|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - przed gdańskim dworcem
Sabaoth - Wto Lis 15, 2005 9:28 pm
Gdańsk / Dworzec - niby nic specjalnego ale ten rządek Warszaw, chyba je zebrali z całego Gdańska żeby pozowały do zdjęcia
Tequilla - Wto Lis 15, 2005 9:45 pm
Śliczne zdjęcie jeszcze zanim wybudowano przejście podziemne i nie ma przystanku tramwajowego za to widoczne samochody Star 25 Żuk a nawet o ile się nie mylę pierwowzór Warszawy G7 Myślę że pochodzi z końca lat 60-tych
Sabaoth - Wto Lis 15, 2005 10:11 pm
Przystanek tramwajowy jest, bardziej w prawo, nawet ludzie na nim stoją i tramwaj
Tequilla - Wto Lis 15, 2005 10:19 pm
Cytat: | Przystanek tramwajowy jest, bardziej w prawo, nawet ludzie na nim stoją i tramwaj |
I owszem ale myślałem o współczesnym miejscu i myślę że jest to zdjęcie jeszcze z czasów kiedy tramwaje jeździły jeszcze po Targu Węglowym
Sabaoth - Wto Lis 15, 2005 10:23 pm
No tak, ale do Targu Węglowego jest z tego miejsca kawałek, za to jezdnia jakby węższa była
Tequilla - Wto Lis 15, 2005 10:34 pm
Cytat: | jezdnia jakby węższa była |
W pełni się z tym zgadzam na pewno została poszerzona co najmniej o pas zieleni widoczny na pierwszym planie
Marcin - Wto Lis 15, 2005 10:39 pm
Z tego co kojarzę to w latach 60-tych poszerzono te ulice...
jahrek - Sro Lis 16, 2005 2:41 am
Tequilla napisał/a: | Myślę że pochodzi z końca lat 60-tych |
A ja bym celował w schyłek pierwszej połowy..widać to nie tylko po stylu ubioru, ale po asortymencie aut na ulicy, same "garbusy" wśród Warszaw, żadnej wersji sedan [no chyba że to przypadek, że żadna się w kadr nie złapała], z motoryzacyjnego punktu widzenia ciekawy egzemplarz znajduje się po prawej, między mężczyzną a kobietą - Warszawa Furgon, ew.Pocztylion...rarytas...jeżdżących już brak, kilka lat temu w necie widziałem rozsypujący się wrak na sprzedaż...
a pamiętacie jeszcze ten wielki neon na dworcu widoczny na zdjęciu?
Co do poszerzania ulicy - w filmie Żona dla Australijczyka [pierwsze 10minut filmu] mamy podobne ujęcie w kolorze, z dawną Krewetką i bezpośrednim wlotem Elżbietańskiej [dzs ślepa ulica]ina główny widoczny na zdjęciu trakt. Nie będę rozkładał skanera tak późno, ale jutro wrzucę zdjęcia strony z której zrobiono zdjęcie z końca lat 50'tych, z zachowaną szczątkowo przedwojenną zabudową, przed poszerzeniem jezdni
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 7:54 am
Sabaoth napisał/a: | niby nic specjalnego ale ten rządek Warszaw, chyba je zebrali z całego Gdańska żeby pozowały do zdjęcia |
Zwazywszy koguty "Taxi" na ich dachach dopuszczam jednak mysl, ze zebraly sie tu dobrowolnie. Na postoju taksówek.
Gargoyle, jaka "Warszawa G7"...?
gargoyle dfl - Sro Lis 16, 2005 10:04 am
Ja w tym temacie nie wypowiadam sie
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 10:16 am
gargoyle dfl napisał/a: | Ja w tym temacie nie wypowiadam sie |
Najmocniej przepraszam, to Tequilla uzył takiej nazwy. To o co chodzi z ta Warszawą G7 drogi tequilla?
Tequilla - Sro Lis 16, 2005 12:24 pm
Na pewno nie jestem specjalistą w zakresie motoryzacji .Wiem że Warszawa była budowana w Polsce na bazie Pabiedy (jak było wcześniej )
I jednym z pierwszych egzemplarzy był G 7 widok na wcześniejszym poście potem był G14
Załączam również fotkę
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 12:37 pm
Tequilla napisał/a: | Na pewno nie jestem specjalistą w zakresie motoryzacji .Wiem że Warszawa była budowana w Polsce na bazie Pabiedy (jak było wcześniej )
I jednym z pierwszych egzemplarzy był G 7 widok na wcześniejszym poście potem był G14
Załączam również fotkę |
Nigdy nie słyszałem o takim oznaczaniu Warszaw. Pierwsza była M20, a ostatnie garbate nosiły oznacznie 201 i 202 (zaleznie od rodzaju silnika). Nic nie wiem o G7 i G14...
jahrek - Sro Lis 16, 2005 12:45 pm
A skąd takie nazewnictwo? Ja wiem tylko o oficjalnych oznaczeniach tych modeli, pierwszy to M-20, ten powyżej to M-201.
I obiecany skan:
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 1:01 pm
jahrek napisał/a: |
I obiecany skan: |
Normalnie szlag mnie trafia. Jak patrze na dom, którego juz nie ma, a którego zniszczenia nie mozna raczej zwalić na sowietów...
Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 1:13 pm
Ale on byl wybudowany w nieprzystajacym do nowej rzeczywistosci stylu i w przeciwienstwie do innych domow przeszkadzal w budowie szerokiej alei prowadzacej w strone swietlanej przyszlosci
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 1:14 pm
Sabaoth napisał/a: | przeszkadzal w budowie szerokiej alei prowadzacej w strone swietlanej przyszlosci |
Mhm. Czyli w strone "zieleniaka"...
Corzano - Sro Lis 16, 2005 1:23 pm
Zoppoter napisał/a: | Jak patrze na dom, którego juz nie ma, a którego zniszczenia nie mozna raczej zwalić na sowietów... |
Czy to w tym domu była redakcja Der Danziger Vorposten?
Tequilla - Sro Lis 16, 2005 1:34 pm
Cytat: | Nigdy nie słyszałem o takim oznaczaniu Warszaw. Pierwsza była M20, a ostatnie garbate nosiły oznacznie 201 i 202 (zaleznie od rodzaju silnika). Nic nie wiem o G7 i G14... |
Informacje pochodzą z netu opieram się jedynie na bazie opisów zdjęć które wyświetlają się po najechaniu kursorem
Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 1:46 pm
Moze te G7 i G14 to nazwy plikow, ktore sie wyswietlaja
pumeks - Sro Lis 16, 2005 1:58 pm
Corzano napisał/a: | Czy to w tym domu była redakcja Der Danziger Vorposten? |
Absolutnie nie w tym... tamten był bardziej w głębi, mieścił się w nim kultowy w niektórych kręgach bar "Krewetka" i zburzono go dopiero w 1997 r.
danziger - Sro Lis 16, 2005 2:00 pm
Corzano napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Jak patrze na dom, którego juz nie ma, a którego zniszczenia nie mozna raczej zwalić na sowietów... |
Czy to w tym domu była redakcja Der Danziger Vorposten? |
Z tego co pamiętam, to redakcja Danziger Vorposten mieściła się w nowszym budynku - zbudowanym w latach 30tych i w bardziej modernistycznym stylu.
A w tym budynku miescił się chyba hotel Reichshof.
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 4:22 pm
Zoppoter napisał/a: | jahrek napisał/a: |
I obiecany skan: |
Normalnie szlag mnie trafia. Jak patrze na dom, którego juz nie ma, a którego zniszczenia nie mozna raczej zwalić na sowietów... |
ja to się nawet wk......am
Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 5:33 pm
seestrasse napisał/a: | ja to się nawet wk......am |
Ależ Zesztrasiu, co też Zesztrasia...
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 5:40 pm
a bo mnie szlag trafia...
Pietrucha - Sro Lis 16, 2005 7:39 pm
Cytat: | a bo mnie szlag trafia... |
mnie najbardziej dobijają przypadki które dzieją sie na moich oczach, np. ostatnio, kamienica na Sierocej która zostanie zastąpiona nową niemającą wiele wspólnego z orginalną. Czy naprawdę wyremontowanie kamienicy jest droższe niż postawienie nowej?
danziger - Sro Lis 16, 2005 7:57 pm
Pietrucha napisał/a: | Czy naprawdę wyremontowanie kamienicy jest droższe niż postawienie nowej? | W wielu przypadkach tak - zalezy to od stanu kamienicy. Ale nawet gdy stan jest względnie dobry, budowa od nowa może byc opłacalna ze względu na późniejsze koszty eksploatacji, które przy zabytkach moga byc duzo wyższe. A poza tym stawiając nową inwestor ma większą swobodę ustawienia pomieszczeń.
Sabaoth - Pią Lis 18, 2005 10:07 pm
danziger napisał/a: | A w tym budynku miescił się chyba hotel Reichshof. |
Zaprawdę znajdował się tam:
|
|