|
Dawny Gdańsk
|
 |
Zagadki - Czy wiecie co to za miejsce w Gdansku?
nordavind - Nie Lis 27, 2005 2:34 pm Temat postu: Czy wiecie co to za miejsce w Gdansku? Witam,
posiadam kolekcje zdjec z gdanska. Mam wśród moich zdjec, fotografie lotnicza, czy ktos zainteresowany historia Gdanska moze mi powiedziec jaki obszar oraz co to za most jest widoczny na zdjeciu. Ponizej zamieszczam linka:
http://youths.w.interia.pl/gdansk81.jpg format fotografi to 12,5x9cm.
P.S. Chetnie zamienie to zdjecie na zdjecia z okolic Lycku (Prusy Wschodnie)...moge takze odsprzedac. youths@interia.pl
Pozdrawiam
Karol
Sabaoth - Nie Lis 27, 2005 3:14 pm
Na Gdańsk za bardzo mi to nie wygląda. W dole zdjęcia widać zniszczony most, nurt rzeki skierowany jest w "dół" zdjęcia. Na Wisłę to ta rzeczka raczej nie wygląda, może to być Motława ale nie ptrafię umieścić tego mostu w granicach obwałowań miejskich.
Zoppoter - Nie Lis 27, 2005 8:30 pm
Sabaoth napisał/a: | Na Gdańsk za bardzo mi to nie wygląda. W dole zdjęcia widać zniszczony most, nurt rzeki skierowany jest w "dół" zdjęcia. Na Wisłę to ta rzeczka raczej nie wygląda, może to być Motława ale nie ptrafię umieścić tego mostu w granicach obwałowań miejskich. |
Ten rozwalony most słuzył wczesniej kolejom... Tym barsziej nie kojarzy mi sie to z Gdańskiem.
nordavind - Wto Lis 29, 2005 12:49 am Temat postu: czy ktoś zainteresowany historia Pomorza może wskazać gdzie czy ktoś zainteresowany historia Pomorza może wskazać gdzie znajduje się to miejsce???
Pozdrawiam
nordavind - Wto Gru 06, 2005 10:02 pm
dolaczam skan drugiej strony zdjecia, moze to okaze sie kluczem. sa tam chyba dwa wyrazy, czy ktos potrafi powiedziec jakie? http://youths.w.interia.pl/napis.jpg
kuba_gd - Nie Sty 08, 2006 1:53 pm
witam
posiadam taką fotografię przedstawiającą prawdopodobnie
jakiś budynek w przedwojennym Gdańsku...
ze wględu na architekturę budynku , obstawiam że to gdzieś we Wrzeszczu..
może Ktoś jest w stanie powiedzieć gdzie znajduje
się ten budynek lub czy to napewno Gdańsk.
i w zbiorach mam jeszcze takie zdjęcie.....czy ktoś rozpoznaje
miejscowość w której znajduje sie kościół....
villaoliva - Nie Sty 08, 2006 6:57 pm
Ten Kościół znajduje się w Gdyni Orłowie
Rumcajs - Nie Sty 08, 2006 10:25 pm
Zoppoter napisał/a: |
Ten rozwalony most słuzył wczesniej kolejom... Tym barsziej nie kojarzy mi sie to z Gdańskiem. |
Zopp, a jesteś w stanie podać rozstaw tych torów w metrach?
Zoppoter - Nie Sty 08, 2006 10:31 pm
Rumcajs napisał/a: |
Zopp, a jesteś w stanie podać rozstaw tych torów w metrach? |
Rozstaw torów, czy rozstaw szyn w torze? Bo to sie ludziom często myli.
W tym drugim przypadku to zapewne 1,435 m, zakładam, że to jest tor o normalnej szerokości a nie rozyjskiej czy hiszpańskiej.. W tym pierwszym przypadku nie pamiętam teraz, ale na to jest norma. Rzecz do sprawdzenia.
greg30 - Czw Sty 12, 2006 8:01 am
VillaOliva nie zgodze sie z Toba...to nie ten kosciol. Porownaj ich wieze w stosunku do bryly budynku......ta w Gdyni jest przesunieta i swoim rantem przylega do budynku...a ta na fotce przylega calym bokiem do sciany kosciola...Nie zgodze sie wiec, to nie ten kosciol.
Zoppoter - Czw Sty 12, 2006 8:05 am
greg30 napisał/a: | VillaOliva nie zgodze sie z Toba...to nie ten kosciol. Porownaj ich wieze w stosunku do bryly budynku......ta w Gdyni jest przesunieta i swoim rantem przylega do budynku...a ta na fotce przylega calym bokiem do sciany kosciola...Nie zgodze sie wiec, to nie ten kosciol. |
To może byc kwetia kadrowania zdjęcia. Obydwa zdjęcia są zrobione z innego miejsca, i z innych poziomów.
villaoliva - Czw Sty 12, 2006 8:13 am
Zoppoter napisał/a: | greg30 napisał/a: | VillaOliva nie zgodze sie z Toba...to nie ten kosciol. Porownaj ich wieze w stosunku do bryly budynku......ta w Gdyni jest przesunieta i swoim rantem przylega do budynku...a ta na fotce przylega calym bokiem do sciany kosciola...Nie zgodze sie wiec, to nie ten kosciol. |
To może byc kwetia kadrowania zdjęcia. Obydwa zdjęcia są zrobione z innego miejsca, i z innych poziomów. |
Pewnie że tak.
To kolorowe jest zrobione z wysokości i z nieco innej strony stąd zmiana proporcji.
Układ wszystkich okien i innych detali jest taki sam. Nawet szpica na szczycie wieży.
Rozwiązaniem byłaby komparystyka, ale nie jestem pewien czy jest w dzisiejszych czasach możliwa.
Zoppoter - Czw Sty 12, 2006 8:15 am
villaoliva napisał/a: |
Rozwiązaniem byłaby komparystyka, ale nie jestem pewien czy jest w dzisiejszych czasach możliwa. |
Trzeba by wejść do czyjegoś ogródka działkowego. Niewykluczone, że drzewa i altanki zasłoniłyby widok.
turecki - Czw Lut 02, 2006 7:54 pm
pomijając fakt ogródkowy-za krzakami na cz-b widać poziomą linię dachu-tego ,który jest na kolorowym[plebania?]nie sądzę ,aby inny kościół miał tak daleko posunięte podobieństwo.
Krzysztof_A - Pon Mar 26, 2007 2:42 pm Temat postu: Re: Czy wiecie co to za miejsce w Gdansku?
nordavind napisał/a: | Witam,
posiadam kolekcje zdjec z gdanska. Mam wśród moich zdjec, fotografie lotnicza, czy ktos zainteresowany historia Gdanska moze mi powiedziec jaki obszar oraz co to za most jest widoczny na zdjeciu. Ponizej zamieszczam linka:
http://youths.w.interia.pl/gdansk81.jpg format fotografi to 12,5x9cm.
P.S. Chetnie zamienie to zdjecie na zdjecia z okolic Lycku (Prusy Wschodnie)...moge takze odsprzedac. youths@interia.pl
Pozdrawiam
Karol |
Tutaj obstawiam Elbląg...
|
|