|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Kronprinzen-Villa Maryla?
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 12:53 am Temat postu: Kronprinzen-Villa Maryla? Czy dzisiejsza Maryla to dawna Kronprinzen-Villa? Byłbym wieeelce zaskoczony, bo delikatnie mówiąc niepodobne są...
http://www.hotel.sopot.pl/
Cytat: | Onegdaj w tej secesyjnej willi mieszkał Wilhelm II, król pruski i cesarz niemiecki |
I do tego cesarz mieszkał tam jeszcze przedwczoraj
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 6:53 am
Nie wiem dokładnie, gdzie była zlokalizowana villa Seehaus - letnia rezydencja Wilhelma ale jeśli to ma być to, to budynek został gruntownie przebudowany. Tak to wyglądało przed I wojną:
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 9:24 am
Hehe, tak się składa, że ja też dysponuję wieloma pocztówkami sprzed lat, natomiast brakuje mi współczesnego "materiału porównawczego"
Może po prostu ktoś wie, gdzie była Kronprinzen-Villa?
Zoppoter - Pon Wrz 05, 2005 9:30 am
Mikołaj napisał/a: | Hehe, tak się składa, że ja też dysponuję wieloma pocztówkami sprzed lat, natomiast brakuje mi współczesnego "materiału porównawczego"
Może po prostu ktoś wie, gdzie była Kronprinzen-Villa? |
Tak z pamięcie to nie bardzo. Ale sprawdzę, czy coś mam na ten temat. Poza tym spróbuję tam zajrzeć. Bo nie wiem, czy tam przypadkiem nie stoją dwa domy, ale może mi sie cos pomyliło.
pumeks - Pon Wrz 05, 2005 10:05 am
W kwestii formalnej - Kronprinzen-Villa oznacza willę następcy tronu (a więc w tym wypadku syna cesarza), dlaczego myślicie, że to ten sam dom, w którym mieszkał cesarz?
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 10:08 am
nie wiedziałem, że to chodzi o następcę...
ale następca pewnie bywał tu z tatą
Tak czy owak pytanie o to, gdzie ta willa stała i czy to dzisiejsza maryla nadal pozostaje aktualne.
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 10:11 am
W kwestii formalnej - byla to letnia rezydencja Kronprinca Wilhelma von Preußen i jego malzonki Viktorii Luisy. A wracajac do tematu, moze hotel jest w tym budynku na prawo od willi Seehaus? Wedlug tego mikroskopijnego zdjecia ze strony hotelu wynikaloby, ze jesli mialaby byc to willa nastepcy tronu, to budynek zostal calkowicie przebudowany (nie wylaczajac fundamentow). O, tu widac kawalek, nawet ten dwuspadowy dach by sie zgadzal:
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 10:14 am
Cytat: | na prawo od willi Seehaus |
Widzę Saabciu, że utożsamiłeś się mocno z postacią na pocztówce
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 10:24 am
Nie jest to co prawda ten sam rog domu, ale wydaje mi sie, ze znalazlem ten hotel. Zdjecia z hotelowej strony marne ale chyba widac podobienstwo:
pumeks - Pon Wrz 05, 2005 10:28 am
Mikołaj napisał/a: | nie wiedziałem, że to chodzi o następcę...
ale następca pewnie bywał tu z tatą |
No nie, raczej wypadało, żeby tak dostojna osoba miała własną rezydencję, a nie była zmuszana mieszkać kątem u rodziny.
Sabaoth napisał/a: | byla to letnia rezydencja Kronprinca Wilhelma von Preußen i jego malzonki Viktorii Luisy. |
Skąd masz te informacje? bo moim zdaniem żona następcy tronu nazywała się Cecylia (Cecilie Auguste Marie, Herzogin zu Mecklenburg-Schwerin).
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 10:55 am
Masz Pumeksie racje, cos dzisiaj zakrecony jestem, prawa strona z lewa mi sie miesza, moze to efekt katapultowania na wysokosc 60 m Oczywiscie, ze chodzi o Cecylie.
danziger - Pon Wrz 05, 2005 1:13 pm
nie wiem, czy to to, ale idąc deptakiem nadmorskim od molo w Sopocie w stronę Gdańska można zobaczyć odrestaurowaną przez jakąś firmę willę.
