Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?

Inka - Czw Paź 20, 2005 10:35 pm
Temat postu: Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?
Witam :)
Poszukuje informacji (rowniez zdjec, planow) dot. budynku przy ul. Okopowej 21/27 w Gdansku, czyli obecnej siedziby Pomorskiego Urzedu Wojewodzkiego i Urzedu Marszalkowskiego Wojewodztwa Pomorskiego
Tymczasem hmmm... wlasciwie nie wiem nic:
uslyszalam, ze prawdopodobnie budynek powstal w l. 20-tych czy 30-tych (rzeczywiscie bardzo konkretne to dane :II ) i pierwotnie byla to siedziba Deutsche Arbeits-Front. Pozniej (znaczy kiedy?) NSDAP (czy aby na pewno? niektorzy moi rozmowcy twierdzili, ze SS, a inni - ze Gestapo). Od 1945 r. miesci sie tam urzad wojewodzki. W latach 60-tych (tzn.?) dobudowano nowe skrzydla, a w tzw. Sali Okraglej (z wejsciem od ul. Rzeznickiej) bylo kino.
Nie udalo mi sie znalezc ani zdjec, ani wzmianek na ten temat. Te fotografie, na ktore trafiam, licza sobie chyba nie wiecej niz cwierc wieku i gdyby nie to, ze zobaczyc na nich mozna samochody tych marek, ktore juz raczej nie smigaja ul. Okopowa, stacje benzynowa przy budynku, czy wizerunki tow. Lenina wewnatrz - twierdzilabym, ze sa to aktualne zdjecia.
Rozumiem, ze budynek nie przykuwa raczej uwagi (i najwyrazniej dawniej rowniez nie przykuwal), jest w sumie nowy i nie budzil (nie budzi) zainteresowania.
Moze jednak ktos z Was trafil na cokolwiek: fotke, plan, wzmianke na ten temat? Wdzieczna bede za kazda wskazowke. Po prostu nie wiem, gdzie mam szukac :???:
Prosze o pomoc,
Inka

Marcin - Czw Paź 20, 2005 10:48 pm

W "Był sobie Gdańsk - część czwarta" (strona 132) jest zdjęcie lotnicze na którym widać zbudowaną pierwszą część gmachu. W "Był sobie Gdańsk - 1945" (strona 123) znajdziesz zdjęcie z 1946 roku.
Sabaoth - Czw Paź 20, 2005 11:07 pm

Na początek informuję, mogę się mylić, dawno nie widziałem budynku urzędu wojewódzkiego i nie pamiętam go za dobrze.

Ale do rzeczy, jedno z ujęć z Bildindexu przedstawia ten budynek z boku, dwa pozostałe zdjęcia to chyba (patrz informacja wyżej) też urząd wojewódzki.

Marcin - Czw Paź 20, 2005 11:17 pm

129.jpg to dawne Gimnazjum im. J. Piłsudskiego Gdańskiej Macierzy Szkolnej.
Sabaoth - Czw Paź 20, 2005 11:22 pm

Dzięki Marcinie za podpowiedź, nie bardzo kojarzyłem, a 130?
Mikołaj - Czw Paź 20, 2005 11:48 pm

130 się zgadza - te charakterystyczne wieżyczki

tutaj niejaki Grun pisze, że w budynku "przed wojną mieściły się hitlerowskie związki zawodowe"

jahrek - Pią Paź 21, 2005 12:20 am

Z mojego postu w Ogólnym Zboczeniu Autobusowym :mrgreen: Powojenne, na rewersie opisane jako Urząd Wojewódzki

BTW: W budynku z lewej ostatnio wymieniono okna, niestety te balkonowe, nad drzwiami zastąpiono zwykłymi plastikami, zubożając budynek o ciekawe detale wcześniejszych drewnianych okien... :II

