Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Big Johny

czechu - Pon Lip 25, 2005 12:23 am
Temat postu: Big Johny
Przygladałem się dzisiaj ruinom, w których mieści się ów klub i postanowiłem dowiedzieć się czego pozostałością są. W zwiazku z tym postanowiłem zapytać się o to na forum (żeby się zbytnio nie przemęczyć szukając :) )

Oczywiście uprzejmie proszę o odpowiedź.

Grün - Pon Lip 25, 2005 12:46 am

A które to ruiny? Te między Generalkommando a Dworcem? Jeśli te, to są to resztki podwalni Bastionu św. Elżbiety.
rispetto - Pon Lip 25, 2005 12:56 am
Temat postu: Re: Big Johny
czechu napisał/a:
Przygladałem się dzisiaj ruinom, w których mieści się ów klub i postanowiłem dowiedzieć się czego pozostałością są. W zwiazku z tym postanowiłem zapytać się o to na forum (żeby się zbytnio nie przemęczyć szukając :) )

Oczywiście uprzejmie proszę o odpowiedź.

Zawsze z niecierpliwością wyczekuję nowych prowokacji politycznych jego właścicieli :hihi:

czechu - Pon Lip 25, 2005 12:56 am

Tak, to chodziło o bastion. Właśnie się dowiedziałem od brata, że na murze jest tabliczka z informacją, ale w końcu miałem prawo nie zauważyć, bo było już ciemno :D
czechu - Pon Lip 25, 2005 1:04 am

Gdyby jeszcze ktoś byłby tak uprzejmy i nakierował mnie na zdjęcia przedstawiające bastion przed zniszczeniem, to odszedłbym od komputera szczęśliwy.
wrangla - Pon Lip 25, 2005 1:07 am
Temat postu: Re: Big Johny
rispetto napisał/a:
Zawsze z niecierpliwością wyczekuję nowych prowokacji politycznych jego właścicieli :hihi:
Mi na widok tych transparentów :rzyg_1: się chce.

Klub znajduje się tutaj.

A to jego strona. :eee...:
(tylko dla >18lat)

seestrasse - Pon Lip 25, 2005 1:08 am

na zachętę masz to, co jest po drugiej stronie ulicy :wink:
Grün - Pon Lip 25, 2005 1:09 am

Może tam zrobimy następną rocznicę Akademii :)
seestrasse - Pon Lip 25, 2005 1:10 am

a wejdziesz pod prysznic??? :mrgreen:
wrangla - Pon Lip 25, 2005 1:17 am

czechu napisał/a:
Gdyby jeszcze ktoś byłby tak uprzejmy i nakierował mnie na zdjęcia przedstawiające bastion przed zniszczeniem, to odszedłbym od komputera szczęśliwy.

Zdjęć tych terenów poszukaj na stronie Danzig-online. :OO

Grün - Pon Lip 25, 2005 1:33 am

Bastion splantowano u progu XX w. Zdjęcia samego bastionu i te z czasów jego likwidacji znajdziesz w albumach Był sobie Gdańsk.
A widoki bastionu przed niwelacją na każdej panoramie Miasta

czechu - Pon Lip 25, 2005 2:05 am

Grün napisał/a:
Bastion splantowano u progu XX w. Zdjęcia samego bastionu i te z czasów jego likwidacji znajdziesz w albumach Był sobie Gdańsk.
A widoki bastionu przed niwelacją na każdej panoramie Miasta

A to bardzo ciekawe, bo przypuszczałemi, że bastion zmienil się w ruiny w skutek II wojny, a tu, jeżeli dobrze zrozumialem, niespodzianka. :)

Grün - Pon Lip 25, 2005 2:11 am

To co zostało z bastionu, czyli własnie ruina podwalni, było nazywane w przedwojennym Gdańsku właśnie "ruiną" bo to była JEDYNA ruina w Mieście :II