|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Kolejny pomnik poległych?
pumeks - Czw Kwi 22, 2004 9:43 am Temat postu: Kolejny pomnik poległych? Czytaliście o pomniku znajdującym się na Olszynce ? trzeba by to obejrzeć. Jeżeli przywieziono to z jakiegoś miejsca w Gdańsku, to może da się ustalić pierwotną lokalizację? ja wiem o pomniku w Brzeźnie, drugim na bastionie św. Elżbiety i prawdopodobnie trzecim w parku Uphagenów we Wrzeszczu.
Petelka - Czw Kwi 22, 2004 10:08 am
I wogóle warto byłoby zajrzeć na Olszynkę. Wstyd się przyznać, ale ja nigdy tam nie byłam. Może w niedzielę, jak na drodze nie staną inne plany i jak nie będzie rzucać żabami...
Mikołaj - Czw Kwi 22, 2004 12:24 pm
trzeba tam wysłać rzygaczową ekipę dochodzeniowo-śledczą
pumeks - Czw Kwi 22, 2004 1:00 pm
Mikołaj napisał/a: | trzeba tam wysłać rzygaczową ekipę dochodzeniowo-śledczą | Ja się postaram dziś powęszyć... ale dokumentacji nie zrobie, bo ostatnio nie mam żadnego aparatu :(
Grün - Czw Kwi 22, 2004 5:04 pm
Bez nas pójdziesz? Po pierwsze nieładnie, a po drugie kto Cię obroni jak bedą Ci chcieli dać po mordzie?
Mikołaj - Czw Kwi 22, 2004 5:18 pm
Cytat: | kto Cię obroni jak bedą Ci chcieli dać po mordzie? |
a na pewno będą chcieli
pumeks - Czw Kwi 22, 2004 6:31 pm
Nie poszedłem... może jutro się wyrobię ;)
Marek Z - Pią Kwi 23, 2004 1:51 pm
Jutro, tj w sobotę może więcej z nas się wybierze, co ?
Rzucam propozycję:
Spotykamy się o 13:00 przed Urzędem Wojewódzkim na Okopowej ?
Petelka - Pią Kwi 23, 2004 1:58 pm
Cytat: | Jutro, tj w sobotę może więcej z nas się wybierze, co ?
Rzucam propozycję:
Spotykamy się o 13:00 przed Urzędem Wojewódzkim na Okopowej ? |
Chyba jednak wybiorę się Waszym śladem... w niedzielę.
Sobota absolutnie mi nie leży. :(
Marek Z - Pią Kwi 23, 2004 2:32 pm
Cytat: | Sobota absolutnie mi nie leży. |
Kurcze, a ja w niedzielę pracuję... :(
Petelka - Pią Kwi 23, 2004 2:36 pm
Cytat: | Kurcze, a ja w niedzielę pracuję... |
Właśnie tak mi się wydawało. :(
Mikołaj - Pią Kwi 23, 2004 5:12 pm
w sobotę o 13.30 przed Neptuynem spotykaja się studenci architektury i pod profesorskim okiem wybierają się na wycieczkę śladem znaków wodnych. niestety ni będę mógł tam być, ale gdyby komuś z Was się udało, to byłoby wspaniale.
Grün - Pią Kwi 23, 2004 6:47 pm
Ja bym jednak proponował niedzielę....
Marek Z - Sob Kwi 24, 2004 1:23 am
Dobra, żartowałem z tą sobotą .. W każdym razie z niedzieli się wypisuję. Życzę owocnych poszukiwań.
Grün - Sob Kwi 24, 2004 9:55 am
To gdzie tym razem? Pod Wyżynną? o 11stej?
Maciek - Sob Kwi 24, 2004 10:28 am
Niestety ja również w niedzielę nie mogę :( Jeśli wyprawa sie odbędzie czekam na relację
Pietrucha - Sob Kwi 24, 2004 5:22 pm
To idziecie? Ja bym się z chęcią dołączył.
Grün - Sob Kwi 24, 2004 10:19 pm
No właśnie - trzeba ustalić w końcu miejsce i czas - proponuję jutro (w niedzielę) o 11.oo między Hohestor a Katownią
pumeks - Nie Kwi 25, 2004 8:17 pm
No i co? był ktuś?
Grün - Nie Kwi 25, 2004 8:24 pm
A skąd... podzwoniłem po paru osobach koło 10 rano, ale wszyscy mieli cóś ważniejszego. Więc sam się też nie powlokłem.
Pietrucha - Nie Kwi 25, 2004 9:48 pm
A ja byłem zobaczyć pod Katownią o 11, ale nikt nie pszyszedł :?
Petelka - Pon Kwi 26, 2004 7:58 am
Sorry, ponieważ mój kontakt z netem urwał się o godz. 15,00 w piątek nic nie wiedziałam o Waszym umawianiu się.:( W rezultacie wybrałam się w niedzielę ze znajomymi. Dotarlismy do pomnika, obejrzelismy go. Mój aparat akurat odmówił współpracy, ale liczę na fotki kolegi, tylko że to w terminie późniejszym. Jest dokładnie tak jak pisano w artykule: pomnik w trzech częściach, z czerwonego kamienia, napisy słabo widoczne - niestety, tym razem nie miał nam kto pożyczyć kredy Wyglada, że został w to miejsce przywieziony, najprawdopodobniej z przeznaczeniem na pocięcie/przerobienie. Jak tylko kolega udostepni mi swoje fotki, spróbuję ucieszyć Was jego widokiem.
|
|