Inka - Pią Paź 21, 2005 12:21 am

Marcin, Sabaoth, Mikolaj, Jahrek :D dziekuje bardzo
Milo mnie zaskoczyla tak szybka reakcja
Sabaoth napisał/a:
(...) mogę się mylić, dawno nie widziałem budynku urzędu wojewódzkiego i nie pamiętam go za dobrze

eeeh, ja mam okazje ku temu dosc czesto: i mieszkam w poblizu i pracuje
tym bardziej mi wstyd, ze tak malo na ten temat wiem :oops:

jahrek - Pią Paź 21, 2005 12:24 am

najciemniej pod latarnią :wink:
Inka - Pią Paź 21, 2005 12:30 am

jahrek napisał/a:
najciemniej pod latarnią :wink:

tiaaa, nie sfotografowalam zabudowan folwarku przy ul. Olszynskiej, chociaz mialam go... na wyciagniecie aparatu, a teraz: bylo: minelo :evil:

jahrek - Pią Paź 21, 2005 12:37 am
Temat postu: Re: Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?
Inka napisał/a:
(...) Te fotografie, na ktore trafiam, licza sobie chyba nie wiecej niz cwierc wieku i gdyby nie to, ze zobaczyc na nich mozna samochody tych marek, ktore juz raczej nie smigaja ul. Okopowa, stacje benzynowa przy budynku, czy wizerunki tow. Lenina wewnatrz - twierdzilabym, ze sa to aktualne zdjecia.(...)

A ja z chęcią zobaczyłbym zdjęcia z tego okresu :wink: jeśli można poprosiłbym linki do nich, lub drogą mailową :D

Inka - Pią Paź 21, 2005 12:39 am

A co z ul. Rzeznicka? Ktos mi napomknal o garnizonie, o stajniach, to bardziej dotyczy pozniejszych budynkow "UNIMOR-u", obecnie urzedu skarbowego
Przyznaje, ze zaciekawilo mnie to kino... (dobudowka do urzedu wojewodzkiego, obecnie wlascicielem jest urzad marszalkowski, to tzw. sala okragla

Inka - Pią Paź 21, 2005 12:42 am
Temat postu: Re: Obecnie siedziba urzedu wojewodzkiego - a wczesniej?
jahrek napisał/a:
A ja z chęcią zobaczyłbym zdjęcia z tego okresu :wink: jeśli można poprosiłbym linki do nich, lub drogą mailową :D

W przyszlym tygodniu powinnam miec skany. Zdjecia ogladalam w jedynych dostepnych kronikach urzedu, kolezanka ma zeskanowac mi fotki na poniedzialek, wieczorem bede mogla je przeslac 9tu prawa autorskie nie sa zastrzezone ;p )

jahrek - Pią Paź 21, 2005 12:51 am

merci :wink:
Inka - Pią Paź 21, 2005 1:17 am

jahrek napisał/a:
Z mojego postu w Ogólnym Zboczeniu Autobusowym :mrgreen: Powojenne, na rewersie opisane jako Urząd Wojewódzki
BTW: W budynku z lewej ostatnio wymieniono okna, niestety te balkonowe, nad drzwiami zastąpiono zwykłymi plastikami, zubożając budynek o ciekawe detale wcześniejszych drewnianych okien... :II

Z tego co sie orientuje - w calym budynku wstawione beda wkrotce plastiki
rowniez w jego najstarszej czesci, od frontu
"zaplecze" czyli od strony ul. Rzeznickiej jest juz wymienione

jahrek - Pią Paź 21, 2005 1:26 am

no ja właśnie o tych od frontu... :II
Grün - Pią Paź 21, 2005 2:07 am

Inka napisał/a:
A co z ul. Rzeznicka? Ktos mi napomknal o garnizonie, o stajniach, to bardziej dotyczy pozniejszych budynkow "UNIMOR-u", obecnie urzedu skarbowego
Przyznaje, ze zaciekawilo mnie to kino... (dobudowka do urzedu wojewodzkiego, obecnie wlascicielem jest urzad marszalkowski, to tzw. sala okragla

Tutaj niejaki Grün pisze też troszkę o budynkach, o które pytasz :%

turecki - Pią Paź 21, 2005 2:43 am

nie wiem czy o ten budynek chodzi.... jeśli nie to [nie wiem co] :hmmm:
bassa - Pią Paź 21, 2005 4:16 am

Super.Bardzo wam dziękuję za wyciągnięcie tak oczywistego tematu!Mam fot Sali Okragłej,ale calkiem wspólczesne-przez trzy dni tam nie przyszlo mi do głowy spytac,co było wcześniej....Inka opublikuje gdzieś kompletne dane ??? :OO
pumeks - Pią Paź 21, 2005 9:41 am

