|
Dawny Gdańsk
|
 |
Sprawy techniczne - Polska pisownia
Goldwasser - Wto Wrz 27, 2005 6:32 pm Temat postu: Polska pisownia Witam,
jak napisac na polskiej klawiaturze i polskim windowsie/wordzie Ł ?
Alt + L nic nie daje, a wszystkie inne znaki wychodza dobrze.
Czy cos trzeba ustawic w wordzie?
Pozdrawiam
Goldwasser
Sabaoth - Wto Wrz 27, 2005 7:26 pm
Można przypisać dowolny znak do dowolnego skrótu klawiszowego w Wordzie. A jeśli nie działa to w Windowsie, to sprawdź, czy masz zainstalowaną poprawnie polską klawiaturę w układzie informatyka (nie maszynistki bo Ci się X z Z pomienia ). I pamiętaj zawsze o prawym Alt - tzw. Alt Grey (z lewej strony działa Alt+Ctrl).
Goldwasser - Nie Paź 02, 2005 6:42 pm
Witam,
niestety to mi nie pomoglo.
W wordzie nie moge znalesc takiej funkcji a w windowsie tez nie moge znalesc "polska klawiature w ukladzie informatyka"
Ide na: Panel sterowania -> Opcje regionalne i jezykowe -> Jezyki -> Sczegolny
Tam mam do wyboru:
Polski - Polski (programisty)
Polski - Polski (214)
Angielski - Stany Zjednoczone
Mialem ustawiony programisty. Jak zmienie to na 214, to zamiast ę robie sie znaczek Euro. A to Ł dalej ani na tym ukladzie ani na tym niedziala. Jak mam tam wybrac "uklad informatyka"?
Sabaoth - Nie Paź 02, 2005 7:35 pm
OK, chodzilo mi o uklad programisty, gdzie polskie znaki uzyskuje sie z prawym Alt.
Goldwasser - Nie Paź 02, 2005 7:40 pm
Sabaoth napisał/a: | OK, chodzilo mi o uklad programisty, gdzie polskie znaki uzyskuje sie z prawym Alt. |
...problem w tym, ze z tym ukladem wszystkie litery dzialaja dobrze poza Ł ! Dlaczego?
Sabaoth - Nie Paź 02, 2005 8:02 pm
Nie wiem, może jakiś program zamienił ten skrót klawiszowy Trudno tak na odległość postawić diagnozę.
Vuki - Pon Paź 03, 2005 9:31 pm
Goldwasser napisał/a: | ...problem w tym, ze z tym ukladem wszystkie litery dzialaja dobrze poza Ł ! Dlaczego? |
A masz kartę graficzną Intela? Wystarczy przeszukać Google i rozwiązanie się znajdzie. Spróbuj np. tu: rozwiązanie 1 albo tu: rozwiązanie 2 .
Goldwasser - Wto Paź 04, 2005 12:41 pm
Bardzo dziekuje. Dokladnie o to chodzilo.
|
|