|
Dawny Gdańsk
|
|
Na papierze, ekranie i w Mieście - Kolejne nagrobki do lapidarium
Marcin - Czw Kwi 29, 2004 7:17 pm Temat postu: Kolejne nagrobki do lapidarium Kolejne nagrobki do lapidarium
lucy - Czw Kwi 29, 2004 10:44 pm
A czy wiecie, że kiedyś był cmentarzyk mały tuz u wylotu Kościuszki na Grunwaldzką?
Mama mi mowiła.
Marcin - Czw Kwi 29, 2004 10:57 pm
Tak, był Katholisch Friedhof - czyli Cmentarz Katolicki.
Mikołaj - Czw Kwi 29, 2004 11:03 pm
ja też mam kolejny namiar, muszę tylko sprawdzić naocznie
Gazeta napisał/a: | Chcemy, żeby było to żywe i chętnie odwiedzane miejsce. Myślimy na przykład o terenie starego cmentarza przy ul. Bema i Zakopiańskiej - dodaje Kotłowski. |
nie wiem, czy mogę być w tej mierze papierkiem lakmusowym, ale nigdy tam nie byłem i nawet nie bardzo wiem o jaki cmentarz chodzi, zatem może powinniśmy głośniej krzyczeć o proponowanej przez nas lokalizacji
Gazeta napisał/a: | W przyszły czwartek ekipa ZDiZ przeniesie do magazynów fragmenty nagrobków, z których zbudowano tzw. schody hańby przy Jaśkowej Dolinie |
pamiętacie, pytałem się kiedyś, czy słyszeliscie tę nazwę...
Marcin - Czw Kwi 29, 2004 11:21 pm
Gazeta napisał/a: | W przyszły czwartek ekipa ZDiZ przeniesie do magazynów fragmenty nagrobków, z których zbudowano tzw. schody hańby przy Jaśkowej Dolinie |
A oto i te schody...
Marek Z - Czw Kwi 29, 2004 11:31 pm
One są zbudowane z samych nagrobków !!!
Mikołaj - Czw Kwi 29, 2004 11:32 pm
stairway to heaven
Marcin - Czw Kwi 29, 2004 11:38 pm
A sporo płyt (z których zbudowano te schody) jest nadal całych.
Petelka - Pią Kwi 30, 2004 9:16 am
Cytat: | może powinniśmy głośniej krzyczeć o proponowanej przez nas lokalizacji |
No właśnie - a czy my wogóle krzyczymy o proponowanych na tym forum lokalizacjach :?: Bo uważam, że w wątku 'lapidarium' wskazaliście parę naprawdę fajnych miejsc i szkoda byłoby, gdyby przeczytali o nich tylko forumowicze.
A przy okazji trzeba bardzo głośno krzyczeć, aby nie zapomniano o płycie Dammego :!:
Grün - Pią Kwi 30, 2004 9:30 am
Patron medialny całej afery był na bieżąco informowany o proponowanych lokalizacjach.
Petelka - Pią Kwi 30, 2004 9:43 am
Cytat: | Patron medialny całej afery był na bieżąco informowany o proponowanych lokalizacjach. |
No to dobrze. Mam nadzieję, że przy okazji napomykasz o płycie Dammego (?)
pumeks - Pią Kwi 30, 2004 2:07 pm
lucy napisał/a: | A czy wiecie, że kiedyś był cmentarzyk mały tuz u wylotu Kościuszki na Grunwaldzką?
Mama mi mowiła. |
Zdaje się, że we "Wspomnieniach gdańskiego Bówki" też była o nim wzmianka.
|
|