Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Kolejny obcy dyplomata pobity na Dolnym Mieście

knovak - Nie Wrz 04, 2005 8:32 pm
Temat postu: Kolejny obcy dyplomata pobity na Dolnym Mieście
Był już konsul USA, teraz Niemiec:
W Gdańsku pobito niemiecką konsul
Witamy w Gdańsku...
:II

Mikołaj - Nie Wrz 04, 2005 8:36 pm

na gazeta.pl też ją pobili:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2900169.html

Cytat:
Kolejny obcy dyplomata

zaraz Zop zwróci Ci uwagę, że to dla każdego moze oznaczać cos innego, nawet w obrębie tej samej grupy narodowościowej... :hiihihi:

Zop - :wink: :kumple:

danziger - Nie Wrz 04, 2005 8:45 pm

Ale w Gazecie napadło ją 3 chłopaczków, a na Onecie facet z dwoma chłopaczkami.
Może ona dwa razy dostała? :hmmm:

Hanemann - Nie Wrz 04, 2005 8:46 pm

No cóż, Dolne Miasto to nie jest najlepsze miejsce na spacer dla zagraniczniaków...
knovak - Nie Wrz 04, 2005 8:48 pm

Uprzedzając - "obcy" tzn. przedstawiciel obcego państwa, akredytowany na terenie RP
:wink:

Mikołaj - Nie Wrz 04, 2005 8:48 pm

Cytat:
Dolne Miasto to nie jest najlepsze miejsce na spacer dla zagraniczniaków...
z cyfrową kamerą...
parker - Nie Wrz 04, 2005 9:04 pm

No ale to trzeba ślepym być, żeby nie zauważyć, że jest się w mało bezpiecznej dzielnicy...
Grün - Nie Wrz 04, 2005 9:05 pm

A po jaką cholerę pani konsul się szkajała po Dolnym Mieście?
Mikołaj - Nie Wrz 04, 2005 9:06 pm

Może tropiła rzygadki? :hihi:
Sabaoth - Nie Wrz 04, 2005 9:13 pm

Mikołaj napisał/a:
Może tropiła rzygadki? :hihi:

:haha: :haha: :haha: Złota czcionka!

Hanemann - Nie Wrz 04, 2005 9:23 pm

hmm... to może taką tablicę na Zielonym Moście -
Turysto !
Wchodzisz do strefy o zwiększonym ryzyko napadów rabunkowych.
Dalej idziesz na własną odpowiedzialność !
Rada Miasta Gdańska życzy miłego pobytu

Sabaoth - Nie Wrz 04, 2005 9:32 pm

No wygląda, że chłopaki po obchodach rocznicy wybuchu II Wojny wzięły odwet na "szkopach" :hihi:
wrangla - Nie Wrz 04, 2005 9:53 pm

Sabaoth napisał/a:
No wygląda, że chłopaki po obchodach rocznicy wybuchu II Wojny wzięły odwet na "szkopach" :hihi:
Ciężki humor. :|
Sabaoth - Nie Wrz 04, 2005 10:36 pm

Jak się zostało wystrzelonym z 60 metrowej katapulty w powietrze to jaki można mieć humor? :%
Mikołaj - Nie Wrz 04, 2005 11:21 pm

Napad na konsul Niemiec
Cytat:
Ute Minke-Koenig spacerowała wczoraj po południu wraz z mężem po Dolnym Mieście. To niebezpieczny rejon miasta. Choć położony zaledwie o kilkaset metrów od Starego Miasta omijany jest przez turystów zarówno krajowych jak i zagranicznych. Na ulicy Grodza Kamienna do małżeństwa podeszło kilku nastolatków

:mur:

seestrasse - Nie Wrz 04, 2005 11:24 pm

tak się zdenerwowałeś, że musiałeś im to dwa razy napisać? :wink:
Mikołaj - Nie Wrz 04, 2005 11:29 pm

a bo wysłałem raz i się długo nie pojawiało, to kliknąłem ponownie... obawiam sie, że i 100 razy napisane by nie pomogło...
seestrasse - Nie Wrz 04, 2005 11:32 pm

chyba masz rację, niestety :roll:
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 11:29 am

Przypomina mi sie dowcip:
- Slyszalem, ze podobno w Leningradzie rozdaja mercedesy?
- Nie w Leningradzie tylko w Moskwie, nie mercedesy tylko rowery i nie rozdaja tylko kradna.