Chciałem tylko zauważyć, że historia budowy budynków przy Okopowej 21/27 jest nieco bardziej skomplikowana. Budynek który widać na zdjęciu z fontanną (dzisiaj jest on przy Toruńskiej, ale przed wojną nie było w tym miejscu żadnej ulicy) powstał wcześniej - chyba na początku lat dwudziestych (załączam zdjęcie gdzie widać to bardzo wyraźnie). Długi budynek wzdłuż obecnej Okopowej powstał dopiero później, o ile pamiętam to ok. 1934 r., od razu jako siedziba "Arbeitsfrontu" - odpowiednie daty są chyba w "Kronice gdańskiej" Glińskiego i Kuklińskiego.
Inka - Sob Paź 22, 2005 1:34 am

bassa napisał/a:
Inka opublikuje gdzieś kompletne dane ??? :OO

Inka tymczasem zbiera informacje ;-)
Mam kilka dni na przygotowanie prezentacji, w ktorej czesc jedynie stanowic ma rys historyczny siedziby PUW, ale wciagnelo mnie, przyznaje.
Glownie dlatego, ze wcale nie tak latwym zadaniem okazalo sie zdobycie jakichkolwiek dowodow, dokumentow dot. historii budynku przy ul. Okopowej 21/27
Jedyne, co udalo mi sie zdobyc (przy naprawde zyczliwej postawie pracownikow urzedu), to relacje ustne pracwnikow o najdluzszym stazu. Wyglada na to, ze nikt wczesniej nie pokusil sie o takie opracowanie. Mam zgode na przegladanie archiwum i okazuje sie, ze nie ma tu takich materialow. Na przygotowanie prezentacji mam ograniczony, krotki czas.
Przyznaje, ze korci mnie, by sprawe rozwinac - nie chce zmarnowac szansy (jaka wg mnie jest) dobre nastawienie do takiego projektu aktualnych uzytkownikow budynku. Ponewaz tak duza pomoc otrzymuje tu, na tym Forum, wydaje mi sie ono najodpowiedniejszym miejscem nie tylko do opracowywania, ale rowniez publikacji materialow. Oczywiscie nie bylby to juz projekt realizowany jednoosobowo, tylko przeze mnie, ale przez caly zespol osob, ktore temat podejma. Jesli taki obrot przyjmie ta sprawa, w zamian prosilabym o zgode Forum/Zespolu na przedstawianie efektow Jego prac osobom zatrudnianym w urzedzie - tak, by poznawaly nie tylko zakres swoich obowiazkow, ale zapoznawaly sie rowniez z historia budynku, w ktorym spedzaja w koncu 1/3 swojego zycia. Taki mam (naiwny moze) zamysl. Chcialabym, by ludzie, ktorzy korzystaja z danego miejsca, funkcjonuja w nim, wiedzieli o nim cos wiecej, niz aktualny uklad: znaczy gdzie jest bufet i gdzie toaleta obecnie sie miesci...
Ok, wychodzi na to, ze nawiedzona jakas jestem :II
Ja naprawde wierze, ze zainteresowac ludzi przeszloscia mozna zaczynajac od ich podworka - mowiac o dziejach ich domu, dzielnicy, miejsca pracy...
Z kolei tylko zainteresowani zadbaja (byc moze) o zachowanie waznych z historycznego punktu widzenia miejsc
Ok - chyba juz zakrecilam sie
chyba belkocze
wiec wylaczam sie
poki mnie nie wypraszaja
(ja naprawde mam chyba zbyt surrealistyczne wizje)
I.

seestrasse - Sob Paź 22, 2005 1:37 am

Inka napisał/a:
nawiedzona jakas jestem :II

wcale nie :D

Inka - Sob Paź 22, 2005 1:58 am

Pumeks - na Twojej fotce budynek, do ktorego doklejono urzad pracy pozniej wyglada mi jakos na "ciety"
mam na mysli to ze jego prawa strona (ratunku! jak to wyglada z kierunkami? polnocna, ppoludniowa, wschodnia, czy zachodnia sciana?) budzi moje podejrzenia - jest prosta, pozbawiona okien, trudno mi uwierzyc, ze tak to bylo zaprojektowane, az prosi sie o przylepek
Obecnie jest to tzw. stara czesc PUW - jeszcze z piecami kaflowymi (w ktore wrzucono grzalki elektryczne), skrzypiacymi schodami i drewnianymi posadzkami
ale generalnie budynek (poniekad na szczescie) nie bardzo jest unowoczesniony i zmieniony
w kazdym razie wnetrza czesci od ul. Torunskiej sa obecnie niewiele zmienione od lat powojennych
i to (qrcze!) trzeba teraz zapisac, bo za chwile piece kaflowe zastapia kaloryfery, a drewniane okna - plastiki

