Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Rezydencja OLIVA

Odyseusz - Sro Sie 03, 2005 3:11 pm
Temat postu: Rezydencja OLIVA
Rezydencja OLIVA położona w samym Centrum Oliwy - dzielnicy Gdańska u zbiegu ulic Kaprów i Obrońców Westerplatte. Jest kwintesencją nowoczesnego budownictwa w otoczeniu starej architektury miasta. Spełnia ona wszelkie oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o komunikację ze światem, jak i miejsca, gdzie można spędzać cudowne chwile spacerując malowniczymi uliczkami starej Oliwy. W bliskim sąsiedztwie znajduje się historyczna Katedra Oliwska, Ogród Zoologiczny oraz przepiękny Park Oliwski w którym mieści się Pałac Opatów.

- wysoki standard
- lokalizacja w Centrum Gdańska - Oliwy
- wygodne połączenie z różnymi punktami Trójmiasta i Świata (bliski dostęp do głównych szlaków komunikacyjnych i lotniska)
- 30 mieszkań od 35,98 do 123,24 m2
- lokale usługowe: 83,34; 245,3; 200,16; 205,55m2
- funkcjonalny układ pomieszczeń
- budynek dostępny dla osób niepełnosprawnych
- hala garażowa
- pomieszczenie ochrony i możliwość dozoru przez 24h
- wysokość lokali usługowych około 3,95m
wysokość mieszkań około 2,8m

I jak wam się to podoba bo mi średnio. Ciekaw jestem waszej opini. Z góry uprzedzam, że z projektem nie mam nic wspólnego i nie znam, nie widziałem i nie kojrzę projektanta.

Mikołaj - Sro Sie 03, 2005 3:17 pm

Cytat:
u zbiegu ulic Kaprów i Obrońców Westerplatte

zapomnieli dodać: 50 m od Grunwaldzkiej, głównej przelotowej ulicy Trójmiasta :hihi:
Cytat:
Jest kwintesencją nowoczesnego budownictwa w otoczeniu starej architektury miasta

Nie obrażając Kartuz i ich mieszkańców, to własnie taka kartuska architektura, dobra na rynek jakiegoś małego miasteczka.
W swym "nawiązaniu" przypomina kamieniczki z Długich Ogrodów.

rispetto - Sro Sie 03, 2005 3:19 pm

Aż boję się spytać o cenę za m2
wrangla - Sro Sie 03, 2005 5:49 pm

Ceny
rispetto - Sro Sie 03, 2005 10:56 pm

Cytat:
Ceny
8O
Słusznie zrobiłem sprzedając mieszkanie i wynosząc się na wieś :hihi:

danziger - Czw Sie 04, 2005 1:47 pm

to ja już wolę ten brudny skwerek, który jest tam obecnie
Odyseusz - Czw Sie 04, 2005 7:57 pm

Dzięki takim snobom, których stać na takie mieszkania wielu ludzi ma jednak pracę w tym mieście, więc nie ma we mnie żadnych niegatywnych emocji wobec czegoś takiego a wygląd, no cóż nie jest w naszym mieście jakąś ważną społecznie kwestią. Bo każdemu się wydaje, że to kwetia gustu.
jahrek - Czw Sie 04, 2005 8:35 pm

Sama bryła jest w porządku, jednak zbyt uproszczona jak na mój gust [skoro o gustach mowa] Dla mnie byłoby super gdyby szczyty urozmaicić np. tak:
rispetto - Czw Sie 04, 2005 9:43 pm

Odyseusz napisał/a:
Dzięki takim snobom, których stać na takie mieszkania wielu ludzi ma jednak pracę w tym mieście

:o_co:

seestrasse - Czw Sie 04, 2005 10:05 pm

masz pieniądze + chcesz mieszkać w Oliwie w fajnej chałupie = snobizm
:roll:

Corzano - Czw Sie 04, 2005 10:08 pm

danziger napisał/a:

Bez przesady, skwerek mógłby zostać, ale bez brudu.

danziger - Pią Sie 05, 2005 1:41 am

Corzano napisał/a:
danziger napisał/a:

Bez przesady, skwerek mógłby zostać, ale bez brudu.

OK :)
niech i tak będzie :D

rispetto - Pią Sie 05, 2005 8:20 am

seestrasse napisał/a:
masz pieniądze + chcesz mieszkać w Oliwie w fajnej chałupie = snobizm
:roll:

Nie rozumiem, bo chyba jest za rano. To znaczy, że moja babcia jest snobką, bo mieszka w Oliwie w fajnym domku z pięknym ogrodem i nigdzie nie chce się stamtąd wynieść???
Wypiję kawę, to jeszcze raz to przeczytam :hihi:

Odyseusz - Pią Sie 05, 2005 10:02 am

Faktycznie nie rozumiesz :)
Odyseusz - Pią Sie 05, 2005 10:04 am

jahrek napisał/a:
Sama bryła jest w porządku, jednak zbyt uproszczona jak na mój gust [skoro o gustach mowa] Dla mnie byłoby super gdyby szczyty urozmaicić np. tak:

Wyglądało by to nieco lepiej ale jeszcze te pokraczne łuki w parterze drażnią moje oko.

Corzano - Pią Sie 05, 2005 10:39 am

jahrek napisał/a:
Dla mnie byłoby super gdyby szczyty urozmaicić np. tak:

A mi Twoje szczyty nie pasują do tego budynku i zostawiłbym go tak, jak jest.

jahrek - Pią Sie 05, 2005 10:58 am

:pojedynek: nie podobają się?? no rzecz gustu przecież, mi akurat te uzyte do przeróbki tez nie stuprocentowo pasują, ale chodziło tylko o urozmaicenie. Z drugiej strony jak zostanie tak jak jest, to ujdzie... przynajmniej nie wygląda jak "kamienice" w Elblągu :wink:
parker - Pią Sie 05, 2005 2:34 pm

ale przyznam rację Corzano, że nie jest to najlepszy mix...
Makabunda - Pią Sie 05, 2005 2:58 pm

Idąc z dziekanką Parker należy zadać pytanie: "Co oznacza ten mix co go tu namalowano?" :hiihihi:
A tak na serio to zadaję sobie czasami pytanie dlaczego czasami tzw architekci w pewnych miejscach ( nie mówię, że wszędzie) nie pokuszą sie i nie zaprojektują czegoś dokładnie w stylu z epoki. Mam na myśli 100% nawiazanie do otaczającego stylu oczywiście z zastosowaniem energooszczędnych techologii itp itd. Czyżby takie coś było aż takie drogie, że nikt na takie coś się nie decyduje? Według mnie to byłoby najprostsze rozwiązanie. Aż dziwne, że nikt na to jeszcze nie wpadł. No ale wtedy my nie mielibyśmy tematu do dyskusji. :lol:

Grün - Pią Sie 05, 2005 3:11 pm

Oni są uczeni, że to nie byłoby tfurcze...
Tfurcze jest namazanie kilku krzywych linii na papierze i prekształcenie tego potem w budynek.

parker - Pią Sie 05, 2005 4:34 pm

Cytat:
Idąc z dziekanką Parker należy zadać pytanie:

przejdziemy się kiedyś razem, to zobaczymy, o co będziesz pytał :wink:
a ja ci wtedy powiem, jak się powinno odczytywać te mazy :wink: