|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Manewry na Westerplatte
parker - Sob Sie 27, 2005 12:54 pm Temat postu: Manewry na Westerplatte Manewry na Westerplatte
jahrek - Sob Sie 27, 2005 7:40 pm
Byłem, a jakże.
Zanim zostaniemy wpuszczeni na teren Westerplatte opuszczamy teren WMG, żołnierze Kuestenwache Danzig machają nam, i przez tory trafiamy na teren WST, gdzie wita nas Wojsko Polskie w biało czerwonej stróżówce. Tłumaczą jak dojść do obozu-rekonstrukcji i gdzie skierować pojazd omijając pola minowe. Na miejscu można zastać takie oto widoki.
PS- dziś bylo statycznie, ale jutro bedzie działo się więcej. Na tyłach obozu zalegały paliki i zwoje drutu kolczastego. Spokojnie piknikujący żołnierze z fotek podejrzewają pewnie, że kręcące się wśród zwiedzających podejrzane typki w Feldgrau coś kombinują - jutro się okaże co..
Gdanszczanin - Sob Sie 27, 2005 9:09 pm
To widzę że te imprezy się rozwijają . Byłem na czymś takim w maju bodajże i jedeyna atrakcja to byli żołnierze polscy i przejazd drezyną . A tak a propos : czy w ten weekend drezyna kursuje w kierunku wciaz istniejacej jednostki wojskowej czy do wisloujscia?
Ponury - Nie Sie 28, 2005 12:23 am
Gdanszczanin napisał/a: | A tak a propos : czy w ten weekend drezyna kursuje w kierunku wciaz istniejacej jednostki wojskowej czy do wisloujscia? |
Uściślając, nie jest to żadna jednostka wojskowa,a jednostka Straży Granicznej
jahrek - Nie Sie 28, 2005 2:27 am
Drezyna kursuje w kierunku Twierdzy... Startuje spod Bramy SG, o wjeździe na teren obecnej placówki chyba nie ma mowy... Poza tym nie obsługują jej nawet Żołnierze z '39, jeno koleś w dresach i pomarańczowej kamizelce... Jutro [tzn. właściwie dziś wybieram się na Westerplatte, by obejrzec pozorowane ataki na umocnione pozycje Przeciwnika, ale na udział niemieckiej grupy rekonstrukcyjnej "Polski Wrzesień" nie ma co liczyć...mimo to zawitam tam i zamieszczę stosowną fotorelację..
jahrek - Nie Sie 28, 2005 5:58 pm
Zrobione dzisiaj, podczas pozorowanego ataku
Mikołaj - Nie Sie 28, 2005 6:16 pm
Jahrek -zdjęcia rewelacyjne
jahrek - Nie Sie 28, 2005 6:25 pm
Niestety mam zeskanowane tylko jedno poszarpane stare zdjęcie z domowego archiwum. Dlatego w każdej fotce jest ten sam motyw obramowania Ale dzięki. Nadawałyby się może do zapomnianego wątku retrostylizacji
Gdanszczanin - Nie Sie 28, 2005 8:22 pm
Cytat: |
Uściślając, nie jest to żadna jednostka wojskowa,a jednostka Straży Granicznej |
Faktycznie pomyliło mi się. A pytam o tą trasę bo poprzednim razem przejechałem się tą drezyną i przy okazji rozmawiałem z jednym z organizatorów. Zapowiadał że może w przyszłości uda się zoorganizować przynajmniej jednorazowo przejazd na teren zajmowany przez straż graniczną. Podobno trasa jest znacznie ciekawsze niż w stronę wisłoujscia.
Ponury - Pon Sie 29, 2005 1:38 am
jahrek napisał/a: | Drezyna kursuje w kierunku Twierdzy... Startuje spod Bramy SG, o wjeździe na teren obecnej placówki chyba nie ma mowy... Poza tym nie obsługują jej nawet Żołnierze z '39, jeno koleś w dresach i pomarańczowej kamizelce... |
Dresiarz? Wtedy też byli? Nazywali się chyba doliniarze czy to ostatnie określenie powstało już po 1945 r. ?
A może dresiarz niemiecki? Dojczedres Brzmi tak twardo jak SS (to żartem,nie banujcie )
Mikołaj - Pon Sie 29, 2005 1:41 am
doliniarz to kieszonkowiec (grypsera)
Ponury - Pon Sie 29, 2005 1:43 am
Mikołaj napisał/a: | doliniarz to kieszonkowiec (grypsera) |
W miarę bliskoznaczne Kieszonkowiec też może w dresie łazić
Sabaoth - Pon Sie 29, 2005 6:44 am
Cytat: | Kieszonkowiec też może w dresie łazić |
W dresie może chodzić każdy ale każdy nie jest kieszonkowcem. Wyluzuj!
Ponury - Pon Sie 29, 2005 9:28 am
Sabaoth napisał/a: | Cytat: | Kieszonkowiec też może w dresie łazić |
W dresie może chodzić każdy ale każdy nie jest kieszonkowcem. Wyluzuj! |
Nie ma co luzować. To od początku był żart
Sabaoth - Pon Sie 29, 2005 9:34 am
Ponury napisał/a: | Nie ma co luzować. To od początku był żart |
Żart żartem, a logika logiką
Ponury - Pon Sie 29, 2005 9:42 am
Sabaoth napisał/a: | Żart żartem, a logika logiką |
Dokładnie tak samo jak logika logiką,a żart żartem
Marcin - Pon Sie 29, 2005 1:57 pm
Jahrek, za zdjęcia.