|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Księga Adresowa Gdańska 1937/1938
janak - Sro Wrz 14, 2005 8:10 am Temat postu: Księga Adresowa Gdańska 1937/1938 Nie wiem, czy wśród forumowiczów jest dostępna taka pozycja jak w temacie, jeżeli nie to można ją sobie ściągnąć z tej strony (uwaga 400 Mb).
Tak na marginesie to znalazłem trzech mieszkańców Gdańska o prawe takim samym nazwisku jak moje (tylko bez zmniękczającego i).
Corzano - Sro Wrz 14, 2005 8:50 am
1065 stron! Dzięki za informację, Janak.
Sabaoth - Sro Wrz 14, 2005 9:05 am
Janaku, a co to za strona? W tym przypadku nie mam nic przeciwko, ale mapki przedstawione na stronie pochodza z mojej plytki Zabrudzenia na papierze te same, zalamania i skany laczone w tych samych miejscach
pumeks - Sro Wrz 14, 2005 9:10 am
Dobra ta książka? warto ściągać? (pytam bo z komputera, na którym zwykle piszę, nie mam szans tego obejrzeć).
Corzano - Sro Wrz 14, 2005 9:28 am
pumeks napisał/a: | Dobra ta książka? |
A jakie kryterium oceny zastosować?
janak - Sro Wrz 14, 2005 9:28 am
Sabaoth napisał/a: | Janaku, a co to za strona? W tym przypadku nie mam nic przeciwko, ale mapki przedstawione na stronie pochodza z mojej plytki Zabrudzenia na papierze te same, zalamania i skany laczone w tych samych miejscach |
Link do tej strony znalazłem na www.naszekaszuby.pl. Sabaoth, myślę, że powinieneś zwrócić uwagę autorowi strony co do źródła pochodzenia map.
pumeks napisał/a: | Dobra ta książka? warto ściągać? (pytam bo z komputera, na którym zwykle piszę, nie mam szans tego obejrzeć). |
Myślę, że warto. Poniżej wklejam, spis treści (chyba?):
lnhaltsverzeichnis des Einwohnerbuches
Sachreglster: Vor Teil I.
I. T e i l
Alphabetisches Verzeichnls der Einwohner Danzlgs mit allen eingemelndeten Vororten
II. T e l l
SBmtllche Stranen und Hiuser Danzlgs elnschl. aller eingemelndeter Vororte mit
Angabe der Hausbesltzer
III. Tell
Behdrden. Klrchen, Schulen. KrankenhBuser. VerbBnde. Verelne.
SehenswUrdigkelten usw.
IV. Tell
Verzelchnls der Handel- u. Gewerbetrelbenden Danzigs mlt allen eingemelndeten
Vororten nach Gewerben, Branchen usw. alphabetisch geordnet
V. Teil
ZOPPOT
Alphabetlsches Verzelchnls der Einwohner, StraRen und HBuser,
Behdrden, Verelne. Handel- und Gewerbeheibenden
(tak troche przekopiowane z błędami)
Ja już mam ją u siebie i dla zainteresowanych mogę ją przegrać na płytkę.
Sabaoth - Sro Wrz 14, 2005 10:03 am
pumeks napisał/a: | Dobra ta książka? warto ściągać? (pytam bo z komputera, na którym zwykle piszę, nie mam szans tego obejrzeć). |
Mysle, ze akcja jest dosyc rozwlekla, za to ilosc bohaterow zwala z nog
P.S. No i dogadali my sie
seestrasse - Sro Wrz 14, 2005 5:25 pm
dzięki Janak!!!
fritzek - Czw Wrz 15, 2005 2:18 pm Temat postu: Piękne dzięki!!! Przez tą książkę siedziałam dzisiaj do 2:30 przy kompie. Ciekawa ta moja ulica
Pietrucha - Wto Wrz 20, 2005 3:48 pm
Jakim programem otwieracie tę ksiażkę adresową?
Ja próbuję Adobe Reader 5.0 i nic
pumeks - Wto Wrz 20, 2005 3:52 pm
Aha, a ja nie dysponuję komputerem który poradziłby sobie ze ściągnięciem tego pliku - czy mogę prosić kogoś ze szczęśliwców o nagranie dla mnie tego materiału na płytkę?
seestrasse - Wto Wrz 20, 2005 3:54 pm
nie ma sprawy gdzie i kiedy Tobie to dostarczyć?
Sabaoth - Wto Wrz 20, 2005 4:09 pm
Pumeksiu, ja mogę Ci nagrać płytkę i dostarczyć wprost do skrzynki pocztowej
Corzano - Wto Wrz 20, 2005 4:43 pm
Pietrucha napisał/a: | Ja próbuję Adobe Reader 5.0 i nic |
AR6
Marcin - Wto Wrz 20, 2005 4:49 pm
Pietrucha napisał/a: | Jakim programem otwieracie tę ksiażkę adresową?
Ja próbuję Adobe Reader 5.0 i nic |
Staroć...
Ściągnij i zainstaluj najnowszą wersję - miałem kiedyś taki sam problem.
Pietrucha - Wto Wrz 20, 2005 4:57 pm
już zassysam, dzięki za pomoc
Sabaoth - Wto Wrz 20, 2005 5:35 pm
Szybciej ściągniesz to ze strony Adobe, Chip.pl jest dosyć wolny:
http://www.adobe.com/prod.../readstep2.html
Pietrucha - Sro Wrz 21, 2005 1:59 pm
Kurcze, ciągle mi się nie otwiera, taki błaąd wyskakuje:
Plik jest uszkodzony i nie moze zstać naprawiony
Pietrucha - Sro Wrz 21, 2005 2:01 pm
hmm, teraz własnie zauwazyłem, że plik zajmuje mi 60 mb, a do zassania było prawie 400... to chyba coś nie tak, może do końca sie nie ściągną?
Corzano - Sro Wrz 21, 2005 2:07 pm
Pietrucha napisał/a: | może do końca sie nie ściągną? |
Może?
Sabaoth - Sro Wrz 21, 2005 3:25 pm
Ściąga sie do końca, mi się zassał w całości dopiero za drugim razem, za pierwszym firewall go powstrzymał A zasysanie zajęło ok 50 minut.
Corzano - Sro Wrz 21, 2005 3:29 pm
Sabaoth napisał/a: | Ściąga sie do końca, mi się zassał w całości dopiero za drugim razem, za pierwszym firewall go powstrzymał A zasysanie zajęło ok 50 minut. |
Mi ściągnęło się bez problemu za pierwszym razem w ok. 10 minut.
Pietrucha - Sro Wrz 21, 2005 3:35 pm
jak sobie nastawiłem ściąganie na noc to wyświetliło mi 7 godzin, nie ma to ajk neostrada - ta najtańsza.
Sabaoth - Sro Wrz 21, 2005 3:40 pm
Taki wynik pokazał mi się na początku, a ile się konkretnie ściągalo to nie wiem., być może szybcie, nie siedziałem cały czas przy komputerze. No i ja mam dosyć wolną sieć, tylko 0,5 Mb/s
Marek Z - Sro Wrz 21, 2005 11:53 pm
Mnie się otwiera tylko 614 stron z 1065. Plik "waży" 409 Mb, a więc wszystko się ściągnęło.
Co to może być ?
janak - Czw Wrz 22, 2005 8:42 am
Marek Z napisał/a: | Mnie się otwiera tylko 614 stron z 1065. Plik "waży" 409 Mb, a więc wszystko się ściągnęło.
Co to może być ? |
Myślę, że pomimo pełnej wagi, coś się jednak nie ściągnęło. Mi się wszystko ściągnęło (w przeciągu kilku minut) bez najmniejszego problemu. Tylko jak otwierałem w AR5 to wyświetlał się komunikat, że plik może zawierać więcej informacji i program może ich nie pokazać. Jeżeli ktoś chciałby to mogę wypalić płytkie.
Mam pytanie, już nie techniczne, czy coś ciekawego znaleźliście w tej książce? Czy coś was szczególnie zainteresowało?
PS. Tym którym się udało ściągnąć w całości, na końcu powinna się wyświetlić taka reklama Domu Mody na Langgasse. Zwróciłem uwagę na to, że trzeba było przepudować (połączyć) partery trzech kamienic.
fritzek - Czw Wrz 22, 2005 4:32 pm
Mam pytanie, już nie techniczne, czy coś ciekawego znaleźliście w tej książce? Czy coś was szczególnie zainteresowało?
Ja prześwietliłam kamienicę, w której mieszkam i najbliższą okolicę. Fajnie, że jest podany status zawodowy mieszkańców danego budynku. Ten w którym ja mieszkam, to klasa średnia nowoporcka
pumeks - Pią Wrz 23, 2005 10:22 am
Tej jeszcze nie widziałem (nie mogę ściągnąć) ale wertowałem wydania z 1939 r. i 1942. Przede wszystkim szukałem swojej rodziny ;-) [np. siostra mojej babci mieszkała wtedy prawie koło ciebie, na Hedwigkirchsstrasse 8; po wojnie zostawiła to mieszkanie własnie mojej babci i sama przeniosła się na (obecną) Strajku Dokerów, bodajże nr 20] ale przydają się czasem też inne informacje, nawet o budynkach publicznych - tu i ówdzie wykorzystaliśmy je w Akademii Rzygaczy, np. wtym albo w tym artykule.
parker - Pią Wrz 23, 2005 10:39 am
Cytat: | Tej jeszcze nie widziałem (nie mogę ściągnąć) |
Ja ściągnęłam wczoraj, wszystko działa. W Readerze 6.0 wprawdzie wyskakuje komunikat, że to jakiś ulepszony format i nie wszystko może się wyświetlić, ale działa. Pumeks, jeśli chcesz, mogę dziś nagrac i ci przywieźć płytkę
pumeks - Pią Wrz 23, 2005 10:43 am
No chętnie bym kogos poprosił... Już się Zesztrasia deklarowała, ale nie wiem, czy jak ona nagra, to dam radę otworzyć na pececie, więc gdybyś Parkerko była tak miła
parker - Pią Wrz 23, 2005 10:54 am
Nie ma sprawy
Corzano - Pią Wrz 23, 2005 11:00 am
Przy okazji, co oznacza (przepraszam za ewentualne błędy):
Ger.-Vollz.-Bezirk
Rezirks- u. Wohlf.-Kom.
Schiedsm.-Bezirk
Weisenpleger-Bez.
seestrasse - Pią Wrz 23, 2005 4:27 pm
ależ Pumciu - to mój komputer jest najlepszy na świecie
będziesz miał dwie płytki, albo jedną się komuś sprezentuje
Pietrucha - Pią Wrz 23, 2005 4:48 pm
Cytat: | będziesz miał dwie płytki, albo jedną się komuś sprezentuje |
jak macie jedną na zbyciu to ja jestem chętny, już kilka razy próbowałem zassać i ciągle coś niewychodziło
seestrasse - Pią Wrz 23, 2005 5:04 pm
spox jeśli Parker da (płytkę) Pumciowi, to ja dam Tobie (płytkę)
Sabaoth - Pią Wrz 23, 2005 5:10 pm
Dobrze, że dodałaś te płyki bo cenzura mogłaby ingerować, nie ma jeszcze 23-ej.
seestrasse - Pią Wrz 23, 2005 5:13 pm
SAABI!!!
stary szkot - Nie Wrz 25, 2005 12:37 am
Corzano napisał/a: | Przy okazji, co oznacza (przepraszam za ewentualne błędy):
Ger.-Vollz.-Bezirk
Rezirks- u. Wohlf.-Kom.
Schiedsm.-Bezirk
Weisenpleger-Bez. |
Ger.-Vollz.-Bezirk = Gerichts-Vollzieher-Bezirk = Rejon Komorniczy
Rezirks- u. Wohlf.-Kom. = Bezirks- und Wohlfahrtskommission = Komisja Rejonu i Opieki Społecznej
Schiedsm.-Bezirk = Schiedsmänner-Bezirk = Rejonowa Komisja Rozjemcza
Weisenpleger-Bez. = Weisenpfleger-Bezirk = Rejon Opieki nad Sierotami
Corzano - Nie Wrz 25, 2005 7:09 am
Bardzo dziękuję, Szkocie.
Pietrucha - Nie Wrz 25, 2005 4:43 pm
a co to jest za zawód zimmermeister ?
nie mogę też znaleśc w książce wyjaśnień skrótów, np: Frl ? Kfm ? (Kaufmann - handlowiec?)
stary szkot - Pon Wrz 26, 2005 1:35 am
Pietrucha napisał/a: | zimmermeister ?
: Frl ? Kfm ? (Kaufmann - handlowiec?) |
Zimmermeister, właściwie Zimmermann-Meister = mistrz ciesielski
Frl = panna, miss
Kfm = wówczas: kupiec, dziś także "zawód nieokreślony"
gargoyle dfl - Pon Wrz 26, 2005 8:39 am
Czy numery budynkow sa teraz takie same jak w czasie ukazania sie Ksiegi Adresowej??
gargoyle dfl - Pon Wrz 26, 2005 8:40 am
Pytam bo mam problem ze znalezieniem budynku o obecnym adresie Danusi 4
Corzano - Pon Wrz 26, 2005 8:44 am
gargoyle dfl napisał/a: | Czy numery budynkow sa teraz takie same jak w czasie ukazania sie Ksiegi Adresowej?? |
Zdecydowanie nie. Przynajmniej nie wszystkich (większości?).
pumeks - Pon Wrz 26, 2005 9:18 am
E, dlaczego? na Prawym Miescie - z wyjątkiem św. Ducha - są wciąż te same. W Nowym Porcie, o ile wiem, w większości też. I na wielu ulicach Wrzeszcza też. Więc jeśli obecnie nie ma Danusi 4 to pewnie się spalił albo został rozebrany.
Corzano - Pon Wrz 26, 2005 9:52 am
pumeks napisał/a: | E, dlaczego? |
Bo w Brzeźnie się nie zgadzają.
gargoyle dfl - Pon Wrz 26, 2005 10:24 am
Cytat: | Więc jeśli obecnie nie ma Danusi 4 to pewnie się spalił albo został rozebrany. |
wlasnie teraz jest a w ksiazce nie moge znalezc
pumeks - Pon Wrz 26, 2005 11:04 am
A, na tej zasadzie. A to na pewno jest przedwojenny budynek?
gargoyle dfl - Pon Wrz 26, 2005 11:09 am
O tym nie myslalem
stumar - Nie Paź 02, 2005 3:28 pm
fritzek napisał/a: | Mam pytanie, już nie techniczne, czy coś ciekawego znaleźliście w tej książce? Czy coś was szczególnie zainteresowało?
Ja prześwietliłam kamienicę, w której mieszkam i najbliższą okolicę. Fajnie, że jest podany status zawodowy mieszkańców danego budynku. Ten w którym ja mieszkam, to klasa średnia nowoporcka |
A ten, w którym ja mieszkam to wrzeszczański proletariat
kwidzin - Pon Sie 14, 2006 5:08 pm
gargoyle dfl napisał/a: | Cytat: | Więc jeśli obecnie nie ma Danusi 4 to pewnie się spalił albo został rozebrany. |
wlasnie teraz jest a w ksiazce nie moge znalezc |
Miałem swojego czasu przyjemność pracować w tym budynku i wiem tylko tyle, że jest to prawdopodobnie budynek powojenny, w którym mieściło/a się pierwotnie zrezszenie/dyrekcja PGR-ów
fritzek napisał/a: | Mam pytanie, już nie techniczne, czy coś ciekawego znaleźliście w tej książce? Czy coś was szczególnie zainteresowało?
Ja prześwietliłam kamienicę, w której mieszkam i najbliższą okolicę. Fajnie, że jest podany status zawodowy mieszkańców danego budynku. Ten w którym ja mieszkam, to klasa średnia nowoporcka |
W domu w którego jestem współwłaścicielem mieszkał niejaki Erich Mond - Gesh Fuehr Nationalsozial. Deutsche Arbeiterpartei. Orts-gruppe Gr. Walddorf. Przynajmniej wiem czyja to odznaka NSDAP walała się po strychu za moich szczenięcych lat
Rumcajs - Pon Sie 14, 2006 9:33 pm
Opera określa mi wielkość pliku na 354,8 MB. Czy ktos z Was mierzył rzeczywisty rozmiar pliku?
I czy mogę prosić o chodzącą wersję na płycie?
pozdrawiam
Hochstriess - Pon Sie 14, 2006 10:19 pm
Ode mnie hasla żąda przy instalacji.A tak sie napalilam...:-)
kwidzin - Pon Sie 14, 2006 10:42 pm
Wysłałem maila do administratora strony z prośbą o podanie hasła i takowe otrzymałem po kilku godzinach bez problemu. Niestety już skasowałem ten mail, a hasło stanowił ciąg sześciu cyfr.
Hochstriess - Pon Sie 14, 2006 10:52 pm
To ja tez napisze,nie wpadlam na to, bo pakuje walize wlasnie i lece jutro do ...Miasta:-)Lalala, dziekuje
adamkami - Sob Sie 19, 2006 1:16 am
Jeśli kogoś interesuje to na stronie Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego jest trochę nowsze i kompletniejsze wydanie tej książki Danziger Einwohnerbuch 1942. Obejmuje również Sopot.
Adam
kwidzin - Sob Sie 19, 2006 7:17 am
Zdzislaw - Wto Sie 22, 2006 7:37 pm
Do licha, sciągnąlem plik zawierający jakoby księge adresową, ale...... kicha, plik "broni sie przed otwarciem" żądając jakiegoś kodu dostępu.
Czy ktoś może powiedzieć o co chodzi......
Pomocyyyyyyy!!!!!!
kwidzin - Wto Sie 22, 2006 9:04 pm
Tak jak pisałem we wcześniejszym poście, musisz zwrócić się do administratora strony z prośbą o podanie hasła dostępu do archiwum, zawierającego plik księgi adresowej.
BillyBoy - Wto Sie 22, 2006 9:16 pm
Zdzislaw napisał/a: | Do licha, sciągnąlem plik zawierający jakoby księge adresową, ale...... kicha, plik "broni sie przed otwarciem" żądając jakiegoś kodu dostępu.
Czy ktoś może powiedzieć o co chodzi......
Pomocyyyyyyy!!!!!! |
Mi przysłali info, że ten kod dostępu to 010150. Spróbuj, myślę że nie zmienili szyfrów w międzyczasie... Powodzenia!
Zdzislaw - Wto Sie 22, 2006 9:46 pm
Dzięki serdeczne za podpowiedzi i pomoc...
Udalo mi się juz wejśc na stronke PTG i stamtąd .... sciągłem .....(jakie piekne słowo), tak zw pewnie spędze pól nocki szukając znanych nazwisk......
DarioB - Sro Sie 23, 2006 9:02 pm
Przy okazji znalazłem tam sporo ciekawych galerii:
http://217.153.241.194:64741/gal/index.php
polecam lotnicze i pożar Kasi
kwidzin - Sro Sie 23, 2006 9:10 pm
A cóż to za zawody: Res Lok Fuehr, Lok Fuehr, Gesch Fuehr?
Makabunda - Nie Wrz 03, 2006 8:10 pm
Wszystkich bardziej niż ja zorientowanych w rozszyfrowywaniu skrótów i innych zapisów księgi dresowej proszę o pomoc w rozszyfrowaniu mieszkańców pewnego domu nr 5. Co oznaczają te skróty i co oznacza litera E przy nazwisku?
Będę wdzięczny za pomoc.
kwidzin - Nie Wrz 03, 2006 9:52 pm
Litera "E" oznacza właściciela domu/budynku. Jeżeli zamieszkiwał pod innym adresem, ten jest wskazany w nawiasie.
Hochstriess - Nie Wrz 03, 2006 9:59 pm
Wydaje mi sie,ze "E" oznacza własciciela domu (Hauseigentuermer, Eigentuermer).W przypadku moich bliskich to sie zgadza.
Hochstriess - Nie Wrz 03, 2006 10:02 pm
nie dosc ,z edubeltowo,to jeszcze spozniona.Nie odswiezylam strony zanim zaczelam pisac
Makabunda - Pon Wrz 04, 2006 9:16 am
Czyli w moim przypadku pod piątką pani Cecylia mieszkała w mieszkaniu będącym własnością Franza mieszkającego przy dzisiejszej ul. Kościuszki. Mieszkała z (wdową?) Suzanne Albetzki? A drugim mieszkaniu (bo wtych domkach są dwa mieszkania) mieszkał Flissikowski (robotnik?).
Dobrze kombinuję?
kwidzin - Pon Wrz 04, 2006 10:55 am
Ja to rozumiem tak: właścicielka pani Cecylia, zamieszkała w Tarnopolu, przekazała w użytkowanie mieszkanie/dom Franzowi z Ringstrasse, ten zaś odnajał je wymienionym: wdowie Albetzki i robotnikowi Flissikowskiemu.
Hochstriess - Pon Wrz 04, 2006 11:02 am
Dodam tylko - verw=verwaltung (zarzadzanie) lub verwalter (zarzadca,administrator).Dokladnie tak jak kwidzin napisal:-)
PS.Ja tez tam grzebie i utonelam
Makabunda - Wto Wrz 05, 2006 7:46 am
Cytat: | Ja to rozumiem tak: właścicielka pani Cecylia, zamieszkała w Tarnopolu |
Czyli przed wojna mieszkania wykupywał obcy kapitał?
Dzięki za pomoc. teraz chyba trochę więcej rozumiem.
Corzano - Wto Wrz 05, 2006 8:24 am
Makabunda napisał/a: | Czyli przed wojna mieszkania wykupywał obcy kapitał?
[...] teraz chyba trochę więcej rozumiem. |
Wojna idzie?
Hochstriess - Pon Lut 11, 2008 5:21 pm Temat postu: Handlowa Księga Adresowa Polski i Gdańska 1923 Handlowa Księga Adresowa Polski i Gdańska
Danzigerek - Sob Lut 16, 2008 5:28 pm Temat postu: Re: Handlowa Księga Adresowa Polski i Gdańska 1923
Niestety nie działa nie otwiera się collection not found
kwidzin - Sob Lut 16, 2008 5:44 pm
Posiadam całość w pdf ale plik waży cóś około 201MB
renekk - Sob Lut 16, 2008 7:33 pm
Wejdź tędy:
http://lcweb2.loc.gov/cgi...age.db&recNum=6
Hochstriess - Sob Lut 16, 2008 7:42 pm
http://lcweb2.loc.gov/cgi...age.db&recNum=6 tędy spróbuj :-)
Danzigerek - Nie Lut 17, 2008 6:24 pm
Wszedłem - dzięki
Czesiek - Nie Lut 24, 2008 1:21 pm
Różne książki adresowe można znaleźć w bibliotekach internetowych:
tu http://kpbc.umk.pl/dlibra
lub tu http://www.wbc.poznan.pl/dlibra
są tu księgia adresowe innych miast, orazksięgi handlowe Polski i Gdańska z różnych okresów. Miłych poszukiwań.
Danzigerek - Sro Mar 05, 2008 3:49 pm
Dzięki
feyg - Nie Lis 16, 2008 12:58 pm
Małe zestawienie dostępnych gdańskich ksiąg adresowych.
Fram44 - Wto Kwi 10, 2012 1:25 pm
Ładna kolekcja ksiąg adresowych Gdańska
http://pbc.gda.pl/dlibra/...Action&eid=4921
Wojtek
Pietrucha - Wto Lip 17, 2012 1:40 am
a czy w tych książkach adresowych są rozwinięcia stosowanych tam skrótów? Bo albo coś źle szukam albo wytłumaczeń nie ma, a tych skrótów jest tam sporo...
Pepo - Sro Lip 18, 2012 8:43 am
A z jakim skrótem masz problem? Może pomożemy?
Pietrucha - Czw Lip 19, 2012 11:35 pm
Mimo mojej prymitywnej znajomości języka, jakoś sobie poradziłem z tym co mnie interesowało, co nie zmienia faktu, że taki spis by uprościł przeglądanie tych ksiąg
Ale faktycznie nie ma żadnych wyjaśnień skrótów.
AvM - Czw Lut 05, 2015 10:22 pm
Czy wychodzily jakies ksiazki adresowe przed 1895 rokiem?
doldar - Pią Lut 06, 2015 11:28 am
Wszystko w porządku, ale w których dokładnie Danziger Adressbuchach są zawarte dotyczące Żuław Gdańskich i Wyżyny? Ja znalazłem takie dane tylko w rocznikach 1898, 1899 i 1927/28.
Miro - Czw Sty 05, 2017 9:32 pm Temat postu: Gdynia 1940/44 Chciałbym zapytać czy były w latach 1940/44 wydane księgi adresowe Gdyni.
Chodzi mi tylko o jeden adres, nazwisko znam.
Miro
|
|