W tej chwili nie pamiętam już jak ona dokładnie wyglądała, ale zdaje mi się, że na tabliczce informującej o renowacji było coś o jakims cesarzu czy innym Kronprinzu wspomniane
parker - Pon Wrz 05, 2005 2:06 pm
Chodzi o Villę Cadena ? Nie wiem, kto jest obecnie jej właścicielem... ale znam poprzedniego
Spędziłam tam trochę czasu
danziger - Pon Wrz 05, 2005 2:38 pm
parker napisał/a: | Chodzi o Villę Cadena ? Nie wiem, kto jest obecnie jej właścicielem... ale znam poprzedniego
Spędziłam tam trochę czasu |
Tak, to o tym mówiłem. Czyli jak zwykle mi się pokiełbasiło
pumeks - Pon Wrz 05, 2005 2:41 pm
Cytat: | Chodzi o Villę Cadena ? |
Tam napisali, że to Willa Basnera
Zoppoter - Pon Wrz 05, 2005 2:43 pm
parker napisał/a: | Chodzi o Villę Cadena ? Nie wiem, kto jest obecnie jej właścicielem... ale znam poprzedniego
To raczej Willa Basnera
Tez spędziłem tam trochę czasu w latach 1972 - 1974. Tam było przedszkole w onczas
parker - Pon Wrz 05, 2005 2:50 pm
Zoppoter napisał/a: | parker napisał/a: | Chodzi o Villę Cadena ? Nie wiem, kto jest obecnie jej właścicielem... ale znam poprzedniego
To raczej Willa Basnera
Tez spędziłem tam trochę czasu w latach 1972 - 1974. Tam było przedszkole w onczas |
Basnera nie znam, aż taka stara nie jestem. Ja bywałam w okolicach 2000-2001 i wtedy była to Villa Cadena.
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 2:55 pm
Parker napisał/a: | Basnera nie znam, aż taka stara nie jestem. |
Parker, nie drażnij Zoppcia
Zoppoter - Pon Wrz 05, 2005 3:01 pm
parker napisał/a: |
Basnera nie znam, aż taka stara nie jestem. Ja bywałam w okolicach 2000-2001 i wtedy była to Villa Cadena. |
A ten Caden, to kto to był?
Grün - Pon Wrz 05, 2005 3:03 pm
Może Juliusz Caden-Bandrowski?
parker - Pon Wrz 05, 2005 3:18 pm
Niee, Wojciech "Cadena" Gawdzik
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 3:57 pm
ad rem, psze państwa, ad rem...
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 4:03 pm
Mikołaj napisał/a: | ad rem, psze państwa, ad rem... |
To jak jest z tym moim wywodem obrazkowym, który zginął w natłoku innej "dyskusji"?
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 4:06 pm
ma sens, ale trzeba to na miejscu podeprzeć dowodem z oględzin
Grün - Pon Wrz 05, 2005 4:51 pm
Z tym, że nie wyjaśnia kim był ów Caden
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 5:01 pm
Zoppoter - Pon Wrz 05, 2005 5:26 pm
No wiec słusznie mi pamięc podpowiadała dwa domy w tym miejscu.
Dwa domy stoją jak byk, jeden to "Maryla" a drugi to willa Kronprinza. Stoja dokładnie tak, jak na tej kolorowanej pocztówce, gdzie widac po lewej skrawek "Maryli.".
Obydwa domy sa skutecznie zasłonięte przez mocno wyrosnięte drzewa, dlatego byc może istnienie willi Kronprinza umyka naszej uwadze. Bo on nie jest zaopatrzony w świetlne reklamy tudzież oświetloną droge dojazdową.
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 5:31 pm
i kolejna sopocka villa namierzona
Zoppoter - Pon Wrz 05, 2005 5:39 pm
Mikołaj napisał/a: | :hurra: i kolejna sopocka villa namierzona |
Niestety z samochodu nie widziałem szczegółów, jedynie ogólna bryłę willi z tą murowaną werandą wysuniętą w stronę ulicy Sępiej. I ze jest pomalowana odwrotnie niż kiedyś: te takie niby-filary sa ciemne, a ściany między nimi jasne. Nie mam pojecia, czy zachowały sie jakieś napisy, czy choćby ślady po nich.. Gdyby tak pofatygował się tam ktoś z aparatem cyfrowym...
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 5:42 pm
Cytat: | Nie mam pojecia, czy zachowały sie jakieś napisy, czy choćby ślady po nich.. |
Na przedwojennych zdjęciach i pocztówkach jest z tym różnie, na niektórych są napisy, na innych nie. I wydaje mi się, że napisy są raczej na tych starszych zdjęciach.
Sabaoth - Nie Wrz 11, 2005 8:45 pm
Wpadło mi właśnie przed chwilą w oko ujęcie przedstawiające obydwa budynki i ich morsko-stronne fasady
Mikołaj - Nie Wrz 11, 2005 8:47 pm
to co, myślicie, że Kaiser nocował po sąsiedzku?
