Dawny Gdańsk

Zagadki - Zagadki Muldera

Mulder - Wto Lip 19, 2005 5:05 pm
Temat postu: Zagadki Muldera
Pytanie 1: Co to za flaga i z jakiej okazji ją tam powieszono???
Mulder - Wto Lip 19, 2005 5:16 pm
Temat postu: Pytanie 2.
Pytanie 2:

Czyją flagę widać na tej litografii:

http://www.danzig-online.pl/post/litho/l59.jpg

Chodzi o tę niebiesko-biało-czerwoną, a nie o tę z herbem Gdańska.
Dodam, że taką samą flagę można zobaczyć i dziś na niektórych niemieckich statkach.

Pozdrawiam,
Mulder

danziger - Wto Lip 19, 2005 7:19 pm

Ad. 1 - flaga landu Schleswig - Holstein
Ad. 2 - flaga Niemiec z okresu 1871 - 1935 - tyle, że ona jest czarno - biało czerwona :lol:

Mulder - Wto Lip 19, 2005 8:02 pm

danziger napisał/a:
Ad. 1 - flaga landu Schleswig - Holstein

Dobrze! Z jakiej okazji ją tam wywieszono, sam nie wiem, było to dawno temu, około roku 2003.

danziger napisał/a:
Ad. 2 - flaga Niemiec z okresu 1871 - 1935 - tyle, że ona jest czarno - biało czerwona :lol:

1. Według moich danych czarno-biało-czerwona była flaga Cesarstwa Niemieckiego 1871-1918. Republika Weimarska miała inną:
http://www.fotw.us/flags/de1919.html. Ale rzeczywiście czarno-biało-czerwona była w użyciu aż do 1935.

2. Patrząc na te wszystkie litografie gdzie występuje ta flaga byłbym gotów przysiąc, że to granatowy a nie czarny. A daltonistą nie jestem!
Nieźle mi to dało do myślenia, bo do niczego nie mogłem dopasować.

Pozdrawiam,
Mulder

danziger - Wto Lip 19, 2005 9:56 pm

Ten link będzie lepszy (Twój nie działa).
Ale rację masz, żem się wielce nieściśle wyraził - otóż flaga w kolorach "Schwarz - Weiss - Rot" powstała w 1867 r. jako flaga Związku Północnoniemieckiego, od 1871 r. stała się banderą zjednoczonego państwa niemieckiego, a flagą dopiero od 1892 r. i takąż pozostała aż po rok 1919. Po pierwszej wojnie światowej flagą "Republiki Weimarskiej" została "Schwarz - Rot - Gold", ale "Schwarz - Weiss - Rot" utrzymała się jako bandera handlowa, z tym, że dodano jej w kantonie ówczesną flagę państwową ("Schwarz - Rot - Gold").
Gdy nastały rządy Hitlera "Schwarz - Weiss - Rot" wróciła jako flaga państwowa, ale należało ją wywieszać wespół z partyjną "Hakenkreuzflagge", która w 1935 r. stała się już oficjalnie flagą państwową - tak więc w 1935 r. "Schwarz - Weiss - Rot" skończyła swój żywot jako oficjalna flaga państwowa (jeśli nie liczyć późniejszej flagi państwowej Górnej Wolty). :D

Mulder - Czw Sie 25, 2005 12:26 am
Temat postu: Czy to już było?
Na forum jestem od stosunkowo niedawna, nie wiem czy to już było.
Jeżeli było, to sorry, ale może nie wszyscy widzieli.

Rzygacze pewnie od razu bez żadnych problemów zgadną gdzie to jest, czy może się mylę?
Pozdrawiam, Mulder

Mikołaj - Czw Sie 25, 2005 12:29 am

czy to gdzieś na Kaszubach? Bytów?
Mulder - Czw Sie 25, 2005 12:42 am

Mikołaj napisał/a:
czy to gdzieś na Kaszubach? Bytów?

A więc jeszcze nie było :)
Ale mimo wszystko pudło.

Choć to napewno nie Bytów, to dla ułatwienia powiem tak:
w architekturze miasta gdzie zrobiono to zdjęcie występują pewne elementy, które mnie osobiście przypominają wizualnie troszeczkę pewne elementy architektury Bytowa (choć są one tam częścią innych struktur niż w Bytowie).
Jeśli ktoś tam był, to chyba skojarzy o jakie miasto mi chodzi.

Mulder - Wto Wrz 06, 2005 3:08 am

No co Rzygacze? Czyżby to było za trudne??? :|
villaoliva - Pon Gru 19, 2005 1:14 am

To coś wygląda jak smok wawelski :hiihihi: