Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - musze się wygadać!

Kasia_57 - Czw Kwi 22, 2004 7:46 am
Temat postu: musze się wygadać!
Więc tutaj się wyzłoszczę!
Pewnie już słyszeliście o tym, że od lipoca statki moge nie wpływac węcej do naszych portów, bowiem te nie posiadają tzw. certyfikatów bezpieczeństwa.
Przepraszam za wyrażenie - szlag mnie nagły trfił.
Czy my wciąz jesteśmy krajem nadmorskim?????
cholera

Petelka - Czw Kwi 22, 2004 8:21 am

My jesteśmy krajem nadmorskiem, tylko że nie potrafimy z tego korzystać. :cry:
O tym, że od lipca zaczyna obowiązywać kodeks ISPS, nakładający na porty i statki bardzo wysokie wymagania w zakresie zabezpieczeń, wiadomo było od dłuższego czasu. Ale oczywiście my jak zwykle, czekalismy (nie wiadomo na co), liczyliśmy (chyba na cud) i jak zwykle obudzimy się z ręką w nocniku. :cry:

Grün - Czw Kwi 22, 2004 4:56 pm

No przecież skąd można było wiedzieć, że od 1 maja Polska wchodzi do Unii... Zawsze to było święto pracy. Przez zaskoczenie wciągają Polskę do unii i się dziwią, że jakichś tam kwitków brakuje... A co to my? Luteranie jacyś, żeby mieć porządek w papierach?
Kasia_57 - Czw Kwi 22, 2004 9:36 pm

W ministerstwie papierzyska leżą już czas jakiś, ale ... nei ma się kto nimi zająć. pasiakrew
Marek Z - Pią Kwi 23, 2004 1:39 pm

Cytat:
pasiakrew

Kaaasiu, ćśśśśś... nie denerwuj się. W naszym kraju to normalka.. :evil:

Petelka - Pią Kwi 23, 2004 2:54 pm

Kasia_57 napisał/a:
W ministerstwie papierzyska leżą już czas jakiś, ale ... nei ma się kto nimi zająć. pasiakrew

No popatrz, taki sam tekst słyszałam... czekaj niech policzę... jakieś 7 miesięcy temu. :twisted:

Kasia_57 - Pią Kwi 23, 2004 4:29 pm

no ja dokładnie chyba w tym samym czasie :evil:
Maciek - Pią Kwi 23, 2004 4:43 pm

Cytat:
W ministerstwie papierzyska leżą już czas jakiś

A w innym ministerstwie to nawet zgubili papiery :D :evil:

Mikołaj - Pią Kwi 23, 2004 4:58 pm

oj bo oni tam mają ważniejsze sprawy (kto kogo na jakie stanowisko) niż jakieś tam porty
Grün - Pią Kwi 23, 2004 6:43 pm

No przepraszam... Ktoś ich wybrał, prawda? Każdy naród ma takich polityków na jakich zasługuje... niestety...
Mikołaj - Pią Kwi 23, 2004 7:20 pm

Cytat:
Ktoś ich wybrał

przepraszam, nie ja!

Kasia_57 - Pią Kwi 23, 2004 8:33 pm

ja też nie!
Maciek - Pią Kwi 23, 2004 10:24 pm

Kurde, najgorsze jest to ,że ci których wybierałem ,też nie byli dużo lepsi...
Co nam zostało ,nie wybierać ? Ale dość już o polityce ,bo zacznę przeklinać .. :evil:

Grün - Pią Kwi 23, 2004 11:12 pm

No już nie mówmy o tym, bo zaraz się okaże, że NIKT na nich nie głosował... I że wszyscy byli w AK...
Mikołaj - Pią Kwi 23, 2004 11:21 pm

i każdy ze szlacheckiej rodziny :wink:
doraa - Pią Kwi 23, 2004 11:50 pm

Warszawka mysli, ze morze występuje tylko okresowo tj w miesiącach letnich i jest potrzebne tylko jako dodatek do terminu urlopu..
A i politycy rodem z Pomorza się nie popisują.
W ogóle czy jest cos takiego jak morska polityka państwa?

Grün - Pią Kwi 23, 2004 11:53 pm

A czy kiedyś (poza dwudziestoma laty między wojnami) była?
doraa - Sob Kwi 24, 2004 1:23 am

Grün napisał/a:

Wiesz przecież, ze to było pytanie retoryczne, niestety............
:(

Grün - Sob Kwi 24, 2004 9:47 am

No to nic nowego... taka była konstytucja uchwalona bodajże w 1505 r. Nazywała się właśnie NIHIL NOVI. I od tego czasu jest w Polsce bezwzględnie przestrzegana.
Zoppoter - Sro Kwi 28, 2004 11:20 am

"W ministerstwie papierzyska leżą już czas jakiś, ale ..."

Czy to jest to samo ministerstwo, które zarządza kolejami, drogami i autostradami w tej karykaturze państwa, w której żyjemy...?

Zoppoter - Sro Kwi 28, 2004 11:23 am

Grün napisał/a:

A te 20 lat jakieś wyjątkowe było? Jeden Kwiatkowski za całą Polskę robił...?

Zoppoter - Sro Kwi 28, 2004 11:27 am
Temat postu: Re: musze się wygadać!
Kasia_57 napisał/a:
Czy my wciąz jesteśmy krajem nadmorskim?????
cholera

Oj tam. Sumatra też jest nad morzem, portów tam nie mają i żyją... To znaczy nie wiem, moze jednak tam akurat mają porty dopuszczone do żeglugi międzynarodowej...

Grün - Czw Kwi 29, 2004 8:24 pm

Tak jest - po cholerę Polsce porty... Tylko kłopot...
Maciek - Czw Kwi 29, 2004 9:17 pm

Porty w dobie autostrad to przeżytek :wink:
Sabaoth - Czw Kwi 29, 2004 10:24 pm

No nie, porty musza byc. A jak doplyne ze Szwecji do Gdanska, jak nie bedzie portow? Ale zgadzam sie z przedmowcami, nasza polityka morska polega na tym, ze jej po prostu nie ma. Chociaz patrzac z innej strony, czy jest jakakolwiek sensowna strategia rozwoju czegokolwiek w Polsce?
Maciek - Czw Kwi 29, 2004 10:53 pm

Cytat:
A jak doplyne ze Szwecji do Gdanska, jak nie bedzie portow?

Dookoła przez Finlandię :D :wink:

Zoppoter - Pią Kwi 30, 2004 7:57 am

Maciek napisał/a:
Porty w dobie autostrad to przeżytek :wink:

Jakich autostrad??? Przeoczyłem coś? Ja, stary automobilista, autostrad nie zauważyłem?

Grün - Pią Kwi 30, 2004 10:54 am

Zoppoter - do lekarza od oczu! - w każdej gazecie pełno jest autostrad! Zwłaszcza w Bałtyku Dziennickim.
Zoppoter - Pią Kwi 30, 2004 11:23 am

Grün napisał/a:
Zoppoter - do lekarza od oczu! - w każdej gazecie pełno jest autostrad! Zwłaszcza w Bałtyku Dziennickim.

Aaaa, w gazetach. No ale ja raczej rzadko jeżdżę samochodem po gazetach...

Grün - Pią Kwi 30, 2004 12:38 pm

No właśnie - i błoto roznosisz w ten sposób - jakby kierowcy jeździli po gazetach byłoby w Mieście znacznie czyściej
Sabaoth - Pią Kwi 30, 2004 9:37 pm

Cytat:
Dookoła przez Finlandię

Eeeee, przez Danię i Niemcy chyba bliżej i drogi lepsze. A co wy tam pisaliście o autostradach, że ich nie ma? A ja myślałem, że od czasu jak wyjechałem do Szwecji (3 lata temu) to w Polsce autostrady rosną jak grzyby po deszczu :wink:

bassa - Sob Maj 08, 2004 11:08 pm

ale pocieszajace jest ze wokół Twierdzy Wisłoujscie wreszcie drgneło...że Forty moga sie stac Planetarium i ogrodem nauk....z kolejka gondolowa nad miastem...że zapuszczone okolice ul Torunskiej maja projekty ...że stronka www.gadnsk.pl dziala naprawde i to w profesjonalnym design - takze Herold zaczyna zmieniac twarz i klimat...( tak wymyslam argumenty na pocieche Kasi_57 -to naprawde niemile, gdy sie widzi kolejny bzdet i nic na to nie mozna poradzic) Aaaaa, no i oczywiscie na pocieszenie- ze jest forum Dawny Gdansk...;-))
Marek Z - Nie Maj 09, 2004 10:59 pm

Cytat:
Kotwicznik
matecznik

Bassa, ale masz ciekawą rangę... :wink:

Zoppoter - Pon Maj 10, 2004 8:04 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Dookoła przez Finlandię

Eeeee, przez Danię i Niemcy chyba bliżej i drogi lepsze. A co wy tam pisaliście o autostradach, że ich nie ma? A ja myślałem, że od czasu jak wyjechałem do Szwecji (3 lata temu) to w Polsce autostrady rosną jak grzyby po deszczu :wink:

Najwidoczniej od trzech lat u nas nie padało...

bassa - Pon Maj 10, 2004 10:42 pm

heh...chochlik zmienil w odpowiedzi Kasi-57 porzadny link Gdanska..powinno byc oczywiscie www.gdansk.pl - z znakomitym i sensownym Kalendarzem,gdzie mozna wpisac swoje imprezy...Marek Z , Senatorze !!! nie kazdy moze - i chce isc w senatory...mnie akurat matecznik wystarcza, szczegolnie ze to nazwa okolicznych uliczek...Niemcewicza, Kraszewskiego, Fredry, Prusa...(zasieg lokalnej sieci netowej).
He he ! Ładna nazwa, matecznik to ostoja zwierzyny, szczegolnie rzadkiej i o cennym futrze (Słownik wyrazow..)

Marcin - Pon Maj 10, 2004 11:22 pm

Cytat:
Marek Z , Senatorze !!! nie kazdy moze - i chce isc w senatory...mnie akurat matecznik wystarcza,

:lol: "Senator" to ranga zależna od ilości postów - tak jak Twoją rangą jest "Bówka". :lol:

bassa - Wto Maj 11, 2004 12:40 am

Tak, dzieki Marcinie Wrzeszczaninie- juz wiem ze lepiej byc kotwicznikiem niz partaczem...;-)) a senator to juz ho ho... Zartowalam , bo przecie Marek Z jak najbardziej duchem z matecznika (i cialem z jasienia) .A Marek Z żartowal z mojego wąskiego zakotwiczenia...no fakt, nie mamy sie gdzie tu spotkac, nie ma klubu...ani nawet filii bibl czy co...I to jest sprawa do zalatwienia! Konkret...
Marcin - Wto Maj 11, 2004 10:30 am

Cytat:
matecznik to ostoja zwierzyny, szczegolnie rzadkiej i o cennym futrze

Czyli jak rozumiem masz Basso kolekcje rzadkich i cennych futer? ;) Norki, szynszyle, karakuły, sobole...? :D

Marek Z - Wto Maj 11, 2004 10:53 am

Cytat:
Marek Z jak najbardziej duchem z matecznika (i cialem z jasienia)

Masz rację Basso - jestem rodem z matecznika, tego niemcewiczowskiego. Ale jakżebym mógł żartować z Twego
Cytat:
wąskiego zakotwiczenia... :wink:

A spotykać to się czasami spotykamy. Byliśmy nawet niedaleko: Plac Wybickiego, Legionów, Lilii Wenedy, tylko... frekfencja nie dopisała, szczególnie matecznik... :(
Cytat:
Czyli jak rozumiem masz Basso kolekcje rzadkich i cennych futer?

Eee... chyba jedno. No chyba, że teraz się je zmienia, np. na wiosnę... :wink: :D

bassa - Wto Maj 11, 2004 11:55 pm

He he...Obrazoburcy ! Toc bassa całkiem eko - nawet krzaki sadze wylacznie pod katem-jagodki dla ptakow...Sasiadow katuje o wymiane ogrzewania ....a mało znanym faktem jest, ze stad sie wywodza twórcy i osoby niepokorne.W tym sensie to tez -matecznik...No, prawda tez, ze to Sz Podst nr 24 wyrazisciej promieniowala na okolicę niz inne a i inicjatorzy zdobycia miliona USD na gdanskie sciezki rowerowe z ul Zbyszka z Bogdanca pochodza...