Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Danziger Karosseriefabrik

Sabaoth - Pon Gru 12, 2005 10:17 pm
Temat postu: Danziger Karosseriefabrik
Mam takie zdjęcie przedstawiające samochód gdańskiej produkcji. Poszukuję innych zdjęć i informacji o tej fabryce.
grzechuu - Pią Sty 06, 2006 9:03 pm

pewnie to nic odkrywczego (bo via google znalazłem), ale napisane tu nie jest, więc napiszę, cytuję:
"93/2/0/617Adolf Hitler Strasse 696 II Bd. /Danziger Karosseriefabrik, Hugo Bender/; 1923-1941; poszyt; stan dobry; ; ; ; s. 162; ; 40/02-E;"

jako fan starej motoryzacji sam jestem ciekawy :)

Zoppoter - Pią Sty 06, 2006 10:12 pm

grzechuu napisał/a:
pewnie to nic odkrywczego (bo via google znalazłem), ale napisane tu nie jest, więc napiszę, cytuję:
"93/2/0/617Adolf Hitler Strasse 696 II Bd. /Danziger Karosseriefabrik, Hugo Bender/; 1923-1941; poszyt; stan dobry; ; ; ; s. 162; ; 40/02-E;"

jako fan starej motoryzacji sam jestem ciekawy :)

Tak, to adres w Sopocie, też to znalazłem. Niestety obecnie stoja tam wiezowce i pawilony handlowo-usługowe. Wiem skadinąd o wytwórni nadwozi samochodowych w Sopocie; zapewne tej samej. Ale musze dowiedziec sie wiecej, zanim cos powiem.

anjakub - Nie Sty 08, 2006 3:21 pm

Sformułowanie "samochód gdańskiej produkcji" to małe nadużycie. W Gdańsku nie produkowano samochodów, tak jak np. w pobliskim Elblągu. Wytwarzano tylko nadwozia w kilku firmach. Najstarszą była firma Juliusa Hybbenetha na Fleischergasse 18/22 (zalożona w 1806 przez Adama Hybbenetha - wtedy oczywiście nie wytwarzano karoserii samochodowych).
stumar - Pią Mar 17, 2006 10:48 am

anjakub napisał/a:
Sformułowanie "samochód gdańskiej produkcji" to małe nadużycie. W Gdańsku nie produkowano samochodów, tak jak np. w pobliskim Elblągu. Wytwarzano tylko nadwozia w kilku firmach. Najstarszą była firma Juliusa Hybbenetha na Fleischergasse 18/22 (zalożona w 1806 przez Adama Hybbenetha - wtedy oczywiście nie wytwarzano karoserii samochodowych).

Choć to bezpośrednio z Gdańskiem nie związane (a stronę wielu z Foroumowiczów pewnie zna) to podaje link:
Komnickwerke, Büssing NAG

Prócz podstrony o elbląskich fabrykach samochodów dużo tam innych starych zdjęć i pocztówek związanych z Elblągiem i okolicami.

Sabaoth - Wto Cze 27, 2006 1:16 pm

Wygląda na to, że w Gdańsku składali samochody w więcej niż jednej fabryce :mrgreen:
Zoppoter - Wto Cze 27, 2006 1:25 pm

Sabaoth napisał/a:
Wygląda na to, że w Gdańsku składali samochody w więcej niż jednej fabryce :mrgreen:

Ktos kiedys pokazywał kopertę z nadrukiem Automobilwerke...

A poza tym na Reidergasse była montownia samochodów Hudson.

Danziger Karroserriefabrik była w Sopocie jak sie okazało, przy Adolf Hitlerstrasse 696, ale wiem, że była jeszcze jedna montownia nadwozi w Sopocie, nieco dalej ku północy

anjakub - Wto Cze 27, 2006 9:13 pm

A co z firmą Danziger Automobil-Werke, Stielow & Foerster GmbH z Elisabethwall 7?
feyg - Sob Gru 20, 2008 12:58 am

Ogłoszenie zamieszczone w Księdze adresowej przemysłu, handlu i rzemiosła zachodniej Polski (Wielkopolski, Pomorza, Śląska i w. m. Gdańska) z roku 1925:
źródło skan 832/1169