Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Stadttheater

Sabaoth - Sro Wrz 28, 2005 10:00 am
Temat postu: Stadttheater
Poszukuje wszelkiego rodzaju pamiatek zwiazanych z teatrem przy Targu Weglowym, biletow, programow, informacji o wystawianych sztukach, itp. Dla osob nieobeznanych zalaczam zdjecie (sth1.jpg) jak mniej wiecej wygladal teatr w Gdansku. Na dokladke zalaczam jeszcze dwie ciekawe pocztowki.
pumeks - Sro Wrz 28, 2005 10:03 am

A masz tę książeczkę "200 lat Teatru na Targu Węglowym" która kiedyś byłą załącznikiem do "30 dni"?
Sabaoth - Sro Wrz 28, 2005 10:10 am

NIE :II Zalaczyli ja chyba juz po moim wyjezdzie.
pumeks - Sro Wrz 28, 2005 10:30 am

Zależy po którym wyjeździe... to był numer z lipca/sierpnia 2001. Przejdę się na Szeroką, może tam jeszcze mają, a jak nie, to ci pożyczę swój egzemplarz.
Sabaoth - Sro Wrz 28, 2005 10:36 am

Byłbym bardzo dźwięczny gdybyś mógł kupić i wysłać mi ten egzemplarz (koszty oczywiście zwrócę). Jak się nie da prosiłbym o skany mailem.

P.S. Wyjechałem w 2001 r. w sierpniu, poźniej "30 dni" kupowałem już tylko okazjonalnie.

parker - Sro Wrz 28, 2005 10:46 am

pumeks napisał/a:
Zależy po którym wyjeździe... to był numer z lipca/sierpnia 2001. Przejdę się na Szeroką, może tam jeszcze mają, a jak nie, to ci pożyczę swój egzemplarz.

Jakiś miesiąc temu jeszcze mieli.

Sabaoth - Sro Wrz 28, 2005 8:40 pm

Jeszcze takie teatralne drobiazgi. :^^

P.S. Tą pocztówkę musiał jakiś skinhead wypisywać, zobaczcie na datę: Danzig, den 19.4.oi :hihi:

Mikołaj - Pią Wrz 30, 2005 11:41 pm

Masz Saabciu sojusznika/konkurenta:
Nowa książka Mieczysława Abramowicza
Cytat:
Dziś Abramowicz pracuje w teatrze Wybrzeże. Archiwizuje materiały prasowe na temat spektakli, prowadzi badania dotyczące historii teatru. - Jedna rzecz nie daje mi spokoju - zwierza się. - To historia pierwszej kurtyny gdańskiego teatru. Nie mogę wytropić jej śladów w żadnym archiwum.

Sabaoth - Pią Wrz 30, 2005 11:51 pm

Trochę go ubiegłem :^^
Mikołaj - Pią Wrz 30, 2005 11:53 pm

masz coś o tej kurtynie? 8O
Sabaoth - Pią Wrz 30, 2005 11:56 pm

Podobno zjadły ją mole :wink:
Sabaoth - Pon Paź 03, 2005 5:22 pm

Pumeksiu, wielkie dzięki. Ty chyba wysłałeś to umyślnym, tak szybko doszło :mrgreen:
Yhm - Pon Sie 07, 2006 8:10 pm

temat stary bo stary ale się odezwę. zainspirowana fotografiami wygrzebanymi z rodzinnego archiwum przejrzałam własne. teatr na targu węglowym :)

www.republika.pl/yhmi/Image2.jpg

seestrasse - Pon Sie 07, 2006 8:49 pm

:hurra:
uwielbiam takich forumowiczów...

Yhm - Pon Sie 07, 2006 9:31 pm

dziękuję :oops:
seestrasse - Pon Sie 07, 2006 9:33 pm

i po co ten pąs? :hihi:
foty pochowane po rodzinnych archiwach są cenne, bo na ogół niedostępne, i rzadko komu chce się je wyciągać, a pokazywać po jakichś tam forumach to już w ogóle. ja ze swej strony po prostu dziękuję :D

Yhm - Pon Sie 07, 2006 9:51 pm

to ja za pochwałę dodam jeszcze dwie fotografie - jedna przedstawia ul Stągiewną a druga Zieloną Bramę w rusztowaniach

www.republika.pl/yhmi/Image1.jpg
www.republika.pl/yhmi/Image3.jpg

seestrasse - Pon Sie 07, 2006 9:56 pm

no tak...
:LL:
to się wprost zapytam - czy masz w swoim archiwum zdjęcie dworca kolejki wąskotorowej? mieścił się przy ul. Zawodników, dziś jest tam targowisko i hala sportowa GKS Wybrzeże

Yhm - Pon Sie 07, 2006 10:06 pm

niestety.. archiwum rodzinne posiada zdjęcia Warszawy (mało) Równego i Brwinowa. Gdańsk to już lata '50 i babunia z tatusiem nie robili sobie dużo zdjęć. w tej serii są jeszcze:
Park Oliwski, Katedra w Oliwie, Ratusz Starego Miasta i Dwór Artusa (dzisiaj zauważyłam na tym zdjęciu kawałek drzewa które rosło w miejscu gdzie teraz jest fontanna Neptuna lub tuż obok).

seestrasse - Pon Sie 07, 2006 10:10 pm

szkoda :cry: ale i tak dzięki! :==
roland - Pon Sie 07, 2006 10:19 pm

Yhm napisał/a:
temat stary bo stary ale się odezwę. zainspirowana fotografiami wygrzebanymi z rodzinnego archiwum przejrzałam własne. teatr na targu węglowym :)

www.republika.pl/yhmi/Image2.jpg

Stara elewacja teatru była do uratowania, niestety Kadłubowski miał inną koncepcję. :evil:

Corzano - Wto Sie 08, 2006 7:37 am

roland napisał/a:
Stara elewacja teatru była do uratowania, niestety Kadłubowski miał inną koncepcję. :evil:

Chyba nie chciałbyś wystawiać Dziadów w poniemieckim gmaszysku? :% :wink:

roland - Wto Sie 08, 2006 9:00 am

Corzano napisał/a:
roland napisał/a:

Może jestem sentymentalny, ale stara forma elewacji bardziej mi sie podobała. Mimo że została wykonana w latach 30 nawiązywała do pierwowzoru.

seestrasse - Wto Sie 08, 2006 3:18 pm

Corzano napisał/a:

w myśl "odwiecznie polskiego Gdańska", to powinni zbudować Theater nawiązujacy do wczesnej architektury piastowskiej - drewno, strzecha, a najlepiej model "Biskupin" :hihi:

lukasz996 - Wto Sie 08, 2006 6:59 pm
Temat postu: "Piastowski Gdańsk"
A co powiesz o Jagiellonach ?
lukasz996 - Wto Sie 08, 2006 7:16 pm
Temat postu: ... i jeszcze cytat
"Die Wogen der Zeit" z 1848 r. " "... Wprawdzie przez 33 lata byliśmy waszymi [pruskimi] najwierniejszymi poddanymi, lecz wielu życzy sobie powrotu tamtegto [polskiego] pięknego czasu...".
DarioB - Sro Sie 09, 2006 9:31 am

Yhm napisał/a:
niestety.. archiwum rodzinne posiada zdjęcia Warszawy (mało) Równego i Brwinowa. Gdańsk to już lata '50 i babunia z tatusiem nie robili sobie dużo zdjęć. w tej serii są jeszcze:
Park Oliwski, Katedra w Oliwie, Ratusz Starego Miasta i Dwór Artusa (dzisiaj zauważyłam na tym zdjęciu kawałek drzewa które rosło w miejscu gdzie teraz jest fontanna Neptuna lub tuż obok).

Witam, a czy dalej niż Stągiewna nie zapuszczali sę zrobić zdjęć??
Jeśli można to poproszę o wszystkie skany w max jakości na maila.

seestrasse - Sro Sie 09, 2006 3:22 pm
Temat postu: Re: "Piastowski Gdańsk"
lukasz996 napisał/a:
A co powiesz o Jagiellonach ?

darzę ich taką samą sympatią jak Andegawenów, Wazów, Sasów i królów elekcyjnych ze Stasiem na czele. żaden z nich nie zbudował w Gdańsku (a raczej w Danzig) stałego teatru :P

danziger - Sro Sie 09, 2006 3:27 pm
Temat postu: Re: "Piastowski Gdańsk"
seestrasse napisał/a:
żaden z nich nie zbudował w Gdańsku (a raczej w Danzig) stałego teatru :P

To Twoja sympatia do określonych dynastii/królów zależy od liczby wybudowanych przez nich teatrów?

seestrasse - Sro Sie 09, 2006 3:29 pm

tak, bo jestem okropną egoistką :hihi: :hihi: :hihi:
Yhm - Czw Sie 17, 2006 11:19 pm

przypadkiem znalazłam...