Dawny Gdańsk

Bla bla bla - Światowy Dzień Walki Z AIDS

DarioB - Czw Gru 01, 2005 6:31 pm
Temat postu: Światowy Dzień Walki Z AIDS
Mała fotorelacja tego jak się Gdańsk solidaryzuje:
Ponury - Czw Sty 12, 2006 7:38 pm

Straszna choroba. Ostatnio podczas patrolu na dworcu znaleźliśmy narkomana. Tzw. "złoty strzał" sobie zaaplikował. Wezwałem pogotowie i próbowałem nawiązać z nim kontakt. Otworzył oczy, powiedział "złap mnie za rękę,nie chcę sam umierać". Chwyciłem jego wiotką dłoń,ścisnąłem ją mocno. Zbędne były kolejne słowa. On zamknął oczy i umarł... Tak wielu młodych ludzi tak głupio i bezsensownie odchodzi :cry:
Strach - Pon Sty 16, 2006 10:08 pm

...szkoda że jako społeczeństwo przypominamy sobie o "takich ludziach" od święta :II
Ponury - Pon Sty 16, 2006 10:41 pm

Może kiedyś się coś zmieni na lepsze. Może taka WOŚP choć jeden rok zagra właśnie w celu pomocy narkomanom czy bezdomnym. W celu zebrania kasy na nowe ośrodki leczenia,ośrodki wychodzenia z bezdomności. Problemu nigdy nie zlikwidujemy,ale można przecież podjąć rękawicę i walczyć z nim... a jeśli nie to chociaż kasę aby rano na dworzec wjechała ekipa z gorącą herbatą i zupą dla tych ludzi. To także ludzie! Historia niemal każdego z nich jest inna,wielu różne koleje losu skierowały na ulicę. Nie zawsze z własnej winy! Nie zapominajmy nigdy o tym... podanie im ręki nie zarazi nas HIV. Nawet uśmiech nie zaszkodzi,a oni potrafią to dostrzec... 8) Nie każdy z nich to potencjalny złodziej. Poprosi o papierosa,czemu go nim nie poczęstować,tym bardziej że nieraz jeszcze tak wiele ich mamy w paczce...
Zoppoter - Wto Sty 17, 2006 8:31 am

Ponury napisał/a:
Może kiedyś się coś zmieni na lepsze. Może taka WOŚP choć jeden rok zagra właśnie w celu pomocy narkomanom czy bezdomnym.

WOŚP to akurat od jakichś 20 lat gra dla dzieci i niech tak zostanie. Dla narkomanów i bezdomnych pracuja inne fundacje.

Ponury napisał/a:
Nie każdy z nich to potencjalny złodziej. Poprosi o papierosa,czemu go nim nie poczęstować,tym bardziej że nieraz jeszcze tak wiele ich mamy w paczce...

A niepalący maja specjalnie dla nich kupować papierosy?

Do brania narkotyków nikt nikogo nie zmusza, a bezdomni, którzy chcą z tego wyjść maja takie mozliwości i się starają.

Strach - Wto Sty 17, 2006 10:07 am

Widzę że się dyskusja rozwija w znanym i przećwiczonym kierunku: czy dawać więcej pieniędzy "biednym/chorym" ,czy nie dawać?

Wydaje mi się że każde państwo jakoś pomaga "słabszym" ,ale społeczeństwa inaczej definiują najbardziej potrzebujących.

W Polsce najbardziej potrzebujący to są ci którzy najgłośniej krzyczą że są biedni , ci którzy są wstanie przyjść pod sejm z butelką benzyny lub wytargać segment statku na środek miasta. ...a ci co leżą w rowie, rzężą zalewając się krwią (po wypadku) i tak za kilka minut stracą czynne i bierne prawo wyborcze. :II