Grün - Sob Paź 22, 2005 2:01 am

To wcale nie jest dziwne. W tym miejscu planowano zabudowę "szeregową" od momentu podjęcia decyzji o niwelacji wałów. Oczywistym było że na południe od domu będzie stał następny bydynek, więc okien od tej strony nie warto było robić.
Inka - Sob Paź 22, 2005 2:21 am

OK: na poczatku lat dwudziestych stanal budynek na rogu obecnej ul. Torunskiej i Okopowej - z zamiarem na rozbudowe wzdluz obecnej ul. Okopowej
Po co to tu ustawiono? jakie mial przeznaczenie? wczesniej przebiegaly tu linie fortyfikacyjne (jesli dobrze pamietam - i stad mamy tu baszte na skrzyzowaniu obecnej Okopowej i Augustynskiego)
Jakie bylo przeznaczenie tego budynku?
Przyjmuje, ze pozniej dobudowano mu urzad pracy
Ale po co wczesniej (jakies 10 lat) wstawiono taka plombe? z jakim przeznaczeniem?

Grün - Sob Paź 22, 2005 2:51 am

Rzuć okiem na plany w artykule o Adamie Wijbe - tam widać jak przebiegały wały.
To co stoi na obecnym rogu Toruńskiej i Okopowej to nie jest plomba tylko po prostu pierwszy zbudowany tam budynek. Któryś musiał być pierwszy.

pumeks - Nie Paź 23, 2005 4:50 pm

Hm, tam nie zbudowano "urzędu pracy".
"Arbeitsfront" to była, o ile kojarzę, bardzo ważna organizacja w państwie Narodowego Socjalizmu - coś jakby centrala związkowa, ale zrezszająca zarówno pracobiorców, jak i pracodawców.
Jednak nie znalazłem odpowiednich dat w "kronice gdańskiej" - muszę jeszcze pogmerać, ale zdaje się że pisał o budowie tego budynku Br. Zwarra w pierwszym tomie "Wspomnień gdańskiego bówki", a w czwartym tomie o jego szybkiej odbudowie w letnich miesiącach 1945 r.

dandola - Nie Lut 13, 2011 8:26 pm

Jeśli można przeniosę zdjęcie z innego wątku, które moje zdaniem idealnie tu pasuje do tematu.
dandola - Nie Lut 13, 2011 8:28 pm

Sabaoth napisał/a:
Na początek informuję, mogę się mylić, dawno nie widziałem budynku urzędu wojewódzkiego i nie pamiętam go za dobrze.

Ale do rzeczy, jedno z ujęć z Bildindexu przedstawia ten budynek z boku, dwa pozostałe zdjęcia to chyba (patrz informacja wyżej) też urząd wojewódzki.

Rozumiem, ze patrzymy w stronę Tczewa stojąc niemal przy komendzie policji. Po lewej stronie kościół. Resztki tego Denkmala jeszcze istnieją.

slowik45 - Pon Lut 14, 2011 5:32 pm

Jak w stronę Tczewa? Patrzymy stojąc plecami do Biskupiej Górki w stronę ul Toruńskiej , dziś wylot po lewej , po prawej jest dziś wiadukt na Orunię .
Alwen - Pon Lut 14, 2011 6:17 pm

To są praktycznie 3 budynki, każdy trochę w innym stylu architektonicznym.
Krzysztof - Pon Lut 14, 2011 9:25 pm

slowik45 napisał/a:
Jak w stronę Tczewa?

W stronę Tczewa :biedactwo:
dandola pytał nie o to zdjęcie. Z poprzedniej strony, z postu Sabaoth'a.

slowik45 - Wto Lut 15, 2011 4:56 pm

Krzysztof napisał/a:
slowik45 napisał/a:
Jak w stronę Tczewa?

W stronę Tczewa :biedactwo:
dandola pytał nie o to zdjęcie. Z poprzedniej strony, z postu Sabaoth'a.
Sorry zwracam honor :oops: