|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - latarnia ? przystanek ? pomnik ? obelisk ? na Dominikswall
kolja - Czw Kwi 14, 2005 4:18 pm Temat postu: latarnia ? przystanek ? pomnik ? obelisk ? na Dominikswall A czyj pomnik ? (obelisk) stał na Dominikswall naprzeciw pomnika Cesarza Wilhelma I ?
Marcin - Czw Kwi 14, 2005 4:25 pm
Pomnik niejakiego Fontana I tak troszku z boczku.
Hanemann - Czw Kwi 14, 2005 5:23 pm
Kolji chodzi chyba o pomnik poległych żołnierzy niemieckich z I w.ś, po wojnie przejęło go ZHP
(i umieścili na szczycie orzełka zamiast krzyża), a potem go zburzono (chyba jest jeszcze jakiś fundament)
Marcin - Czw Kwi 14, 2005 7:02 pm
kolja napisał/a: | A czyj pomnik ? (obelisk) stał na Dominikswall naprzeciw pomnika Cesarza Wilhelma I ? |
Hanemann napisał/a: | Kolji chodzi chyba o pomnik poległych żołnierzy niemieckich z I w.ś, po wojnie przejęło go ZHP
(i umieścili na szczycie orzełka zamiast krzyża), a potem go zburzono (chyba jest jeszcze jakiś fundament) |
Hanemann, z Twojego opisu wynika, że masz na myśli pomnik niemieckich ofiar wojny (poświęcony VI 1933). Ale ten pomnik był zlokalizowany przy Elisabethwall, a nie przy Dominikswall.
Hanemann - Czw Kwi 14, 2005 9:34 pm
Ano tak - sprawdziłem - mój błąd, czyli chodzi o ten z fontanną ?
Grün - Czw Kwi 14, 2005 9:43 pm
No akurat nie o ten
kolja - Czw Kwi 14, 2005 9:46 pm
Marcin napisał/a: | Pomnik niejakiego Fontana I tak troszku z boczku.
|
Staram się uważać na lekcjach, więc wiem, że fontannę na FDG przerabialiśmy.
A pytałem się o obiekt usytuowany przed pomnikiem Cesarza Wilhelma I widoczny na tej pocztówce:
Mikołaj - Czw Kwi 14, 2005 10:23 pm
to chyba jakiś tymczasowy twór, nie widac go na obrazku zamieszczonym niedawno przez Sabcia
Marcin - Czw Kwi 14, 2005 10:39 pm
Na kilku pocztówkach znalazłem ten "obiekt" - a powiększenia niestety niczego nie wyjaśniają.
Grün - Czw Kwi 14, 2005 10:45 pm
Mi to wygląda na pompę po prostu.
Sabaoth - Czw Kwi 14, 2005 10:46 pm
Mikołaju, nie masz racji. Na tym zdjęciu w przyzwoitej rozdzielczości jest pomnik! Widać go też na innym ujęciu, od strony Krebsmarkt. Natomiast na późniejszym zdjęciu już go nie ma. Być może został usunięty żeby zrobić miejsce na dworzec autobusowy na Heumarkt.
Marcin - Czw Kwi 14, 2005 10:48 pm
Mam wrażenie, że "obiekt" zwieńczony jest latarnią.
Może to jakiś postój dorożek?
Sabaoth - Czw Kwi 14, 2005 10:49 pm
Trochę trwało przygotowanie zdjęć więc umkły mi powyższe dwa posty. Grüńciu, to nie jest pompa, wyraźnie widać to na zdjęciu denkmal2.jpg. To wygląda jak jakiś niewielki obelisk albo kamień milowy
Sabaoth - Czw Kwi 14, 2005 10:51 pm
Na ostatnim zdjęciu nie może go być widać, on był dalej, za fotografem.
Grün - Czw Kwi 14, 2005 10:53 pm
A mi to nadal wygląda na pompę.
Sabaoth - Czw Kwi 14, 2005 10:57 pm
I jeszcze jedną pocztówkę znalazłem w lepszej rozdzielczości, tutaj z lampą na czubku.
Marcin - Czw Kwi 14, 2005 10:59 pm
Jednak lampa (latarnia).
Mikołaj - Czw Kwi 14, 2005 11:05 pm
mam i ja
Marcin - Czw Kwi 14, 2005 11:12 pm
I rysunek z przewodnika Rothsteina.
Poznajecie?
Sabaoth - Czw Kwi 14, 2005 11:12 pm
Latarnię widac na wszystkich zdjęciach, a pod latarnią tabliczka. Może z napisem "Postój dorożek"
Mikołaj - Czw Kwi 14, 2005 11:20 pm
po wojnie się nieco zmieniła
parker - Czw Kwi 14, 2005 11:22 pm
Sabaoth napisał/a: | Latarnię widac na wszystkich zdjęciach, a pod latarnią tabliczka. Może z napisem "Postój dorożek" |
Może
Marcin - Pią Kwi 15, 2005 12:09 am
I mała komparatystyka...
Oba ujęcia przedstawiają widok praktycznie z tego samego punktu.
jahrek - Pią Kwi 15, 2005 2:38 am
stumar napisał/a: | W albumie "Gdańsk 1945 koniec i początek" są zdjęcia okolic Bramy Wyżynnej z cokołem po cesarzu. |
Myślę, że chodzi Ci o album 1945 z serii Był sobie Gdańsk. Tam faktycznie są dwa zdjęcia, które moze dzielić zaledwie kilka miesięcy [sądząc po trawie i chwastach] - pokazujące że cokół pomnika zniknął szybko [na drugim zdjęciu ze zniszczonym stanowiskiem p-lot juz go nie widać]... Co do samego kajzera - w Końcu i początku na stronach 142-143 są zdjęcia władcy odpoczywającego na lewym boku wraz z koniem - na Targu Węglowym, w pozostałościach doraźnego zbiornika ppoż...opis brzmi "usunięty przez czołgistów
....z całą tą prostokątną podstawą przewrócony posąg wygląda jak pozostawiony przez dziecko po skończonej zabawie ołowiany żołnierzyk
stumar - Pią Kwi 15, 2005 6:58 am
Cytat: | ....z całą tą prostokątną podstawą przewrócony posąg wygląda jak pozostawiony przez dziecko po skończonej zabawie ołowiany żołnierzyk |
Moje wrażenia z oglądania tych zdjęć są podobne A co do samego kajzera - łakomy to musiał być kąsek dla ówczesnych złomiarzy
Marcin - Pią Kwi 15, 2005 7:17 am
I jeszcze tylko to...
Sabaoth - Pią Kwi 15, 2005 8:08 am
No dobra, fajne te zdjecia i pocztowki, ale dalej nie wiem, co to bylo. Lampa pewnie nie, bo po jakiego grzyba ta jedna lampa mialby miec kamienny cokol, kiedy inne wokol maja podstawy calkiem normalne. Teoria pompy jakos do mnie nie przemawia. I ta tabliczka pod lampa Mysle, ze stal sobie tam jakis zapomniany obelisk, ktory wykorzystano pozniej jako podstawe lampy. Za obeliskiem przemawia ksztalt, wysokosc tego ustrojstwa (oceniam to na 2,5 metra bez lampy). Proponuje zrobic jakas burze mozgow albo poczekac na pumeksa
Grün - Pią Kwi 15, 2005 8:27 am
A dlaczego lampa nie mogłaby mieć kamiennej podstawy? Na pomnikach nie montuje się latarń ulicznych - przynajmniej nie było takiej praktyki dopóki istniała ciągłość kulturowa ludności w Gdańsku.
Sabaoth - Pią Kwi 15, 2005 8:51 am
Cytat: | A dlaczego lampa nie mogłaby mieć kamiennej podstawy? |
Juz predzej lampa z kamienna podstawa niz pompa z lampa
stumar - Pią Kwi 15, 2005 9:08 am
Cytat: | Lampa pewnie nie, bo po jakiego grzyba ta jedna lampa mialby miec kamienny cokol, | .
Zauważmy, że na cokole były zamontowane aż trzy lampy (trzy punkty świetlne) i jest on umiejscowiony na środku placu, gdzie natężenie ruchu zaprzęgów konnych a potem pojazdów mechanicznych było spore. Sam cokół nie był oddzielony od jezdni krawężnikami. Spora masa latarni oraz, co najważniejsze obawa o przypadkowe najechanie pojazdu i złamanie (ewentualnie wygięcie) żeliwnego słupa lampy spowodowało zbudowanie solidnego kamiennego cokołu widocznego z daleka. Stąd ukuta przeze mnie teoria, że nie był to jakiś obelisk czy pomnik
pumeks - Pią Kwi 15, 2005 10:16 am
Sabaoth napisał/a: | Mysle, ze stal sobie tam jakis zapomniany obelisk, ktory wykorzystano pozniej jako podstawe lampy. Za obeliskiem przemawia ksztalt, wysokosc tego ustrojstwa (oceniam to na 2,5 metra bez lampy). Proponuje zrobic jakas burze mozgow albo poczekac na pumeksa |
Hmm, a kiedy ten obelisk miałby stać, jeżeli "później", czyli już w 1894? (rysunek w przewodniku Rothsteina) była tam już lampa? mało to prawdopodobne.
Hanemann - Pią Kwi 15, 2005 6:44 pm
A może to jakaś pozostałość po fortyfikacjach ? Wyznacznik osi Bramy Wyżynnej ?
A może drogowskaz (to by uzasadniało umieszczenie na przeciwko bramy i tabliczkę) ?
Wiem !... to jest prototyp sygnalizacji na skrzyżowaniu Gdańsk pierwszym miastem z nowoczesną sygnalizacją !
stumar - Pią Kwi 15, 2005 6:44 pm
Sabaoth napisał/a: | Latarnię widac na wszystkich zdjęciach, a pod latarnią tabliczka. Może z napisem "Postój dorożek" |
"Ilustrowany przewodnik po Gdańsku i okolicy" z 1921 r. (reprint) informuje na s. 56, iż na "Rynku Siennym" znajduje się postój "doróżek"
kolja - Sob Kwi 16, 2005 1:19 pm
Sabaoth napisał/a: | Mysle, ze stal sobie tam jakis zapomniany obelisk, ktory wykorzystano pozniej jako podstawe lampy. Za obeliskiem przemawia ksztalt, wysokosc tego ustrojstwa (oceniam to na 2,5 metra bez lampy). |
A może jest to słup drogowy poczty pruskiej? Poczęto je stawiać w XVIII i XIX wieku dla usprawnienia usług pocztowych. Milowe, półmilowe i ćwierćmilowe słupy pozwalały na orientowanie się w przebytych odległościach oraz umożliwiały zachowanie dyscypliny czasowej, przewidzianej w wykazach kursów dyliżansów.
stumar - Nie Kwi 17, 2005 6:22 pm
Słup drogowy chyba nie.. W Matarni przy stacji benzynowej naprzeciw bazy GPRD jest taka mała ekspozycja, jest tam trochę takich różnych słupów drogowych czy kamieni milowych ale żaden nie przypomina raczej kształtem oraz wysokością tego "czegoś" co stało przed Bramą Wyżynną i pomnikiem kajzera
Marcin - Wto Lis 08, 2005 4:48 pm
Minęło pół roku - pora odświeżyć wątek.
Jak się okazuje Borussia (to nieśmiałe, wiotkie dziewczę z warkoczykiem i mieczem w dłoni ) znikła (wraz z tablicą) jeszcze przed zagładą miasta.
Mikołaj - Wto Lis 08, 2005 9:58 pm
Cytat: | się okazuje Borussia | a to nie jest germania?
Marcin - Wto Lis 08, 2005 10:38 pm
Oparłem się na tym co napisał Grün na temat pomnika Wilhelma I.
http://www.rzygacz.webd.p...=73,354,0,0,1,0
Marcin - Wto Lis 08, 2005 11:58 pm
Cytat: | http://www.rzygacz.webd.pl/index.php?id=73,354,0,0,1,0 |
Widzę, że ktoś jednak przeczytał mojego pierwszego posta o Borussi z dwudziestego października, bo artykuł w ARz został już uaktualniony (30.X)...
Kilkakrotnie pisałem i kasowałem tego nieszczęsnego posta, mając nadzieję, że w końcu wątek wyświetli się prawidłowo (patrz wątek złe wyświetlanie)...
Mikołaj - Sro Lis 09, 2005 12:21 am
Germania, którą mam na jednej okładce wygląda podobnie... w sumie to zwróciłem uwagę na to co mniej istotne - rzeczywiście zniknęła! czyżby już wcześniej uznano ją za niesłuszną?
Sabaoth - Sro Lis 09, 2005 6:44 am
A może Germania od Borussii różniła się wielkościa miseczek
Mikołaj - Sro Lis 09, 2005 9:37 am
tak wygląda Germania z okładki
Marcin - Sro Gru 28, 2005 10:18 pm
kolja napisał/a: | A czyj pomnik ? (obelisk) stał na Dominikswall naprzeciw pomnika Cesarza Wilhelma I ? |
I wracając do tematu...
Takie zbliżenie "naszej" latarni ujrzałem dziś kartkując najnowszy "BSG - dzielnice" (str. 92).
Sabaoth - Sro Sty 23, 2008 10:33 pm
Ta pocztówka nie wnosi raczej niczego nowego do dyskusji (może poza odświeżeniem wątku). W każdym razie dalej nie wiem, co to mogło być. Jest większe niż początkowo sądziłem (wojak w pikelhaubie ma pewnie z 175 - 180 cm, więc cokół ma ponad 3 m wysokości). Tablilczki nie da się odczytać ale za to widać rurę doprowadzającą gaz do latarni.
dandola - Sob Lis 14, 2009 7:37 am
Co to za element "architektoniczny" przy Wilusiu?
Corzano - Sob Lis 14, 2009 8:53 am
dandola, zerknij tu: http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=2442
dandola - Sob Lis 14, 2009 10:25 am
Dzięki, nie wiedziałem, że już to było omawiane.
|
|