Dawny Gdańsk

Materialne ślady przeszłości - Latarnie gazowe

jayms - Nie Paź 23, 2005 2:07 pm
Temat postu: Latarnie gazowe
Witam!Czy w Gdańsku można znaleźć jeszcze jakieś stare latarnie gazowe lub ich pozostałości? Ja uwieczniłem dwie na Al.Leginów ok.siedem lat temu, ale już od jakiegoś czasu nie ma po nich nawet śladu.
Marcin - Nie Paź 23, 2005 2:30 pm
Temat postu: Re: Latarnie gazowe
Cytat:
Czy w Gdańsku można znaleźć jeszcze jakieś stare latarnie gazowe lub ich pozostałości?

Można... :D

jayms - Nie Paź 23, 2005 2:44 pm

A z jakich konkretnie miejsc pochodzą te zdjęcia?
Marcin - Nie Paź 23, 2005 2:54 pm

Biskupia & Al. Zwycięstwa.
Strach - Nie Paź 23, 2005 3:28 pm
Temat postu: Re: Latarnie gazowe
jayms napisał/a:
Witam!Czy w Gdańsku można znaleźć jeszcze jakieś stare latarnie gazowe lub ich pozostałości? Ja uwieczniłem dwie na Al.Leginów ok.siedem lat temu, ale już od jakiegoś czasu nie ma po nich nawet śladu.

Jeżeli pochodzisz po mieście to możesz znaleźć wiele pozostałości po oświetleniu gazowym, trzeba się tylko dobrze rozglądać. :szukaj:

jahrek - Nie Paź 23, 2005 4:15 pm

na dziedzińcu kościoła Św.Trójcy znajduje się chyba njlepiej zachowana i najbardziej kompletna latarnia gazowa, polecam
Marcin - Nie Paź 23, 2005 5:48 pm

Racja, Jahrek. :D Kompletnie zapomniałem...

Horhe - Nie Paź 23, 2005 8:39 pm

Resztki oświetleniowej instalacji gazowej są na Baterii Moździerzy na Fortach. Dosłownie resztki,ale sa.
turecki - Sro Paź 26, 2005 10:34 pm

W Sopocie w wielu mieszkaniach jest jeszcze instalacja oświetlenia gazowego-o zgrozo bywają jeszcze podłączone do sieci gazowej[pod ciśnieniem]
Strach - Sob Paź 29, 2005 1:26 pm

Nie mogłem się powstrzymać...
DarioB - Nie Paź 30, 2005 2:30 am

Strach napisał/a:

U mnie na dzielnicy żeś to dorwał??? Odważny jesteś tak z aparatem biegać :)

Strach - Nie Paź 30, 2005 3:58 am

DarioB napisał/a:
Strach napisał/a:

U mnie na dzielnicy żeś to dorwał??? Odważny jesteś tak z aparatem biegać :)

W Gdańsku nie jest tak źle, trzeba tylko do sprawy odpowiednio podejść . Emocji i to sporych dostarcza wycieczka z aparatem na Łudzkie Bałuty, to sport dla ludzi lubiących mocne wrażenia :hihi: (zdarzyło mi się tam zrobić głupią rzecz :wink: ).

Strach - Nie Lis 13, 2005 9:11 pm

... i jeszcze te
DarioB - Sro Mar 15, 2006 3:42 pm

Proponuję przenieść wątek do Materialnych Śladów przeszłości.
Trochę też jest w innym wątku:
http://www.forum.dawnygda...er=asc&start=30

I ożywiam go trochę:

Strach - Sob Lip 08, 2006 5:40 pm

Na ul. Wiślanej 17 jest budynek do rozbiórki. Ciekawe co stanie się z oświetleniem gazowym?
seestrasse - Sob Lip 08, 2006 10:46 pm

Strach napisał/a:
Na ul. Wiślanej

upierd jestem :P ulica nazywa się Wiślna

Strach - Pon Lip 17, 2006 10:29 am

Chyba były ale w innych wątkach? :co_jest:
Zdzislaw - Pon Sie 21, 2006 10:30 pm

Cholera.... pamietam jak codziennie wieczorem na Stolarskiej, Łagiewnikach, Rybakach Górnych i Heweliusza aż do skrzyzowania z Podwalem Grodzkim (koło nieistniejacego Parku Gorkiego) jeździl facet na rowerze (zima-lato) i takim długim "kijem z haczykiem" zapalał po kolei latarnie gazowe... Każda z nich miała (chyba) po cztery małe żarniki......
Nie było to może doskonałe oświetlenie, ale klimaty........

jayms - Nie Lut 11, 2007 6:45 pm

Latarnia gazowa z ulicy Menonitów.
Strach - Czw Lut 15, 2007 4:36 pm

Zdzislaw napisał/a:
Cholera.... pamietam jak codziennie wieczorem na Stolarskiej, Łagiewnikach, Rybakach Górnych i Heweliusza aż do skrzyzowania z Podwalem Grodzkim (koło nieistniejacego Parku Gorkiego) jeździl facet na rowerze (zima-lato) i takim długim "kijem z haczykiem" zapalał po kolei latarnie gazowe... Każda z nich miała (chyba) po cztery małe żarniki......
Nie było to może doskonałe oświetlenie, ale klimaty........

Żyłem w nieświadomości, aż tu nagle olśnienie 8O

1) Pan z długim kijem i z haczykiem był.

2) Cztery małe żarniki były (chyba że jakiś zbity, to w jego miejscu pojawiał się błędny ognik)

3) NIESAMOWITY KLIMAT BYŁ . To jest GENIALNE. Naprawdę inne światło :wow:

Szkoda że to Wrocław. :cry:

JA CHCĘ TAKIE U NAS !!! :LL: :co_jest:

jayms - Czw Lut 15, 2007 4:53 pm

Strach napisał/a:

Prosz! :hihi: Takie latarenki pojawiły się na Biskupiej Górce i Zaroślaku.

seestrasse - Czw Lut 15, 2007 4:55 pm

tylko pana, który miałby je zapalać, to nie dowieźli. bo to chyba elektryczne?
jayms - Czw Lut 15, 2007 5:01 pm

seestrasse napisał/a:
bo to chyba elektryczne?

No ba.Atrapa- jak większość "zabytków" w Gdańsku. :wink:

Strach - Czw Lut 15, 2007 5:26 pm

jayms napisał/a:
Strach napisał/a:

Prosz! :hihi: Takie latarenki pojawiły się na Biskupiej Górce i Zaroślaku.

Chcę prawdziwe, gazowe z ognikami i tym kolorem światła :<>

jahrek - Czw Lut 15, 2007 5:32 pm

Strach napisał/a:

s1.jpg -> hmm... :roll: najjasniejsze za to to swiatylo nie jest....

Strach - Pią Lut 16, 2007 12:13 am

jahrek napisał/a:
Strach napisał/a:

s1.jpg -> hmm... :roll: najjasniejsze za to to swiatylo nie jest....

... no nie jest , dlatego latarnie rozmieszczone są w miarę gęściej, a jak mają oświetlać większy obszar to umieszczone są piętrowo.

poza tym nie w wielkości siła ale w jakości. Dla mnie REWELACJA!!! :love:

Hochstriess - Nie Kwi 08, 2007 3:43 pm

Ślad po oświetleniu gazowym klatki schodowej w mojej kamienicy:
Strach - Pon Kwi 30, 2007 3:20 pm

:OO
Gdynka - Pon Cze 11, 2007 9:00 pm

Gazowe latarnie będą na Latarnianej. :love: Ale musimy jeszcze trochę poczekać. :<>

Cytat:
Gazowe latarnie znów w Gdańsku

Ul. Latarniana na Głównym Mieście za dwa lata będzie w pełni zasługiwała na swoją nazwę. W ramach jej rewitalizacji Zarząd Dróg i Zieleni zamontuje tam oświetlenie gazowe
Krótka uliczka, nosząca nazwę Latarniana, łączy ul. św. Ducha z Szeroką w sąsiedztwie hotelu Wolne Miasto. Ostatnio stała się głośna w związku z konfliktem o śmietniki kłujące w oczy hotelowych gości. Za dwa lata ta okolica będzie jednak nie do poznania. - Rozmawialiśmy już z Pomorską Spółką Gazownictwa, z którą będziemy współpracowali przy odtworzeniu gazowego oświetlenia - mówi Romuald Nietupski, dyrektor Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku. - Montaż latarni gazowych ma być związany z rewitalizacją samej ulicy oraz sąsiadującego z nią średniowiecznego muru. - Chcemy m.in. odtworzyć nawierzchnię kamienną.

Aby rozpocząć prace, ZDiZ musi zakończyć inne projekty rewitalizacyjne dotyczące Głównego i Starego Miasta. - Chciałbym, aby latarnie gazowe na ul. Latarnianej zaświeciły w sezonie letnim 2009 - mówi Nietupski.

Na razie nie zdecydowano, czy latarnie będą uruchamiane elektronicznie, czy potrzebny będzie... tradycyjny latarnik. :wow:

W Europie kilkadziesiąt miast utrzymuje sprawne systemy oświetlenia gazowego. Do liderów należy Berlin (44 tysiące latarni). W Polsce 90 latarni ciągle świeci na Ostrowie Tumskim we Wrocławiu, 60 sztuk pracuje w Warszawie, kilka w Olsztynie i Gorzowie. Na ul. Latarnianej starczy miejsca na ok. dziesięć latarni gazowych.
Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

turecki - Wto Cze 12, 2007 9:44 pm

ale o latarniach gazowych na forum sporo w innych miejscach...pytać moderatorów
seestrasse - Wto Cze 12, 2007 9:51 pm

a może sam podaj te miejsca? bo nie wiem (nie pierwszy raz), o co Ci chodzi :???:
turecki - Wto Cze 12, 2007 10:08 pm

np http://www.forum.dawnygda...topic.php?t=378
Gdynka - Sro Cze 13, 2007 7:41 pm

Teraz wszystko jasne. :wink:
groszek - Pon Lut 23, 2009 1:15 am

Slady po latarniach gazowych były do niedawna na budynkach AMG ul. Dębinki 7(zauważyłam gdy byłam tam częstym gościem z moim chorowitym dzieckiem).Niestety brak mi dokumentacji w postaci zdjęć :II