Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Inscenizacja na Westerplatte

Paramedic - Nie Lis 13, 2005 9:29 am
Temat postu: Inscenizacja na Westerplatte
Kto był 12 listopada 2005 roku na Westerplatte widział te sceny na żywo :wink:
Szkoda, że sama inscenizacja trwała tak krótko i nie było lektora, który by opowiadał o scenach jakie się rozgrywały na polu bitwy... Może skalą inscenizacja na Westerplatte nie przypominała tej na Grodzisku, ale kto wie... Może za rok wojsk będzie więcej... 8)

Vortal Historyczny Westerplatte: http://www.westerplatte.org/

Paramedic - Nie Lis 13, 2005 9:31 am

Reszta zdjęć z Westerplatte...
Pozdrawiam Paramedic... :^^

Federico - Nie Lis 13, 2005 3:16 pm

Wygrali gdańszczanie?... :mrgreen:
Sabaoth - Nie Lis 13, 2005 3:43 pm

Ja myślę, że jak zwykle Polacy pobili się z Niemcami, a Gdańszczanom dostało się od obu stron :^^
Buzz - Pon Lis 14, 2005 9:32 pm

Sabaoth napisał/a:
Ja myślę, że jak zwykle Polacy pobili się z Niemcami, a Gdańszczanom dostało się od obu stron :^^

W 1939r. w załodze Westerplatte byli żołnierze z Kieleckiego, Poznańskiego, z Litwy.
Wśród atakujących Niemców byli za to Gdańszczanie.
Tyle gwoli historycznej prawdy.

Mikołaj - Wto Lis 15, 2005 12:04 am

Cytat:
Tyle gwoli historycznej prawdy.

a ktoś napisał coś innego?

luka - Sro Lis 23, 2005 2:08 pm

"Gdańszczanie"? - to znaczy "nasi", którzy nie są np z Wileńszczyzny? :^^

Właśnie założenie było takie żeby Westerplatte zdobyli miejscowi Niemcy. Oczywiście nie były to jednostki zbyt profesjonalne, dlatego szło im tak ślamazarnie:). Gdyby zaatakowali np bawarscy górale to pewnie by skończyło się w dwa dni ;)

danziger - Sro Lis 23, 2005 2:42 pm

luka napisał/a:
Właśnie założenie było takie żeby Westerplatte zdobyli miejscowi Niemcy.

To co robiła na pokładzie Schleswig - Holstein'a kompania szturmowa Kriegsmarine? Składała się z "miejscowych Niemców"?

luka - Sro Lis 23, 2005 3:39 pm

Trudno uznać by z "miejscowych Niemców" składała się też załoga "Schleswig - Holstein", "Von der Groeben" czy też byli nimi piloci Ju 87B.

Napisałem przecież o teoretycznym planie przeprowadzenia tej operacji, który możnaby później wykorzystać propagandowo. Dlatego właśnie w ataku po pierwszym niepowodzeniu Marinesturmkompanie wzięły udział miejscowy baon SS "Danziger-Heimwehr" i Schutzpolizei z Gdańska a nie czekano na Wehrmacht. Z Pocztą też przecież nie poszło łatwo.

danziger - Sro Lis 23, 2005 3:50 pm

luka napisał/a:
Napisałem przecież o teoretycznym planie przeprowadzenia tej operacji, który możnaby później wykorzystać propagandowo. Dlatego właśnie w ataku po pierwszym niepowodzeniu Marinesturmkompanie wzięły udział miejscowy baon SS "Danziger-Heimwehr" i Schutzpolizei z Gdańska a nie czekano na Wehrmacht. Z Pocztą też przecież nie poszło łatwo.

No to piszesz o jakichs teoretycznych planach nie wprowadzonych w życie, czy o tym jak było - bo w Twojej wypowiedzi widzę sprzeczne stwierdzenia.
A co do SS Heimwehr Danzig i Schupo - z tego co mi wiadomo, te formacje nie szturmowały Westerplatte, wykonywały jedynie działania pomocnicze.
A Marinesturmkompanie to taki sam Wehrmacht jak Pionierlehrbatallion z Rosslau (na który trochę jednak poczekano).
Kriegsmarine wchodziło w skład Wehrmachtu obok lotnictwa (Luftwaffe) i wojsk lądowych (Heer).

luka - Sro Lis 23, 2005 4:11 pm

Pisałem o planach teoretycznych (nawet dosłownie użyłem tego słowa). Udział miejscowych miał być właśnie uwypuklony. Właśnie czytam w tym co mam na półce, że SS Heimwehr Danzig brał udział w drugim szturmie.
danziger - Sro Lis 23, 2005 4:49 pm

Wersji wydarzeń na Westeprlatte jest wiele - jak było na prawdę zapewne nikt do końca nie wie.
Acha - jeszcze jedna sprawa - SS Heimwehr gdańska była tylko z nazwy - służyło w niej co prawdą trochę gdańszczan, ale zdecydowaną większość stanowili Niemcy z innych rejonów Rzeszy. No i sformowana była w Dachau, a do Gdańska przerzucona dopiero tuż przed wybuchem walk...

1852m - Czw Gru 01, 2005 6:27 pm

I ja tam byłem:)
luka - Czw Gru 01, 2005 7:10 pm

Beznadziejne te polskie przedwojenne mundury. Żołnierze wyglądają w nich jak jakieś szwejki.
Sabaoth - Czw Gru 01, 2005 8:26 pm

A jeden niemiecki mundur wydje mi się oszukany, Wehrmacht nie miał chyba w 1939 r. mundurów maskujących. SS pracowało nad tym w latach 30-tych i opatentowało wzór, Wehrmach wprowadził w końcu swój własny wzór maskujący, ale chyba później. Poprawcie mnie jeśli sie mylę.
danziger - Pią Gru 02, 2005 7:58 pm

Sabaoth napisał/a:
A jeden niemiecki mundur wydje mi się oszukany, Wehrmacht nie miał chyba w 1939 r. mundurów maskujących. SS pracowało nad tym w latach 30-tych i opatentowało wzór, Wehrmach wprowadził w końcu swój własny wzór maskujący, ale chyba później. Poprawcie mnie jeśli sie mylę.

Nie mylisz się - w 1939 munudry maskujace wprawdzie miało już SS, ale Wehrmacht dopiero od 1942.
o kamuflażu SS
o kamuflażu WH

Sabaoth - Pią Gru 02, 2005 9:01 pm

Kiedyś czytałem na ten temat. SS proawadziło badania nad mundurami maskującymi pod koniec lat 30-tych. Zauważono, że takie mundury bardzo zmniejszały straty w ludziach. I SS opatentowało takie mundury, tak więc Wehrmacht nie mógł ich na początku używać. Ale dlaczego zaczął używać w 1942 nie pamiętam, albo wprowadzili swoje własne wzory albo SS odstąpiła licencję na takie mundury. Ciekawa sprawa, taki konflikt pomiędzy różnymi organizacjami, które miały zbliżony cel.
danziger - Pią Gru 02, 2005 9:25 pm

"Opatentowanie" wydaje mi się mało prawdopodobne - prędzej generalicja Wehrmachtu nie uważała tego typu umundurowania za potrzebne (cos na zasadzie "te ssmańskie dupki nie będą nas uczyć naszego rzemiosła").
Przyczyną mogła być też niedostateczna produkcja - w pierwszych latach wojny tylko nieliczni SS manni nosili kamuflażowe mundury.
Wehrmacht opracował swoje własne wzory kamuflażu, inne niż SS, ale mogło się zdarzyć, że wzajemnie wykorzystywali wzory "konkurencji".
Whatfor napisał/a:
Widoczny na nim Oberstleutnant wojsk pancernych ma na sobie Drillichtanzug 43 we wzorze "groszkowym" ["Tupfenmuster"], używanym przez żołnierzy Waffen SS. Na bluzie naszyty jest orzeł wojsk lądowych [Hoheitsabzeichen der Heeres]. Wiadomo, że między dywizjami SS i Wehrmachtu dochodziło - zwłaszcza na froncie zachodnim - do wielu transakcji wymiennych.