Sabaoth - Nie Wrz 11, 2005 9:05 pm
Żeby mieć młodą parę na oku?
luka - Pią Wrz 16, 2005 10:34 am
Wybaczcie pytanie laika. Wydawało mi się, że Willa dla "cesarzątka" była we Wrzeszczu przy dzisiejszej Grunwaldzkiej. Czy to znaczy, że były dwie wille?
Sabaoth - Pią Wrz 16, 2005 10:52 am
Willa w Sopocie byla jego letnia rezydencja, wynika z tego, ze we Wrzeszczu mieszkal zima.
luka - Pią Wrz 16, 2005 1:24 pm
Czyżby we Wrzeszczu było zimą cieplej niż w Sopocie?
Zoppoter - Pią Wrz 16, 2005 1:49 pm
luka napisał/a: | Czyżby we Wrzeszczu było zimą cieplej niż w Sopocie? |
Wrzeszcz jest bardziej na południe niż Sopot...
pumeks - Pią Wrz 16, 2005 1:52 pm
We Wrzeszczu zamieszkał dopiero, jak się zaciągnął do Leibhusarów (Sabaoth na pewno wie, w jakich to było dokładnie latach). Dom w Sopocie mógł mieć już wcześniej.
Sabaoth - Pią Wrz 16, 2005 4:34 pm
Cytat: | jak się zaciągnął do Leibhusarów |
To był przykład najbardziej błyskotliwej kariery, zaciągnął się i od razu został dowódcą
A dlaczego mieszkał we Wrzeszczu, a letnią rezydencję miał w Sopocie, nie wiem. Wiem tylko, że sopocka willa podpisywana jest właśnie jako letnia rezydencja.
Grün - Pią Wrz 16, 2005 7:26 pm
Widać był wybitnie uzdolniony
pumeks - Pon Wrz 19, 2005 10:59 am
Mikołaj napisał/a: | :hurra: i kolejna sopocka villa namierzona |
A może by tak personel Wydziału Sopotologii podjął ambitny projekt "Namierzanie sopockich willi" i uszykował śliczny materiał dla ARz?
Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 11:00 am
A na drugi ogien moze pojsc Oliwa z jej willami
Zoppoter - Pon Wrz 19, 2005 12:44 pm
pumeks napisał/a: | Mikołaj napisał/a: | :hurra: i kolejna sopocka villa namierzona |
A może by tak personel Wydziału Sopotologii podjął ambitny projekt "Namierzanie sopockich willi" i uszykował śliczny materiał dla ARz? |
A które trzeba namierzyć?
pumeks - Pon Wrz 19, 2005 1:13 pm
Miałem na myśli te które już zostały namierzone Trochę tego na forum juz chyba było.
A wracając do topiku - znalazłem u siebie cóś takiego:
Zoppoter - Pon Wrz 19, 2005 1:17 pm
pumeks napisał/a: | Miałem na myśli te które już zostały namierzone Trochę tego na forum juz chyba było.
|
Aaa. Tylko, że tak za duzo informacji o tych namierzonych to nie ma...
Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 1:40 pm
No mi sie, na przyklad, mylil Stolzenfels z Kaiserhoehe. Podobne do siebie sa przez ta wiezyczke.
Mikołaj - Pon Wrz 19, 2005 11:45 pm
Pumeks, czytasz mi w myślach, planuję takie zestawienie.
pablo-pablo - Sro Wrz 21, 2005 4:08 pm Temat postu: Małe wyjaśnienie Witam, jestem na forum poraz pierwszy ale mam nadzieje ze moje informacje wyjaśnia parę spraw. Po pierwsze willa która należała do niemieckiego następcy tronu Wilhelma II to nie obecny pencjonat Maryla tylko willa znajdująca się tuz obok (Ul. Jana Jerzego Haffnera 100 - obecny pensjonat Magnolia). Na widokówce ukazującej willę znajduje sie po lewiej stronie fragment dzisiejszego pensjonatu Maryla. Dziwię się zatem wielce ze Pensjonat Maryla reklamuje się na stronie internetowej jako ta w której mieszkał Cesarz. Moze należałoby oświecić właścicieli willi co by w błędzie nie żyli. Willę wybudował sopocki hotelarz Hugo Werminghoff w (nie pamiętam roku zaś w 31 grudnia 1913 roku Miejska Rada postanowiła odkupic od hotelarza willę i po rozbudowie podarować ją Wielkoksiążęcej Parze. Poraz pierwszy w swojej nowej letniej rezydencji Książęca Para odpoczywała w 1914 roku.
Poniżej przedstawiam widokówkę którą nabyłem statnimi czasy. PODOBNO przedstawia wnętrze willi nalezącej do Cesarza, ale co do tego pewien nie jestem. Moze ktoś ma jakies inne pomysły?
danziger - Sro Wrz 21, 2005 4:19 pm Temat postu: Re: Małe wyjaśnienie
pablo-pablo napisał/a: | Poniżej przedstawiam widokówkę którą nabyłem statnimi czasy. PODOBNO przedstawia wnętrze willi nalezącej do Cesarza, ale co do tego pewien nie jestem. Moze ktoś ma jakies inne pomysły? |
To wygląda na jakąś restaurację.
