Dawny Gdańsk

Materialne ślady przeszłości - Kolejne domy do wyburzenia

Sabaoth - Wto Paź 18, 2005 8:52 pm
Temat postu: Kolejne domy do wyburzenia
Właśnie dostałem maila od pewnej Panny w desperacji, może kogoś z Was zainteresuje:

Cytat:
witam. kieruje sie z moim a wlasciwie z problemem dptyczacym nas wszystkich. otoz powiem wprost: mieszkam na ul polnocnej w brzeznie i na budynkach sasiednich (polnocna 12 i jeszcze jeden nie wiem o jakim numerze) pojawily sie zolte tabliczki z napisami "uwaga budek grozi zawaleniem" i obawiam sie ze zostana one zburzone! przeciez to sa zabytki! na jednym domu (polnocna 12) jest pozostalosc starego napisu koloniarwaren. nie wiem do kogo sie zglosic z tym problem... w urzedach mnie nie wysluchaja bo nie mam jeszcze 18 lat a zreszta kogo teraz obchodza zabytki... liczy sie dzialka nad morzem... prosze o pomoc! boje sie ze bedzie za pozno! ze ktoregos dnia wroce do domu i zobacze zburzona historie...

parker - Wto Paź 18, 2005 9:00 pm

hmm, żadnego napisu na ul. Północnej nie ma w spisie Mikołaja...
Corzano - Wto Paź 18, 2005 9:12 pm

parker napisał/a:
hmm, żadnego napisu na ul. Północnej nie ma w spisie Mikołaja...

Jest.

parker - Wto Paź 18, 2005 9:36 pm

Hmmm... funkcja "znajdź" nie znalazła. Faktycznie jest. :???:
knovak - Wto Paź 18, 2005 11:42 pm

A ja mam inny temat - miasto chce wyburzyć budynek dawnej karczmy w Nowym Porcie przy ul. Starowiślnej (chyba chodzi o tzw. "karczmę balastową", w każdym razie o budynek ze Starowiślnej 2).
Dostałem sygnał od studenta mojej małżonki, chciałby narobić hałasu w obronie zabytku - macie jakieś pomysły jak mu pomóc?
Najlepszym sposobem jest chyba prasa - do kogo go wysłać?

Corzano - Sro Paź 19, 2005 8:58 am

Trzeba przyznać, że dziewczyna jest czujna. Gdy wczoraj rano szedłem Północną, tabliczek jeszcze nie widziałem. Dziś sprawdziłem i faktycznie są. Nie wnoszą one nic odkrywczego, bo że zawisły na ruinach, to widzi każdy. Fakt, że działka w odlefłości 30 metrów od plaży, z dobrym dojazdem, może wydawać się atrakcyjna.
parker - Sro Paź 19, 2005 10:22 am

I to mnie zastanawia. Panna nie ma jeszcze 18 lat? Nie ma rodziców? Nauczycieli? I pisze do Sabaotha (!) w dniu zawieszenia tabliczek (albo dzień przed zawieszeniem tabliczek?).
Coś mi tu nie gra :???:

Corzano - Sro Paź 19, 2005 10:32 am

Ale faktycznie zabudowa tej części Brzeźna widnieje w rejestrze zabytków.
Mikołaj - Sro Paź 19, 2005 11:19 am

też wczoraj dostałem takiego maila
Cytat:
witam. zwracam sie z prosba o pomoc! mieszkam w brzeznie przy ulicy polnocnej i ostatnio na sasiednich budynkach (polnocna 12) pojawily sie zolte tabliczki z napisami "uwaga grozi zawaleniem" i obawiam sie ze zostana one zburzone! a przeciez to sa zabytkowe domy rybackie! nie mozna obok tego przejsc spokojnie! boje sie ze bedzie za pozno i ktoregos dnia wroce i zaobacze jak sie burzy historie...

pumeks - Sro Paź 19, 2005 12:45 pm

knovak napisał/a:
(chyba chodzi o tzw. "karczmę balastową", w każdym razie o budynek ze Starowiślnej 2).

To nie karczma tylko dworek właścicieli browaru. Karczma, a właściwie Mała Karczma Balastowa (Kl. Ballastkrug) była przy Starowiślnej 6 (zdjęcie w albumie "Nowy Port", s. 111) i chyba jeszcze do końca się nie rozleciała.

knovak - Sro Paź 19, 2005 2:24 pm

Namiary na zabytek do kasacji dostałem z drugiej ręki, stąd "chyba", nieważne zresztą.
Proszę o sugestie, do kogo skierować chłopaka, który chce coś w tej sprawie zrobić.

pumeks - Sro Paź 19, 2005 3:25 pm

Chyba tylko do prasy :roll:
danziger - Sro Paź 19, 2005 3:29 pm

dałem Ci na PW namiar na laskę z Radia Gdańsk - może coś to da...
knovak - Sro Paź 19, 2005 4:29 pm

Dzięki!
Corzano - Czw Paź 20, 2005 12:30 pm

A w liście jest mowa o tych budynkach:
Grün - Czw Paź 20, 2005 12:50 pm

Tak sobie myślę... może by zrobić jakąś listę - na bieżąco niestety uzupełnianą - budynków, które znikają na naszych oczach. Na forum pojawia się co chwile informacja o budynkach, które zostały rozebrane - w większości dysponujemy ich zdjęciami zrobionymi tuż przed zburzeniem. Może ktoś chciałby się tym zająć w Akademii? Lista Grüna jest krokiem w tę stronę, ale ma nieco inny profil - jest raczej poświecona obiektom zabytkowym i zagrożonym. Zresztą jej formuła już się nieco przeżyła. Dlatego zapraszam osobę chętną do redagowania nowej listy, która obejmowałaby tylko lokalizację i obrazek.
danziger - Czw Paź 20, 2005 2:21 pm

Myślisz o inwentaryzowaniu wszelkich znikających budynków - również np. (hipotetycznie) bloków z lat 70-tych?
Grün - Czw Paź 20, 2005 2:48 pm

Jak zaczną masowo znikać, to z przyjemnością :^^
parker - Czw Paź 20, 2005 5:46 pm

Ale zostawicie te z lat 60-tych, dobra? :wink:
Corzano - Czw Paź 20, 2005 6:18 pm

Grün napisał/a:
Dlatego zapraszam osobę chętną do redagowania nowej listy, która obejmowałaby tylko lokalizację i obrazek.

Chodzi o chodzenie po mieście i robienie zdjęć, czy raczej zarządzanie nadsyłanymi/publikowanymi na forum zdjęciami? Jeśli to drugie, to mógłbym się czegoś takiego podjąć, ale jesli o pierwsze, to niestety nie byłbym w stanie zapełnić tego działu.

Grün - Czw Paź 20, 2005 7:53 pm

Raczej o to drugie. Informacje o znikających budynkach nadchodzą co chwilę. Trzebaby je zbierać, wymyśleć jakąś systematykę i zamieszczać w Akademii.
Corzano - Czw Paź 20, 2005 7:57 pm

To proszę o rozważenie mojej kandydatury.
Grün - Czw Paź 20, 2005 8:32 pm

Rozważona :)
Teraz pozostaje kwestia przeszkolenia w kwestii zarządzania stronami Akademii. Ale o tym porozmawiamy już nie w wątku, dobrze?

Sabaoth - Sob Paź 22, 2005 12:28 am

Inicjatywa godna wywiadu :^^ Ale jak za jakiś czas zaczną się sypać bloki z wielkiej płyty to do redagowania listy trzeba będzie zatrudnić z tuzin osób.