W mundurach maskujących SS, we Włoszech przez pewien czas walczyła dywizja "Hermann Goering".

knovak - Sob Gru 03, 2005 8:03 am

Nie zapominajcie też o wykorzystywaniu tych mundurów "poza licencją"...
W pierwszych dniach Powstania Warszawskiego zdobyto magazyny na Stawkach a w nich oprócz wielkich zapasów żywności pociąg z zaopatrzeniem Waffen SS z tysiącami hełmów, butów, mundurów i celt. I znaczna część powstańców przyodziała się w panterki, doszywając jedynie do nich opaski, orzełki, znaczki oddziałów (np. czerwoną parasolkę w "Parasolu"), itd. Panterki te kilka razy uratowały życie paru oddziałom - po zdjęciu opasek pozwoliły im w nocy przemaszerowac w szyku przez pozycje niemieckie (największy - kompania "Rudy" z batalionu "Zośka", przebicie ze Staróvvki do Śródmieścia). Były też często przyczyną śmierci - zdarzały się pomyłki i przypadki postrzelenia przez swoich. No i przez całe powstanie i po jego kapitulacji Niemcy szczególnie zawzięcie ścigali ubranych w nie powstańców - jeńców w panterkach zwykle rozstrzeliwali na miejscu.

danziger - Sob Gru 03, 2005 10:51 am

knovak napisał/a:
Nie zapominajcie też o wykorzystywaniu tych mundurów "poza licencją"...

Prawda, ale było to możliwe w 1944, gdy "panterki" były w powszechnym użyciu. W 1939 to był towar deficytowy i swoista nowinka nawet w szeregach SS.
A już prezentowany na zdjęciu kamuflaż Wehrmachtu nie miał prawa wystąpić na Westerplatte w ogóle, gdyż dopiero parę lat później został opracowany.

Buzz - Nie Gru 11, 2005 11:52 pm

Jaka byście książkę polecili, jeśli chodzi o zdobywanie Gdańska w 1945r?
Pepo - Pon Gru 12, 2005 12:58 am

Jest taka mała książeczka Macieja Żakiewicza "Gdańsk 1945. Kronika wojennej burzy" (dostępna m.in. na UG). Miło się ją czyta, ale moim zdaniem na tej jednej pozycji nie powinnieneś poprzestawać - najlepiej uzupełniać ją dodatkowymi, bardziej wyspecjalizowanymi pozycjami (przy czym na tą chwilę takowej nie mogę Ci żadnej podać, ale pomyślę :)
knovak - Pon Gru 12, 2005 8:18 pm

Jest też E.Kosiarza "Wyzwolenie Polski Północnej", Gdynia 1967, z tym że przy lekturze - czujnie i krytycznie, nie wszystko zgadza się z rzeczywistością (choćby przyczyny zniszczenia miasta, etc.), niemniej podstawowa faktografia jest.
Polecam natomiast bardzo interesujący zbiór studiów "Gdańsk 1945" - materiały z sesji UG z 1995r.
Zresztą sam poszperaj w katalogu BG UG - wpisując w okno wyszukiwania np. "Gdańsk 1945" w kategorii - wg tytułu, itd. Zajrzyj tez na stronę Pomorze 1945 > bibliografia. A potem odwiedzaj biblioteki, antykwariaty, allegro i... FDG :wink:

Buzz - Sro Gru 28, 2005 12:26 am

dzięki za pomoc!
TaC-69 - Sob Gru 31, 2005 8:49 pm

1852m napisał/a:
I ja tam byłem:)

Tylko w kwestii formalnej: ktoś kto napisał powyższe nie ma nic wspólnego ani z organizatorami Rekonstrukcji "Bitwy o Fort" na Westerplatte, ani z jej uczestnikami, czyli grupami rekonstrukcji historycznych. Osoba ta wraz ze swoimi dwoma kolegami, w tym jednym stylizowanym na gestapowca nie brał żadnego udziału ani w "Bitwie o Fort", ani w jej przygotowaniach i "uaktywnił" się on dopiero po rekonstrukcji walk przy pomniku-czołgu wznosząc wraz z koleżkami okrzyki "Sieg Heil", "Heil Hitler" i podnosząc ręce w faszystowskim pozdrowieniu. Zanim zostali usunięci m.in. przy pomocy widzów pozostałych po Bitwie na Westerplatte, zdążyli zrobić sobie kilka zdjęć z uczestnikami, w tym i to prezentowane przez "1852m". Zdarzenie to miało miejsce dlatego, gdyż szczupłe "siły porządkowe" były w tym czasie zajęte zabezpieczaniem pola bitwy (zostało sporo środków pozoracji pola walki). W przyszłości, ze względu na współpracę organizatorów z KWP w Gdańsku, podobne debile i oszołomy będą bez żadnego miłosierdzia kasowane przez Policję, tak jak to ma miejsce przy innych większych rekonstrukcjach w Polsce (jak widać to nie nowość). Z tego zaś zdarzenia zachował się materiał zarejestrowany kamerą cyfrową, który został przekazany do KWP.
Takie zachowanie, w takim miejscu i przy takiej imprezie zorganizowanej dla uczczenia Święta Niepodległości pozostawiam bez komentarza.
PS. Fotoreportaż z "Bitwy o Fort" ma się ukazać w styczniowym Odkrywcy.
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku - uczestnik "Bitwy o Fort".

Paramedic - Pią Wrz 01, 2006 8:58 pm

Uwaga uwaga...
Kolejna Inscenizacja na Westerplatte...
BITWA O FORT 2006...

Więcej informacji, program inscenizacji znajdziecie na stronie internetowej: INSCENIZACJA NA WESTERPLATTE

Może być ciekawie...
Pozdrawiam... :co_jest:

xpszemekx - Pią Wrz 01, 2006 11:42 pm

Bede tam! :) W sumie to bylem juz dzis na Westerplatte od 2 w nocy, myslalem,ze cos sie bedzie nad ranem dzialo (4:48 ;)), ale nie bylo zadnej rekonstrukcji, tylko wystawione warty i patrole. Zapytalem dwoch rekonstruktorow czy cos sie bedzie dzis dzialo, to powiedzieli,ze nie uzyskali zezwolenia pirotechnicznego i ze rekonstrukcja odbedzie sie w sobote o 17 :) Mam nadzieje,ze bedzie dobra!
wodnik88 - Sob Wrz 02, 2006 1:01 pm

W razie czego trza brać aparaty (cicha nadzieja na coś fajnego :wink: )
Grzegorz - Sob Wrz 02, 2006 8:44 pm

Inscenizacja na Westerplatte

PLASER - Wto Wrz 05, 2006 10:28 am

Jak było - każdy wie, na pewno lepiej niż rok temu :)

Jako, że siedziałem trochę przy organizacji tego przedsięwzięcia, chętnie posłucham pomysłów na przyszły rok (czyli co w tym roku było źle zrobione).
Pomijam oczywiste sprawy których w tym roku nie dało się przeskoczyć, takie jak niedogranie z ZTM (małe i zatłoczone autobusy), czy zawalony parking i samochody stojące wśród widzów.

Przy okazji na tego typu rekonstrukcjach są Polacy, Niemcy... Nie ma za to jednostek gdańskich. Nie mam na myśli SS-Heimwehr Danzig, tylko celników czy policjantów. Jeżeli ktoś chciałby się zająć tworzeniem sekcji gdańskiej proszę o kontakt. Oczywiście jeżeli ktoś chce zostać dobrym Polakiem lub złym Niemcem zapraszam również :)

Pozdrawiam
PLASER
www.drezyny.pl

danziger - Wto Wrz 05, 2006 5:33 pm

PLASER napisał/a:
Nie ma za to jednostek gdańskich. Nie mam na myśli SS-Heimwehr Danzig, tylko celników czy policjantów.

No właśnie - super pomysł! :mrgreen:

PLASER - Wto Wrz 05, 2006 10:06 pm

danziger napisał/a:
No właśnie - super pomysł! :mrgreen:

Najpierw napisałem swojego posta, potem przeczytałem Twoją wypowiedź w wątku o GRH :)

Zatem czuj się szefem sekcji gdańskiej* :co_jest:

* na razie w tworzeniu, w składzie jednosobowym (tak samo jak sekcja kolejowa tworzona przeze mnie :) )

A na poważnie, wstyd by w Gdańsku nie było nikogo kto odtwarza jednostki WMG... A wystarczą 2-3 osoby by jakoś to wyglądało.

Pozdrawiam
PLASER

Marcin - Wto Wrz 05, 2006 10:55 pm

Ja w bliżej nieokreślonej przyszłości zamierzam zrekonstruować pewną jednostkę z okresu WMG. Ale tego pierwszego... :mrgreen:
Zoppoter - Sro Wrz 06, 2006 2:07 pm

A ja mam nieodpowiednia fryzurę, jak na okres międzywojenny... :haha:
PLASER - Sro Wrz 06, 2006 2:25 pm

Zoppoter napisał/a:
A ja mam nieodpowiednia fryzurę, jak na okres międzywojenny... :haha:

Patrząc na avatara to masz piękne blond włosy :)
A na poważnie, często długie włosy chowane są pod hełmy.

Pozdrawiam
PLASER

seestrasse - Sro Wrz 06, 2006 2:28 pm

Cytat:
długie włosy chowane są pod hełmy

ewentualnie pod pickelhauby :hihi:

PLASER - Sro Wrz 06, 2006 2:53 pm

seestrasse napisał/a:
Cytat:
długie włosy chowane są pod hełmy

ewentualnie pod pickelhauby :hihi:

Ale pod nie ciężko coś schować, no chyba że ma się irokeza :)

Pozdrawiam
PLASER

Sabaoth - Sro Wrz 06, 2006 6:09 pm

Ja mam takie marzenie, żeby zrekonstruować oddział policjantów WMG i zatrzymać do kontroli tych wrześniowych żołnierzy, którzy paradują po Gdańsku od czasu do czasu. :hihi:
PLASER - Czw Wrz 07, 2006 12:27 am

Sabaoth napisał/a:
Ja mam takie marzenie, żeby zrekonstruować oddział policjantów WMG

Sabciu! Marzenia się spełniają, wystarczy tylko chcieć :)

Pytanie? Czemu tylko Polaków? Niemców się boisz? :)

Pozdrawiam
PLASER

Sabaoth - Czw Wrz 07, 2006 6:39 pm

Cytat:
Pytanie? Czemu tylko Polaków?

Nie tylko, ale wrześniowi żołnierze spacerujący po Gdańsku? :hihi:

PLASER - Pią Wrz 08, 2006 12:22 pm

Sabaoth napisał/a:
Nie tylko, ale wrześniowi żołnierze spacerujący po Gdańsku? :hihi:

Dywersanci? :)

Pozdrawiam
PLASER

dariusz08 - Sro Lut 14, 2007 8:33 pm

Witam,
gdzie można znależć galerię ze zdjęciami z walk na Westerplstte w 1939 roku ?
Pozdrawiam,
Darek.

jayms - Sro Lut 14, 2007 9:08 pm

Trochę zdjęć znajdziesz tutaj http://www.wpk.p.lodz.pl/...esterplatte.htm i tutaj http://www.mhmg.gda.pl/westerplatte.htm.No i polecam również tę stronę http://www.westerplatte.o...dex.php?kod=21.
dariusz08 - Czw Lut 15, 2007 6:06 pm

Dzięki,pytam bo udało mi sie zdobyć parę oryginalnych zdjęć Westerplatte zrobionych przez niemieckiego żołnierza i nie bardzo wiem gdzie mozna by je pokazać.
Pozdrawiam.

danziger - Pią Lut 16, 2007 11:55 am

Wyślij Mikołajowi na email - on będzie mógł je wrzucić do forumowego downloadu :)