|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Remont kamienicy na Panieńskiej
parker - Sro Wrz 07, 2005 10:17 am Temat postu: Remont kamienicy na Panieńskiej Sześć rodzin czeka przymusowa przeprowadzka
Cytat: | TBS planuje przeprowadzić gruntowny remont zabytkowej kamienicy. Dotychczasowych lokatorów chce na ten czas przeprowadzić na Dolne Miasto lub do TBS przy ul. Srebrnej. Najemcy z Panieńskiej najprawdopodobniej już nie wrócą do swojej kamienicy. Standard będzie bowiem dużo wyższy, ceny czynszu także.
|
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 12:41 pm Temat postu: Re: Remont kamienicy na Panieńskiej
parker napisał/a: | Standard będzie bowiem dużo wyższy, ceny czynszu także.
|
Co to są "ceny czynszu"...?
Corzano - Czw Wrz 08, 2005 1:02 pm Temat postu: Re: Remont kamienicy na Panieńskiej
Zoppoter napisał/a: | Co to są "ceny czynszu"...? |
Im niższy chcesz mieć czynsz, tym więcej musisz zapłacić.
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 1:32 pm Temat postu: Re: Remont kamienicy na Panieńskiej
Corzano napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Co to są "ceny czynszu"...? |
Im niższy chcesz mieć czynsz, tym więcej musisz zapłacić. |
Ale ja wiem co to jest czynsz. I wiem co to jest cena. Ale nie wiem, co to jest cena czynszu. To tak jakby ktoś powiedział "cena ceny"... Albo "okrągłość koła"
seestrasse - Czw Wrz 08, 2005 1:42 pm
albo "niecelne trafienie"
a Corziemu chodzi zapewne o dawanie łapówek, czy coś
Corzano - Czw Wrz 08, 2005 1:51 pm
seestrasse napisał/a: | albo "niecelne trafienie" |
Albo "bezbramkowy remis" (to po wczorajszym meczu - komentator w PR1 był cudowny: "piłkarze piją wodę niczym Beduini na pustyni", "boisko przypomina poligon, a nasi piłkarze chodzą po nim rozluźnieni, jak grzybiarze" itp.).
Cytat: | a Corziemu chodzi zapewne o dawanie łapówek, czy coś |
Nie, o kupienie mieszkania. Po prostu.
seestrasse - Czw Wrz 08, 2005 1:53 pm
Corzano napisał/a: | "boisko przypomina poligon, a nasi piłkarze chodzą po nim rozluźnieni, jak grzybiarze" |
Cytat: | Nie, o kupienie mieszkania |
a widzisz zabrzmiało inaczej
parker - Czw Wrz 08, 2005 3:46 pm
W tej całej sprawie razi mnie zupełnie co innego... nie remontowali -źle, chcą remontować - jeszcze gorzej. Zamiast się cieszyć, że w ogóle znalazł się chętny, żeby to wziąć i w to ładować pieniądze.
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 4:38 pm
parker napisał/a: | W tej całej sprawie razi mnie zupełnie co innego... nie remontowali -źle, chcą remontować - jeszcze gorzej. Zamiast się cieszyć, że w ogóle znalazł się chętny, żeby to wziąć i w to ładować pieniądze. |
Bo ten chetny, po władowaniu własnych pieniędzy w remont, winien oddać potem mieszkania za darmo. Wtedy byłoby dobrze. Chociaż nie... Jeszcze by sie okazało, że brzydkie kafelki w łazienkach połozył...
Grün - Pon Wrz 12, 2005 9:38 am
No cóż - należy się raczej cieszyć, o ile taka tendencja się utrzyma i margines będzie eksportowany poza centrum Miasta. Na zachodzie sobie z tym nie poradzili i jest dokładnie odwrotnie. To normalni i bardziej zasobni ludzie emigrują na obrzeża, a centra miast są okupowane przez proletariat i to nie koniecznie czerwony...
gargoyle dfl - Wto Wrz 13, 2005 7:27 am
Cytat: | Na zachodzie sobie z tym nie poradzili i jest dokładnie odwrotnie |
Nie wiem jak na zachodzie Europy ale w stanach juz sie to zjawisko odwraca i ludzie (ci zamozniejsi)powracaja do centrum a "proletariat"jest powoli wypychany na obrzeza.
Grün - Wto Wrz 13, 2005 8:42 am
Nie wiem gdzie , może w wielkich miastach. W mniejszych - porównywalnych z Gdańskiem, centra są okupowane przez proletariat i to głównie czarny.
Sabaoth - Wto Wrz 13, 2005 9:04 am
Tak jak proletariat moze miec rozne odcienie miedzy bialym i czarnym, tak przedmiescia moga miec rozna wartosc. Sa dzielnice na obrzezach zamieszkiwane przez bogatych bialych, a sa i dzielnice zamieszkiwane przez "czarnych", ktorzy nie znaja miejscowego jezyka, nie maja zadnego wyksztalcenia i zadnej pracy. Nie ma prostej reguly.
gargoyle dfl - Wto Wrz 13, 2005 9:30 am
Zgodze sie z Sabaoth-em na to nie ma reguly np.w centrum Detroit jest czarno,a przedmiescia sie rozjasniaja a w Chicago gdy tu przyjechalem w dzielnice w ktorych teraz bija sie o dzialki budowlane(tuz przy centum)ok10-15 lat temu bialy bal sie wejsc nawet za dnia.
|
|