -PRZEPIĘKNE ZNALEZISKO!!!
|
|