Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Zrzeszenia studenckie

Sabaoth - Sro Gru 28, 2005 10:36 am

Kto wie, ile było w Gdańsku zrzeszeń studenckich. Na e-bayu są dwie pocztówki:

Studentika - ATV Cimbria Danzig 1909
Studentika - Hansea Danzig 1911

danziger - Sro Gru 28, 2005 10:30 pm

Sabaoth napisał/a:
Kto wie, ile było w Gdańsku zrzeszeń studenckich.

Dokładnie ile było to nie wiem.
Ale wiem, że było co najmniej:
niemieckie: Teutonia, Markomannia, Germania (te 3 od 1933 tworzyły Kameradschaft Westpreussen), Fraternitas Dorpatensis, Danziger Studentenschaft (od 1919 r. Deutsche Studentenschaft),
polskie: Helania, Rosevia i Gedania, Związek Akademików Gdańskich "Wisła"
Trochę na ten temat jest tu.
Ja nie bardzo kumam różnice między tymi Burschenschaften, Studentenschaften etc.
Z kolei Cimbria i Hansea to bractwa gimnastyczne - Akademischen Turnverbindung Cimbria i Turnerschaft Hansea...
Znalazłem jeszcze Danziger Burschenschaft Alemannia zu Aachen - nie wiem, czy ma coś wspólnego z Gdańskiem prócz nazwy

Mikołaj - Czw Gru 29, 2005 12:04 am

a ktoś wie, jakie bractwa działają obecnie w Gdańsku i w Polsce? :^^
bassa - Czw Gru 29, 2005 1:18 am

No przecie dzialają na prawie dot. Stowarzyszeń....znaczy- zarejestrowane w sądzie Stowarzyszenia(zrzeszenia,towarzystwa zwiazki itd)-jak Spólki.Rejestr dostępny w necie!Ogólnie brawo dla inicjatorów wspólnych Neptunaliów 2006 w Trójmieście-tak trzymać! :P
Mikołaj - Czw Gru 29, 2005 1:29 am

eee z Neptunaliami to za wiele nie mają wspólnego... tradycja -setletnia
Pepo - Czw Gru 29, 2005 12:18 pm

...no i żeby było ciekawie, na 22 wyższe uczelnie w Trójmieście, wspólne Neptunalia 2006 urządza 21...a ten jeden rodzynek, to akurat UG... :P
mateomatis - Czw Gru 29, 2005 12:32 pm

z tego co wiem UG dołączył w ostatniej chwili
bassa - Pią Gru 30, 2005 12:25 am

Hmmm...Juvenalia krakowskie to możebnie set-letnie,ale nasze...coś mi tam się kojarzy,że ludzie z Zaka wymyślili i uruchomili impresse-razem z DKF z Rudego Kota?Na poczatku lat 60-tych.I to głównie ludzie z PG,z ZSP.
W latach 70-tych to już była szalona,poteżna 3 dniowa impreza-przebierana,jak karnawał w Rio...I komunikacja bezplatnie dla studentów!Całe miasto tym żylo!
Toc nie bylo jeszcze Jarmarku Dominikańskiego,wiec majowe szaleństwa studenckie to bylo clou roku.
A-istnieje przecie księga pamiątkowa gdańskiego ZSP z wspominkami,fotkami itd. Egzemplarz można bylo zamówić netem w ub roku,nie wiem jak teraz... :P

Mikołaj - Pią Gru 30, 2005 1:25 am

nie mówiłem o juwenaliach, tylko o korporacjach studenckich
Sabaoth - Pią Gru 30, 2005 9:32 pm

Coś ostatnio sypnęło na eBayu studentikami, kolejna pocztówka Studentica Danziger Wingolf - tego nie słyszałem.
bassa - Nie Sty 01, 2006 9:18 pm

Jaaasne...jeno korporacja studencka to rodzaj zamkniętego klubu towarzyskiego m.in.wzajemnego wspierania się (wybór cech,rekomendacja itd... )spośród studentów konkretnej uczelni,a nie organizacja ogólnodostępna,jak zrzeszenia...(zwiazki,stowarzyszenia,kluby sportowe...)gdzie o mozliwości przystąpienia decyduje fakt posiadania legitymacji studenckiej.
Powracającą w tej chwili modę na korporacje da się chyba powiązać z faktem,ze mamy 2 mln 400 tys studentów - i ginie im poczucie elitarności (student żebrak, ale Pan!)znane z czasów,gdy państwowe uczelnie mogły mieć max 100 tys.studiujacych i sama legitymacja studencka to było COS.
a w ogóle....6 stycznia w Klubie Garnizonowym na Slowackiego www.bazuna.art.pl
:OO

Kubuś Puchatek - Pon Paź 30, 2006 12:15 pm

bassa napisał/a:
Jaaasne...jeno korporacja studencka to rodzaj zamkniętego klubu towarzyskiego m.in.wzajemnego wspierania się (wybór cech,rekomendacja itd... )spośród studentów konkretnej uczelni,a nie organizacja ogólnodostępna,jak zrzeszenia...(zwiazki,stowarzyszenia,kluby sportowe...)gdzie o mozliwości przystąpienia decyduje fakt posiadania legitymacji studenckiej.
Powracającą w tej chwili modę na korporacje da się chyba powiązać z faktem,ze mamy 2 mln 400 tys studentów - i ginie im poczucie elitarności (student żebrak, ale Pan!)znane z czasów,gdy państwowe uczelnie mogły mieć max 100 tys.studiujacych i sama legitymacja studencka to było COS.
:OO

Obecnie Korporacje Studenckie działają w Trójmieście i z tego co wiem są otwarte na wszystkich studentów. Tym co różni je od innych stowarzyszeń jest fakt, że nie można się tam zapisać, a jedynie zgłosić chęć wstąpienia. Stąd może bierze się mylne interpretowanie że korporacja to grono zamknięte.
Druga sprawa to taka że korporacje od zarania dziejów swoich nigdy jako takim klubem typowo towarztskim nie były. Kładły one wielki nacisk na samokształcenie, rozwój wewnetrzny Korporantów ale również wzbogacały życie studenta ktory zdecydował stać się korporantem. Do Korporacji wstepowalo się na całe życie i nawet po studiach trzymało się kontakt z nowymi członkami wpajając im wartości jakimi kierują się Korporanci.
Każdy Korporant musiał być dżentelmenem i postępować zgodnie z Kodeksem Honorowym. Wysoka kultura zarówno w życiu codziennym jak i np kultura picia ( wiadome bylo wszem i wobec, że korporanci lubowali się w "złotym trunku" ) wyróżniały ich spośród tłumu.

Obecnie w Polsce działa wg mojej wiedzy kilkanaście Korporacji Studenckich. Na terenie Trójmiasta natomiast dwie. Konwent Polonia - najstarsza z korporacji, założona w 1828 roku w Dorpacie, oraz K! ZAG Wisła ( skrót od Związek Akademików Gdańskich WISŁA ) założona w 1913 roku na Politechnice Gdańskiej, obie ze bogatą tradycją.

Jeżeli jest ktoś zainteresowany moge udostępnić kontakt do Polonii i Wisły.

Pozdrawiam
Kubuś Puchatek :co_jest:

seestrasse - Pon Paź 30, 2006 12:20 pm

Cytat:
Każdy Korporant musiał być dżentelmenem

a kim musiała być Korporantka? :^^

Kubuś Puchatek - Pon Paź 30, 2006 1:02 pm

seestrasse napisał/a:
Cytat:
Każdy Korporant musiał być dżentelmenem

a kim musiała być Korporantka? :^^

:wink: Damą! oczywiscie :mrgreen:
Korporacje żeńskie w Polsce to rzadkość, natomiast w Estonii są bardzo popularne.

