Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Gdańsk Nowy Port kościół przy ul. ks. Góreckiego

kotmonika - Wto Gru 27, 2005 7:47 pm
Temat postu: Gdańsk Nowy Port kościół przy ul. ks. Góreckiego
Witam! Mam do wszystkich zbieraczy i kolekcjonerów starych i nowych fotografii oraz kartek pocztowych prośbę. Znajdując gdziekolwiek zdjęcia z Nowego Portu (Neufahrwasser) zawsze pojawia się na nich kościół z ul. Oliwskiej z charakterystycznymi wysokimi wieżami, znalazlam informację że w Nowym Porcie jest jeszcze gdzieś w pobliżu inny kościół- ponoć zabytek budownictwa drewnianego - kościół św. Jadwigi Śląskiej. Poproszę o zaprezentowanie tej budowli na fotografiach czy też pocztówkach z Waszych zbiorów. Pozdrawiam!:)
Sabaoth - Wto Gru 27, 2005 8:02 pm

Czy chodzi Ci o ten kościół? Bo oprócz kościoła ewangellickiego Wniebowstąpienia (tego z dwiema wieżami) przed jego powstaniem i krótko razem z nim stał stary kosciółek ewangelicki, rozebrany w 1905 r.
Corzano - Wto Gru 27, 2005 8:03 pm

Jego zdjęcia pojawialy się już na forum, a są też u Daria (zdjęcia od nr 61).
kotmonika - Wto Gru 27, 2005 8:05 pm

Sabaoth! Jak najbardziej o ten kościół chodzi! Przepiękne stare fotografie, a masz może jakieś ujęcie współczesne dla odmiany? Pozdr!
Sabaoth - Wto Gru 27, 2005 8:07 pm

Cytat:
Przepiękne stare fotografie, a masz może jakieś ujęcie współczesne dla odmiany?

Ja się współczesnymi nie zajmuję, nie mam możliwości zrobienia zdjęcia siedząc po drugiej stronie wschodniego jeziora :hihi:

kotmonika - Wto Gru 27, 2005 8:10 pm

Corzano! dzięki za podpowiedź, powinnam zacząć od przeszukania forum zamiast zakładać wątek :hiihihi: A współczesną fotografię już znalazlam. Dzięki!