Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Tunel pod Pachołkiem

Sabaoth - Wto Lis 22, 2005 9:43 am
Temat postu: Tunel pod Pachołkiem
Znowu wyplynela na strony lokalnej prasy sprawa Tunelu pod Pachołkiem

Cytat:
Najprawdopodobniej 500 tysięcy złotych przeznaczy w przyszłym roku Gdańsk na kolejną fazę prac związanych z budową tunelu między Gdańskiem i Sopotem, który przebiegać ma pod Pachołkiem.
Według planów będzie miał on nieco ponad kilometr i połączy ul. Czyżewskiego z ul. Spacerową na wysokości leśniczówki "Renuszewo". Kiedy i czy w ogóle to jednak nastąpi, nadal nie wiadomo.
- Inwestycja jest cały czas w toku. Wytyczyliśmy już trasę, którą miałby przebiegać tunel, zakończyły się badania geologiczne - wyjaśnia Romuald Nietupski, dyrektor gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni. - W przyszłym roku chcemy stworzyć tzw. koncepcję budowy tunelu, dzięki której poznamy dokładny koszt tej inwestycji i ewentualne problemy z nią związane. Poza tym na jej podstawie moglibyśmy starać się o dofinansowanie tego zadania z funduszy unijnych.
Tunel między Sopotem a Gdańskiem ma być częścią planowanej Drogi Zielonej - połączy ona obwodnicę Trójmiasta z portem. Przebiegać będzie przez Przymorze, Żabiankę, Zaspę i Brzeźno. Port z kolei - planowaną Trasą Sucharskiego i obwodnicą południową - zostanie połączony z autostradą A-1.

Mam dwa pytania:

1. Czy planowany tunel ma juz swoja oficjalna nazwe? A jesli nie, moze chociaz znane sa plany czyjego imienia on bedzie?

2. Czy zamiast tunelu pod Pacholkiem nie lepiej wybudowac tunel na Hel, rownolegle do istniejacej nitki kolei podwodnej?

:mrgreen:

Corzano - Wto Lis 22, 2005 9:46 am
Temat postu: Re: Tunel pod Pachołkiem
Sabaoth napisał/a:
Czy zamiast tunelu pod Pacholkiem nie lepiej wybudowac tunel na Hel

Tylko nie kopać za głęboko, bo można trafić na hell.

rispetto - Wto Lis 22, 2005 9:53 am

To dobrze, że coś się z tym dzieje, bo już myślałem, że projekt powędrował na półkę. Ciekawi mnie tylko, jak miałby wyglądać węzeł drogowy przy leśniczówce Renuszewo 8O
seestrasse - Wto Lis 22, 2005 1:38 pm

ja wiem jak wygląda dzisiaj :evil:
rispetto - Wto Lis 22, 2005 1:50 pm

czyżbyś należała do "szczęsliwych" mieszkańców Osowy?
seestrasse - Wto Lis 22, 2005 1:51 pm

należę do szczęśliwych mieszkańców Wonnebergu dojeżdżających Planetą, a następnie 171 do pracy :evil:
knovak - Sro Lis 23, 2005 3:40 pm

Codziennie dojeżdżam do Chwaszczyna, z Brzeźna przez Oliwę, niejako pod prąd korków - ale i tak zrobiło się wesoło... :II