Nie wspomniałem, że korporacje nie byly mieszane. Są męskie lub żeńskie. W obecnej Polsce nie ma żeńskich korporacji ale... Drogie Panie! do pracy :D

Makabunda - Pon Paź 30, 2006 6:38 pm

Cytat:
Nie wspomniałem, że korporacje nie byly mieszane. Są męskie lub żeńskie. W obecnej Polsce nie ma żeńskich korporacji ale... Drogie Panie! do pracy

No chyba, że zaczniemy za wzorami literackimi (i filmowymi też) od Korporantki o statusie Wielkiej Trzynastej. :mrgreen: Tylko nie wiem czy znajdziemy amatorki. :hiihihi:

bassa - Wto Paź 31, 2006 6:08 am

Bardzo ciekawa dysputa.Na tle ogólnego trendu "mieszania w edukacji"-kto żyw miesza...-świadomość,że istnieją stricte obywatelskie(honor,godność,koleżeństwo) grupy Młodych jest jakby pocieszająca.
Tym niemniej,stowarzyszenie (zwiazek,zrzeszenie...)to nie grupa osób,jeno pojęcie z ustawy czyli zarejestrowana w sądzie osoba prawna zarządzana(projekty,akcje własne) przez zawodowych pracowników.O na przykład http://wiadomosci.ngo.pl/strona/236658.html
Dlatego piszę o klubie,grupie nieformalnej bo status korporacji zapewne nie jest zalegalizowany i włączony w obieg informacji wewnetrznych dla organizacji pozarządowych.

danziger - Wto Paź 31, 2006 6:14 am

bassa napisał/a:
http://wiadomosci.ngo.pl/strona/236658.html
:hihi:
Kubuś Puchatek - Wto Paź 31, 2006 9:52 am

bassa napisał/a:

Dlatego piszę o klubie,grupie nieformalnej bo status korporacji zapewne nie jest zalegalizowany i włączony w obieg informacji wewnetrznych dla organizacji pozarządowych.

Co do Gdańskich Korporacji i Polskich:
Wiekszość jest zarejestrowana pod sądem jako stowarzyszenia.
W Trójmieście pod sądem jest zarejestrowany konwent Polonia, natomiast na uczelnii K! ZAG Wisła.

Co do innych Korporacji nie mam dokładnych danych kto działa na uczelnii a kto jest jako stowarzyszenie zarejestrowane.

Pozdro :mrgreen:
Kubuś Puchatek :co_jest:

Mikołaj - Wto Paź 31, 2006 3:42 pm

Cytat:
Wiekszość jest zarejestrowana pod sądem

nie mogli wejść do środka i zarejestrować w sądzie? :hihi:

danziger - Wto Paź 31, 2006 5:29 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
Wiekszość jest zarejestrowana pod sądem

nie mogli wejść do środka i zarejestrować w sądzie? :hihi:

Może zeszli pod sąd szukając tunelu kolei podwodnej na Hel. Ale że ich Wehrwolf nie zeżarł? :hihi:

Marszałek - Pią Mar 02, 2007 7:09 pm

Zapraszam na nową stronę najstarszej Gdańskiej Korporacji Akademickiej ZAG Wisła

http://www.zag-wisla.bloog.pl/

Szczególnie polecam przedwojenną galerię zdjęć oraz działy: Nasi Prekursorzy a także Historię.
Wszystkich zainteresowanych tą tematyką zapraszam do współpracy.

Cum Ave Fraterno!
(Z Braterskim Pozdrowieniem)

Marcin Jaworski xxxx
K! ZAG Wisła
gg: 506812

danziger - Pią Mar 02, 2007 7:53 pm

Hej.
My z kolei zapraszamy do :arrow: wątku powitalnego .

