Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Pocztówka Nowy Port - Nad Wisłą

Sabaoth - Wto Lis 29, 2005 4:28 pm
Temat postu: Pocztówka Nowy Port - Nad Wisłą
Stałem się szczęśliwym posiadaczem takiej oto pocztówki. Potraficie powiedzieć o niej coś więcej niż jest na niej napisane?
danziger - Wto Lis 29, 2005 4:58 pm

Jeśli mnie wzrok nie myli, to jest to miejsce przy przeprawie promowej. Mniej więcej vis a vis tych domków jest dziś miejsce cumowania "Oceanii" (po prawej stronie pocztówki).
Twierdza Wisłoujscie będzie mniej więcej za prawym brzegiem pocztówki, troszkę powyżej środka kartki :)

pumeks - Wto Lis 29, 2005 7:54 pm

Hm a nie bliżej Zakrętu Pięciu Gwizdków? czy nie te same domki są na pocztówce z tytułem "Boerse Weichsel"?
pumeks - Sob Gru 03, 2005 12:13 pm

To na pewno jest to miejsce - porównajcie ze zdjęciem w albumie "Brzeźno - Nowy Port", s. 108-109. Jeden z tych domów to dawna Wielka Karczma Balastowa (Gr. Ballastkrug), potem do końca I wojny św. hotelik "Boerse Danzig", w okresie po 1919 wykupiony przez rząd Polski - trzeba by sprawdzić co tam było przed wojną (adres - Starowiślna 13, czyli Weichselstrasse 13).
Sabaoth - Sob Gru 03, 2005 1:50 pm

Porównałem pocztówkę ze zdjęciem, o którym pisał Pumeks (ze str. 108-109). Wygląda, że to jest to samo miejsce tylko w różnym czasie.
pumeks - Wto Gru 06, 2005 11:24 am

Tak tak... i jeszcze na pocztówce, która na twojej stronie wciąż jest podpisana jako "Budynek giełdy towarowej w Nowym Porcie" :wink: