|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Kościoły pod wezwaniem Lutra.
Zoppoter - Nie Wrz 18, 2005 3:32 pm Temat postu: Kościoły pod wezwaniem Lutra. Swojego czassu Prof.Pumeks uczył, ze kościoły luterańskie nie są pod wezwaniem tylko mają nazwy.
No i tym bardziej zgłupiałem dzis przed południem. W sopockim parku południowym stoi kościół ewangelicko-augsburski. Obok wejscia sa przymocowane dwie tablice. Jedna zielona metalowa "państwowa", informujaca, że to zabytek. Druga czarna granitowa, wyglądajaca jakby wykonana i umocowana za sprawą samych gospodarzy tego kościoła.
Na obydwu tablicach stoi napisane, ze widzimy kościół Ewangelicko-Augsburski (Luterańśki) pod wezwaniem Zbawiciela.
To jak to ?
Federico - Nie Wrz 18, 2005 3:45 pm
Na oficjalenej stronie sopockich luteran stoi inaczej:
www.luteranie.pl/sopot/informacje.html
Mikołaj - Nie Wrz 18, 2005 3:57 pm
W przewodniku Sperskiego jest to po prostu Kościół Zbawiciela czyli Erloeser-Kirche. Były też w Danzigu Herz-Jesu-Kirche, Christuskirche, więc nie dopatrywałby się tutaj jakiejś anomalii, poza tym niefortunnym zwrotem "pod wezwaniem".
Zoppoter - Nie Wrz 18, 2005 4:06 pm
Mikołaj napisał/a: | W przewodniku Sperskiego jest to po prostu Kościół Zbawiciela czyli Erloeser-Kirche. Były też w Danzigu Herz-Jesu-Kirche, Christuskirche, więc nie dopatrywałby się tutaj jakiejś anomalii, poza tym niefortunnym zwrotem "pod wezwaniem". |
Totez własnie o to pytam.
A Erloeser-Kirche to był obecny kościół pw św.Jerzego przy Marktplatz czyli przy placu Konstytucji.. Chyba ta nazwa/wezwanie została(o) przeniesiona(e) do małego kościoła w Parku Południowym, ale to juz po 1945 roku. Czyli juz w polskej wersji językowej.
pumeks - Pon Wrz 19, 2005 8:59 am
Hmm no z tego by wynikało, że kościół ewangelicko-augsburgski w Sopocie jest mniej ortodoksyjny niż ja i pod wpływem katolickiego otoczenia zapożyczył ów zwrot "pod wezwaniem".
Grün - Pon Wrz 19, 2005 9:09 am
Pumeks-Luteran?
Federico - Nie Wrz 25, 2005 6:47 am
Pumeks-Luteran?
Ma ktoś zapałki pożyczyć?...
parker - Pon Lis 07, 2005 7:55 pm Temat postu: "Wezwanie" kościołów protestanckich Pumeks wielokrotnie zwracał nam uwagę, że kościoły protestanckie nie są "pod wezwaniem". Wróciłam właśnie z wycieczki do Zielonej Góry - mają tam dużo działających kościołów protestanckich i na jednym z nich wisiało sobie takie ogłoszenie.
Autorzy mądrych i niemądrych książeczek mogą się mylić, ale oni sami chyba wiedzą najlepiej, czy są "pod wezwaniem" czy nie?
Corzano - Pon Lis 07, 2005 8:13 pm
Protestant protestantowi nierówny. Może przecież być luterania to dopuszczają (jak widać na zdjęciu), a np. kalwini nie. Nie wiem czy tak jest, ale jest to przecież możliwe. Poza tym trzeba tez wziąć pod uwagę specyfikę narodową kościołów i zmiany zasad w czasie.
danziger - Pon Lis 07, 2005 8:37 pm
Gdańszczanie też najlepiej powinni wiedzieć gdzie jest Stare, a gdzie Główne Miasto - a okazuje się, że częstokroć tego nie wiedzą.
Podobnie może być z tymi luteranami - może to być niewiedza i nawiązanie do nomenklatury powszechnie funkcjonującej w ich kraju - a więc katolickiej...
feyg - Czw Wrz 27, 2007 9:07 pm
Z związku z pewną aukcją nasunęło mi się pytanie: czy wiadomo co się stało z tym pomnikiem?
Łukasz - Czw Wrz 27, 2007 9:54 pm
Możesz przeczytać o tym w Akademii Rzygaczy.
|
|