|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Tajemnicza fotografia
malgos - Sob Lip 30, 2005 2:46 pm Temat postu: Tajemnicza fotografia Nie jestem pewna czy dobrze umieszczam pytanie. Parę lat temu znalazłam w domowym archiwum fotkę, nie pamiętam skąd się wzięła i kto ją zrobił ani tym bardziej gdzie może być to miejsce (niewykluczone iż jest to Gdańsk). Może ktoś skojarzy i miejsce i wydarzenia (prawdopodobnie 1944).
Ponury - Sob Lip 30, 2005 11:58 pm
Co oni wysypują z tych worków? Jakieś papiery czy to po prostu bielizna? Jeśli pierwsze to byłaby to ewakuacja jakiegoś urzędu,a jeśli drugie to na myśl przychodzi mi jedynie walka z jakąś epidemią np. tyfusu. Jeśli te zdjęcie pochodzi z Gdańska,to kij wie jaki to budynek. Chyba jedyny trochę podobny do tego na zdjęciu to budynek dzisiejszej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej koło Targu Siennego.
Ale ten gość na pierwszym planie w kapeluszu wygląda na starego gestapowca (tylko nie mówcie że celowo na temat Gestapo znowu wchodzę )
malgos - Nie Lip 31, 2005 12:23 am
czy i gdzie jest mozliwosc zobaczenia fotografii tejże Biblioteki? Nie mam za bardzo możliwości i czasu wybrania się do Gdańska więc pozostaje jedynie internet
pumeks - Pią Sie 12, 2005 1:50 pm
Nie słuchaj Ponurego, Biblioteka to na pewno nie jest, ma więcej pięter i zupełnie prostą fasadę. Prawdę mówiąc nie sądzę żeby budynek z Twojego zdjęcia znajdował się w Gdańsku.
Federico - Sro Sie 17, 2005 8:54 pm
A nie przypomina to materacy???
jahrek - Sro Sie 17, 2005 9:43 pm
Budynek na zdjęciu to tzw. Blok nr.7 na terenie Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni [dokładnie na Oksywiu]. Jedyne znalezione zdjęcie współczesne załączam poniżej.
oryginalnie fotka pod tym adresem: http://www.amw.gdynia.pl/...lnosci.htm#VIII
danziger - Sro Sie 17, 2005 9:47 pm
brawo Jahrek, Sherlocku jeden!
seestrasse - Sro Sie 17, 2005 9:48 pm
jahrek - Sro Sie 17, 2005 9:50 pm
Każdy Sherlock ma Wattsona ;) Moj Ojciec skończył tę szkołę i rozpoznał budynek w mig ale współczesne zdjęcie znalazłem sam
malgos - Sro Sie 17, 2005 11:22 pm
brakuje mi jedynie tego łącznika po prawej, lecz dopuszczam odwrócenie negatywu. Chylę czoła przed tatą jahrka
Federico - Sro Sie 17, 2005 11:30 pm Temat postu: Re: Tajemnicza fotografia
malgos napisał/a: | Może ktoś skojarzy i miejsce i wydarzenia (prawdopodobnie 1944). |
Hola, hola! To chyba jeszcze nie koniec? Skoro znane jest miejsce, to kto powie kiedy zostało zrobione? Czy rzeczywiście w 1944 r.? Patrząc na stan budynku, można przypuszczać, że zrobiono je w 1939 r., albo w późniejszym okresie wojny, już po nalotach aliantów na Gdynię. Nieco światła mogą w tym przypadku rzucić żołnierze w furażerkach. Czy są to Niemcy, czy też jeńcy polscy, na co może wskazywać uzbrojona eskorta?
jahrek - Sro Sie 17, 2005 11:55 pm
Żołnierze w furażerkach to Niemcy, prawdopodobnie kadeci, czy jakoś tak. Te białe wdzianka były uzywane jako ćwiczebno-robocze drelichy. Pamiętam powojenną ekranizację powieści "Fabryka Oficerów", w której paradowali po koszarach w identycznych. I moim zdaniem właśnie te ubranka [używane w okresie międzywojennym] , jak i panowie z prawej wyglądają mi raczej na początek niż na koniec Wojny...
Co do łącznika po prawej - z tego co mi mówiono powstał później w okresie powojennym.
jahrek - Czw Sie 18, 2005 7:48 pm
Wprawdzie nie wniosę nic nowego do tematu "Co, gdzie, kiedy?", ale znalazłem fotografię która pozwala na znacznie dokładniejszą komparystykę wyglądu budynku. Oto ona:
wrangla - Czw Sie 18, 2005 8:18 pm
Zniknął jeden komin...
jahrek - Czw Sie 18, 2005 9:13 pm
I dorobili daszek nad wejściem
Ponury - Czw Sie 18, 2005 10:52 pm
No brawo
malgos - Pią Sie 19, 2005 8:21 am
Wszyscy jesteście po prostu rewelacyjni Może znajdę jeszcze coś ciekawego w domowych zbiorach to postaram się tu podrzucić. Ja niestety z z Gdańskiem miałam tylko tyle do czynienia ile czasu zajęła mi dwuletnia nauka i częstę wizyty u rodziny ale mój ojciec był bardzo mocno związany z Waszym Miastem.
|
|