Zatrzymano podejrzewanego o napad na konsul Niemiec

Cytat:
Policja zatrzymała 51-letniego mężczyznę podejrzewanego o współudział w napadzie rabunkowym i pobiciu konsul generalnej Niemiec w Gdańsku i jej męża.

Cytat:
...w napadzie na konsul uczestniczyło dwóch, a nie trzech napastników, jak informowała wcześniej policja.

Cytat:
Policja dysponuje rysopisami sprawców napadu. Pierwszy przestępca to mężczyzna w wieku 30-40 lat, wzrostu ok. 180-190 cm, muskularnej budowy ciała, z włosami koloru ciemny blond i ukośnymi oczami. Drugi napastnik to mężczyzna w wieku 20-25 lat, muskularnej budowy ciała, ubrany był w strój sportowy, na głowie miał czapkę bejsbolową.

Bylo ich dwoch: jeden w wieku lat 51, drugi 30-40 a ten trzeci 20-25 :mrgreen:

Cytat:
Wbrew wcześniejszym informacjom policji, małżeństwu nie zrabowano kamery, lecz aparat fotograficzny Sony.

Zeby tylko nie okazalo sie, ze to Pani konsul napadla na trzech czyli dwoch mieszkancow
Dolnego Miasta :hihi:

pumeks - Pon Wrz 05, 2005 11:31 am

A swoją drogą (to do tytułu wątku) od kiedy konsul to dyplomata?
Sabaoth - Pon Wrz 05, 2005 11:41 am

pumeks napisał/a:

Od czasu kiedy Dolne Miasto znajduje sie kilkaset metrow od Starego Miasta :hihi:

Corzano - Pon Wrz 05, 2005 11:48 am

To już wiadomo, jakie rejony będą odradzane w niemieckich przewodnikach po Gdańsku.
Ciekawe czy Niemcy, podobnie jak wcześniej Rosja, zarządają oficjalnych przeprosin.

Szkoda, że do takich wydarzeń ciągle dochodzi. Trzeba jednak przyznać, że dresy, jak obywatele świata, nie mają uprzedzeń i... 'kroją' wszystkich równo, niezależnie od narodowości. :wink:

danziger - Pon Wrz 05, 2005 11:49 am

pumeks napisał/a:

Pytanie jest nieco źle postawione. "Dyplomata" to termin niezbyt ścisły - na pewno słowem "dyplomata" można nazwać członków Korpusu Dyplomatycznego, ale potocznie tym mianem okresla się też ważniejszych pracowników MSZ, czy konsulów.
Z tego co pamiętam, nie ma prawnego określenia "dyplomata" tylko "przedstawiciel dyplomatyczny", ale pod nie to już konsul na pewno nie podlega.

Zoppoter - Pon Wrz 05, 2005 12:04 pm

danziger napisał/a:
"Dyplomata" to termin niezbyt ścisły - na pewno słowem "dyplomata" można nazwać członków Korpusu Dyplomatycznego, ale potocznie tym mianem okresla się też ważniejszych pracowników MSZ, czy konsulów.

A nawet osoby dobrze wychowane, subtelne w zachowaniu i w tym co mówią.

Na przykład ja też jestem dyplomatą. :<>

Corzano - Pon Wrz 05, 2005 12:09 pm

Zoppoter napisał/a:
Na przykład ja też jestem dyplomatą. :<>

Zoppoter na prezydenta!

Zoppoter - Pon Wrz 05, 2005 12:17 pm

Corzano napisał/a:

Zoppoter na prezydenta!

Zoppotu... :mrgreen:

Grün - Pon Wrz 05, 2005 1:07 pm

Zoppoter na Ambasadora!!! Gdańska...
knovak - Pon Wrz 05, 2005 1:16 pm

Dyplomata - przedstawiciel państwa akredytowany w innym panstwie, z którym państwo wysyłające ma nawiązane stosunki dyplomatyczne. Akredytacja następuje poprzez złożenie listów uwierzytelniających. Początkowo dyplomaci ambasadorzy i konsulowie pełnili swe funkcje honorowo, co wiązało się z dużymi kosztami, m.in. upominków dla władców i dworu oraz własnego utrzymania. Obecnie dyplomaci są urzędnikami państwowymi, tworząc tak zwany korpus dyplomatyczny. Najwyższy rangą dyplomata to ambasador. Do korpusu dyplomatycznego zaliczani są także attache i sekretarz ambasady. Attache, ze wzgledu na pełnione obowiązki, mogą być attache handlowym, attache kulturalnym lub attache do spraw wojskowych.

Konsul - dyplomata, przedstawiciel państwa za granicą, którego zadanie polega na opiece nad obywatelami swojego państwa przebywającymi na terytorium państwa, w którym konsul pełni misję. Zobacz: urząd konsularny.

Urząd konsularny to osoba na placówce konsularnej i siedziba szefa misji konsularnej (okręgu konsularnego) w państwie przyjmującym.
W zależności od klasy wyróżnia się:
konsulat generalny
konsulat
wicekonsulat
agencję konsularną.
Urząd konsularny może być placówką samodzielną lub wydziałem w ambasadzie.

(za Wikipedią)

danziger - Pon Wrz 05, 2005 1:19 pm

Wikipedia trochę popieprzyła - wprawdzie nie piszą wprost, ale sugeruja, że konsul nalezy do korpusu dyplomatycznego (a tak nie jest).
Mikołaj - Pon Wrz 05, 2005 4:29 pm

Cytat:
W pewnym momencie jeden z napastników zaatakował męża kobiety. Próbował wyrwać mu teczkę
Zaraz się okaże, że tam był jedynie Niemec z teczką-dyplomatką :hihi:

Cytat:
Zeby tylko nie okazalo sie, ze to Pani konsul napadla na trzech czyli dwoch mieszkancow Dolnego Miasta

i to jeszcze we wrześniu 1939 :hihi:

Sabaoth - Czw Wrz 08, 2005 7:21 am

Ciekawe, czy bandytów ruszyło sumienie, czy może się przestraszyli? Aparat należący do konsul generalnej Niemiec wrócił do właścicielki jak pisze gazeta.pl w notatce:
Złodzieje zwrócili łup z napady na niemiecką konsul

Corzano - Czw Wrz 08, 2005 8:42 am

Sabaoth napisał/a:
Aparat należący do konsul generalnej Niemiec wrócił do właścicielki

Ten napad o głupota, ale przesłanie paczki policji, to już podłożenie się.

Sabaoth - Czw Wrz 08, 2005 8:55 am

Moze mysla, ze jak zwroca fanty, to policja zostawi Dolne Miasto w spokoju :hihi:
Zoppoter - Czw Wrz 08, 2005 10:47 am

Sabaoth napisał/a:
Moze mysla, ze jak zwroca fanty, to policja zostawi Dolne Miasto w spokoju :hihi:

No przecież cały czas Dolne Miasto ma spokój od policji...

greg30 - Sob Wrz 10, 2005 8:43 am

Corzano napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
Aparat należący do konsul generalnej Niemiec wrócił do właścicielki

Ten napad o głupota, ale przesłanie paczki policji, to już podłożenie się.

Jakie podlozenie sie??!! ODdali "fanty" parzace w lapy....teraz mozna bedzie spokojnie lazic po Lakowej i Down Town az do nastepnego "strzalu".... :haha:
Sprawcy sie nie odnajda i sprawinke sie umorzy :OO
Normalne podejscie do rzeczy....
Moim skromnym zdaniem to order ziemniaka powinien dostac ten kto zlikwidowal jednostke Policji przy ul. Lakowej.....Przeciez Komisariat na Piwnej "obrabia" teraz tak wielki teren, ze ja wspolczuje pracujacym tam policjantom.....szczegolnie w sezonie letnim.....kiedy na Old Town dzieja sie cuda :wow: :wow:

Sabaoth - Sob Wrz 10, 2005 12:09 pm

Skoro jest "znikoma społeczna szkodliwość czynu" to może wprowadzić też "wysoką społeczną uciążliwość czynu". I za wybicie szyby w samochodzie, okradzenie staruszki z 20 zł, itp. znikomo szkodliwe ale bardzo uciążliwe przestępstwa karać pręgierzem. Politycy pewnie podchwyciliby ten pomysł, odpadłyby im igrzyska i mogliby się zająć zapewnieniem chleba swoim wyborcom.
Mikołaj - Nie Wrz 11, 2005 8:43 pm

Znasz chociaż jeden konkretny wypadek kiedy wybicie szyby w samochodzie uznano za czyn o niskiej szkodliwości społecznej czy tylko powtarzasz frazesy?
Sabaoth - Nie Wrz 11, 2005 9:11 pm

Znam! :evil: Mojemu ojcu wybito kiedyś w Citroenie boczną szybę, radia nie ukradli bo było za dobrze przymocowane. Po jakimś czasie dostaliśmy pismo, że znaleźli sprawcę (w piśmie było jego imię i nazwisko) i że umarzają sprawę ze względu na znikomą, itd. Podobnie jak się do mnie dwa razy włamywali, za pierwszym razem nie wykryto sprawców (którzy ukradli tv, komputer, drukarkę i wieżę), za drugim razem nic nie ukradli (tylko właśnie zdążyli wybić szybę) i co? I policja stwierdziła, że NIC SIĘ TAKIEGO NIE STAŁO i nie ma sensu wszczynać śledztwa, bo to znikoma itd. :evil:
Dlatego uparcie twierdzę, że nie mam zamiaru wracać do :cenzura: i mam :cenzura: i :cenzura: :cenzura: :evil:

Mikołaj - Nie Wrz 11, 2005 9:20 pm

Cytat:
umarzają sprawę ze względu na znikomą

odwołaliście się?

Sabaoth - Nie Wrz 11, 2005 10:03 pm

Nie, nawet chciałem pójść i nastukać temu kolesiowi (bo w piśmie był nawet jego adres) po pół roku od wybicia szyby (i wstawienia nowej na swój własny koszt) emocje opadły i po prostu miało sie już dosyć.
Mikołaj - Nie Wrz 11, 2005 10:25 pm

z drugiej strony widziałem tyle spraw o naprawdę znikomej szkodliwości, które były prowadzone... nie ma reguły...
a kolesia to trzeba było "zachęcić" do zapłacenia rachunku

Sabaoth - Pon Wrz 12, 2005 7:18 am

A tu "pokłosie" napadu na Panią konsul: Olszynka ma żal do Policji

Nie wiadomo kto jest bardziej winny, przestępcy, władze czy policja :II

Cytat:
Policjanci odmawiający przesłuchania świadków, nie przyjeżdżający na zgłoszenia dewastacji, nie sprawdzający informacji o miejscu składowania skradzionej kostki brukowej – to tylko niektóre zarzuty, których wysłuchali stróże porządku podczas spotkania z mieszkańcami Olszynki. Spotkanie zaaranżowali po napadzie na konsul generalną Niemiec radni gdańscy.

Grün - Pon Wrz 12, 2005 9:24 am

Najśmieszniejsze jest to, że auslander musi po mordzie dostać, żeby się polska policja zainteresowała co się dzieje tu czy tam. Póki leją i okradają obywateli, którzy płacą podatki, nikogo nic nie obchodzi...
Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 8:32 pm

Złapano dwóch takich, co okradli konsul

Cytat:
W niedzielę i poniedziałek policjanci z komend wojewódzkiej i miejskiej w Gdańsku zatrzymali dwóch mężczyzn podejrzanych o napad na konsul generalną Niemiec.

Przypomnijmy: 4 września Ute Minke-Koenig, konsul generalna Niemiec w Gdańsku, została poturbowana i okradziona podczas spaceru po Dolnym Mieście w Gdańsku.

Napad na dyplomatę zawsze jest wstydliwy dla państwa w którym ma miejsce, więc gdańską policję postawiono w stan najwyższej gotowości. Powołano specjalny zespół złożony z policjantów z komend wojewódzkiej i miejskiej, który miał za zadanie jak najszybciej odnaleźć sprawców.

Policjanci działali na tyle skutecznie, że w kilka dni po napadzie najprawdopodobniej wystraszenie bandyci odesłali im skradziony aparat fotograficzny. Uprzednio wyjęli jednak z niego kartę pamięci ze zrobionymi wcześniej zdjęciami. Teraz okazało się dlaczego.

Na karcie, którą policjanci odnaleźli w mieszkaniu 18 letniego Mariusza C., jednego z zatrzymanych, oprócz zdjęć oficjalnych, rodzinnych i pamiątkowych pani konsul, były zdjęcia zrobione już przez zatrzymanego. Policjanci uważają, że to właśnie on jako pierwszy feralnego dnia zauważył spacerujących po Dolnym Mieście i wezwał "na robotę" swoich kamratów. W kilka minut później przyjechał na miejsce 29-letni Mariusz B. i trzeci mężczyzna, który nie jest jeszcze zatrzymany. Wspólnie dokonali przestępstwa i uciekli.

W trakcie okazania Ute Minke-Koenig rozpoznała jednego ze sprawców, pomimo tego, że od napadu zmienił fryzurę. Obaj mężczyźni przesłuchiwani byli w poniedziałek w KMP w Gdańsku. Prawdopodobnie dziś będą doprowadzani do prokuratury.

- Miałam przyjemność rozmawiać z panią konsul, która powiedziała, że jest bardzo wdzięczna policji za tak skuteczna pracę i za odzyskanie zdjęć – relacjonuje podinspektor Gabriela Sikora, rzecznik KWP Policji w Gdansku. - Zdjęcia były dla niej bardzo cenną pamiątką - utrwaliły chwile z życia rodzinnego i z wizyt oficjalnych, których nie mogłaby już powtórzyć.

Autor: ms, KW Policji

Ciekawe tylko, dlaczego ta informacja nie jest zalinkowana?

Mikołaj - Wto Wrz 20, 2005 12:10 am

Cytat:
Na karcie, którą policjanci odnaleźli w mieszkaniu 18 letniego Mariusza C., jednego z zatrzymanych, oprócz zdjęć oficjalnych, rodzinnych i pamiątkowych pani konsul, były zdjęcia zrobione już przez zatrzymanego

pełna amatorka :hiihihi: to chłopaki nie oglądają amerykańskich kryminałów czy co? :hihi:

Sabaoth - Wto Wrz 20, 2005 6:50 am

Amatorka to mało powiedziane:
Cytat:
W mieszkaniu nastolatka policjanci znaleźli kartę z aparatu, na której dokonuje się zapisu zdjęć. Chłopak czuł się na tyle bezkarny, że po napadzie porobił skradzionym aparatem zdjęcia swoim najbliższym. Policjanci sprawdzają też, czy osiemnastolatek był dilerem - na jednym z obrazków widać poporcjowane działki narkotyków.

Jak podała Gazeta: Policja ujęła podejrzanych o napad na niemiecką konsul

Proponuję nagrodę im przyznać za dostarczenie dowodów na samych siebie prokuraturze :hihi:

Zoppoter - Wto Wrz 20, 2005 7:25 am

Sabaoth napisał/a:

Proponuję nagrodę im przyznać za dostarczenie dowodów na samych siebie prokuraturze :hihi:

Nagroda nalezy sie rónież policji i prokuraturze. Za to, że skorzystały z podsuniętych im pod nos dowodów. Wszak to niecodzienne zjawisko...

parker - Nie Wrz 25, 2005 2:33 pm

Mieszkańcy Dolnego Miasta chcą pomóc miastu w zbieraniu pieniędzy na monitoring

Cytat:
Fragmenty listu Joanny Maszczyk do Ute Minke Koenig, konsula generalnego Niemiec w Gdańsku:

"Szanowna Pani Konsul. Jestem mieszkanką Dolnego Miasta w Gdańsku. Głęboko zasmuciło i zawstydziło mnie to, co spotkało Panią i Pani męża w naszej dzielnicy. Śledziłam wszystkie wystąpienia władz w tej sprawie. Chcę nadrobić to, czego nikt nie uczynił - poczuć się odpowiedzialnie i przeprosić.

Przepraszam w imieniu nas - zwyczajnych mieszkańców, którzy tak jak Pani chcą czuć się bezpiecznie, a z poczucia osamotnienia i bezsilności pozwalają się zastraszać.

Przepraszam za władze Gdańska - prezydenta Adamowicza i radnych miasta, iż pomimo licznych monitów i propozycji z naszej strony, w tej zabytkowej, pięknej, acz zaniedbanej dzielnicy nie uczynili niczego, aby sytuację poprawić.

Przepraszam za opieszałość i ignorancję decydentów wobec licznych skarg.

Przepraszam za zasłanianie się policji statystykami w sytuacji, gdy o tym, co się dzieje na Dolnym Mieście, wie każdy potencjalny mieszkaniec Trójmiasta. Myślę tu o rozbojach, kradzieżach, napadach i poczuciu bezkarności i zuchwałości tutejszych młodych gniewnych. (...)

Życzę Pani, sobie i wszystkim gościom naszego miasta poczucia bezpieczeństwa, którego, mam nadzieję, władze Gdańska nie będą nadal lekceważyć, bo jest ono podstawową wartością, którą zobowiązani są nam i Wam zapewnić tu i teraz, a nie za pięć czy dziesięć lat (...)."

rosjanka - Sob Paź 01, 2005 7:51 pm

Właściwie to Pani konsul miała szczęście, bo jak pół roku temu w okolicah ulicy Łąkowej natrafiłam na "młodzieńców ubranych w strój sportowy", to nie dość, że straciłam pieniądze, to jeszcze przez tydzień chodziłam z obitą twarzą. Ech, polskie realia...
Hanemann - Sob Paź 01, 2005 11:44 pm

...dlatego w prawej kieszeni płaszcza noszę kastet, a w lewej gaz pieprzowy