A przy okazji - skoro jesteś korporantem, to może będziesz wiedział, co oznacza sformułowanie "sei's Panier"?
I jeszcze jedno - na stronie podanej przez Ciebie (w śpiewniku) jest piosenka o Krambambuli - czy to oryginał, czy tłumaczenie z niemieckiego? Czy ten trunek był jakoś szczególnie lubiany przez dawnych korporacjonistów gdańskich?

EDIT:
Chyba znalazłem oryginał: :)
http://www.leonensia.de/lieder.php?id=10

Marszałek - Pią Mar 02, 2007 8:31 pm

Witam szanownego Komilitona.
Pierwszy raz zetknąłem się z sformułowaniem "sei's Panier"? To nie występuje w naszym słowniku.
Piosenka Krambambuli jest to jedna z podstawowych pieśni burszowskich przetłumaczona na wiele języków (także Estoński oraz Łotewski). Na język Polski została prawdopodobnie przetłumaczona po powstaniu najstarszej Polskiej Korporacji Akademickiej "Konwentu Polonia"
Na temat pieśni korporacyjnych polecam następującą stronę.

http://www.studentenlied.de/

Czy mógłbym się dowiedzieć jaki profil posiada Korporacja Leonesia? Oraz ilu należy do niej studentów polaków?

CAF!

danziger - Pią Mar 02, 2007 8:40 pm

Nie mam pojęcia, znalazłem tę stronę w necie :) Nie należałem ani nie należę do żadnej korporacji.
Cała moja styczność z tym ruchem ogranicza się do tego, że raz byłem na spotkaniu korporantów - w większości moich ówczesnych kolegów z roku. Ale podczas gdy oni siedzieli w deklach przy jednym stole, ja przy stoliku obok siedziałem z dziewczyną :mrgreen:
A to sei's Panier pojawia się często na różnych burszowskich pocztówkach - zawsze mnie intrygowało, co to znaczy.

Sabaoth - Pią Mar 02, 2007 8:41 pm

Ile konkretnie było korporacji studenckich w Wolnym Mieście?

Corps Saxonia Danzig

Marszałek - Pią Mar 02, 2007 8:46 pm

Na rok 1925 cztery polskie, trzy ukraińskie, jedna bułgarska, dwie żydowskie, jedna południowosłowiańska oraz nasza kartelowa Estońska Korporacja DEÜS "WÄINLA". Na temat niemieckich korporacji nie posiadam żadnych danych.
danziger - Pią Mar 02, 2007 8:46 pm

Oprócz tych, które wymieniłem wcześniej znalazłem także Gothię
Marszałek - Pią Mar 02, 2007 8:53 pm

Należy jeszcze dodać, że wszystkie korporacje były zarejestrowane na Politechnice Gdańskiej.

http://www.tradition-mit-...ort,Danzig.html

Sabaoth - Pią Mar 02, 2007 10:13 pm

Jak już się specjaliści od korporacji ujawnili to może ktoś mi coś powie o tym zdjęciu.
Marszałek - Sob Mar 03, 2007 9:56 pm

Na odwrocie zdjęcia widnieją podpisy: J Korrech, K. Woyer. Obok podpisów znajdują się cyrkle korporacji, dokładnie takie same jak na pocztówce powyżej którą zamieścił danziger. Nazwa korporacji do której należał korporant widniejący na zdjęciu to A.T.V. Cimbria.
Na temat tej korporacji znalazłem tylko tyle:

http://www.atv-hannover.d...ang=de&link=Wir

Niestety nie znam niemieckiego.
Polscy korporanci w Gdańsku aby odróżnić się Niemców nosili bandy przez lewe ramię a także mieli dekle szyte w kształcie rogatywki.
CAF!

Sabaoth - Sob Mar 03, 2007 9:59 pm

Marszałek napisał/a:
Polscy korporanci w Gdańsku aby odróżnić się Niemców nosili bandy przez lewe ramię a także mieli dekle szyte w kształcie rogatywki.

Ale w 1909 r. nie było chyba polskich korporacji?

Marszałek - Sob Mar 03, 2007 10:30 pm

Polski ruch korporacyjny oficjalnie datuje się od 1828 roku kiedy to w Dorpacie powstał Konwent Polonia, który istnieje do dnia dzisiejszego (na dzień dzisiejszy w Gdańsku). Jednakże wcześniej w 1816 roku została utworzona korporacja Polonia we Wrocławiu.

http://www.zpka.org.pl/bk1-15dzieje.htm

W Gdańsku najstarszą korporacją jest ZAG Wisła z datą starszeństwa 1913 kiedy to na Politechnice Gdańskiej powstał "Związek Akademików Gdańskich", który w 1921 roku przekształcił się w korporacje.
Zachęcam do zapoznania się z historią ZAG Wisły.

www.zag-wisla.bloog.pl

Filejski - Czw Sty 10, 2008 9:52 pm
Temat postu: Korporacje studenckie na politechnice
Zdjecie przedstawia czlonkow korporacji studenckiej "Teutonia". Wedlug podpisu znajduje sie na nim m. inn. student Max, ktory studiowal na politechnice w latach 1919-1923. Zdjecie wykonano przed lokalem "Cafe Schroeder, Besitzer Felix Klawitter".
Czy ktos z Was wie, gdzie znajdowal sie ten lokal, czy budynek przetrwal wojne?
Moze warto porozmawiac o "Burschenschaften" w WMG? Pozdrowienia!

villaoliva - Czw Sty 10, 2008 10:25 pm

Cytat:
"Cafe Schroeder, Besitzer Felix Klawitter".
Czy ktos z Was wie, gdzie znajdowal sie ten lokal, czy budynek przetrwal wojne?

To jest wciąż nie odgadnioniona zagadka :arrow: Cafe Schroeder
Wiadomo tylko, że to była Jaśkowa Dolina.

boxlpio - Pon Sty 21, 2008 7:12 pm

Byłbym wdzięczy za pomoc w rozszyfrowaniu tego znaczka.
Pepo - Pon Sty 21, 2008 11:44 pm
Temat postu: Re: Korporacje studenckie na politechnice
Filejski napisał/a:

Moze warto porozmawiac o "Burschenschaften" w WMG?

No to porozmawiajmy. Na poczatek moge dodac od siebie, ze w czasie I W.S. istnialo co najmniej 11 niemieckich organizacji studenckich (specjalnie nie wymieniam tylko korporacji) na PG :
- Akademischer Segler-Verein
- Akademische Turnverbindung Cimbria
- Verein deutscher Studenten
- B.-S. Turnerschaft Hansea
- B.-S. Turnerschaft Brunonia
- Danziger Burschenschaft Teutonia
- Danziger Burschenschaft Germania
- Corps Cheruscia
- Kathol. Stud. Verbindung Baltia
- Akademische Sport-Verbindung
- D. Kathol. Verbindung Prothenia

Gross tych organizacji przetrwała i działała również w czasie WMG. Nowe, ktore sie w Gdańsku pojawiły to m.in. : DL Preußen, Corps Borussia, ADB Gothia W latach 30 cześć z nich zaczęła zmieniać nazwy, również w tych kręgach coraz mocniej działali naziści (korporacje zaczęły być organizowane w NSD Studentenschafty).

Swoja droga, czy ktoś może mi wyjaśnić, czy istnieje w ogóle jakaś zasadnicza różnica miedzy Corps, Burschenschaft, Verbindinung, Korporation, Kameradschaft i Studentenschaft?

feyg - Nie Maj 03, 2009 12:32 am

Sabaoth napisał/a:
Jak już się specjaliści od korporacji ujawnili to może ktoś mi coś powie o tym zdjęciu.

A o tych? :wink:
(źródło: eBay.de)

ahmed - Nie Maj 03, 2009 7:57 am

Hoh-Pepo do dzieła ;) !