A Kaiser Zimmer - czyli sala cesarska to mogła byc np. jej ekskluzywna część.
Może jestem w błędzie, ale nie wydaję mi się, żeby w czymś takim mieszkał cesarz, czy Kronprinz
Sabaoth - Sro Wrz 21, 2005 5:12 pm
Mi też to wygląda raczej na restaurację niż na apartamenty letniej rezydencji następcy tronu. Z drugiej strony, po co cesarzowi tyle stołów na raz A podpis Kaiser-Zimmer, jak napisał danziger, może faktycznie świadczyć o części dla VIP-ów.
Pablo-pablo, my doszliśmy do tego, że willa Seehaus to nie to samo, co Maryla, ostatnio dyskutowaliśmy różnice klimatyczne między Wrzeszczem a Sopotem
pablo-pablo - Sro Wrz 21, 2005 9:41 pm
Moze to i restauracja. Istaniała kiedyś restauracja Kaiserhohe (Cesarskie Wzgórze) ale nigdzie nie spotkałem się ze skrótem Kaiser. Z drugiej jednak strony określenie zimmer - pokój, świadczy o pomieszczeniu w prywatnym mieszkaniu czy willi. A może Cesarz spodziewał się gości i stąd tyle stołów? Facio w antykwariacie mi powiedział ze to widokówka stamtąd, ale skąd on tam może wiedzieć. Najgorsze ze na widokówce nie ma nawet słowa Zoppot a jedynie Danzig jako miejsce wydania pocztówki. Niewątpliwie zatem jest to widokówka z trójmiasta ale czy napewno z Sopotu?
Sabaoth - Sro Wrz 21, 2005 10:11 pm
Cytat: | Niewątpliwie zatem jest to widokówka z trójmiasta ale czy napewno z Sopotu? |
Z trójmiasta na pewno nie zimmer to faktycznie pokój, w restauracjach były raczej sale ale czy dla VIPów nie można było przygotować w jakiejś restauracji oddzielnego pokoju? Takie zdjęcia przedstawiające wnętrza restauracji zdarzały się dosyć często i funkcjonowały jak reklama.
danziger - Sro Wrz 21, 2005 10:32 pm
Zimmer to nie musi koniecznie dosłownie polski "pokój" - spotkałem się z tym słowem jako określeniem sali, czy apartamentu.
Grün - Sro Wrz 21, 2005 10:40 pm
No i komnaty przy okazji...
pablo-pablo - Czw Wrz 22, 2005 5:55 pm
No dobrze, ale ja bede sie wciąż oszukiwać i przystawać przy swoim ze to może jednak Sopot - nie chce dopuszczać wizji ze kupiłem coś z .....hmmm nie z Sopotu. Co do kwestii ze to reklama jakiejś restauracji to jeżeli to reklama to może wypadałoby podać chociażby jej nazwe ze już o adresie nie wspomne? Poza tym to małe pomieszczenie, tak jakby hall to mi na wystawną restauracje nie pasuje, więc może to jednak willa? i to wcale nie taka wielka (np. w sam raz taka jak Cesarza ) Może najlepszym rozwiązaniem byłoby poprostu przejść się tam i o ile to możliwe zwiedzić ją? Niegdyś był tam pensjonat ale teraz to nie wiem czy ona jest otwarta. Chyba tak zrobie, jak nie spróbuje to sie nie przekonam
pablo-pablo - Czw Wrz 22, 2005 10:11 pm
Jakby ktoś chciał podyskutowac na temat zagadkowej widokówki, zapraszam do nowego tematu "Czy ktoś zidentyfikuje pocztówkę?"
dandola - Sob Gru 24, 2011 6:48 pm
Nie było takiego "Seehausu"
Mikołaj - Sro Gru 28, 2011 10:33 pm
dla przypomnienia
pumeks - Sro Gru 28, 2011 11:29 pm
Wszystko już było Jak mawiał starożytny filozof Bakelit z Sedesu: nie da się wdepnąć dwa razy w to samo guano
dandola - Czw Gru 29, 2011 7:23 pm
Dla kolekcjonera nawet drobny szczegół różny w wyglądzie ma znaczenie. Tym samym - takiej pocztówki nie było, a co najmniej, jak widać w tym temacie. Reasumując - totalne bałaganiarstwo na forumie.
Mikołaj - Czw Gru 29, 2011 7:57 pm
moja cierpliwość kiedyś się skończy
|
|