Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Manewry na Westerplatte

parker - Sob Sie 27, 2005 12:54 pm
Temat postu: Manewry na Westerplatte
Manewry na Westerplatte
jahrek - Sob Sie 27, 2005 7:40 pm

Byłem, a jakże.

Zanim zostaniemy wpuszczeni na teren Westerplatte opuszczamy teren WMG, żołnierze Kuestenwache Danzig machają nam, i przez tory trafiamy na teren WST, gdzie wita nas Wojsko Polskie w biało czerwonej stróżówce. Tłumaczą jak dojść do obozu-rekonstrukcji i gdzie skierować pojazd omijając pola minowe. Na miejscu można zastać takie oto widoki.

PS- dziś bylo statycznie, ale jutro bedzie działo się więcej. Na tyłach obozu zalegały paliki i zwoje drutu kolczastego. Spokojnie piknikujący żołnierze z fotek podejrzewają pewnie, że kręcące się wśród zwiedzających podejrzane typki w Feldgrau coś kombinują - jutro się okaże co..

Gdanszczanin - Sob Sie 27, 2005 9:09 pm

To widzę że te imprezy się rozwijają . Byłem na czymś takim w maju bodajże i jedeyna atrakcja to byli żołnierze polscy i przejazd drezyną . A tak a propos : czy w ten weekend drezyna kursuje w kierunku wciaz istniejacej jednostki wojskowej czy do wisloujscia?
Ponury - Nie Sie 28, 2005 12:23 am

Gdanszczanin napisał/a:
A tak a propos : czy w ten weekend drezyna kursuje w kierunku wciaz istniejacej jednostki wojskowej czy do wisloujscia?

Uściślając, nie jest to żadna jednostka wojskowa,a jednostka Straży Granicznej :II

jahrek - Nie Sie 28, 2005 2:27 am

Drezyna kursuje w kierunku Twierdzy... Startuje spod Bramy SG, o wjeździe na teren obecnej placówki chyba nie ma mowy... Poza tym nie obsługują jej nawet Żołnierze z '39, jeno koleś w dresach i pomarańczowej kamizelce... :lol: Jutro [tzn. właściwie dziś wybieram się na Westerplatte, by obejrzec pozorowane ataki na umocnione pozycje Przeciwnika, ale na udział niemieckiej grupy rekonstrukcyjnej "Polski Wrzesień" nie ma co liczyć...mimo to zawitam tam i zamieszczę stosowną fotorelację..
jahrek - Nie Sie 28, 2005 5:58 pm

Zrobione dzisiaj, podczas pozorowanego ataku

Mikołaj - Nie Sie 28, 2005 6:16 pm

Jahrek -zdjęcia rewelacyjne :==
jahrek - Nie Sie 28, 2005 6:25 pm

Niestety mam zeskanowane tylko jedno poszarpane stare zdjęcie z domowego archiwum. Dlatego w każdej fotce jest ten sam motyw obramowania :II Ale dzięki. Nadawałyby się może do zapomnianego wątku retrostylizacji :^^
Gdanszczanin - Nie Sie 28, 2005 8:22 pm

Cytat:

Uściślając, nie jest to żadna jednostka wojskowa,a jednostka Straży Granicznej

Faktycznie pomyliło mi się. A pytam o tą trasę bo poprzednim razem przejechałem się tą drezyną i przy okazji rozmawiałem z jednym z organizatorów. Zapowiadał że może w przyszłości uda się zoorganizować przynajmniej jednorazowo przejazd na teren zajmowany przez straż graniczną. Podobno trasa jest znacznie ciekawsze niż w stronę wisłoujscia.

Ponury - Pon Sie 29, 2005 1:38 am

jahrek napisał/a:
Drezyna kursuje w kierunku Twierdzy... Startuje spod Bramy SG, o wjeździe na teren obecnej placówki chyba nie ma mowy... Poza tym nie obsługują jej nawet Żołnierze z '39, jeno koleś w dresach i pomarańczowej kamizelce... :lol:

Dresiarz? Wtedy też byli? Nazywali się chyba doliniarze czy to ostatnie określenie powstało już po 1945 r. ? :)

A może dresiarz niemiecki? :???: Dojczedres :) Brzmi tak twardo jak SS (to żartem,nie banujcie :OO )

Mikołaj - Pon Sie 29, 2005 1:41 am

doliniarz to kieszonkowiec (grypsera)
Ponury - Pon Sie 29, 2005 1:43 am

Mikołaj napisał/a:
doliniarz to kieszonkowiec (grypsera)

W miarę bliskoznaczne :) Kieszonkowiec też może w dresie łazić :)

Sabaoth - Pon Sie 29, 2005 6:44 am

Cytat:
Kieszonkowiec też może w dresie łazić

W dresie może chodzić każdy ale każdy nie jest kieszonkowcem. Wyluzuj! :II

Ponury - Pon Sie 29, 2005 9:28 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:
Kieszonkowiec też może w dresie łazić

W dresie może chodzić każdy ale każdy nie jest kieszonkowcem. Wyluzuj! :II

Nie ma co luzować. To od początku był żart :hiihihi:

Sabaoth - Pon Sie 29, 2005 9:34 am

Ponury napisał/a: