|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Polskie podwórko w tzw. dolnym Wrzeszczu
pumeks - Pon Paź 17, 2005 2:04 pm Temat postu: Polskie podwórko w tzw. dolnym Wrzeszczu Te zdjęcia jakoś nie pojawiły się ani w albumach wydawanych przez Tuska & Co., ani w internecie. Polski Dom Studencki przy Heeresanger 11 (w byłych koszarach telegrafistów) sfotografowany przed wyborami do Volkstagu w 1935 r., kościół św. Stanisława Bpa przebudowany przez ks. Komorowskiego z byłej ujeżdżalni, i wnętrze tego kościoła w ostatnich latach przed wojną.
stumar - Pon Paź 17, 2005 2:18 pm
Rzeczywiście te zdjęcia jakoś rzadko pojawiają się. Z racji uczęszczania do SP 49 budynek dawnego Bratniaka dażę dużym sentymentem . A tak na marginesie: czy budynki przy obecnej al. Legionów naprzeciw Bratniaka stanowiły rzeczywiście miejsce zamieszkania polskich pocztowców, urzędników, inspektorów celnych itp., tak jak to opisuje Grass?
Sabaoth - Pon Paź 17, 2005 2:39 pm
A skad masz Pumeksiu takie piekne zdjecia?
parker - Pon Paź 17, 2005 2:52 pm
pewnie z wykopalisk
pumeks - Pon Paź 17, 2005 2:53 pm
Pierwsze i ostatnie - z książki Kilarskiego "Gdańsk" wydanej w 1937, środkowe było w "30 dniach" w numerze z wynikami konkursu na Gdańszczanina Tysiąclecia.
To pierwsze musiało być tu i tam reprodukowane, bo na pewno widziałem je gdzieś dawno temu... może w "Dziejach Gdańska" Cieślaka i Biernata?
Trochę mam problem z tym wnętrzem kościoła, bo kilka zdjęć z polonijnych uroczystości pokazuje wnętrze ubożej wyposażone - ale zdaje się że obraz w ołtarzu, ze św. Stanisławem ze Szczepanowa, jest ten sam - dlatego zastrzegłem, że to wygląd wnętrza w ostatnich latach przed 1939.
Co do pytania Stumara - wydaje mi się, że tak - z kolei w okresie wojny, jak wynika z list adresowych publikowanych przez Męclewskiego w "Neugarten 27" sporo z tych mieszkań zajęli pracownicy Gestapo.
luka - Pią Lis 25, 2005 11:35 pm
Ciekawe skąd pochodziło barokowe wyposażenie tego kościoła.
Pepo - Sob Lis 26, 2005 10:58 am
W takiej miłej książeczce "Parafia św.Stanisława Męczennika w Gd.Wrzeszczu" nie ma ani słowa o pochodzeniu barokowego wyposażenia...a dziwne...jedynie wzmianka, że kościół zaczął być wyposażany w organy,ołtarze itp. od 1924.
Trzeba będzie poszukać dalej
|
|